Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Ampelale
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 122K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
"Φιλε ...
τελικα κανεις δεν μιλαει αγγλικα ...
γιατι θα διαβαζαν και θα σταματουσαν τις μπουρδες οι ευρωλιγουρηδες !!

ΟΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ

Ας δούμε τις απόψεις του πιο γνωστού ίσως νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου, του Αμερικανού νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν σχετικά με το ευρώ. Σε συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» (27/8/01)ο Φρίντμαν χαρακτηρίζει το ευρώ ένα «μεγάλο λάθος», που θα προκαλέσει αναταραχή στις ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα έτη. Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο NPQ (1999): «Ένα ενιαίο νόμισμα αποτελεί ένα πολύ σωστό νομισματικό μέτρο υπό ορισμένες συνθήκες, όπως δηλαδή αυτές που επικρατούν στις ΗΠΑ, αλλά ένα πολύ λανθασμένο μέτρο υπό άλλες συνθήκες, όπως π.χ. αυτές που επικρατούν στην Ευρώπη».

Σε άρθρο του στη «Wall Street Journal» (20/06/97) ο Αμερικανός νομπελίστας διερωτάται αν ισχύει, όπως πιστεύουν οι υποστηρικτές του ευρώ, ότι «τα οφέλη από τη μεγαλύτερη πειθαρχία και το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών υπερβαίνουν τις ζημιές που θα προκαλέσει η εγκατάλειψη ενός αποτελεσματικού προσαρμοστικού μηχανισμού οπς αυτού των μεταβαλλόμενων ισοτιμιών».

Η απάντησή του είναι σαφής: «Η άποψή μου ήταν πάντοτε ότι οι ζημιές υπερβαίνουν τα οφέλη. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν είτε αρκετά ελαστικούς μισθούς και τιμές είτε εργατική κινητικότητα είτε έναν αποτελεσματικό διορθωτικό δημοσιονομικό μηχανισμό, που θα αναπλήρωναν το μηχανισμό των μεταβαλλόμενων ισοτιμιών».

Σημαίνει αυτό ότι το ευρώ θα καταρρεύσει; «Το ερώτημα», απαντάει ο Φρίντμαν στο άρθρο του στη «Wall Street Journal», δεν είναι αν το ευρώ είναι οικονομικά βιώσιμο, αλλά αν είναι προτιμητέο σε σχέση με ένα σύστημα μεταβαλλόμενων ισοτιμιών». Με άλλα λόγια, το ευρώ είναι βιώσιμο στο βαθμό που οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών είναι διατεθειμένες να δεχτούν επίπεδα ανεργίας 10% και πάνω, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα.

Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε γιατί δημιουργήθηκε το ευρώ; Οι λόγοι για τον Φρίντμαν είναι καθαρά πολιτικοί. «Τα κίνητρα για την υιοθέτηση του ευρώ», γράφει στο άρθρο του στο NPQ, «είναι πολιτικά και όχι οικονομικά. Ο στόχος είναι η στενή σύνδεση της Γερμανίας με τη Γαλλία, έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μελλοντικού πολέμου στην Ευρώπη».

Θα πετύχει τουλάχιστον στους πολιτικούς του στόχους το ευρώ; «Μάλλον όχι», απαντάει ο Φρίντμαν. «Πιστεύω ότι η υιοθέτηση του ευρώ», αναφέρει στο προαναφερθέν άρθρο του, «θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Θα επιδεινώσει την πολιτική ένταση μεταξύ των χωρών, μετατρέποντας τα διαφορετικά οικονομικά σοκ που πλήττουν κάθε χώρα -και τα οποία θα μπορούσε να είχε απορροφήσει ο μηχανισμός των μεταβαλλόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών- σε έντονες πολιτικές διαφορές».

«Μια νομισματική ένωση», καταλήγει, «που επιβάλλεται κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες, θα αποβεί εμπόδιο στην επίτευξη της πολιτικής ενοποίησης. Το ευρώ θα γίνει μια μεγάλη πηγή προβλημάτων, όχι βοήθειας .Το ευρώ δεν έχει προηγούμενο. Από ό,τι γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει ποτέ μια νομισματική ένωση αποτελούμενη από ανεξάρτητα κράτη που εκδίδουν ένα ψευτονόμισμα. Το ευρώ είναι καλό για την Ευρώπη μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει παντού ελαστικότητα. Σε έναν κόσμο κυμαινόμενων ισοτιμιών, αν μια χώρα δοκιμάσει ένα σοκ που απαιτεί μείωση μισθών… είναι ευκολότερο να το κάνει αφήνοντας να αλλάξουν οι ισοτιμίες. Όμως σήμερα με το ευρώ δεν υπάρχει αυτή η επιλογή».

Ανάλογες ήσαν και οι απόψεις της κατ εξοχήν πολιτικής εκπροσώπου του νεοφιλευθερισμού Μάργκαρετ Θάτσερ. Ήδη το 1990 η Θάτσερ προέβλεπε καθαρά την καταστροφή που θα έφερνε η έλευση του ψευτονομισματος. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρει πως προειδοποιούσε τους συνεργάτες της ότι το κοινό νόμισμα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει αφ ενός πανίσχυρες οικονομίες όπως της Γερμανίας και ταυτόχρονα μικρότερες χώρες όπως την Ελλάδα. Η Γερμανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Θάτσερ ,θα έτρεμε τον πληθωρισμό ενώ το ευρω θα αποδεικνύονταν μοιραίο για τις φτωχότερες χώρες καθ όσον «θα κατέστρεφε τις μη αποδοτικές οικονομίες τους»

«Η Μάργκαρετ Θάτσερ» γράφει ο Πίτερ Οσμπορν στην Daily Telegraph “έχει κατηγορηθεί από τους εχθρούς της για αναλγησία. Όμως οι υποστηρικτές της ευρωζώνης σήμερα είναι διατεθειμένοι δεχθούν με ευχαρίστηση τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο που συνεπάγεται η προσπάθεια τους να επιβάλλουν την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Η Θάτσερ γνώριζε ότι αυτά θα ήσαν τα αποτελέσματα του παρανοϊκού σχεδίου τους και γι’ αυτό προσπάθησε να τους σταματήσει».
 

Τα λιγούρια της Ελλάδας τρέξανε αμέσως στο ευρώ για να φάνε νομίζανε οτι άρχισε απέραντη μάσα σιγά μη νοιαστούν για τα επόμενα χρόνια.Θέλανε να φορτώσουνε τα χρέη στις επόμενες γενιές.
Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.Δεν υπάρχουν επόμενες γενιές.Τους κάναμε να φάνε τα σκατά τους.Θα πληρώσουν μέχρι κεραίας.
 

AntonisA

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαρ 2011
Μηνύματα
1.297
Like
0
Πόντοι
16
ολες οι χωρες εχουν δαπανες (δεν δαπανουν ομως ολες οπως εμεις συνεχως περισσοτερα απο οσα εισπρατουν, καποιες ειναι πλεονασματικες) και δεν εχουν υποστεί μνημονια (φυσικα αφου τις εμπιστευονται και μπορουν να εξυπηρετουν τα χρεη τους δεν υπαρχει λογος να μπουν σε μνημονια, ασε που καποιες το εκαναν εθελοντικα πριν χρονια απο μονες τους προκειμενου να ειναι ανταγωνιστικες στις προκλησεις της παγκοσμιοποιησης).ναι μεν εχουμε πολλους περισσοτερους δημοσιους υπαλληλους από το κανονικο ναι μεν καποιοι παιρνουν συνταξη από τα 45 αλλα η αιτια δεν είναι αυτή (μια απο τις κυριοτερες αιτιες ειναι αυτη - 200 δις περιπου σπαταλησε το κρατος σε επιδοτησεις ασφαλιστικων ταμειων την τελευταια 15ετια) .οταν μπήκαμε στο ΔΝΤ το χρεος μας ηταν 125% του αεπ μας και μετα από 7 χρονια λιτοτητας και μνηνομιων μαλακισμενης πολιτικης υπερφορολογησης και ισοδυναμων για να μην πειραχτουν τα κεκτημενα ορισμενων συντεχνιων σε αντιθεση με οσα μας προτειναν στα μνημονια  το χρεος εφτασε στο 200% του αεπ.αρα το χρεος εκτοξευθηκε από τα μνημονια απο την μαλακισμενη ελληνικη επιλογη της υπερφορολογησης και των ισοδυναμων γιατι απλα συρρικνωθηκε το αεπ της χωρας κατά 30% σε σχεση με το χρεος.

στο διορθωσα λιγακι ....
 

alths_epi_kyrias

Μέλος
Εγγρ.
18 Απρ 2013
Μηνύματα
2.529
Κριτικές
12
Like
108
Πόντοι
26
Καλά πιστεύεις οτι η Γερμανία θα παρακμάσει?Πρώτα θα φτωχύνουν όλοι οι άλλοι και εάν.Δε γίνονται αυτά τα πράγματα.Οι Γερμανοί και γενικά οι Δυτικοί τους γαμάνε όλους τα τελευταία 500 χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουνε ποτέ.Συνδυάζουν υψηλή νοημοσύνη και τρομερή βία δε χάνουν ποτέ.

Σε προτρέπω να διαβάσεις λίγο ιστορία αγαπητέ μου... ;) ;) ;)

Τι ήταν η Γερμανία πριν το 1870;Κρατίδια που έκαναν το μισθοφόρο στους λαούς της Ευρώπης για να επιβιώσουν.Αυτά ήταν την εποχή του Τρικούπη ή έστω το 1821 όχι πριν απο 15 αιώνες.Τι ήταν η Αγγλία το 1500; Η Βενετία μόνη της ως πόλη ήταν πολύ πιο πλούσια και ισχυρή από όλόκληρη την Αγγλία.Δεν είχαν κατακτήσει ακόμα τους Σκωτσέζους και πλήρωναν φόρο υποτέλειας στους Γάλλους.

Η πρόοδος, η ανάπτυξη και η ισχύς δεν είναι αποτέλεσμα γονιδίων ούτε και συνηθειών.Είναι αποτέλεσμα μεγάλης εισρροής πόρων-πλούτου.Χωρίς πόρους,οικονομικούς,εδαφικούς, πληθυσμιακούς, δεν κάνεις έρευνα, δεν έχεις πρόοδο, δεν έχεις ισχύ.

Λυπάμαι που σου το χαλάω αλλά θα τη δεις την αγαπημένη σου Γερμανία σε 30 χρόνια από τώρα να παρακαλάει για ινδικές, μη σου πω και τούρκικες, επενδύσεις στη βιομηχανία χάλυβα.Όπως ακριβώς η Αγγλία στη δεκαετία του 90.Κι αυτό τραγικό φαινόταν το 1945.

Να σου θυμίσω σε ποιον ανήκει πλέον η άλλωτε κραταιά και παγκοσμίου φήμης Grundig;;
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
Επειδή πρωινιάτικα δεν έχω και πολύ όρεξη,να προσέχεις πώς μιλάς σε όποιον δεν ξέρεις.

Στην Ε.Ε των 28 οι χώρες με τις καλύτερες οικονομίες είναι στη ζώνη του Ευρώ.Γερμανία,Ολλανδία,Βέλγιο,Γαλλία,Λουξεμβούργο,Σλοβακία,Αυστρία.Ναι η Σλοβακία έχει πολύ καλή οικονομία.Οι χώρες που ειναι εκτός Ευρώ και έχουν καλή οικονομία,είναι μόνο η Σουηδία και η Δανία.

Για το ύψος του χρέους να πας να ρωτήσεις τους πολιτικούς και συνδικαλιστές.Τους πρώτους για τις αλόγιστες σπατάλες σε τομείς της οικονομίας με ελάχιστη συνεισφορά στην παραγωγή και τους δεύτερους για συνεχή απαιτήσεις αυξήσεων που ικανοποιούνταν με εκδόσεις ομολόγων μας και παραγωγή δεν υπήρχε.Επίσης να ρωτήσεις τους ιδιώτες επιχειρηματίες  του κώλου που με ένα μαγαζάκι στη γειτονιά που πούλαγε τσιγάρα και αναψυκτικά υπό την πινακίδα MINI MARKET νόμιζαν ότι έπιασαν τον παπά από τ'αρχίδια και δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν και δεν πλήρωναν κανένα φόρο.

Έχεις ταξιδέψει στην Ε.Ε;Επειδή λόγω δουλειάς κι έχω ταξιδέψει κι έχω μιλήσει με ανθρώπους που έχουν γνώση,εμείς την πατήσαμε από την νοοτροπία "είμαστε οι Έλληνες που τους δώσαμε τον πολιτισμό και θα μας πληρώνουν".Όταν άλλες χώρες έπαιρναν τα Κ.Π.Σ,τα Ντελόρ κλπ κλπ τα επένδυαν σε υποδομές.Εδώ τα έδιναν μέσω ΟΑΕΔ για τυροπιτάδικα,μπουτίκ,και εισαγωγικές εταιρείες ενός έτους.Μέσα σε μια νύχτα στην Ελλάδα οι 50δρχ έγιναν 50 σεντς.Και οι 100δρχ 1 ευρώ.Έξω όμως δεν έγινε έτσι.Γι'αυτό πας στη Βιέννη και αγοράζεις στο σουπερ μαρκετ την Κοκα Κόλα 1,5λιτρο με 1,70€ κι εδώ την αγοράζεις με 1,40€,ακόμα και όταν ο ΦΠΑ ήταν 19% εδώ.Έξω παζάρια του τύπου "κάνε μου μια καλύτερη τιμή χωρίς απόδειξη" δε βρίσκεις.Εδώ το έκαναν ακόμα και στους Τροϊκανούς που πήγαν να νοικιάσουν σπίτι...

Όταν στη Βιομηχανική Ισπανία (Ενδεικτικά βιομηχανίες:Repsol,Casa,Talgo,Caf κλπ κλπ) ο μισθός ήταν 450 ευρώ,εδώ ήταν 750 ευρώ χωρίς να παράγουμε τίποτα...Πού τα βρίσκαμε;Από την έκδοση Ομολόγων και εντόκων γραμματίων.Πλήρωνε τώρα τα ομόλογα αυτά και μη διαμαρτύρεσαι..

Όταν ο μάγκας ο μέγιστος "επιχειρηματίας" έκλεινε την επιχείρηση εδώ και πήγαινε στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία για να παράξει ένα προϊόν που δεν το πούλαγε στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ αλλά αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα,αλλά με κόστος παραγωγής στο 1/6 και τιμή ίδια με πριν,και την ίδια στιγμή το δημόσιο γέμιζε με Αγροφύλακες,Stages,συμβασιούχους που κάλυπταν δήθεν μόνιμες ανάγκες,επιδόματα,και δώσε λεφτά για προεκλογικό ψάρεμα,τι θα γινόταν το χρέος;Θα παρέμενε το ίδιο;


Είδαμε και η Τουρκία που έχει δικό της νόμισμα τι αντιμετωπίζει τώρα.Αν η Ελλάδα γύρναγε σε εθνικό νόμισμα,το χρέος θα παρέμενε το ίδιο,η ανεργία η ίδια διότι ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που θα αγόραζε το πετρέλαιο με 1000δρχ/λίτρο,και σε όχι σταθερή ισοτιμία,διότι θα είχε τρομερή μεταβλητότητα;Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δε θα συνέφερε να εξάγει σε άλλη χώρα της Ε.Ε διότι θα είχε δασμούς (έξοδος από το ευρώ μόνο δε γίνεται.Πρέπει να φύγουμε από την Ε.Ε και θα βάλουν σίγουρα δασμούς...);Μόνο αν γίνουμε Μπαγκλαντές ή Καμπότζη σε μισθούς...

:hi:
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Εγώ νομίζω πως το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία.
Είμαστε στις mostly unfree θέσεις οικονομικής ελευθερίας σε όλα τα rankings από τους 5 οργανισμούς που μετράνε την οικονομική ελευθερία.

Τι σχέση έχει η Ε.Ε. με αυτό;
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom