λοιπόν η λογική των ιδιωτικοποιήσεων είναι απλή...
κανένα λόγο δεν έχει η Ολυμπιακή να ανήκει στους Ελληνες πέρα ίσως από το να βολεύει στρατιές αργόμισθων καλοπληρωμένων τεμπέληδων...
Φίλε, δε θα μπω σ' αυτή την κουβέντα.
Διαφωνώ σε πολλά από όσα λες, αλλά δε χρειάζεται να τα συζητήσουμε. Δε θα πείσει κανένας τον άλλο.
ΣΥΜΦΩΝΩ σε αυτό που λες για βόλεμα στρατιών αργόμισθων καλοπληρωμένων τεμπέληδων. Αυτό ήταν και ο κύριος λόγος που χαντακώθηκαν όλα αυτά τα μαγαζιά.
Σε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ιδέα, πρόσεξε ποιά είναι η διαφωνία μου:
"Επιχείρηση που ανήκει στο κράτος", σημαίνει (για μένα) "Επιχείρηση που ανήκει σε όλους μας". Το ίδιο είναι. Τυπικά μάλιστα, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είχαν μετοχικό καθεστώς: "Μετοχή μία, κάτοχος το Ελληνικό Δημόσιο".
Για μένα αυτό ισοδυναμεί με το "Μετοχές 11.000.000, κάτοχοι κάθε Έλληνας από μία". Το ίδιο είναι. Δηλαδή μια μετοχή έχω εγώ, μια εσύ, μια ο Heartbreaker83, μια ο Φυλήςυχος Πολίτης, μια ο Bastounovlaxos, και πάει λέγοντας.
Αν η αξία της επιχείρησης είναι π.χ. 1.100.000.000, κάθε μετοχή αξίζει 100 ευρώ, και αυτή είναι και η αξία της μετοχής που κατέχεις. Την ίδια αξία έχει και η μετοχή που κατέχω και εγώ, και ο Bastounovlaxos, και ο ΓΑΠ, και ο Κ.Καρ., και ο Σαμαράς, και η Παπαρήγα, όλοι μας έχουμε από μία, και αυτή είναι η αξία της μετοχής που έχουμε.
ΜΑΣ (σου) ΑΝΗΚΕΙ αυτή η μετοχή σου.
Έρχεται λοιπόν τώρα κάποιος (που επίσης έχει ΜΙΑ μετοχή - σαν και σένα και μένα), και σου λέει:
"Το μαγαζί δεν πάει καλά, το πουλάω".
Δηλαδή, πουλάει ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ (και μου), και μάλιστα αυτό όταν:
-Είναι ΑΥΤΟΣ ο υπεύθυνος που το μαγαζί δεν πάει καλά (αυτόν τον ίδιο είχαμε εμείς οι ιδιοκτήτες βάλει να το διοικήσει, και τα σκάτωσε).
-Πριν αποκτήσει το δικαίωμα να πουλήσει το μαγαζί ΜΑΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΙ "Εκλέξτε με σε αυτή τη θέση, για να ΠΟΥΛΗΣΩ το μαγαζί σας". Αντίθετα μάλιστα, ο ΓΑΠ είχε πει "Εκλέξτε με και θα ξαναγοράσω αυτά που πούλησαν οι προηγούμενοι". Μέχρι και φωτογραφίες του κάτω από τα πανώ "Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ" υπάροχουν.
Έχω και άλλα επιχειρήματα αυτού του τύπου να σου αραδιάσω, αλλά δεν έχει νόημα να το προχωρήσω. Καταλαβαίνεις όμως το πνεύμα μου επί των αρχών, και επιχειρήματα τύπου "μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα" και "μόνο παιδεία, υγεία, ασφάλεια στο δημόσιο" μου ακούγονται περίεργα (και φανατικά κομματικά σύμφωνα με την εκάστοτε γραμμή), όταν ΣΟΥ ΕΞΗΓΩ ότι εδώ μιλάμε για ΠΩΛΗΣΗ ΞΕΝΟΥ ΠΡΑΜΑΤΟΣ.
Αν δηλαδή εσένα σου αφήσει το περίπτερό του ο ξαδερφός σου να το διαχειρίζεσαι (και να βγάζεις και ένα μεροκάματο), νομιμοποιείσαι κάποια στιγμή να του πεις "Κοίτα, το πουλάω γιατί δε βγαίνει".
ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣΑΙ.
Αυτό λέω.
Τα υπόλοιπα βρίσκονται.