Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Ampelale
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 123K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

dCorso

Μέγας
Εγγρ.
8 Μαΐ 2015
Μηνύματα
8.147
Κριτικές
33
Like
7.442
Πόντοι
4.746
Στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών το 95% των δανείων προς την Ελλάδα    :S

Στοιχεία έρευνας στην Handelsblatt - Τι απαντά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ


Βερολίνο

Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται κατ'αποκλειστικότητα στην έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt  ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.


 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16

BIS: Η "παγίδα χρέους" μπορεί να παραλύσει τις κεντρικές τράπεζες από φόβο


Οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να πέσουν σε μια "παγίδα χρέους" όπου δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα από φόβο μην προκληθούν χρεοκοπίες και οικονομική αναταραχή, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος στη BIS, δήλωσε πως ίσως ήρθε η ώρα οι κεντρικές τράπεζες να επικεντρώνονται λιγότερο στον πληθωρισμό και περισσότερο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν το δανεισμό σε επίπεδο-ρεκόρ –όπως κάνουν και τα προγράμματα αγοράς assets που έχουν θέσει σε εφαρμογή πολλές κεντρικές τράπεζες με στόχο να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό.
Αλλά μια τέτοια πολιτική με τη σειρά της καθιστά πιο νευρικές τις κεντρικές τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση που στείλουν τους δανειολήπτες "στον τοίχο" και προκαλέσει κρίση στις οικονομίες τους –γνωστό στα οικονομικά εγχειρίδια ως παγίδα χρέους.
"Αυτό υποδηλώνει ότι χρειάζεται επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα στον οποίο θα είναι επιθυμητό να φέρουμε τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών", τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνολικές μακροοικονομικές επιδόσεις και να μειώσει τον κίνδυνο μιας "παγίδας χρέους". Μια παγίδα θα μπορούσε να προκύψει εάν η πολιτική των κεντρικών τραπεζών ξεμείνει από "όπλα" και γίνει πιο δύσκολο να αυξηθούν τα επιτόκια".
Σημείωσε ακόμη ότι ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε τα πλαίσια νομισματικής πολιτικής, αναδεικνύοντας τη σκοπιμότητα της μεγαλύτερης ανοχής για αποκλίσεις του πληθωρισμού από τους στόχους, δίνοντας παράλληλα περισσότερη βαρύτητα στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο Borio δήλωσε πως οι οικονομολόγοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να ρυθμίζουν τον πληθωρισμό, ειδικά στο σημερινό περιβάλλον όπου οι νέες τεχνολογίες, οι εργασιακές πρακτικές και η παγκοσμιοποίηση, περιορίζουν τις επιπτώσεις.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Η αντίστροφη μέτρηση επιταχύνεται

Με την οικονομία του πλανήτη εκτός ελέγχου, με το δυτικό σύστημα του χρέους να παραπαίει, καθώς επίσης με το δολάριο να κινδυνεύει, ο πόλεμος των Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας μέσω της Βόρειας Κορέας είναι πιθανότερος από ποτέ.  
.
«Εάν συνενώσουν πολλές χώρες τις δυνάμεις τους, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, αρνούμενες να πληρώνουν πλέον φόρο προστασίας και υποτέλειας, τότε η αμερικανική αυτοκρατορία θα καταρρεύσει – μαζί με τη στρατιωτική της πτέρυγα» (πηγή).
.
Ανάλυση
Πριν από ένα έτος οι προβλέψεις για την οικονομία ήταν ξεκάθαρες: Το 2017 θα ήταν η εποχή της αύξησης επιτοκίων παγκοσμίως, καθώς επίσης της απορρόφησης της υπερβάλλουσας ρευστότητας. Σύμφωνα όμως με τη νέα έκθεση της BIS (πηγή), οι προσμονές αυτές ήταν εντελώς λανθασμένες – επειδή οι πληθωριστικές πιέσεις, παρά την άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης, αυξήθηκαν ελάχιστα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά εργασίας της Ιαπωνίας η οποία, παρά το ότι εμφανίζει μηδενική σχεδόν ανεργία, πολύ μικρότερη σε σχέση με την εποχή της μεγαλύτερης ανάπτυξης της οικονομίας της (δεκαετία του 1980), οι μισθοί δεν αυξάνονται – ενώ το ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε ελαφρά!
Την ίδια στιγμή τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχουν δημιουργήσει τεράστιες φούσκες στις αγορές ακινήτων εκείνων των χωρών που εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη – με τις πλέον υπερβολικές αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη να διαπιστώνονται στη Γερμανία, στη Σουηδία και στην Ελβετία (χώρες με πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους). Στα υπόλοιπα κράτη του ΟΟΣΑ, η Αυστραλία εμφανίζει μεγάλα προβλήματα, ενώ τα ακίνητα στον Καναδά θεωρούνται αυτά που απειλούνται περισσότερο από μία ραγδαία πτώση των τιμών τους – κάτι που φυσικά δεν επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να αποφασίσουν τη γρήγορη αύξηση των βασικών τους επιτοκίων.

Στο διπλανό γράφημα φαίνεται η εξέλιξη των πραγματικών τιμών κατοικίας σε ορισμένες χώρες – καθώς επίσης η διαφορετική καταπολέμηση της υπερβολικής ανόδου τους σε κράτη όπως η Μ. Βρετανία και η Ισπανία. Ειδικότερα, η Μ. Βρετανία κατάφερε να ελέγξει την πτώση των τιμών πολύ καλύτερα, επειδή έχει το δικό της εθνικό νόμισμα – ενώ στην Ισπανία οι τιμές κατέρρευσαν, ευρισκόμενες ακόμη κάτω από το επίπεδο της κρίσης (2008). Φυσικά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα αφού τα μνημόνια, σε συνδυασμό με τη δημευτική φορολογία των ακινήτων, οδήγησαν τις τιμές τους στο ναδίρ – ενώ μάλλον η πτώση θα συνεχιστεί όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Περαιτέρω, σύμφωνα ξανά με την BIS (πηγή), η πτώση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, η οποία ουσιαστικά οφείλεται στην είσοδο της Κίνας, καθώς επίσης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά, θα σταματήσει – οπότε το σοκ της μεγάλης και φθηνής προσφοράς εργασίας, στο οποίο άλλωστε οφείλεται η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, θα πάψει να υπάρχει.

Η αιτία είναι το ότι, ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας έχει αρχίσει να μειώνεται – όπως διαπιστώνεται από το διπλανό γράφημα (η μπλε καμπύλη παγκοσμίως, η πράσινη στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η κόκκινη καμπύλη στις αναπτυσσόμενες). Εύλογα επομένως αναρωτιέται κανείς εάν θα αρχίσουν τότε να ομαλοποιούνται τα επιτόκια, προβλέποντας την άνοδο των μισθών λόγω της μείωσης της προσφοράς – κάτι που όμως δεν φαίνεται καθόλου πιθανόν, λόγω της υπερχρέωσης κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Λογικά λοιπόν συμπεραίνεται ότι, ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος – εκτός εάν μεσολαβήσει κάποιος πόλεμος, εκ μέρους των Η.Π.Α., οι οποίες δεν έχουν άλλο τρόπο για να συνεχίσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους. Επίσης την κυριαρχία του δολαρίου, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο – οπότε θα αντιμετώπιζαν τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις στο εσωτερικό τους.
Μαύρα σύννεφα για το δολάριο
Στα πλαίσια αυτά, οι απειλές του κ. Trump για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, αμέσως μόλις δήλωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται δολάρια για τις πετρελαϊκές συναλλαγές της, ασφαλώς δεν έχουν σχέση με τους κινδύνους των Πολιτών της από την κυβέρνηση τους – πόσο μάλλον σε συνδυασμό με την παραδοχή της CIA, σύμφωνα με την οποία «εργάζεται» για την αλλαγή της ηγεσίας της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως (πηγή).
Από την άλλη πλευρά, το Ιράν χρησιμοποιεί επίσης εναλλακτικά νομίσματα, αφού εξάγει πετρέλαιο στην Κίνα στο δικό της νόμισμα (πηγή), ενώ μοιράζεται ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου με το Κατάρ – το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη συναλλαγές αξίας πολλών δις $ με την Κίνα σε γουάν, γεγονός που επεξηγεί καλύτερα τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, από την τρομοκρατία. Πρόσφατα δε οι Times του Ισραήλ έγραψαν ότι, μία κινεζική επενδυτική εταιρεία έχει χορηγήσει πιστώσεις ύψους 10 δις $ σε ιρανικές τράπεζες σε γουάν (πηγή) – έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουν μαζί με το ευρώ για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως πριν από τον πόλεμο της Συρίας, το Ιράν προωθούσε έναν αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος μέσω του Ιράκ και της Συρίας θα κατευθυνόταν στην Ευρώπη (πηγή) – αποκόπτοντας εντελώς τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους. Λογικά λοιπόν υποψιάζεται κανείς πως ήταν ίσως μία από τις αιτίες του συριακού πολέμου – ο οποίος σίγουρα δεν διεξάγεται από «ανθρωπιστικές ευαισθησίες».
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η εντολή του προέδρου Putin να ψηφισθεί νόμος, ο οποίος θα απαγορεύσει τη χρήση του δολαρίου σε όλα τα ρωσικά λιμάνια (πηγή) – ενώ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των χωρών των BRICS δήλωσε τα εξής:
«Η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες των χωρών των BRICS για την  αδικία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αρχιτεκτονικής, η  οποία δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν το αυξανόμενο βάρος των αναδυόμενων οικονομιών. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, για να  προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών κανονισμών  και να  ξεπεράσουμε την υπερβολική κυριαρχία του περιορισμένου αριθμού αποθεματικών νομισμάτων» (πηγή).
Εν προκειμένω λογικά συμπεραίνεται πως όλα τα κράτη των BRICS θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το δολάριο στις συναλλαγές τους, οπότε και τα πετροδολάρια – γεγονός που θα ισοδυναμούσε με την κήρυξη του πολέμου εναντίον ολόκληρου του δυτικού συστήματος του χρέους, όπως άλλωστε έχει ήδη δρομολογηθεί στη Ρωσία.
Με δεδομένο δε το ότι, η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό πετρέλαιο (παράγωγο) σε γουάν, το οποίο θα είναι πλήρως μετατρέψιμο σε χρυσό (πηγή), η απειλή για το δολάριο είναι τεράστια – πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τις μεγάλες αγορές χρυσού τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας.
Επίλογος
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με αυτούς που ασχολούνται με τους νομισματικούς πολέμους (πηγή), τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας το 2014 μπορούσαν να στηρίξουν το 27% της στενής προσφοράς χρήματος σε ρούβλια – ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, οπότε η υιοθέτηση του χρυσού ρουβλίου δεν είναι καθόλου απίθανη.

Ο κίνδυνος των Η.Π.Α. εν προκειμένω, αφού με βάση τη Fed δεν συσσωρεύουν πλέον χρυσό (πηγή), αρκούμενες στη χειραγώγηση της τιμής του, είναι ακόμη μεγαλύτερος – ενώ ίσως έτσι επεξηγούνται οι απειλές του προέδρου Trump να καταστρέψει εντελώς τη Βόρεια Κορέα, με την έννοια ότι θα επιχειρούσε να δώσει ένα σκληρό μάθημα τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Κίνα, όπως στην Ιαπωνία κάποτε, με τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Στα πλαίσια αυτά, όλα είναι πιθανά αφού ο αμερικανικός στρατός είναι ανέκαθεν στην υπηρεσία του Καρτέλ και του δολαρίου – διεξάγοντας πολέμους όπου και όποτε χρειαστεί.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16

Πόρισμα-καταπέλτης της ΤτΕ για την Πειραιώς

Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας παρέδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφορές που σχετίζονται με το πόρισμα ελέγχου που διενεργήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Στο έγγραφό της, η ΤτΕ επισημαίνει σειρά πράξεων και παραλείψεων και περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ονόματα 32 στελεχών της Πειραιώς, που εμπλέκονται σε συναλλαγές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σημειώνεται ότι στην Αρχή παραδόθηκαν οι αναφορές για συγκεκριμένες πράξεις, ενώ το πόρισμα, το οποίο δεν έχει παραδοθεί ακόμα, θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και φαίνεται ότι υπάρχουν ευρήματα και για παραβιάσεις των capital controls με τη μεταφορά (ως δάνειο) ποσού 170 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις αναφορές της ΤτΕ προς την Αρχή είναι και η υπόθεση μεταβίβασης, σε κυπριακή εταιρεία, πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μετοχοδάνεια και στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με πρώην στελέχη της τράπεζας.
Οι αποχωρήσεις
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει από τον όμιλο αρκετά στελέχη, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες αποχωρήσεις.
Χθες η Τράπεζα Πειραιώς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημείωσε ότι δεν της έχει γνωστοποιηθεί κανένα πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις Αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους. Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως.
Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Δ.Σ. και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση. Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της», τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία αναφορικά με ελέγχους στην τράπεζα και ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα της διακυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει σε δραστική αλλαγή του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης και σε μετασχηματισμό του διοικητικού συμβουλίου με έμπειρα ανώτατα τραπεζικά στελέχη από όλο τον κόσμο.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times απέδιδε την απομάκρυνση του Ανθιμου Θωμόπουλου από τη διοίκηση της Creditcom, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε έλεγχο που πραγματοποιούσε η ΤτΕ στην Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο κ. Θωμόπουλος ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς μέχρι τις αρχές του 2015. Από την πλευρά του, ο κ. Θωμόπουλος σημειώνει ότι η πραγματική αιτία για την αποχώρησή του ήταν διαφωνία σε επίπεδο στρατηγικής, ενώ για το ζήτημα του ελέγχου σημειώνει ότι πρόκειται για παλαιό ζήτημα που έχει διευκρινιστεί εδώ και καιρό.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Στο όριο της φτώχειας όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι


Η μισθολογική πυραμίδα αλλοιώνεται χρόνο με τον χρόνο, αποκτώντας ολοένα και ποιο ευρεία βάση και στενότερη… κορυφή. Η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του κατώτατου μισθού, η θέσπιση ειδικού χαμηλού μισθού για τους νέους και η «μόδα» των ατομικών συμβάσεων εργασίας «σπρώχνουν» ολοένα και περισσότερους εργαζομένους στο όριο της φτώχειας.
Αποκαλυπτική είναι η εξέλιξη του μεριδίου των εργαζομένων που αμείβονται σήμερα με λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα: Το 2009, το ποσοστό ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, μόλις 2,5%. Το 2014 είχαμε φτάσει στο 7,6%, ενώ και το 2015 και το 2016 καταγράφηκε νέα αύξηση, με αποτέλεσμα σήμερα οι 9 στους 100 να καλούνται να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα.
Η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες στη σημερινή αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι αυτή ήταν που θέσπισε τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και την άρση των συλλογικών διαπραγματεύσεων (σχετική δήλωση έκανε η υφυπουργός Εργασίας την Πέμπτη). Το γεγονός είναι, πάντως, ότι οι μισθωτοί «φτωχοποιούνται» μήνα με τον μήνα, γεγονός που έχει επίπτωση τόσο στα φορολογικά έσοδα όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Μπορεί στον ΕΦΚΑ να επιχαίρουν για το γεγονός ότι οι εισφορές των μισθωτών είναι αυξημένες κατά περίπου 10% στο φετινό επτάμηνο, αυτό όμως πηγάζει κυρίως από την αύξηση στον αριθμό των απασχολουμένων. Οσο θα συνεχίζεται η απώλεια θέσεων εργασίας με υψηλές αποδοχές και η αντικατάστασή τους από μερικώς απασχολουμένους και λοιπούς χαμηλά αμειβομένους, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται.
Η αύξηση «μεριδίου» καταγράφεται και στα υπόλοιπα επίπεδα των χαμηλόμισθων. Ετσι:
1. Από 200 έως 500 ευρώ εισπράττει το 16,7% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 16,2% το 2014 και 7,9% το 2009.
2. Με 500 έως 750 ευρώ τον μήνα εργάζονται το 19,5% των μισθωτών, από 19,1% το 2015, 18,1% το 2014 και μόλις 8,1% το 2009.
3. Το 3ο κλιμάκιο αφορά σε αυτούς που απασχολούνται με 750 έως 1.000 ευρώ. Είναι πλέον το 16,5% του συνόλου των ασφαλισμένων, από 14,8% το 2015 και 14,9% το 2014.
Αθροιστικά, το 61,5% του συνόλου των μισθωτών στην Ελλάδα έχει χάσει πλέον το επίπεδο των 1.000 ευρώ, ενώ τα «θύματα» γίνονται ολοένα και περισσότερα. Το 2014, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 56,8% και το 2009 36,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δεν περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν επέλθει μέσα στο 2017.
Ολα δείχνουν ότι η πτωτική τάση συνεχίζεται. Οι επιπτώσεις, πέρα από την προφανή μείωση της αγοραστικής δύναμης, θα είναι μακροχρόνιες, καθώς, βάσει των σημερινών αμοιβών, θα προκύπτουν και οι συντάξεις. Με συντάξιμες αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ, ουδείς μπορεί να διεκδικήσει σύνταξη άνω των 500 - 600 ευρώ όσα και αν είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας του.
Η απώλεια στελεχών επιδρά και στη μισθολογική κλίμακα. Μισθούς άνω των 3.000 ευρώ εξακολουθεί να εισπράττει (ή να εμφανίζει) μόλις το 3,6% των μισθωτών, από 4,4% το 2015 και 4,6% το 2015. Το 2009, το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο στο 6,8%.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Σε(χρυσες) λίρες και εταιρικά ομόλογα επενδύουν οι Ελληνες

Επιδιώκοντας ασφάλεια ή αποδόσεις, οι Ελληνες αποταμιευτές αναζήτησαν εναλλακτικές από την αγορά χρυσών λιρών, το παραδοσιακό καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας, έως τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία δίνουν καλές αποδόσεις με λελογισμένο ρίσκο.
Αν κάποτε ήταν ο υπερπληθωρισμός και οι συχνές υποτιμήσεις της δραχμής που οδηγήσουν τους αποταμιευτές να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε χρυσές λίρες, σήμερα είναι η αβεβαιότητα αλλά και η προοπτική ανόδου της. Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2017, η αξία των αγοραπωλησιών χρυσών λιρών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 25,959 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των πολιτών που αγόρασε χρυσές λίρες από αυτούς που προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Ειδικότερα, οι αγορές χρυσών λιρών τόσο από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και από την Τράπεζα Πειραιώς έφθασαν αθροιστικά τις 54.598 λίρες το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2017 έναντι πωλήσεων 39.360 χρυσών λιρών το ίδιο διάστημα.
Σε επίπεδο απόδοσης της χρυσής λίρας, η οποία εμφανίζει μεταβλητότητα από την αρχή της χρονιάς, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: εάν ένας καταθέτης είχε αγοράσει 40 λίρες στις 2 Ιανουαρίου 2017 που αντιστοιχούν σε ένα ποσό περίπου 10.000 ευρώ και τις ρευστοποιούσε χθες, θα εξασφάλιζε απόδοση 0,58%.
Η φετινή πορεία του συμβολαίου παραγώγων χρυσού χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 κατεγράφη το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών (Νοέμβριος 2016) στα 1.338,37 δολάρια/ουγγιά με άνοδο κατά 1,04%.
Αιτία ήταν η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017, ο χρυσός έχει ανατιμηθεί πάνω από 7% και σχεδόν 16% από τις αρχές του έτους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα το 2009, ήταν εμφανής η αντίδραση του κοινού (εξαργυρώθηκαν 316.143 τεμάχια και αγοράστηκαν 180.493 στοιχεία της ΤτΕ) κυρίως από τον φόβο του «αγνώστου» και την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας. Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα. Για παράδειγμα, η ανησυχία του κοινού για το μέλλον του ευρώ είχε οδηγήσει στον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων χρυσών λιρών τα πρώτα χρόνια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος από την ΤτΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2002 είχαν ρευστοποιηθεί 162.075 χρυσές λίρες, ενώ είχαν αγοραστεί 98.419, και τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 ρευστοποιήθηκαν 226.698 τεμάχια έναντι αγορών 73.084 τεμαχίων.
Στη νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που φέτος συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας, το 70% των ποσών που επενδύεται από τους αποταμιευτές είναι κεφάλαια που μεταφέρονται από τις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 20% είναι από χρήματα τα οποία βγαίνουν από θυρίδες ή μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος. Βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμα και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων είναι μεταξύ 3%-4%.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
μεχρι και η νέο(φλωρο)φιλελε καθ(ικη)ημερινη <κραζει> και αναδεικνυει τα αποτελέσματα του μνημονιου
 

Επισκέπτης
[size=20pt]μεχρι και η καθημερινη αναδεικνυει τα αποτελέσματα της χρεοκοπιας (fixed)
[/size]


Μνημονιο ηταν το επακολουθο της χρεοκοπιας.
Πολυ απλα , αν δεν ειχες χρεοκοπησει, δεν θα χρειαζοσουν μνημονια.
Οποτε αναζητα τις αιτιες της χρεοκοπιας, για να διορθωσεις και να μην επαναλαβεις τα ιδια λαθη.
 

Επισκέπτης
Μνημονιο ηταν το επακολουθο της χρεοκοπιας.
Πολυ απλα , αν δεν ειχες χρεοκοπησει, δεν θα χρειαζοσουν μνημονια.
Οποτε αναζητα τις αιτιες της χρεοκοπιας, για να διορθωσεις και να μην επαναλαβεις τα ιδια λαθη.

Οι Γερμανοί μας δάνειζαν μέρος από αυτά που μας χρωστούσαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Μας χρωστούν πάνω από 300 δις ευρώ και μας δάνεισαν μόλις 60 δις! Χάρις στους Γερμανοτσολιάδες πολιτικούς μας (Καραμανλήδες, Μητσοτάκης, Σημίτης, Τσίπρας κ.α.) αντί να χρεοκοπήσουν αυτοί χρεοκοπήσαμε εμείς! Τα άλλα είναι παραμύθια από τα λαμόγια που μας κυβερνούν για τους αφελείς που εξακολουθούν να τους εμπιστεύονται.
 

Επισκέπτης
[size=15pt]Δεν σε χρωστα κανεις τιποτα.[/size]
Εσυ χρωστας στον εαυτο σου και τις επομενες γενιες να κανεις σωστη οικονομικη διαχειριση , χωρις σπαταλες και ατασθαλιες.
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.194
Κριτικές
16
Like
15.436
Πόντοι
6.515
Οι Γερμανοί μας δάνειζαν μέρος από αυτά που μας χρωστούσαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Μας χρωστούν πάνω από 300 δις ευρώ και μας δάνεισαν μόλις 60 δις! Χάρις στους Γερμανοτσολιάδες πολιτικούς μας (Καραμανλήδες, Μητσοτάκης, Σημίτης, Τσίπρας κ.α.) αντί να χρεοκοπήσουν αυτοί χρεοκοπήσαμε εμείς! Τα άλλα είναι παραμύθια από τα λαμόγια που μας κυβερνούν για τους αφελείς που εξακολουθούν να τους εμπιστεύονται.

Ξεχασες τα ελγινια τυπε    :S
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom