[move][glow=red,2,300]ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΤ ΒΓΗΚΕ αυτό τελικά! [/glow] [/move]
Η Viohalco και η Χαλυβουργική είναι οι μόνοι επιχειρηματικοί όμιλοι εν ελλάδι (στασινόπουλος & αγγελόπουλος) που έχουν πραγματικά την δυνατότητα και την οπτική παραγωγικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα.
Πρώτος εγώ δε στο είπα? Δε νομίζω να υπάρχει άλλος καταναλωτής τέτοιου μεγέθους.
Παλιά ήταν και η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», αλλά νομίζω ότι αυτοί σταμάτησαν την παραγωγή.
Στα πλαίσια της εκβιομηχάνισης της χώρας.
Οι ιδιωτικοί καταναλωτές υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις των στρατηγικών επενδυτων σε αντιθετη περίπτωση σε διαβεβαιώ οτι το ενεργειακό μέλλον της ελλάδος θα ειναι αντιστοιχο με αυτο της αλβανίας και κοσόβου.
Δε μου αρέσει αυτό που λες, φίλε, ούτε ο τρόπος που το λες.
Δηλαδή, οι ανά τον κόσμο Soros θα υπαγορεύουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας ΜΟΥ?
Μα τότε ποια είναι η διαφορά ενός τέτοιου καθεστώτος με τα πρώην της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία, κλπ), την εποχή που μια ξένη δύναμη (Ε.Σ.Σ.Δ.) υπαγόρευε στα κράτη αυτά την πολιτική τους?
Να τη χέσω την ιδιωτικοποίηση και τα καλά της, αν αυτή συνεπάγεται μετατροπή σε τέτοιου τύπου καθεστώτα.
Και να σου πω και κάτι ακόμα (που το πιστεύω): Η ασκούμενη πολιτική από τέτοιου τύπου «διεθνείς επενδυτές» έχει σαν στόχο ΜΟΝΟ τα κέρδη. Ακόμα και η πολιτική των Σοβιέτ, απ’ αυτήν καλύτερη θα ήταν!
Η κρατική ΔΕΗ είναι πλέον μια διαλυμένη επιχείρηση στο κατωφλι ελλειματικών ισιζυγίων και στα πρόθυρα της πολυδιάσπασης. Μπορεί μέχρι χθες να εξασφάλιζε επάρκεια και χαμηλά τιμολόγια στον ιδιώτη καταναλωτη, πλεόν όμως βρισκεται σε πληρη αδυναμία αφενός λόγω αυξήσεως τιμων των καυσίμων αφετέρου λογω μηδενικου επενδυτικου υπολοίπου κατα τριτον λογω αδυναμίας χρηματοδότησης με χαμηλότοκα δάνεια νεων μονάδων και τεταρτον λογω ευρωπαικών διατάξεων που υποχρεώνουν σε παραχώρηση παλαιων μονάδων και μειωμένη συμμετοχή σε κατασκευη νεοτέρων.
Δεν καταλαβαίνω μόνο το “διατάξεων που υποχρεώνουν σε παραχώρηση παλαιων μονάδων”. Πα να πει?
Κατά τα λοιπά:
Το έχω ξαναγράψει, η ΔΕΗ απολαμβάνει δωρεάν πρώτη ύλη (λιγνίτης), αλλά τελικά αυτό σε όφελος των καταναλωτών καταλήγει, όχι σε όφελος κάποιου Soros. Δε με πειράζει.
Δυστυχώς, πιθανότατα έχεις δίκιο για τη γενική κατάσταση της ΔΕΗ, με εξαίρεση αυτό το περί αυξήσεως τιμών καυσίμων. Όσο και να ανέβουν τα καύσιμα, στο ποσοστό που επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος (διότι υπάρχει και ο λιγνίτης και τα νερά που δεν αυξάνονται) κανείς δε θα είχε αντίρρηση να αυξηθεί και το ρεύμα. Και διεθνώς ανεβαίνει, και οι διάφοροι Soros θα το ανέβαζαν, ουδέν μεμπτόν σε μια τέτοια αύξηση. Ας ανέβει, αν το πετρέλαιο πάει $400 το βαρέλι. Για όλο τον πλανήτη θα πήγαινε, όχι μόνο για την ΔΕΗ.
Το ότι είναι “διαλυμένη επιχείρηση” και προ ελλειμμάτων, είναι θέμα εκτίμησης, ιδίως το πρώτο. Το δεύτερο, διορθώνεται σε 24 ώρες. Με μια αύξηση €0,005 ανά kWh το ταμείο θα στρώσει σε Dt. Και τα λεφτά για τις επενδύσεις θα βρεθούν.
Το θέμα είναι ότι (όπως φωνάζουν οι συνδικαλιστές – και υποψιάζομαι ότι έχουν δίκιο) οι κυβερνήσεις ΔΕΝ θέλουν να έχουν μια ΔΕΗ υγιή. Θέλουν ένα (εικονικό) σαπάκι, για να έχουν δικαιολογία να το πουλήσουν φτηνά.
Το γέμισμα των ταμείων του Υπουργού Αλογοσκούφη σημαινει οτι οι έλληνες θα εχουν την δυνατοτητα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τους μισθους και συνταξεις
Ναι? Δηλαδή με επιβεβαιώνεις.
Θα πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να φάμε τα λεφτά που θα πάρουμε. Και έστω, γιατί αν δε φάμε, θα πεθάνουμε απ την πείνα. Για ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ θα φτάσουν αυτά? Και μετά? Τι θα πουλήσουμε για να ξαναφάμε?
Μήπως ΤΟΤΕ θα φτάσουμε στο επίπεδο της Αλβανίας και του Κοσόβου, οπότε θα αρχίσουμε να πουλάμε τις αδερφές μας και τις κόρες μας στους σεϊχηδες?
διαφορετικά δεν βλέπω πως ενα χρεωκοημένο κρατος με 256δις ευρω χρεωστικό υπόλοιπο 106,5 του ΑΕΠ σε δημοσιο χρεός και με εμπορικο ισοζύγιο 1 προς 4 θα συνεχισει να χρηματοδοτεί την κατανάλωση των υπηκόων του.
Εκπλήσσομαι με τις απόψεις σου, ειλικρινά, γιατί όπως βλέπω και γνώσεις έχεις, και κρίση.
Βρε σοβαρολογείς?
Συνηγορείς υπέρ της πωλήσεως εθνικής περιουσίας για διατήρηση της καταναλώσεως?
Σε ξαναρωτάω, και ΠΟΥ θα σταματήσει αυτό? ΤΙ θα πουλήσουμε μετά τη ΔΕΗ, τα λιμάνια, κλπ?
Τη Μύκονο? Την Κρήτη? Την Κέρκυρα? Τη διώρυγα της Κορίνθου (συγγνώμη, ξέχασα, αυτή είναι ήδη πουλημένη!), τη λίμνη του Μαραθώνα? Τις άλλες λίμνες?
Γιατί δε πουλάμε και τον Παρθενώνα, αντί να τρωγόμαστε με τις λούγκρες να μας επιστρέψουν τα Ελγίνεια?
Θα διατηρήσουμε την κατανάλωση ακόμα μερικά χρόνια!
Επίσης θεωρω σκοπιμο και θεμιτο να καταβάλεται η εύλογη προμήθεια (nominal commission) σε ανάλογα πρόσωπα που συμβαλλουν στο σχετικό έργο.
Δεν μίλησα για νόμιμη προμήθεια, και το καταλαβαίνεις. Μίλησα για λεφτά τύπου 100 εκ ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens, για προμήθειες που καταβάλλονται σε ανθρώπους που ΔΕΝ δικαιούνται να τις παίρνουν, και που τις παίρνουν γιατί η θέση τους τους επιτρέπει να επηρεάζουν τέτοιου τύπου συμβάσεις. Μιλάω δηλαδή για μίζες, που πάνε σε κυβερνητικούς παράγοντες (όλων των κυβερνήσεων), ΑΚΡΙΒΩΣ για να λειτουργήσουν ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ των λαϊκών συμφερόντων (με τη στενή έννοια αυτά), αντί να τα προασπίζονται.
Το προιόν ειναι μεν το ιδιο - ηλεκτρική ενέργεια - (όπως και στην πείπτωση ποσίμου ύδατος, φυσικου αερίου, θερμου ύδατος), αλλά οι τιμές διαφέρουν απο παροχο σε παροχο και δεν ονομάζουμε παιχνιδι την πραξη αλλά εμπορικη πραξη.
Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης. Αυτό που λες μου θυμίζει τη στρέβλωση που υπάρχει (και κανείς δε την καταλαβαίνει) με τον ΟΠΑΠ που είναι... εισηγμένος στο χρηματιστήριο. Αλλά να μην επεκταθώ και σ’ αυτό, θα πάει πολύ μακριά το post. Άλλη φορά, αν θέλεις.
Η εθνική περιουσία - όπως την ονομάζεις - θα ανταλλαγεί με τα αναγκαία για τη λειτουργια του κρατους κεφαλαια και θα περιέλθει στην ιδιοκτησία σταρτηγιού επενδυτη με σκοπό την επωφελέστερη και πλεον επικερδη λειτουργία της όπως ορίζει η διεθνής εμπειρία και πρακτικές.
Ρε φίλε, πως τα λες έτσι? Τα ίδια δεν έλεγαν και αυτοί που πούλαγαν τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής, και στη συνέχεια τα νοίκιαζαν, και την κατάντησαν εκεί που την κατάντησαν? Δεν έλεγαν «ας πουλήσουμε τώρα το Jumbo $60 εκ, να πληρώσουμε μισθούς, και “βλέπουμε” τι θα γίνει μετά»?
Κατά την ίδια λογική, εθνική περιουσία «όπως την ονομάζω» δεν είναι και τα πλοία του στόλου, τα F16 της ΠΑ, τα εκχιονιστικά των νομαρχιών, τα πάντα τέλος πάντων? Να τα πουλήσουμε και αυτά σε «στρατηγικούς επενδυτές»?
Οι δημόσιες εταιρείες που θα επιλέξουν να παραμεινουν δημοσιες εχουν να αντιμετωπίσουν ανα εχθρικο διεθνές περιβάλλον και κυρωσεις εκ μερους των διεθνων φορέων που καθορίζουν τους νομους των εκάστοτε αγορών.
Εχθρικό περιβάλλον έχουν να αντιμετωπίσουν ΟΛΕΣ οι εταιρείες που λειτουργούν στην πιάτσα, και επομένως και οι δημόσιες. Κανένας δε δίνει κάτι τσάμπα σήμερα. Και ακόμη χειρότερα, αν σε κάποιον δώσεις ένα δάχτυλο, σήμερα θα πάει να σου φάει όλο το χέρι.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις για τα προβλήματα που (ορθώς εν πολλοίς) εντοπίζεις, ΑΛΛΕΣ από το ξεπούλημα για την κατανάλωση.
Οι κυβερνώντες (οι όποιοι, δεν κάνω διακρίσεις), μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει ότι το μόνο που δεν κάνουν είναι να λένε την αλήθεια. Ενώ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ότι την λένε.
Έτσι, με έχουν κάνει ΠΟΛΥ επιφυλακτικό, και όταν μου λένε (όπως και συ) ότι «θα πουλήσουμε τη ΔΕΗ για το καλό της», ΔΕΝ τους πιστεύω, κατ’ αρχήν.
Το προφανές για την λειτουργία των λιμένων αναφερεται και στην προηγουμένη παραγραφο.
Δεν κατανοώ ποιά είναι αυτή η προηγούμενη παράγραφος. Τέλος πάντων.
Η αναφορά σου στους κκ. Ζαχοπουλο Μαγγίνα και Αθανασόπουλο είναι παντελως άτυχη. Γνωρίζω προσωπικά και τους τρεις
Σοβαρές παρέες κάνεις... (πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι, κλπ).
και προκειται για ατομα απολυτως εντιμα και καθαρα απο καθε υποψία.
Κοίτα, έχω και εγώ κάποια επαγγελματική και κοινωνική υπόσταση, την οποία δεν πρόκειται να αποκαλύψω εδώ.
Σε διαβεβαιώνω λοιπόν, ότι ΕΓΩ, αυτός που πατάει τα πλήκτρα τώρα δηλαδή, ΕΧΩ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕΙ λεφτά σε σακούλες, όχι μόνο μια φορά, και τα οποία παρέδωσα σε γραφεία «στελεχών κομμάτων». Και δεν είμαι κανένας... οδηγός του επιχειρηματία. Είμαι παραπάνω από αυτό, και ο λόγος που δεν τα πάει ο οδηγός είναι το ότι ο οδηγός μπορεί κάποτε να κελαϊδίσει, ενώ εγώ όχι.
Δεν ξέρω για τους συγκεκριμένους τρεις που ανέφερα, ξέρω όμως αυτά που ο Χαρδαβέλας είπε σε εκπομπή του προ δεκαημέρου περίπου (για το πως μοίραζε και που τα λεφτά ο Ζαχόπουλος), για το που ΔΕ μοίραζε, και επίσης ξέρω ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν αντέδρασε σε αυτή την εκπομπή.
Δεν κρατάω αρχείο φίλε μου, σου μεταφέρω όμως μια γενική εικόνα που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια της εμπλοκής μου σε «αρκετά ψηλά» σκαλοπάτια της επιχειρηματικής ιεραρχίας, και τις ερμηνείες που δίνω στα (όσα λίγα) υποπίπτουν στην αντίληψή μου από την «ειδησεογραφία».
Για τον Αθανασόπουλο, ίσως κάνω λάθος στο όνομα, αν κάνω, διόρθωσέ με. Εννοώ τον (πρώην) αρχηγό της επιτροπής ανταγωνισμού, που ΔΙΩΚΕΤΑΙ τώρα μαζί με έναν εκτελωνιστή για την υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ. Να η ακεραιότητα των... δημοσίων στελεχών!
Βεβαίως, σιγά μην κάτσει κανείς τους μέσα!
Ειδικά το γεγονός της σχεσης του κ. Ζαχόπουλου με τη γραμματέα του ειναι μια καθιερωμένη πρακτικη που την εφαρμόζω σε όλες τις γραμματεις που ειχ μεχρι σημερα χωρις να διακρινω το παραμικρο προβλημα.
Αυτή σου την παράγραφο την σχολίασα ήδη. Η μόνη θετική σε όσα είπες!
Επανέρχομαι σε κάτι:
Το προιόν ειναι μεν το ιδιο - ηλεκτρική ενέργεια - (όπως και στην πείπτωση ποσίμου ύδατος, φυσικου αερίου, θερμου ύδατος), αλλά οι τιμές διαφέρουν απο παροχο σε παροχο και δεν ονομάζουμε παιχνιδι την πραξη αλλά εμπορικη πραξη.
Είμαι εθισμένος στο τσιγάρο, όπως ο καταναλωτής στο ηλ. ρεύμα. Θα το αγοράσω, ότι κι αν γίνει. Έστω λοιπόν ότι το τσιγάρο είναι ΕΝΑ, μια μάρκα, μια ποικιλία, όπως το ρεύμα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ άλλο. Το ίδιο θα είναι όποιος και αν το φτιάνει (όπως το ρεύμα). Πληρώνω λοιπόν €3 το πακέτο, και παίρνω 20 τσιγάρα. Τι με νοιάζει εμένα πως μοιράζονται τα λεφτά οι Παπαστράτος, Κεράνης, Καρέλιας, κλπ... Τα 3 ευρώ με νοιάζουν. Μπορεί κάποιος να τα κάνει 2,90? Καλώς. Θέλει κάποιος να τα κάνει 3,10? Κακώς. Υποστηρίζω λοιπόν ότι με την πώληση της ΔΕΗ, η τιμή της κιλοβατώρας ΔΕΝ θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί. Πες το εμπορική πράξη, ή σεξουαλική πράξη, δε μ' ενδιαφέρει, αν αυξηθεί όμως εγώ το λέω παιχνίδι εις βάρος μου. Που γίνεται με χαρτιά και συμβάσεις, όχι με λιγνίτη και πετρέλαιο.