[size=8pt]Παιδιά όντως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και αλλού νοήμονα όντα (όχι ότι εδώ υπάρχουν και πάρα πολλά) και ότι δεν είναι απίθανο τα τρισεκατομμύρια πλανήτες οι οποίοι απαρτίζουν το «γνωστό» σε μάς σύμπαν να είναι κατοικημένοι. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, δεν μιλάω για τον θρησκευτικό, μιλάω για τον αντίλογο που βασίζεται στην χρονική μας σύμπτωση με άλλες αναπτυγμένες μορφές ζωής. Μην ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο είδος υπάρχει πολύ λίγα χρόνια, αναλογικά πάντα με την ηλικία του σύμπαντος. [/size]
Νομίζω η άποψη αυτή είναι σωστή. Με μαθηματικά (πιθανότητες) στον τεράστιο αριθμό ουρανίων σωμάτων που υπάρχουν (μιλάμε για εκατοντάδες μηδενικά το ένα πίσω απο το άλλοι ήλιους - άρα και ηλιακά συστήματα) είναι ΑΠΙΘΑΝΟ να μην έχουν συμπέσει ΚΑΠΟΥ (και μάλιστα σε περισσότερα απο ένα μέρη) οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυζη ζωής, όπως έγινε εδώ, πριν απο (περίπου) 3 δις χρόνια.
ʼρα ΚΑΤΙ, ΚΑΠΟΥ, θα υπάρχει.
Απο την άλλη μεριά όμως, τα ίδια μαθηματικά μας δείχνουν ότι είναι περισσότερο απίθανο να συμπέσουν:
1) Το να συμβεί αυτό τη χρονική στιγμή που εμείς ψάχνουμε (γιατί ψάχνουμε: (ή org?) κλπ), όταν μιλάμε για 50-100 χρόνια δικιάς μας έρευνας μέσα σε ένα σύνολο 13 δις. ετών ζωής σύμπαντος(πιθανότητες 1/130εκατ. - καλύτερα να παίξεις λόττο).
2) Το να συμβεί αυτό (καπάκι στην πρώτη απιθανότητα και η δεύτερη) ΣΤΟ ΧΩΡΟ που εμείς ψάχνουμε, όταν αυτός είναι τόσο περιορισμένος, σε σχέση με τον υπάρχοντα (ψάχνουμε 50-100 έτη φωτός γύρω μας, όταν η συνολική μπάλλα είναι πάλι δις έτη φωτός.
3) Το να συμπέσει χρονικά η δικιά μας έρευνα με την ύπαρξη μορφών ζωής που επίσης "ψάχνεται" για επαφή. Με τα δικά μας μέτρα, και αν πούμε ότι θα ψάχνουμε για ακόμα 1.000 χρόνια, 1.000 διά 3.000.000.000 = ψάχνουμε στο 1/3.000.000 του χρόνου που θα υπάρχει αυτή η μορφή ζωής.
Βάλτε αυτούς όλους τους παρονομαστές μαζί, και θα δείτε ποιες είναι τελικά οι πιθανότητες "να βρούμε εξωγήινους". Ο αριθμητής στο κλάσμα είναι μονάδα, και ο παρονομαστής έχει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες μηδενικά.
ʼρα συζητάμε για τέτοιες πιθανότητες.
Θα μου πει κάποιος: Κακό είναι?
Όχι. Αλλά είναι χάσιμο χρόμου. Και αυτό, είναι μαλακία.
'Οπως (δυστυχώς) είναι μαλακίες και οι περισσότερες εκπομπές του (μάλλον συμπαθούς) Χαρδαβέλα, που καταγίνεται με τέτοιες μα-λα-κί-ες.