Δεν πρόκειται για παραμύθι. Αυτό δεν το λένε μόνο οι Θεσσαλονικείς ή οι Μακεδόνες. Το λένε και πολλοί άλλοι, όπως πχ οι Κρητικοί όπως και αρκετοί νησιώτες από νησιά του Αιγαίου. Οι Θρακιώτες να δεις τί λένε.
Θα σου παραθέσω μια δήλωση που έκανε φίλος & συμφοιτητής μου με καταγωγή από Αθήνα με τον οποίο κάναμε παρέα και σπουδάζαμε μαζί στη Θεσσαλονίκη.
Πριν μερικά χρόνια γίνονταν κάποια επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δε θυμάμαι για ποιο λόγο έγιναν επεισόδια, αλλά η κατάσταση για ένα ολόκληρο απόγευμα ήταν όπως όταν έγιναν επεισόδια τον περασμένο Δεκέμβριο σε πολλές πόλεις. Υπήρχαν ΜΑΤ στους δρόμους, δακρυγόνα, διαδηλωτές, έσπαζαν βιτρίνες & αυτοκίνητα, δεν τολμούσες να κυκλοφορήσεις, άνθρωποι έτρωγαν ξύλο, γίνονταν της κακομοίρας!
Την επόμενη μέρα που βρέθηκα με τον Αθηναίο φίλο μου και μου είπε τρομαγμένος ότι την προηγούμενη μέρα δεν τόλμησε να κυκλοφορήσει στους δρόμους και να κάνει τις δουλειές που είχε γιατί φοβόταν για τη σωματική του ακεραιότητα.
Και από μόνος του μου είπε: "Τώρα κατάλαβα γιατί φωνάζετε για την Αθηνοκεντρική Ελλάδα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εδώ γίνονταν της τρελής και ούτε ένα κανάλι της τηλεόρασης ιδιωτικό ή κρατικό δεν έδειξε τί γίνονταν. Μόνο η ΕΤ3 έδειξε για 1 λεπτό ένα μικρό ρεπορτάζ."
Τώρα βέβαια που τελείωσε τις σπουδές του ο φίλος μου και επέστρεψε στη γενέτειρά του τα ξέχασε όλα γιατί ξαναμπήκε στην ιδιαίτερη νοοτροπία των Αθηνών. Πάλι λέει ότι τα περί Αθηνοκεντρικής κατάστασης είναι μύθος και πως όσοι τα λένε αυτά είναι κομπλεξικοί ξεχνώντας αυτά που είδε εδώ με τα μάτια του... Τον "κατάπιε" η παλιά του λογική.
Φυσικά, δε λέω ότι για την κατάσταση σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος μόνο, έχουμε και εμείς σοβαρότατο μερίδιο ευθύνης. Αλλά από την άλλη δεν είναι και παραμύθι το ότι υπάρχει μια Αθηνοκεντρική λογική! Υπάρχει κομπλεξισμός σε αρκετά πράγματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είναι και τελείως αδικαιολόγητος αυτός ο κομπλεξισμός.
Άλλο παράδειγμα: ακούω κρατικό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο μερικές φορές (ΕΡΤ2 αν δεν κάνω λάθος). Είναι κρατικό ραδιόφωνο το οποίο πληρώνεται από όλους του Έλληνες και απευθύνεται σε όλους του Έλληνες, γι'αυτό και εκπέμπεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (ίσως σε όλες);
Πείτε μου τώρα αν είναι λογικό να ακούμε σε ένα τέτοιο μή τοπικό ραδιόφωνο δελτίο για την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας. Ποιον ενδιαφέρει ένα τέτοιο δελτίο πέρα από τον κάτοικο Αθηνών; Ενδιαφέρεται ο κάτοικος των Ιωαννίνων ή της Λήμνου; Αν αυτό δεν είναι Αθηνοκεντρική λογική τότε τί είναι;