Νέα

Ελλάδα...Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα... σκυτάλη από Ισπανία

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pet1
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 20K
  • Εμφανίσεις 483K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
  "Μην μας προδώσεις!", είχε πει στον Ζοζέ Λουίς Θαπατέρο, το βράδυ της 14ης Μαρτίου του 2004, ένα πλήθος νεαρών ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τους σοσιαλιστές. Επτά χρόνια αργότερα, ενώ ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας υπέστη, στις 22 Μαΐου, εκλογική καταβαράθρωση στις τοπικές εκλογές, η διαπίστωση είναι πικρή. Αυτοί οι νεαροί Ισπανοί, των οποίων οι ψήφοι συνέβαλαν καθοριστικά στη νίκη του τότε, είναι οι μεγάλοι αδελφοί εκείνων που έχουν κατασκηνώσει σήμερα στις πλατείες των ισπανικών πόλεων με το σύνθημα - που απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς - “Δεν μας αντιπροσωπεύετε!

  Εδώ και μια εβδομάδα, ένα κίνημα κινητοποίησης που γεννήθηκε στο Διαδίκτυο, και που αναπαράχθηκε από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, έφερε στους δρόμους της Ισπανίας χιλιάδες άτομα με ετερόκλητα κίνητρα και διαφορετικές συνθήκες ζωής. Άνεργοι νέοι με διπλώματα βρίσκονται πλάι - πλάι με μισθωτούς που βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, υπερχρεωμένες λόγω του δανείου τους για ακίνητο οικογένειες διασταυρώνονται με δημοσίους υπαλλήλους. Πενηντάρηδες και συνταξιούχοι βγήκαν να συναντήσουν τους νεότερους.

  Η πλειοψηφία είναι μάλλον αριστερή, χωρίς να υποστηρίζει μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση αλλά συναντά κανείς και πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το ίδιο συναίσθημα τους ενώνει: αυτό του ότι δεν εισακούγονται από τους πολιτικούς ιθύνοντες, ότι μένουν στο περιθώριο ενός συστήματος που έγινε κουφό και τυφλό έναντι των ανησυχιών των πολιτών “του δρόμου”."


 
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
[size=16pt] Το αμήχανο βλέμμα της Αριστεράς προς το Σύνταγμα[/size]


  Το ακηδεμόνευτο κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών οι οποίοι κατακλύζουν κεντρικές πλατείες ανά την επικράτεια ανάμεσα σε άλλα αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τα κόμματα της Αριστεράς, είτε ως «καμπανάκι» για τη μέχρι σήμερα απήχηση της τακτικής τους στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, είτε ως «μήτρα» μεγάλων προσδοκιών για την πολυπόθητη εκτεταμένη αντίδραση στην ασκούμενη πολιτική. Πώς προσεγγίζουν τους «αγανακτισμένους» οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα;

ΚΚΕ

«Δεν αρκούν και δεν ανησυχούν το σύστημα» έσπευσε να δηλώσει η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφορικά με τα ραντεβού των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι πλατείες που μπορεί να γεμίσουν με αγανακτισμένους, πολύ εύκολα μπορούν και ν' αδειάσουν».

Ο Περισσός εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση για την επιτυχία του λαϊκού κινήματος την ταξική πάλη, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το εγχείρημα. Το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι δεν στέκεται εχθρικά απέναντι στο αναπτυσσόμενο κίνημα, ωστόσο, εκφράζει το φόβο ότι πρόκειται για «ένα ξέσπασμα, μια μόδα που θα περάσει».

Μάλιστα, ο Ριζοσπάστης επισημαίνει σε σχετικό κείμενο: «Τι συμφέρον έχουν το σύνολο των αστικών ΜΜΕ να διαφημίζουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, να τη μεταδίδουν ακόμα και ζωντανά, να καλούν όλες τις προηγούμενες μέρες σε μαζική συμμετοχή, την ίδια στιγμή που λιβανίζουν σε κάθε εκπομπή τους το μνημόνιο, στο οποίο υποτίθεται ότι αντιδρούν οι διαδηλωτές; Γιατί ανάλογες και περισσότερο μαζικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος, και ιδιαίτερα του ταξικού, δεν βρίσκουν ανάλογη «φιλοξενία» στα αστικά ΜΜΕ και όταν δεν αποσιωπούνται εντελώς, προβάλλονται διαστρεβλωμένα ως προς το περιεχόμενό τους;».

ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ
. Το στίγμα έδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο λίγες ώρες πριν από την πρώτη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας: «Ήρθε η ώρα η κοινωνία να απαντήσει με μια γενικευμένη ειρηνική εξέγερση, με ένα μέτωπο κοινωνικό που θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και θα διεκδικήσει κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη». 



Ακολούθησε η έτερη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «η γενικευμένη ειρηνική εξέγερση των «αγανακτισμένων» στέλνει πολύ ηχηρά μηνύματα και στη χρεοκοπημένη κυβέρνηση και στο εξωτερικό». «To καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο λαός, ο κόσμος, η κοινωνία νικάει το φόβο. Ανάστημα σηκώνει ο κόσμος στις πλατείες. Η αυθόρμητη και ειρηνική παρουσία του κόσμου στις πλατείες, στις μεγάλες πλατείες της χώρας είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί», σημείωσε ο ίδιος στις εργασίες της ΚΠΕ του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει θετική την «ακηδεμόνευτη παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στις πλατείες». Στελέχη της διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι απουσιάζει το στοιχείο της βίας: «πρόκειται για ειρηνικές διαδηλώσεις, μέσα από τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι εκδηλώνουν με αυθόρμητο τρόπο την ανησυχία για το μέλλον τους, των ίδιων και της χώρας».

Πάντως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι «αυτό το πράγμα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και δεν εξαντληθεί σε έναν στείρο αρνητισμό και σε μία ισοπέδωση που δεν οδηγεί πουθενά εκ των πραγμάτων». Υπό αυτή την προϋπόθεση και μόνο διαβλέπουν προοπτικές, εκφράζοντας την ανησυχία μήπως δραστηριοποιηθούν έντονα «διάφορα γραφικά στοιχεία τα οποία θα ‘καπελώσουν’ την όλη διαδικασία».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «ο κόσμος που έχει πλημμυρίσει την πλατεία Συντάγματος και άλλες πλατείες είναι ο κόσμος που εδώ και 1,5 χρόνο δίνει τη μάχη με γενικές απεργίες και διαδηλώσεις κατά του Μνημονίου και αυτή τη στιγμή, με την κλιμάκωση της πρόκλησης από την κυβέρνηση, απαντά με τη μαζική του παρουσία για να ματαιώσει αυτή την προοπτική».

Στελέχη της κάνουν λόγο για «ένα πρώτο βήμα προς την κλιμάκωση των αγώνων η οποία έρχεται μέσα από τη δράση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, στον ΟΤΕ, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στη ΔΕΗ κ.ο.κ. με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Επιπλέον, τονίζουν ως θετική παράμετρο ότι «στις γενικές συνελεύσεις ο κόσμος δεν «τσιμπάει» στο ρατσισμό και στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποπροσανατολίζεται από πολιτικές που διαιρούν σε ντόπιους και μετανάστες».

ΜΑΑ

Συνοδευόμενος από άλλα μέλη του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης , ο κ. Αλαβάνος παρέστη αυτοπροσώπως, την Κυριακή, στην πλατεία Συντάγματος: «Πολλοί με προειδοποιούσαν να μη βρεθώ στο Σύνταγμα, γιατί θα δεχθώ επίθεση από αυτούς που αντιτάσσονται στο πολιτικό σύστημα και είναι εκεί. Επίθεση δέχθηκα, και μάλιστα βάναυση, από όλο ανεξαίρετα το πολιτικό σύστημα, όταν πριν πέντε μήνες, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, διατύπωσα τη θέση ότι η πλατεία Συντάγματος θα γίνει πλατεία Ταχρίρ». Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα «να φύγουν χρέος, τρόικα, κυβέρνηση».

*Σημειώνεται πάντως ότι ανεξάρτητα από τις επίσημες τοποθετήσεις των ηγεσιών αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν και συνεχίζουν να εκφράζονται επιφυλάξεις είτε στη μορφή χαρακτηρισμού του νέου κινήματος ως «απολίτικου», είτε στη μορφή δυσαρέσκειας με ομάδες οι οποίες στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων προβάλλουν την ελληνική σημαία.


 
 

on the road

Μέλος
Εγγρ.
29 Αυγ 2009
Μηνύματα
6.236
Like
1
Πόντοι
66
για μενα το κινημα στο Συνταγμα ειναι η ενδειξη οτι οι πολιτες για πρωτη ισως φορα δεν διαδηλώνουν για "αυξησουλες" στους μισθους και διατηρηση προνομίων αλλα ενάντια στη διαφθορα.

Δεν ειμαι τρελά αισιόδοξη,  το αν θα καταληξει κάπου θα φανει στις επομενες εκλογες κατα ποσο οι διαδηλωτες θα ειναι παλι στο Συνταγμα ολοι μαζι, ή θα διασκορπιστουν σε διαφορα βουλευτικα γραφεια εξυπηρετωντας τα μικροσυμφεροντα τους.
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
Ενα εξαιρετικο αρθρο


 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ

 Η υλική παρουσία του πλήθους μπορεί να αλλάξει τον κόσμο


Τη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Δρόσου

Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις από τις συγκεντρώσεις στις πλατείες;
Το πρώτο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι μια προφανής αδυναμία των οργανωμένων δυνάμεων της αριστεράς να μπορέσουν να καταλάβουν και να αναλύσουν αυτά τα γεγονότα. Το δεύτερο, που επίσης οφείλεται στην έλλειψη ανάλυσης και κατανόησης του τι συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι η έκκληση του Μετώπου “να κάνουμε το Σύνταγμα πλατεία Ταχρίρ”. Η λογική του ηγεμονικού μπλοκ είναι εξαιρετικά δόκιμη. Όπως φαίνεται στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Ισπανία και τώρα στην Ελλάδα είναι πρώτον μία λογική ηγεμονικού μπλοκ χωρίς ηγέτη και δεύτερον μία βαθύτατη εκ των πραγμάτων κριτική της λογικής αντιπροσώπευσης. Της λογικής, δηλαδή, που μας έλεγε, και στο επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών αλλά και στο επίπεδο της αριστεράς, ότι υπάρχει αντιπροσώπευση και αντικατάσταση του λαού από το κόμμα, του κόμματος από την ηγετική ομάδα και της ηγετικής ομάδας από τον ηγέτη. Δηλαδή μία σειρά αντικαταστάσεων και μεταθέσεων που καταλήγουν τελικά στην αρχή του ενός. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μία έμπρακτη κριτική αυτής της λογικής της αντικατάστασης. Και αυτό, νομίζω, είναι το πιο χαρακτηριστικό αυτού του πράγματος.

η συνεχεια...

 
 

loytsos

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2009
Μηνύματα
9.446
Like
3
Πόντοι
66
Γάμα τα. :2funny:

Αφού δεν είναι Βi bi (bo) πάλι καλά να λέω..  :(

αγαπητό τρυφερούδι,
καποτε στην αρχ ελλάδα είχαμε τα αυγά. εσείς τωρα έχετε αβγά . Τα παλιά αυγά τελειώσανε. Ζήτω τα αβγά :2funny: :2funny: :2funny:
o φίλτατος ΠΠ μιλαει για αυγά ;) μπουρδελοκατασταση
 

Velvy_2

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουν 2010
Μηνύματα
17.680
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
166
αγαπητό τρυφερούδι,
καποτε στην αρχ ελλάδα είχαμε τα αυγά. εσείς τωρα έχετε αβγά . Τα παλιά αυγά τελειώσανε. Ζήτω τα αβγά :2funny: :2funny: :2funny:
o φίλτατος ΠΠ μιλαει για αυγά ;) μπουρδελοκατασταση

Κι εγώ αυγά έχω. Αλλά είσασταν δεν υπάρχει!
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
για μενα το κινημα στο Συνταγμα ειναι η ενδειξη οτι οι πολιτες για πρωτη ισως φορα δεν διαδηλώνουν για "αυξησουλες" στους μισθους και διατηρηση προνομίων αλλα ενάντια στη διαφθορα.

Δεν ειμαι τρελά αισιόδοξη,  το αν θα καταληξει κάπου θα φανει στις επομενες εκλογες κατα ποσο οι διαδηλωτες θα ειναι παλι στο Συνταγμα ολοι μαζι, ή θα διασκορπιστουν σε διαφορα βουλευτικα γραφεια εξυπηρετωντας τα μικροσυμφεροντα τους.

ΙΜΗΟ
οι αγανακτισμένοι λένε ένα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται την κρίση.
 

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
Δεν  είναι  συγκέντρωση είναι  Επανάσταση

Ζήλεια !
 

Συνημμένα

  • aganaktismenoi-syntagma-panoramika.jpg
    aganaktismenoi-syntagma-panoramika.jpg
    139,7 KB · Εμφανίσεις: 21

on the road

Μέλος
Εγγρ.
29 Αυγ 2009
Μηνύματα
6.236
Like
1
Πόντοι
66
ΙΜΗΟ
οι αγανακτισμένοι λένε ένα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται την κρίση.

θα το διορθωνα λίγο για να συμφωνήσω. Γιατι λένε ΦΤΑΝΕΙ πια και στην κακη αντιπολίτευση που ειναι περιχαρακωμένη και σε στεγανα (IMHO).
 

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
Θέλει ?
 

Συνημμένα

  • 247832_231002076913529_100000112161400_1099478_5855340_n.jpg
    247832_231002076913529_100000112161400_1099478_5855340_n.jpg
    30 KB · Εμφανίσεις: 17

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
Προσκυνάτε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Εικονίζονται
Γραφικοί
Απολιτίκ

Ντροπή ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
 

Συνημμένα

  • aganaktismenoi-syntagma-panoramika.jpg
    aganaktismenoi-syntagma-panoramika.jpg
    139,7 KB · Εμφανίσεις: 16

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
Μνημειο ψευδους του ΓΑΠ
Με τετοια ψεμματα ανεβηκε στην εξουσια ο ΓΑΠ,και δεν θα αντισταθω με καθε τροπο;;;




Επίκαιρη Ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων
Αθήνα, 8 Απριλίου 2008



Επίκαιρη Ερώτηση Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση, για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που επιχειρεί η κυβέρνηση και την πολιτική της στον τομέα αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

 Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιχειρεί με πλάγιο και αδιαφανή τρόπο να εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με επιδίωξη την κάλυψη των διευρυνόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας.

 Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών.

 Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη. Την εφάρμοσαν μόνο στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη. Σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης των αγορών για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ενώ λαμβάνουν μέτρα θωράκισης των στρατηγικών τους επιχειρήσεων -ακόμη και ιδιωτικών - έναντι επιθετικών εξαγορών από κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Για το λόγο αυτό, καλείται ο κ . Πρωθυπουργός:

 - Να αποσαφηνίσει δεσμευτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας της χώρας.

 - Να εξηγήσει ποιο όφελος θα έχει ο Έλληνας καταναλωτής αν οι αποφάσεις για τις τηλεπικοινωνίες, για την ηλεκτροπαραγωγή και για τα λιμάνια λαμβάνονται από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους αντί του Ελληνικού δημοσίου, καθώς και ποια είναι η σκοπιμότητα της πλήρους ή μερικής παραχώρησης της διοίκησης των επιχειρήσεων αυτών σε ιδιωτικά συμφέροντα αντί της σύναψης στρατηγικών συνεργασιών ή έστω επιμέρους συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα όπου αυτό χρειάζεται κάτω από δημόσιο έλεγχο.

Ο ερωτών

Γιώργος Α. Παπανδρέου


 




  καρμανιολα στους αλητες ολους,μηδενος εξαιρουμενου (αφου τελειωσουμε με τα ειρηνικα του Συνταγματος)
 

Επισκέπτης
Δεν  είναι  συγκέντρωση είναι  Επανάσταση
Ποιοι θα την κανουν την επανασταση?
Οι"κατω"που κανουν προτασεις του στυλ"να συστησουμε επιτροπη"?
Οι"πανω"που γουσταρουν"αξιοκρατια"και"η ελλαδα ανηκει στους ελληνες"?

Και το πιο σημαντικο...

ΤΙ ΘΕΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ?
 

Παρόμοια θέματα

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom