Νέα

Αντλία θερμότητας

• Μέλος που άνοιξε το νήμα t77777
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 114
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Mounokwlaraki

Ανώτερος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2016
Κριτικές
62
Like
3.126
Πόντοι
7.216
Αν σε παίρνει αντλία θερμότητας. Δουλεύει καλύτερα με εσωτερικές μονάδες χαμηλής θερμοκρασίας (fan coil ή ενδοδαπεδια)

tarzan71

Μέλος
Εγγρ.
25 Οκτ 2019
Like
434
Πόντοι
21
Αν το αντέχει η τσέπη σου αντλία θερμότητας με κλειστά μάτια

Εγγρ.
10 Μαΐ 2021
Like
738
Πόντοι
81
Καλησπέρα. Μπορεί κάποιος να πει πόσο ρεύμα καίει η αντλία θερμότητας; Μήπως τελικά καίει πιο πολύ ρεύμα απο οτι πετρέλαιο η φυσικό αέριο; Και δεύτερον, ζεσταίνει όντως το σπίτι; Έχω ακούσει οτι εχει πολύ χαμηλή απόδοση θερμότητας.

dskoul

Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2006
Like
434
Πόντοι
21
Περίπλοκη ερώτηση...
Σε νέο σπίτι που χτίζεται τώρα βάζεις ενδοδαπεδια και αντλία.
Σε υπάρχον σπίτι. .. για εμένα μην βάλεις fan coil....
Οπότε αν έχεις σώματα συνέχισε με αυτόνομο καυστήρα Φ.α.

Nubic

Μέγας
Εγγρ.
28 Οκτ 2019
Κριτικές
10
Like
13.223
Πόντοι
3.846
Κεντρική θέρμανση με Φ.Α. είναι σπάνια περίπτωση μάλλον δε μπορούσατε να αλλάξετε σωληνώσεις και να βάλετε επίτοιχους λέβητες σε κάθε ιδιοκτησία. Αν δε μπορείς να βάλεις επίτοιχο λέβητα μόνο για σένα που θα ήταν μια καλή λύση, παίξει αντλία θερμότητας με κλιματιστικά.

iakovos

Σπουδαίος
Εγγρ.
11 Ιαν 2007
Κριτικές
9
Like
13.699
Πόντοι
2.606
Κεντρική θέρμανση με Φ.Α. είναι σπάνια περίπτωση μάλλον δε μπορούσατε να αλλάξετε σωληνώσεις και να βάλετε επίτοιχους λέβητες σε κάθε ιδιοκτησία. Αν δε μπορείς να βάλεις επίτοιχο λέβητα μόνο για σένα που θα ήταν μια καλή λύση, παίξει αντλία θερμότητας με κλιματιστικά.
Ηταν οικογενειακη 2οροφη κατοικια οταν εγινε η μετρατοπη απο πετρελαιο σε αεριο ,επομενως κρατηθηκε ο κεντρικος λεβητας (λαθος μεγαλο βεβαια), τωρα εγινε συαταση οριζοντιας ιδιοκτησιας και εγω εχω τον πανω οροφο ενω στα δυο διαμερισματα που ειναι στον κατω υπαρχουν ενοικιαστες αρα πλεον πρεπει ν αυτονομηθουν τα διαμερισματα.

Ο μηχανικος που πηρα μια γνωμη αυτο μου ειπε, εξωτερικοι σωληνες αεριου και επιτοιχιος λεβητας και τελος απλα ηθελα να δω αν η αντλια θερομοτητας (μονο για θερμανση) ειναι κοντα σε κοστος.

Τελευταία τροποποίηση:

Anemodoura

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Like
35.834
Πόντοι
9.931
Βαλε αντλία θερμότητας που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικο αεριο, ειναι το πιο οικονομικο.

iakovos

Σπουδαίος
Εγγρ.
11 Ιαν 2007
Κριτικές
9
Like
13.699
Πόντοι
2.606
Περίπλοκη ερώτηση...
Σε νέο σπίτι που χτίζεται τώρα βάζεις ενδοδαπεδια και αντλία.
Σε υπάρχον σπίτι. .. για εμένα μην βάλεις fan coil....
Οπότε αν έχεις σώματα συνέχισε με αυτόνομο καυστήρα Φ.α.
Ευχαριστω φιλε μου αυτο θα κανω μαλλον ,

Σαλονικιος

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Φεβ 2023
Like
1.994
Πόντοι
206
Τυποι πολυ καλησπερα σας, εχω ενα σπιτι 140τετραγωνικα στον 2ο οροφο με κεντρικη θερμανση φυσικου αεριου , για αυτονομη θερμανση να βαλω παλι φυσκο αεριο ή αντλιες θερμοτητας ? εχω κουφωματα 2πλα τζαμια, μονωση εξωτερικα (κελυφος) και μονωση στην ταρατσα(δεν υπαρχει αλλο διαμερισμα απο πανω)
Η αντλία θερμότητας είναι το μέλλον

• Like
Αντιδράσεις: stelda

iakovos

Σπουδαίος
Εγγρ.
11 Ιαν 2007
Κριτικές
9
Like
13.699
Πόντοι
2.606
Η αντλία θερμότητας είναι το μέλλον
σε νεοδμητα σπιτια με ενδοδαπεδια θερμανση ναι τυπε για τις αλλες περιπτωσεις μαλλον δεν συμφερει απ οτι βλεπω., αποσβεση λεει στο site της ΔΕΗ μετα απο 14 χρονια, μεχρι τοτε μπορει να μη ζουμε. :confused::confused::confused:

tellystalone6969

Μέγας
Εγγρ.
12 Δεκ 2012
Like
19.309
Πόντοι
3.656
Εμπειρία με ενδοδαπέδιες .... μετά από 20 χρόνια .... έχουμε ;;;

iakovos

Σπουδαίος
Εγγρ.
11 Ιαν 2007
Κριτικές
9
Like
13.699
Πόντοι
2.606
ναι τυπε. :confused::confused::confused:

syggrou_valawritou-8.jpg

1belkinjo2

Μέλος
Εγγρ.
1 Ιουλ 2016
Κριτικές
1
Like
332
Πόντοι
21
Ηταν οικογενειακη 2οροφη κατοικια οταν εγινε η μετρατοπη απο πετρελαιο σε αεριο ,επομενως κρατηθηκε ο κεντρικος λεβητας (λαθος μεγαλο βεβαια), τωρα εγινε συαταση οριζοντιας ιδιοκτησιας και εγω εχω τον πανω οροφο ενω στα δυο διαμερισματα που ειναι στον κατω υπαρχουν ενοικιαστες αρα πλεον πρεπει ν αυτονομηθουν τα διαμερισματα.

Ο μηχανικος που πηρα μια γνωμη αυτο μου ειπε, εξωτερικοι σωληνες αεριου και επιτοιχιος λεβητας και τελος απλα ηθελα να δω αν η αντλια θερομοτητας (μονο για θερμανση) ειναι κοντα σε κοστος.
Η αντλία θερμότητας κοστίζει τουλάχιστον 4 φορές περισσότερο από λεβητάκι αερίου. Επιπλέον επιεδή ζεσταίνει το νερό σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το αέριο και το πετρέλαιο, χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερα σώματα (αν πας με συμβατικά), οπότε ενδέχεται τα σώματα που έχεις να μην επαρκούν.
Σαν κόστος λειτουργίας, κάποιες 'μελέτες' που παρουσιάζονται τα τελυταία χρόνια την βγάζουν οικονομικότερη από κάθε άλλο σύστημα, αλλά αυτό δεν είναι θέσφατο καθώς εξαρτάται από τη σχέση τιμής του ρεύματος με το αέριο και το πετρέλαιο ανά πάσα στιγμή.
Χοντρικά μπορείς να υπολογίζεις ότι οι νέες αντλίες έχουν έναν συντελεστή ανάμεσα σε 3 και 4, δηλαδή 1 kW ρεύματος σου δίνει 3-4 kW θέρμανσης.
Πάντως, αν βάλεις αέριο μην τσιγγουνευτείς να συνδέσεις και το ζεστό νερό χρήσης στο λεβητάκι. Η δυνατότητα να έχεις ζεστό νερό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να ανάβεις θερμοσίφωνα είναι ανεκτίμητη. Αν έχεις και ηλιακό, μπορείς να τον συνδέσεις στον λέβητα για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.

iakovos

Σπουδαίος
Εγγρ.
11 Ιαν 2007
Κριτικές
9
Like
13.699
Πόντοι
2.606
Η αντλία θερμότητας κοστίζει τουλάχιστον 4 φορές περισσότερο από λεβητάκι αερίου. Επιπλέον επιεδή ζεσταίνει το νερό σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το αέριο και το πετρέλαιο, χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερα σώματα (αν πας με συμβατικά), οπότε ενδέχεται τα σώματα που έχεις να μην επαρκούν.
Σαν κόστος λειτουργίας, κάποιες 'μελέτες' που παρουσιάζονται τα τελυταία χρόνια την βγάζουν οικονομικότερη από κάθε άλλο σύστημα, αλλά αυτό δεν είναι θέσφατο καθώς εξαρτάται από τη σχέση τιμής του ρεύματος με το αέριο και το πετρέλαιο ανά πάσα στιγμή.
Χοντρικά μπορείς να υπολογίζεις ότι οι νέες αντλίες έχουν έναν συντελεστή ανάμεσα σε 3 και 4, δηλαδή 1 kW ρεύματος σου δίνει 3-4 kW θέρμανσης.
Πάντως, αν βάλεις αέριο μην τσιγγουνευτείς να συνδέσεις και το ζεστό νερό χρήσης στο λεβητάκι. Η δυνατότητα να έχεις ζεστό νερό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να ανάβεις θερμοσίφωνα είναι ανεκτίμητη. Αν έχεις και ηλιακό, μπορείς να τον συνδέσεις στον λέβητα για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
φιλε μου ευχαριστω πολυ καλη απαντηση , ειχε δικο τελικα ο μηχανικος που δεν εκανε καν λογο για αντλια θερμοτητας , εχω και ηλιακο ναι. Να εισαι καλα .

1belkinjo2

Μέλος
Εγγρ.
1 Ιουλ 2016
Κριτικές
1
Like
332
Πόντοι
21
Έχουμε και μάλιστα από παλιότερη τεχνολογία. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάποιον να έχει παράπονο. Το ελάττωμά της είναι ότι αργεί να ζεστάνει, οπότε δεν είναι κατάλληλη π.χ. για εξοχικό που πας μόνο ΣΚ.

tellystalone6969

Μέγας
Εγγρ.
12 Δεκ 2012
Like
19.309
Πόντοι
3.656
Για παλιά κτίρια γενικά , με καλή κατασκευή όμως , τόσο σε μόνωση , όσο και με αρκετά μεγαλύτερα σώματα από το απαιτούμενο ,
μου έχουν πει , ότι εφόσον έχουν 3-5 διαμερίσματα , συμφέρουν καλύτερα ατομικές αντλίες θερμότητας, μικρές, μία ανά διαμέρισμα, παρά μία για όλα. Από πλευρά κατανάλωσης, όχι τόσο τοποθέτησης. Ισχύει ;

Oletiras

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
27 Μαρ 2017
Like
3.879
Πόντοι
456
Σκεψου επισης οτι το κελυφος που εχεις εξωτερικα καλο ειναι να μην το τρυπησεις οποτε πας στην λυση με τα λιγοτερα πασπατεματα.

Σαλονικιος

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Φεβ 2023
Like
1.994
Πόντοι
206
σε νεοδμητα σπιτια με ενδοδαπεδια θερμανση ναι τυπε για τις αλλες περιπτωσεις μαλλον δεν συμφερει απ οτι βλεπω., αποσβεση λεει στο site της ΔΕΗ μετα απο 14 χρονια, μεχρι τοτε μπορει να μη ζουμε. :confused::confused::confused:
Υπάρχει και το εξυκονωμω που την βάζεις τσάμπα σχεδόν

1belkinjo2

Μέλος
Εγγρ.
1 Ιουλ 2016
Κριτικές
1
Like
332
Πόντοι
21
Για παλιά κτίρια γενικά , με καλή κατασκευή όμως , τόσο σε μόνωση , όσο και με αρκετά μεγαλύτερα σώματα από το απαιτούμενο ,
μου έχουν πει , ότι εφόσον έχουν 3-5 διαμερίσματα , συμφέρουν καλύτερα ατομικές αντλίες θερμότητας, μικρές, μία ανά διαμέρισμα, παρά μία για όλα. Από πλευρά κατανάλωσης, όχι τόσο τοποθέτησης. Ισχύει ;
Τα περισσότερα παλιά κτίρια έχουν όντως μεγαλύτερα σώματα από το απαιτούμενο, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεις παλιό σπίτι με καλή (για τα σύγχρονα δεδομένα) μόνωση.
Να βάλεις μία αντλία για πολλά διαμερίσματα για ποιον λόγο; Η όλη λογική στα παλιά κτίρια είναι ότι προσπαθείς να αποδεσμευτείς από την κεντρική εγκατάσταση. Πώς θα μοιράσεις στα διαμερίσματα το κόστος λειτουργίας της αντλίας;
Αυτό που σου έχουν πει για την κατανάλωση ισχύει για έναν βασικό λόγο. Ας υποθέσουμε ότι έχεις 5 διαμερίσματα με κεντρική αντλία και τα 4 απ' αυτά είναι άδεια σήμερα. Εσύ είσαι στο 5ο και θέλεις να ζεσταθείς. Ανάβεις λοιπόν μια αντλία μεγάλη για να αξιοποιήσεις το 1/5 των δυνατοτήτων της. Προφανώς θα κάψεις πολύ περισσότερο ρεύμα απ' όσο θα έκαιγες αν η αντλία ήταν μκρή και μόνο δική σου.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom