Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια !!!
Για εμένα λέω που σε λίγο δεν θα βλέπω το πληκτρολόγιο ...
Λοιπόν τα ασφαλιστήρια χρεοκοπίας των PIIGS έχουν ξεπεράσει τα 650 δισ δολ με πρωταγωνιστικό ρόλο τα ασφαλιστήρια της Ιταλίας που, όπως είναι ξεκάθαρο έχει πολύ περισσότερα κέρδους (μέσα σε ένα μήνα σχεδόν διπλασιάσθηκαν)
Αυτό (ίσως) εξηγεί το γεγονός ότι έχουν... "κλείσει αρκετές κερδοσκοπικές θέσεις" για την Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο
Διευκρίνιση : Τα παραπάνω που σημειώνω δεν έχουν να στεναχωρήσουν ορισμένους πολιτικούς φορείς και οπαδούς. Απλά σημειώνω τα "γεγονότα". Οι (πολιτικές) ερμηνείες μπορεί να ποικίλουν
Λοιπόν αυτή την στιγμή η καθαρή ονομαστική αξία των συμβολαίων για τις πέντε χώρες είναι στα 58 δισ δολ. Το συγκεκριμμένο μέγεθος αντικατοπτρίζει το ποσό ασφάλισης που θα καρπωθούν οι κερδοσκόποι αν υποτεθεί ότι και οι πέντε χώρες χρεοκοπήσουν και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα ομόλογα τους στην προσυμφωνηθείσα λήξη τους
Το υπόλοιπο κομμάτι είναι τα CDS που αλλάζουν χέρια, ενώ, αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός (όπως θα προσδιορισθεί από το "θεσμικό" παγκόσμιο φορέα) τότε ο αγοραστής πληρώνει τον πωλητή και με αυτό τον τρόπο θα φθάσουμε στον αρχικό εκδότη του CDS.
Στην ουσία πρόκειται για μια πυραμίδα με διμερείς και αδιαφανείς διαδικασίες που κανείς δεν γνωρίζει ποιές τρύπες θα ανοίξει. Σαφώς το κέρδος του ενός παίκτη σημαίνει και ζημιά του άλλου παίκτη.
κάποια ταινία μου θυμίζει αλλά δεν μου έρχεται τώρα στο μυαλό ...
Και όλα αυτά υποτίθεται για να προστατευθούν οι κάτοχοι ομολόγων αν ένα κράτος αθετήσει τις υποχρεώσεις του.
Ρε δεν πάνε να γαμηθούν που μας κάνουν και τους ξερόλες