str81977
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 17 Απρ 2006
- Κριτικές
- 2
- Like
- 6
- Πόντοι
- 166
η ηθική της κοινωνίας ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ
Ο ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
αυτό το έμαθα απο τον καθηγητή φιλοσοφίας στο σκολείο μου.
αυτόν που είχε μελετήσει μύρια τόμους φιλοσόφων απο εγελο μέχρι μαρξ, μεχρι αρτοτέλη μεχρι πλάτωνα.
α και για να μην το ξεχάσω.
τότε δεν υπήρχε γούγλης.
ευτυχώς δλδ γιατί εάν συναντιόμαστε θα έπρεπε να σου φέρω κάνα δυο δερματόδετους ΤΟΜΟΥΣ στο κεφάλι.
Οι κοινωνίες έχουν κάποιον ελάχιστο κοινό παρανομαστή ηθικής που συνήθως μετουσιώνεται σε νόμο αλλά από ένα σημείο και μετά οι ηθικές επιλογές ποικίλουν...Με βάση την καταγωγή, το εισόδημα, τη θρησκεία, το φύλο, το σεξουαλικό προσνατολισμό, την παιδεία, you name it ...
Ακόμη και το ίδιο άτομο μπορεί σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές επιλογές...
Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας που ΔΕΝ ρυθμίζεται από το νόμο αλλά εναπόκειται στο άτομο να κάνει τις επιλογές του...
Να πηδήξω την πρώην του κολλητού μου; Να κερατώσω τη γυναίκα μου; Να (μην) δώσω δανεικά στο γείτονα; Να παρακαλέσω για διορισμό;
Και υπάρχει και ένα κομμάτι που βγάζει την όποια ηθική του πέρα και πάνω από το νόμο (πχ θα χτίσω αυθαίρετο γιατί έχω δικαίωμα να βάλω κεραμίδιπάνω από το κεφάλι μου και ας γαμηθεί η ρυμοτομία της περιοχής και το δάσος)...
Απλά πράγματα...
Όσο για τους τόμους, σιγά μην κατάφερνες να τους σηκώσεις!
προφανώς εννοείς τα ηθικά όρια, τους ηθικούς φραγμούς και τα αξιακά συστήματα των άλλων.. διότι όλα αυτά από ότι αντιλαμβάνεσαι είναι υποκειμενικά...
+1...