Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Προαισθήσεις για μεγάλες καταστροφές: Σκιές που προηγούνται των τραγικών γεγονότων
Μέρος Α'

Τα ατυχήματα και οι καταστροφές είναι δυστυχώς ένα κομμάτι της ζωής μας. Επειδή οι καταστροφές επηρεάζουν τόσους πολλούς ανθρώπους, έχουν μελετηθεί με μεγάλη επιμονή. Ωστόσο, κάθε φορά που γίνεται μια μεγάλη καταστροφή εγείρονται τα ίδια ερωτήματα. Πως μπόρεσε κάτι τέτοιο να συμβεί; Θα μπορούσε μήπως να έχει προληφθεί; Γιατί κάποιοι επιβιώνουν και κάποιοι άλλοι όχι; Υπάρχει πράγματι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τυχαίο ατύχημα, ή υπάρχει ένα κρυμμένο νόημα σε κάθε καταστροφή;

Οπωσδήποτε οι καταστροφές έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά. Και συχνά κάποια έρευνα στο βάθος πιθανότατα θα αποκαλύψει μια κρυφή πλευρά τους. Υπάρχει όμως μια πτυχή των καταστροφών που έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί. Σε κάθε πραγματικά μεγάλη καταστροφή έχουν υπάρξει αναφορές σχετικά με προαισθήσεις που προέβλεψαν την καταστροφή. Εάν αυτές οι προαισθήσεις είναι αληθινές, τότε εγείρονται κάποιες προφανείς ερωτήσεις. Είναι αυτές οι προαισθήσεις ακριβείς; Ποιος τις έχει; Ποιος είναι ο σκοπός τους; Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος που θα μπορούσαμε να τιθασεύσουμε τη δύναμη του ανθρώπινου νου, για να βοηθηθούμε στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών.

Απ 'ότι φαίνεται η πλειοψηφία των προαισθήσεων είναι προφητικά όνειρα που προβλέπουν καταστροφές. Αυτό εικονογραφείται τέλεια στην παρακάτω περίπτωση. Το 1914, εκατόν είκοσι ναύτες από τη Νέα Γη του Καναδά απομονώθηκαν σε ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λόγω της αμέλειας του καπετάνιου του πλοίου και άλλων, η απουσία των εγκαταλειμμένων ανδρών δεν έγινε αισθητή για δυο μέρες και για δυο νύχτες. Όταν τους διέσωσαν, οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν πεθάνει. Αυτή ήταν η χειρότερη καταστροφή που χτύπησε την ναυτική κοινωνία στην περιοχή της Νέας Γης για πολλά χρόνια.

Όμως η καταστροφή αυτή δεν είχε συμβεί χωρίς προειδοποίηση. Ένας από τους 55 επιζώντες ανέφερε αργότερα ένα όνειρό του που είχε δύο βδομάδες πριν από την καταστροφή. Σύμφωνα με την αναφορά του Cassie Brown για το συμβάν: "Ο John Howlet υπέφερε από έναν φριχτό εφιάλτη πριν από βδομάδες. Στο όνειρό του βρισκόταν σε ένα βουνό από πάγο, χαμένος και παγωμένος. Ήταν μόνος του, τρομερά και φοβερά μόνος, αλλά οπουδήποτε και να περιπλανιότανε υπήρχαν θαμπά και ακαθόριστα 'πράγματα' επάνω στον πάγο γύρω από αυτόν, πράγματα χωρίς κάποιο σαφές σχήμα που θα μπορούσε να αναγνωρίσει. Κάποια στιγμή βρέθηκε να περπατάει ανάμεσά τους, χωρίς να μπορεί να βρει το δρόμο του, απορώντας τι ήταν αυτά τα πράγματα που τον τρόμαζαν τόσο πολύ. Στο όνειρό του μετρούσε, μετρούσε, μετρούσε... Μετρούσε ακόμα τις λευκές μορφές μέχρι που ξύπνησε τρεμάμενος και με φοβερή κατάθλιψη. "

Δυστυχώς το όνειρο δεν ήταν αρκετό για να τον κάνει να μην συμμετάσχει στο πλήρωμα του καραβιού, τα περισσότερα μέλη του οποίου θα πέθαιναν μέσα σε λίγες ημέρες. Και μόνο μετά από το τραγικό συμβάν μπόρεσε να αναγνωρίσει τις λευκές θολές μορφές και το τι πραγματικά αντιπροσώπευαν: σώματα καλυμμένα με χιόνι.

Στην ιδανική περίπτωση μια προαίσθηση θα έπρεπε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προλάβει και να αποτρέψει μια καταστροφή. Η παρακάτω περίπτωση αποτελεί ένα καλό παράδειγμα σχετικά με κάποιον που μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μία προαίσθησή του με θετικό τρόπο.
 

Επισκέπτης
Προαισθήσεις για μεγάλες καταστροφές: Σκιές που προηγούνται των τραγικών γεγονότων
Μέρος Β'

Στις 7 Μαΐου του 1915 το βρετανικό υπερπολυτελές πλοίο Lusitania βυθίστηκε από μία γερμανική τορπίλη, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 1200 ανθρώπων. Από πολλές απόψεις η καταστροφή ήταν αναμενόμενη. Πρώτον, υπήρχε πολεμική κατάσταση μεταξύ της Γερμανίας και της Αγγλίας. Δεύτερον, είχαν υπάρξει πολλές διαφημίσεις της γερμανικής πρεσβείας σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, που προειδοποιούσαν ότι οι ταξιδιώτες που θα διέσχιζαν τον Ατλαντικό το έκαναν με δικό τους ρίσκο.

Παρ' όλα αυτά, η γνώμη που υπερίσχυε στον κόσμο ήταν πως οι γερμανοί δε θα έκαναν επίθεση σε ένα επιβατικό πλοίο. Δυστυχώς είχαν άδικο και πολλοί άνθρωποι πνίγηκαν. Και στην περίπτωση αυτή είχαν αναφερθεί κάποιες προαισθήσεις. Μία επιβάτης, την ώρα που είδε το πλοίο για πρώτη φορά, ένιωσε εξαιρετικά άβολα και αδιάθετα και ανησύχησε για την ασφάλειά της. Επίσης, τη μέρα πριν από την αναχώρηση η μασκότ του πλοίου, μία μικρή μαύρη γάτα, εγκατέλειψε το πλοίο κάνοντας πολλούς ανθρώπους του πληρώματος να χαρακτηρίσουν το γεγονός ως κακό οιωνό. Ωστόσο, η πιο ισχυρή προαίσθηση προήλθε από τον επιτυχημένο έμπορο υποδημάτων Edward Bowen από τη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Ο Bowen είχε κλείσει εισιτήριο για το Lusitania, αλλά τη μέρα πριν την αναχώρηση έγινε ανεξήγητα ανήσυχος. Ακύρωσε το εισιτήριο. Αργότερα είπε στους φίλους του: "Δημιουργήθηκε ένα αίσθημα μέσα μου, ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί στο Lusitania. Το συζήτησα με τη σύζυγό μου και αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τα εισιτήριά μας, παρόλο που είχα μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση στο Λονδίνο. "


Ίσως μία από τις πιο επαληθευμένες και πιο φημισμένες περιπτώσεις προαίσθησης πριν από καταστροφή σχετίζεται με τα τραγικά γεγονότα της 21ης Οκτωβρίου του 1966 στο Άμπερφαν της Ουαλίας. Τη μέρα εκείνη 116 παιδιά και 28 ενήλικοι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε ένα μεγάλο βουνό από κάρβουνο και έθαψε μία μικρή περιοχή της πόλης, μαζί με ένα δημοτικό σχολείο που ήταν γεμάτο με παιδιά. Η καταστροφή έπληξε σχεδόν κάθε οικογένεια στην πόλη και εξολόθρεψε μια ολόκληρη γενιά παιδιών της πόλης. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που είχε ποτέ πλήξει το Άμπερφαν.
583540-30742596.jpg

Μετά την καταστροφή, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για προαισθήσεις σχετικά με το γεγονός. Η μητέρα ενός από τους αποθανόντες μαθητές ανέφερε ότι ο δεκάχρονος γιος της, που είχε πεθάνει στην καταστροφή, είχε ένα όνειρο την προηγούμενη ημέρα, που προέβλεπε το συμβάν. Το παιδί είχε πει στη μητέρα του: "Είδα στον ύπνο μου πως πήγα στο σχολείο, αλλά δεν υπήρχε σχολείο. Κάτι μαύρο το είχε σκεπάσει ολόκληρο." Μία βδομάδα πριν, ο Alexander Venn είχε μια δυνατή προαίσθηση ότι θα γινόταν μία μεγάλη καταστροφή που είχε σχέση με κάρβουνο. Είπε στη γυναίκα του, "κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί και δε θα είναι μακριά από εδώ."

Οι αναφορές για προαισθήσεις είχαν έρθει από όλη την Ουαλία και την Αγγλία. Μία γυναίκα είχε έναν εφιάλτη ότι πνιγόταν σε μια βαθιά 'μαυρίλα'. Κάποιος άλλος ονειρεύτηκε ένα μικρό παιδί που είχε θαφτεί από μια μεγάλη καθίζηση του εδάφους. Κάποιος είδε καθαρά ένα σχολείο να είναι θαμμένο από έναν σωρό κάρβουνου και σωστικά συνεργεία που προσπαθούσαν να ξεθάψουν τους επιζώντες. Μία γυναίκα ξύπνησε από έναν εφιάλτη, όπου είχε δει πως την είχαν θάψει ζωντανή.

Το πρωί της καταστροφής η κυρία Sybil Brown ξύπνησε από ένα όνειρο στο οποίο είδε παιδιά να απειλούνται από μία μεγάλη 'μαύρη κυματιστή μάζα'. Πιθανότατα η πιο καθαρή προαίσθηση ήταν αυτή ενός άντρα από την βορειοδυτική Αγγλία που ισχυρίστηκε πως τη νύχτα πριν από την καταστροφή, είδε ένα όνειρο που αποτελούνταν μόνο από γράμματα που εμφανίζονταν με εκτυφλωτικό φως, A-B-E-R-F-A-N. Τη δεδομένη στιγμή το όνειρο δεν είχε κάποιο νόημα γι' αυτόν. Μετά από ώρες ανακάλυψε με φρίκη τη σημασία του...

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναφερθέντων προαισθήσεων, τρεις διαφορετικοί ανεξάρτητοι οργανισμοί συνέταξαν μία έρευνα για τις προαισθήσεις. Στο τέλος συνδέθηκαν οι τρεις μελέτες και το αποτέλεσμα έδειξε ότι υπήρξαν πάνω από 24 ξεχωριστά επεισόδια προαίσθησης για την καταστροφή στο Aberfan. Ο λονδρέζος ψυχίατρος J.C. Barker ηγήθηκε της έρευνας. Στα συμπεράσματά του έγραψε ότι "έχει έρθει πλέον ο καιρός που θα πρέπει να δούμε κατά πρόσωπο τις προσπάθειες απόδειξης ή απόρριψης του φαινομένου των προαισθήσεων. Θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεργασίας και να διευκολύνουμε την έρευνα ώστε να προλάβουμε μελλοντικές καταστροφές." Ο Δρ. Barker έκανε ακριβώς αυτό, ιδρύοντας το Βρετανικό Γραφείο Προαισθήσεων. Για την ώρα ωστόσο, το γραφείο δεν έχει ακόμα καταφέρει να προλάβει καμία καταστροφή, αν και είχαν κάποιες περιορισμένες επιτυχίες στην πρόβλεψή τους.
 

Επισκέπτης
Προαισθήσεις για μεγάλες καταστροφές: σκιες που προηγούνται των τραγικών γεγονότων
Μέρος Γ'


Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών. Δεν εκπλήσσει επίσης το γεγονός, ότι αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη περίπτωση ακριβών προαισθήσεων για μια καταστροφή.

Η ιστορία του Τιτανικού είναι αρκετά γνωστή. Στις 14 Απριλίου του 1912, ο Τιτανικός χτύπησε επάνω σε ένα παγόβουνο και βούλιαξε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, παίρνοντας μαζί του πάνω από 1500 ζωές. Η έλλειψη επαρκών σωστικών λέμβων έχει συχνά θεωρηθεί ως η κυριότερη αιτία για τον μεγάλο αριθμό σε απώλειες ζωών, οι ειδικοί ωστόσο ισχυρίζονται ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι λόγοι που ευθύνονται για το τραγικό γεγονός, συμπεριλαμβάνοντας οτιδήποτε από κακή κατασκευή των στεγανών θαλάμων, μέχρι και την αποτυχία στο να δοθεί προσοχή σε πολυάριθμες προειδοποιήσεις σχετικά με την ύπαρξη παγόβουνων στην περιοχή. Αυτό όμως που είναι σημαντικό εδώ, είναι ο τεράστιος αριθμός προαισθήσεων που είχαν προβλέψει την καταστροφή.

Πιθανόν η πρώτη προαίσθηση προέρχεται από τον συγγραφέα Morgan Robertson, που δημοσίευσε το 1898 μία νουβέλα για ένα ναυάγιο. Παρόλο που αυτό είχε γίνει 14 χρόνια πριν από το ναυάγιο του Τιτανικού, η νουβέλα που λεγόταν 'Ματαιότητα' (Futility) φαίνεται ότι περιέγραφε με ακρίβεια της καταστροφή του Τιτανικού. Ο αριθμός των ομοιοτήτων πάει πολύ πιο πέρα από τη σύμπτωση. Στη νουβέλα το πλοίο λεγόταν 'Τιτάνας' (Titan). Είχε το ίδιο μέγεθος με τον Τιτανικό και μετέφερε τον ίδιο αριθμό επιβατών. Στη νουβέλα, το πλοίο επίσης χτύπησε επάνω σε ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό στα μέσα του Απρίλη και βυθίστηκε με απώλεια πάνω από τους μισούς επιβάτες εξαιτίας της ύπαρξης πολύ λίγων σωστικών λέμβων. Η κατασκευή του Τιτανικού ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου του 1909 από τους Harland και Wolff, ενώ η ιδέα για την κατασκευή ενός μεγάλου υπερπολυτελούς πλοίου υπήρχε από το 1907, αρκετά χρόνια δηλαδή μετά από τη συγγραφή της περίφημης νουβέλας.
585129-31022105.jpg

Ένας άλλος συγγραφέας, ο W.T. Stead, έγραψε πολυάριθμες ιστορίες και άρθρα στα οποία προέβλεπε ότι ένα τεράστιο υπερωκεάνιο γραμμής θα βυθιζόταν με απώλειες πάνω από το ήμισυ των επιβατών και πάλι λόγω έλλειψης επαρκών σωστικών λέμβων. Ο Stead ενδιαφερόταν επίσης για ψυχικούς (μέντιουμ) και κατέγραψε τις επισκέψεις του σ΄ αυτούς. Είχε λάβει τρεις ξεχωριστές προειδοποιήσεις που μπορούν εύκολα να συνδεθούν με την καταστροφή του Τιτανικού. Η μία από αυτές ήταν ότι "το ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο τον μήνα Απρίλη του 1912". Κάποιος άλλος του είχε πει ότι θα εμπλεκόταν "στα μέσα μιας καταστροφής που σχετιζόταν με νερό" η οποία θα αφορούσε το θάνατο περισσότερων από 1500 ανθρώπων. Ένας κληρικός, όταν άκουσε για την κατασκευή του Τιτανικού, επηρεάστηκε τόσο πολύ από τα προαισθήματά του, που έγραψε στον Stead μία πρόβλεψη ότι ο Τιτανικός επρόκειτο να βυθιστεί. Παρ' όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, ο Stead πήρε εισιτήριο στον Τιτανικό και πέθανε στην καταστροφή.

Αρκετοί άνθρωποι όμως έλαβαν στα σοβαρά τις προαισθήσεις τους και ακύρωσαν τα εισιτήριά τους. Ο δεύτερος μηχανικός Colin MacDonald αρνήθηκε τη θέση του στον Τιτανικό, εξαιτίας μίας αίσθησης ότι κρεμόταν μία απειλή καταστροφής πάνω από αυτόν. Ακόμα και μερικοί από τους πλούσιους και διάσημους επιβάτες είχαν νιώσει κάπως περίεργα. Οι J.P. Morgan και Vanderbilt ακύρωσαν και οι δύο τα εισιτήριά τους, επικαλούμενοι του δεισιδαιμονικού φόβου που είχαν στο να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι με ένα κατασκευασμένο πλοίο.

Ένας άλλος άνθρωπος που ήταν μέλος του πληρώματος έλαβε επίσης μια προειδοποίηση, αλλά απέτυχε να αντιδράσει σ' αυτήν αποτελεσματικά. Ο Luigi Gatti, μάνατζερ του ελεγκτικού γραφείου του Τιτανικού, υπέγραψε για τον Τιτανικό, παρά το γεγονός ότι η γυναίκα του ήταν αντίθετη με την ιδέα. Είχε μία προαίσθηση σχετικά με τη δουλειά του συζύγου της στο τεράστιο πλοίο και ένιωθε παράξενα σχετικά μ' αυτό.

Μία από τις πιο δραματικές προαισθήσεις έλαβε χώρα όταν ο Τιτανικός πέρναγε από το Isle of Wight της Αγγλίας. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν στηθεί στην ακτή για να δουν το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου. Μεταξύ αυτών ήταν η οικογένεια Marshall, που στην αρχή είχαν ενθουσιαστεί στη θέα του τεράστιου πλοίου. Μετά, ξαφνικά, η κυρία Marshall άρχισε να φωνάζει με τρόμο: "Θα βυθιστεί! Αυτό το πλοίο πρόκειται να βυθιστεί! Κάντε κάτι! Είσαστε τόσο τυφλοί που θα τους αφήσετε να πνιγούν; Σώστε τους! Σώστε τους!!"

Μία από τις πιο δραματικές περιπτώσεις προαισθήσεων συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών της καταστροφής. Ο αξιωματικός Archibald Gracie δεν μπορούσε να βρει κάποια θέση στη σωστική λέμβο και είχε πέσει στα παγωμένα νερά καθώς το πλοίο βυθιζόταν. Όπως λέει, "ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή, που ξεφύτρωσε μέσα μου η σκέψη πως είχα έρθει μπροστά στην τελευταία στιγμή της ζωής μου. Ήθελα να εξηγήσω το πώς πέθανα στους αγαπημένους μου στο σπίτι. Καθώς κολυμπούσα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, προσευχήθηκα το πνεύμα μου να μπορούσε να πάει σε κείνους και να τους πει, 'Αντίο, ώσπου να ξανασυναντηθούμε στον Παράδεισο'... Σκέφτηκα πως εάν προσευχόμουν αρκετά έντονα, αυτή η τελευταία μου ευχή για επικοινωνία με τη γυναίκα και την κόρη μου, θα είχε αντίκρισμα.

Εντωμεταξύ, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, εκατοντάδες μίλια μακριά στην πόλη της Νέας Υόρκης, η γυναίκα του είχε μια ξαφνική προαίσθηση. Όπως αφηγείται η ίδια, "ήμουν στο δωμάτιό μου στο σπίτι της αδελφής μου, την οποία είχα επισκεφτεί, στη Νέα Υόρκη. Αφού είχα αποσυρθεί και χωρίς να μπορώ να ξεκουραστώ, ρώτησα τον εαυτό μου αρκετές φορές για το τι ήταν αυτό που ένιωθα και που με εμπόδιζε να κοιμηθώ, κάτι που τόσο πολύ ήθελα. 'Τι σημασία έχει;' Μουρμούρισα. Μία φωνή φάνηκε να μου απαντάει, 'Πέσε στα γόνατα και προσευχήσου'. Αμέσως υπάκουσα παίρνοντας το βιβλίο προσευχών στα χέρια μου, το οποίο κατά τύχη άνοιξε στην προσευχή, 'Γι' αυτούς στη Θάλασσα'. Τότε άστραψε μια σκέψη στο μυαλό μου, 'ο Archie προσεύχεται για μένα'".

Σαν από θαύμα, ο αξιωματικός Gracie τα κατάφερε και ανέβηκε επάνω σε μια σωστική λέμβο, επιβιώνοντας της καταστροφής. Πιστεύει πως ένας αριθμός εκπληκτικών συμπτώσεων του επέτρεψε να επιβιώσει από αυτή τη δοκιμασία.

Αργότερα, ερευνητές ασχολήθηκαν με τον τεράστιο αριθμό των προαισθήσεων, που ξεπερνούσαν σε αριθμό, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, τις 50. Παρολαυτά, κάποιοι ερευνητές που είναι περισσότερο σκεπτικιστές, αφού απέκλεισαν περιπτώσεις όπως τα ασαφή προμηνύματα και τις μαρτυρίες που αναφέρθηκαν αφότου συνέβη το γεγονός, κατέληξαν στον εξίσου εντυπωσιακό αριθμό 19 περιπτώσεων προαίσθησης. Μόνο οι παράλογα σκεπτικιστές θα μπορούσαν να αρνηθούν την ύπαρξη κάποιων προαισθητικών προειδοποιήσεων της καταστροφής εκείνης.

Είμαστε πια στο στάδιο να προχωρήσουμε πέρα από τον σκεπτικισμό. Οι σημαντικότερες από τις περιπτώσεις θα έπρεπε να αποκλείσουν κάθε αμφισβήτηση του γεγονότος των προαισθήσεων. Το να χαρακτηρίζονται όλες σαν ψεύτικες, δεν είναι μόνο παράλογο, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντιεπιστημονικό.

Η ίδρυση του Βρετανικού Γραφείου Προαισθήσεων (και αργότερα ενός παράλληλου γραφείου στις Ηνωμένες Πολιτείες) είναι φανερά ένα μεγάλο βήμα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν καν αυτούς τους οργανισμούς και δεν μπορούν να βοηθήσουν σε μια επιτυχή πρόβλεψη μιας καταστροφής.

Για τον περισσότερο κόσμο, η διαφορά μεταξύ ενός φόβου και μιας προαίσθησης, είναι πως ο φόβος είναι αόριστος και καθόλου ασυνήθιστος. Οι προαισθήσεις από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι εμφανίζονται αυθόρμητα και συχνά με μεγάλη ισχύ και καθαρότητα. Στην ουσία, το πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι το να αναγνωρίσουν μια προαίσθηση, αλλά να ενεργήσουν σύμφωνα μ' αυτή. Πάνω από όλα, οι προαισθήσεις για καταστροφές αντιπροσωπεύουν μία υψηλότερη εγρήγορση απέναντι στα γεγονότα που συνήθως γίνονται χωρίς να μπορεί να υπάρξει έλεγχος. Δεν είναι απλά σημαντικό να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι΄ αυτές, κάποιες φορές είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.714
Κριτικές
3
Like
4.941
Πόντοι
606
ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ(primary chronicle)

Το Πρώτο Χρονικό είναι ένα αφηγηματικό κείμενο, γραμμένο στην αρχαία σλαβική γλώσσα, το οποίο περιγράφει την ιστορία των Ρως από το 850 έως το 1110. Συνετέθη γύρω στο 1113 στο Κίεβο και ο πρωτότυπος τίτλος του είναι Ιστορία των Περασμένων Χρόνων (Повѣсть времяньныхъ лѣтъ). Πιθανότερος δημιουργός του είναι ένας μοναχός ονόματι Νέστωρ, γι' αυτό απαντάται και ως «Νεστοριανό Χρονικό».Για τη συγγραφή του Χρονικού χρησιμοποιήθηκαν πολλές διαφορετικές πηγές: τοπικοί θρύλοι, σκανδιναβικές σάγκες, παλαιότερα (σήμερα χαμένα) σλαβικά κείμενα, τα χρονικά των βυζαντινών Ιωάννη Μαλαλά και Γεωργίου Αμαρτωλού, βυζαντινά θρησκευτικά κείμενα, συμφωνίες του Κράτους των Ρως με την Κωνσταντινούπολη, προφορικές αφηγήσεις στρατιωτικών κι εξερευνητών. Το πρωτότυπο χειρόγραφο θεωρείται χαμένο, όπως και τα δύο παλαιότερα γνωστά αντίγραφά του (ο Λαυρεντιανός και ο Υπατιανός Κώδικας). Η γνώση μας για το Πρώτο Χρονικό περιορίζεται στα διασωθέντα αντίγραφα των δύο τελευταίων, συνεπώς είναι αδύνατον να γνωρίζουμε λέξη προς λέξη το περιεχόμενό του.Παρ' όλους τους υποκειμενισμούς (του Νέστορος και των μετέπειτα αντιγραφέων του), τη μίξη μυθολογικών και ιστορικών πηγών, την αποδεδειγμένη αστοχία των ημερομηνιών που αναφέρει, καθώς και τη γνώση του περιεχομένου του μόνο μέσα από αντίγραφα, το Πρώτο Χρονικό αποτελεί τη μοναδική πρωτογενή πηγή για τη μελέτη του ανατολικού σλαβικού κόσμου πριν το 12ο αιώνα. Είναι επίσης πολύτιμο ως πρώιμο δείγμα της αρχαίας σλαβικής λογοτεχνίας

 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.714
Κριτικές
3
Like
4.941
Πόντοι
606
Επι καποδιστρια(στα Iταλικά Giovanni Capo d'Istria, Conte Capo d'Istria)εγινε η πρωτη αποπειρα για καλλιεργεια πατατας.Ο τρόπος που ο Καποδίστριας εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας παραμένει περίφημο ανέκδοτο σήμερα: Παραγγέλνοντας ένα φορτίο πατάτες, πρώτα διέταξε ότι πρέπει να προσφερθούν σε όποιον θα ενδιαφερόταν. Όμως οι πατάτες αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από τον πληθυσμό και ολόκληρο το σχέδιο φάνηκε να αποτυχαίνει. Όμως ο Καποδίστριας, έχοντας γνώση για τις σύγχρονές του ελληνικές συνήθειες, διέταξε ολόκληρη η αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται από φαινομενικά αυστηρές φρουρές. Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες για τις πατάτες, ότι αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Και αφού ήταν έτσι, κάποιοι δοκίμαζαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν διαταχθεί εκ των προτέρων να κάνουν με τρόπο τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή. Έτσι, σύντομα όλες οι πατάτες του φορτίου είχαν κλαπεί και το σχέδιο του Καποδίστρια να τις εισαγάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει.
 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.714
Κριτικές
3
Like
4.941
Πόντοι
606
ο αργεντινος ποδοσφαιριστης παλερμο εχει το παγκοσμιο ρεκορ των τριων χαμενων πεναλτυ σε αγωνα στο ματς αργεντινη-κολομβια για το κοπα αμερικα 1999  :S
 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.714
Κριτικές
3
Like
4.941
Πόντοι
606
Η αργεντινη ειναι η χωρα με την μεγαλυτερη καταναλωση κοκκινου κρεατος στον κοσμο  :sunglasses:
 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.714
Κριτικές
3
Like
4.941
Πόντοι
606
κατι που δεν ξερουν πολλοι ειναι οτι ο μποντιρογκα ηταν συγγενης με τον μακαριτη ντραζεν πετροβιτς:για την ακριβεια η γιαγια του μποντιρογκα(απ'την πλευρα του πατερα του)και ο παππους του πετροβιτς(απ'την πλευρα του πατερα του)ειναι αδερφια
 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.714
Κριτικές
3
Like
4.941
Πόντοι
606
η φραση"crossing the rubicon"ειναι συνηθισμενη στην αγγλικη γλωσσα και σημαινει το σημειο της μη επιστροφης.Εχει ομως τις ριζες της στην ιστορια και συγκεκριμενα στη διασχιση του ποταμου ρουβικωνα το 48 π.χ. απ'τον ιουλιο καισαρα που θεωρηθηκε πραξη πολεμου
 

aris63

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Σεπ 2008
Μηνύματα
1.585
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
616
το Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης εχει ως σημα τον Αϊ Δημητρη  :2funny: :2funny: :2funny:
δυστυχως δεν ειναι ανεκδοτο...
 

Επισκέπτης
Οι 100 καλύτερες ιστοσελίδες του Internet

Οι 100 καλύτερες ιστοσελίδες του Internet για την επιστήμη και την τεχνολογία, επιλεγμένες και με σχόλια από τους επιστημονικούς συμβούλους του Science Illustrated.

http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/1.jpg[/img[/URL]]
Αυτή η κατηγορία εκτείνεται σε όλο το φάσμα της βιολογίας, από το μικρότερο κύτταρο μέχρι το μεγαλύτερο θηλαστικό. Δείτε για παράδειγμα πώς λειτουργεί το βιολογικό ρολόι των ζώων και των ανθρώπων και ταξιδέψτε στον υπέροχο κόσμο του βυθού των ωκεανών. Διαβάστε όλα όσα θέλετε για την πανίδα του πλανήτη και για το πώς διαχειριζόμαστε τη Γη μας, την οποία θα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές.

Φυτολογία – Βάση δεδομένων με φωτογραφίες φυτών
Το Botanical Image Database είναι, όπως δηλώνει και το όνομα, μια μεγάλη βάση δεδομένων με φωτογραφίες. Εδώ υπάρχουν σχεδόν 4.500 φωτογραφίες και μπορεί κανείς να τις αναζητήσει με βάση το είδος, τη συγγένεια, την οικογένεια και την ομοταξία. Μόνο τα λατινικά ονόματα των φυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναζήτηση.

[URL unfurl="true"]http://www.unibas.ch/botimage/[/URL]

Φύση –  Η δικτυακή πύλη «eNature» για τη φύση
Αυτή η αμερικανική ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζώων και φυτών της Γης. Η ιστοσελίδα είναι πολύ καλά οργανωμένη, και μπορεί κανείς να αναζητήσει δεδομένα για ζώα και φυτά χρησιμοποιώντας τα αγγλικά τους ονόματα. Αν κανείς δε γνωρίζει τα αγγλικά ονόματα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αντίστοιχα λατινικά μέσω της μηχανής αναζήτησης της ιστοσελίδας. Σε κάθε άρθρο υπάρχει μια φωτογραφία και μια γενική περιγραφή με στοιχεία για βιότοπους κλπ.

[URL unfurl="true"]http://www.enature.com/[/URL]

Προστασία της φύσης – World Wildlife Foundation
Αυτή είναι η πολύ περιεκτική, διεθνής ιστοσελίδα του WWF. Περιέχει πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων υπό μορφή αναφορών και εκθέσεων, στις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας. Διαθέτει επίσης ένα υπέροχο αρχείο φωτογραφιών.

[URL unfurl="true"]http://www.panda.org/[/URL]

Φύση –Διαδραστικές πληροφορίες και ψυχαγωγία
Το PBS Nature & Wildlife είναι μια ιστοσελίδα της ιδιωτικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των 350 κρατικών τηλεοπτικών σταθμών των ΗΠΑ. Είναι μια εξαιρετική και διαδραστική ιστοσελίδα με θέμα την παγκόσμια χλωρίδα και πανίδα. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε υποστηρικτικά προς τα τηλεοπτικά προγράμματα για τη φύση που προβάλλονται στο δίκτυο της PBS. Εδώ μπορεί κανείς να βρει πάρα πολλές και καλές πληροφορίες –ακόμα κι αν δεν έχει τη δυνατότητα να δει τους σταθμούς– υπό μορφή βασικών πληροφοριών που περιγράφουν τα προγράμματα, καθώς και φωτογραφίες και βιντεοκλίπ από τις εκπομπές.

[URL unfurl="true"]http://www.pbs.org/neighborhoods/nature/[/URL]

Βιολογία –Φωτογραφίες μικροοργανισμών με μικροσκόπιο
Η ιστοσελίδα με τη μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών μικροσκοπικών αντικειμένων της φύσης παγκοσμίως, των λεγόμενων μικροδομών. Η ιστοσελίδα αυτή δεν προσφέρεται για θεωρητικές πληροφορίες σχετικά με τις μικροδομές ούτε για πληροφορίες σχετικά με το πώς τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, μια που η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις φωτογραφίες. Τέτοιες υπάρχουν πάρα πολλές – και είναι υπέροχες.

[URL unfurl="true"]http://www.ulb.ac.be/sciences/biodic/[/URL]

Βιολογία – Διαδραστική βιολογία για προχωρημένους
Ο δικτυακός τόπος του Howard Hughes Medical Institute είναι μια εξαιρετική ιστοσελίδα, αν και με μάλλον λίγο δύσκολη πρόσβαση, αφιερωμένη μεταξύ άλλων στις λοιμώδεις ασθένειες, την ανοσολογία, τη νευροφυσιολογία και τα βιολογικά ρολόγια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα «Lecture Series» της ιστοσελίδας, τα οποία είναι μια σειρά επιμελημένων βίντεο με διαλέξεις στο Howard Hughes Medical Institute. Αυτά είναι πολύ περιεκτικά και συνοδεύονται από οπτικό υλικό υψηλής ποιότητας. Υπάρχει επίσης αρθρογραφία πάνω σε διάφορα θέματα, κινούμενα σχέδια, εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας, μουσεία και πολλά άλλα.

[URL unfurl="true"]http://www.biointeractive.org/[/URL]

Βιολογία – Cells Alive
Μια εμπορική ιστοσελίδα για την κυτταρική βιολογία, τη μικροβιολογία, την ανοσολογία και την μικροσκοπία. Η ιστοσελίδα διαθέτει μεταξύ άλλων μερικές εξαιρετικές απεικονίσεις με κινούμενα σχέδια και μια σειρά από βίντεο σχετικά π.χ. με τα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Επιπλέον υπάρχουν και δύο υπέροχα φωτογραφικά αρχεία.

[URL unfurl="true"]http://www.cellsalive.com/[/URL]

Βιολογία και φύση – Το δέντρο της ζωής
Η εκπληκτική αυτή ιστοσελίδα που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είναι η επίσημη ιστοσελίδα του φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος «The Tree of Life», που στόχο έχει να χαρτογραφήσει την εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη. Η ιστοσελίδα περιέχει μια καταπληκτική βάση δεδομένων ζώων και φυτών και ζωντανών οργανισμών, με υπέροχες γραφικές παραστάσεις και άρθρα, καθώς και πάρα πολλά links. Ο «παράδεισος» για τον λάτρη της εξελικτικής βιολογίας.

[URL unfurl="true"]http://tolweb.org/tree/phylogeny.html[/URL]

Φύση – Υδροβιολογία
Η ιστοσελίδα Marine Biology είναι μια περιεκτική και καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα, η οποία περιέχει πολλές πληροφορίες για την υδροβιολογία και για ζώα και φυτά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας - που συχνά παρουσιάζονται με πολύ καλές φωτογραφίες. Στα θετικά της ιστοσελίδας συγκαταλέγονται οι περιγραφές της ιδιαίτερης υδροβιολογίας διαφόρων χωρών / ηπείρων με links σε άλλες ιστοσελίδες, όπου κανείς μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

[URL unfurl="true"]http://www.marinebio.com[/URL]

Βιολογία – Το εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας
Εδώ μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα ερευνητικά του ταλέντα σε ένα εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας. Διαβάστε, για παράδειγμα, ένα επιστημονικό άρθρο με θέμα την κυτταρική βιολογία και μπείτε μετά στο εργαστήριο για να ελέγξετε πειραματικά το αποτέλεσμα του άρθρου. Η ιστοσελίδα είναι στα αγγλικά και είναι αρκετά φιλόδοξη. Εκτός από επαρκείς γνώσεις στην αγγλική γλώσσα, απαιτείται και μια κάποια γνώση του αντικειμένου.

[URL unfurl="true"]http://highered.mcgraw-hill.com/../virtual_labs.htm[/URL]

[b]Συνεχίζεται...[/b]
 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/2.jpg[/img[/URL]]
Πολλοί άνθρωποι γοητεύονται από την τεχνολογία, μερικοί μάλιστα γοητεύονται τόσο πολύ που αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να διαβάσετε για την εργασία τους και τα αποτελέσματά της και πώς λειτουργούν πολλά από αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Πως λειτουργούν τα πράγματα;
Μια θαυμάσια ιστοσελίδα που προσπαθεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που αφορούν την τεχνολογία στη καθημερινή μας ζωή με σύντομα κείμενα και διδακτικές εικονογραφήσεις.

[URL unfurl="true"]http://electronics.howstuffworks.com/[/URL]

Ο θρίαμβος της φωτογραφίας
Στο δικτυακό τόπο του γραφείου φωτογραφιών SPL, μπορεί κανείς να δει υπέροχα παραδείγματα από πολλές σύγχρονες τεχνικές φωτογράφησης, που μας προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες να δούμε τον κόσμο γύρω μας με άλλα μάτια. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο, που μ’ έναν εξαιρετικό τρόπο επεξηγεί αυτό που απεικονίζεται και το πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία.

[URL unfurl="true"]http://www.sciencephot...ques.html[/URL]

Parc-Xerox - Το λίκνο της έρευνας στην Τεχνολογία της Πληροφορικής
Για περισσότερα από 30 χρόνια, το ερευνητικό κέντρο Parc-Xerox Research Center παραμένει πρωταγωνιστής στην εξέλιξη στην τεχνολογίας της Πληροφορικής. Εδώ εφευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο εκτυπωτής λέιζερ και ήταν επιπλέον από τους εφευρέτες του Ιντερνετ. Η ιστοσελίδα αναφέρεται συνοπτικά στην ιστορία του Parc-Xerox, αλλά κυρίως στα τελευταία ερευνητικά προγράμματα της εταιρίας.

[URL unfurl="true"]http://www.parc.xerox.com[/URL]

MIT Media Lab - Το τρελό Think Tank
Το MIT Media Lab, συνιδρυτής και διευθυντής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Nicholas Negroponte, παραμένει μία από τις πιο σημαντικές «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ στην τεχνολογία την πληροφορική, και βρίσκει πάντα την πιο τρελή και αντισυμβατική –αλλά σχεδόν πάντα ιδιοφυή και λειτουργική λύση σε ένα συγκεκριμένο ή πιθανό πρόβλημα. Εδώ μπορεί κανείς να διαβάσει για τα τελευταία ερευνητικά προγράμματα του διάσημου αυτού ερευνητικού κέντρου.

[URL unfurl="true"]http://www.media.mit.edu/..s.html[/URL]

Περιοδικό «Popular Mechanics»
Αυτή η ιστοσελίδα προέρχεται από το «Popular Mechanics», το σημαντικότερο ίσως περιοδικό σε αυτόν τον τομέα, όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να διαβάσει τα τελευταία νέα για την τεχνολογία. Εστιάζει κυρίως στους υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Διαδίκτυο, αλλά μπορεί κανείς επίσης να βρει και ειδήσεις σχετικά με την κινητή τηλεφωνία και για home electronics.

[URL unfurl="true"]http://www.popular../technology[/URL]

Περιοδικό «Popular Science»
Η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού εκλαϊκευμένης επιστήμης «Popular Science» αποτελεί μια θαυμάσια αφετηρία, αν κανείς αναζητά πληροφορίες σχετικές με τεχνολογικά επιτεύγματα σε κατανοητή γλώσσα. Η ιστοσελίδα περιέχει πολλά νέα από το χώρο της τεχνολογίας καθώς και άρθρα με θέμα την τεχνολογία και την επιστήμη.

[URL unfurl="true"]http://www.popsci.com/popsci/[/URL]

Περιοδικό «Wired»
Το περιοδικό «Wired» είναι το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό στο χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, με πλήθος εξαιρετικών άρθρων. Η ιστοσελίδα του περιοδικού είναι επίσης του ίδιου υψηλού επιπέδου. Εδώ μπορεί να βρει κανείς άρθρα υψηλής ποιότητας για την τεχνολογία και την πληροφορική. Αν κανείς ενδιαφέρεται για τα έξυπνα ηλεκτρονικά gadgets, το «Wired» είναι χωρίς αμφιβολία το πιο κατάλληλο μέρος για να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί σχετικά με αυτά.

[URL unfurl="true"]http://www.wired.com/[/URL]

Η αεροπλοΐα συμπλήρωσε τα 100 της χρόνια
Η NASA δημιούργησε αυτήν την ιστοσελίδα με την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων στην ιστορία της αεροπλοΐας. Εδώ μπορεί να βρει κανείς πολλές πληροφορίες για αεροπλάνα, προγράμματα της NASA, τα αεροπλάνα – Χ και πολλά ακόμη. Είναι «must» για όσους είναι ειδικά ενδιαφερόμενοι.

[URL unfurl="true"]http://www.nasa.gov/../cof_main.html[/URL]

Η ιστορία της αεροπλοΐας
Το «Flight History» είναι μια θαυμάσια ιστοσελίδα για όσους ενδιαφέρονται για την αεροπλοΐα και την ιστορία της. Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες αεροπλάνων απ’ όλον τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ωστόσο αφιερωμένο στη εποχή πριν από τα αεριωθούμενα αεροπλάνα.

[URL unfurl="true"]http://www.flight-history.com[/URL]

Η ιστορία των σιδηροδρόμων του Mike
Η ιστοσελίδα για τους λάτρεις των ατμομηχανών. Εδώ ξεδιπλώνεται η ιστορία των σιδηροδρόμων μέσα από ωραία κείμενα και φωτογραφίες. Ο σχεδιασμός όμως της ιστοσελίδας δεν μπορούμε να πούμε ότι ενθουσιάζει.

[URL unfurl="true"]http://mikes.railhistory.railfan.net/[/URL]

[b]Συνεχίζεται...[/b]
 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/3.jpg[/img[/URL]]

Εδώ θα βρείτε τα καλύτερα links για τον κόσμο έξω από τα στενά σύνορα του δικού μας μικρόκοσμου, δηλαδή το Σύμπαν. Διαβάστε για τους κοντινούς μας γείτονες στο Ηλιακό σύστημα, για τους αστεροειδείς που περιπλανώνται στις ερημιές του διαστήματος και για τα διαστημικά τηλεσκόπια που αγναντεύουν στα πέρατα του χώρου και του χρόνου, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσουν εικόνες από την ίδια τη γένεση του Σύμπαντος. 

Αστεροειδείς – Απειλή κατά της Γης
Αυτή η επίσημη ιστοσελίδα της NASA είναι αφιερωμένη στα αποκαλούμενα Near Earth Objects (NEO), δηλαδή στους κομήτες και τους αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές προσεγγίζουν τη Γη. Η ιστοσελίδα παρέχει πληροφορίες για όλα τα γνωστά  NEO, ενώ για πολλά από αυτά μπορεί κανείς επιπλέον να διαβάσει συγκεκριμένες πληροφορίες καθώς και να δει μια γραφική απεικόνιση της τροχιάς τους σε σχέση με τη Γη.

[URL unfurl="true"]http://neo.jpl.nas..ome.html[/URL]

Το Ηλιακό σύστημα – Πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα
Η ιστοσελίδα «Solarviews» προσφέρει μια εντυπωσιακή παρουσίαση ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος. Εδώ υπάρχουν πάμπολλες πληροφορίες για τον Ήλιο, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους, καθώς και για άλλα ουράνια σώματα που κινούνται μέσα και γύρω από το Ηλιακό σύστημα. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης μερικές σύντομες βιογραφίες προσώπων που εργάστηκαν με την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος. Ένα «must» για τους λάτρεις της αστρονομίας.

[URL unfurl="true"]http://www.solarviews.com/[/URL]

Σύμπαν – Tο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Η επίσημη ιστοσελίδα του θρυλικού, πλέον, διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble Space Telescope. Άπειρες πληροφορίες σχετικά με το τροχιακό τηλεσκόπιο και τις αποστολές του στο διάστημα, πλαισιωμένες από πλήθος καταπληκτικών φωτογραφιών και κινουμένων γραφικών παραστάσεων από τη μεγάλη καριέρα του Hubble στο διάστημα. Η ιστοσελίδα είναι άψογα σχεδιασμένη και αξίζει μία επίσκεψη, αν μη τι άλλο, μόνο για τις εκπληκτικές της φωτογραφίες – ακόμα και από όσους δεν είναι λάτρεις της αστρονομίας.

[URL unfurl="true"]http://hubblesite.org/[/URL]

Σύμπαν – To διαστημικό τηλεσκόπιο SIRTF
Το Space Infrared Telescope Facility (SIRTF) είναι το τέταρτο και τελευταίο μιας σειράς μεγάλων τηλεσκοπίων της NASA. Η ιστοσελίδα περιέχει πλήθος πληροφοριών σχετικά με το SIRTF, του οποίου η αποστολή του είναι να διερευνήσει τις πιο απόκρυφες περιοχές του σύμπαντος στην περιοχή του υπέρυθρου φάσματος του φωτός. Εδώ θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την αποστολή του τηλεσκοπίου και την τεχνολογία που διαθέτει, καθώς και πολλές φωτογραφίες από τα πέρατα του σύμπαντος. Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τον κόσμο που βλέπουμε γύρω μας καθημερινά, παρμένες με υπέρυθρο φως.

[URL unfurl="true"]http://sirtf.caltech.edu/[/URL]

Σύμπαν – Μαύρες τρύπες
Καλή ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Harvard σχετικά με μαύρες τρύπες, που βασίζεται σε φωτογραφίες του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου ακτινών Χ, Chandra X-Ray Observatory. Στην ιστοσελίδα περιγράφονται τρεις τύποι μαύρων τρυπών και περιέχει πολύ καλές φωτογραφίες του Chandra, όπως επίσης και ένα ενδιαφέρον τμήμα με ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQ) σχετικά με τις μαύρες τρύπες.

[URL unfurl="true"]http://chandra.harvard...les.html[/URL]

Κοσμολογία – Το πρώιμο Σύμπαν
Σε αυτήν την ιστοσελίδα της NASA μπορεί κανείς να βρει πολλές πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. Εδώ υπάρχει, μεταξύ άλλων, μια συλλογή λεπτομερών φωτογραφιών του πρώιμου Σύμπαντος, τραβηγμένες με το Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP). Εκτός από τις καταπληκτικές πληροφορίες, υπάρχουν επίσης ενημερωτικά άρθρα για το θέμα καθώς και πολλά links για άλλες ιστοσελίδες.

[URL unfurl="true"]http://map.gsfc.nasa.gov/m_mm.html[/URL]

Εξωπλανήτες, πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Αυτή η θαυμάσια ιστοσελίδα της NASA είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν τη Γη, έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Η προσδοκία έγκειται στην ανακάλυψη πλανητών, κάποια στιγμή στο μέλλον, όπου θα υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα, νερό και όζον, και όπου θεωρητικά εκεί θα πρέπει να υπάρχει και ζωή. Η ιστοσελίδα είναι άκρως ενημερωτική και περιγράφει τόσο την τεχνολογία όσο και τις μεθόδους αναζήτησης πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

[URL unfurl="true"]http://planetquest.jpl...dex.html[/URL]

Ο καιρός στο διάστημα – Ηλιακές κηλίδες
Ιστοσελίδα που υποστηρίζεται από τη NASA. Εδώ μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τις ηλιακές κηλίδες και τις βίαιες διεργασίες που δημιουργούν αυτό το φαινόμενο. Εδώ υπάρχουν επίσης πάμπολλες σχετικές παραπομπές σε άλλα links. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται επίσης καθημερινά με τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων που υπάρχουν στον Ήλιο κάθε μέρα.

[URL unfurl="true"]http://www.sunspotcycle.com/[/URL]

Το ηλιακό σύστημα – Το διάστημα σε φωτογραφίες
Καταπληκτική ιστοσελίδα του Jet Propulsion Laboratory της NASA. Πίσω από τη σαφέστατη αρχική σελίδα που απεικονίζει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, κρύβεται μια γιγαντιαία βάση δεδομένων με φωτογραφίες, που περιέχει σχεδόν όλες τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ από τις αναρίθμητες διαστημικές αποστολές της NASA. Σπεύσετε λάτρεις του διαστήματος!

[URL unfurl="true"]http://photojournal.jpl.nasa.gov[/URL]

Αστρονομία – η φωτογραφία της ημέρας
Η ιστοσελίδα με την περίφημη «Astronomy Picture of the Day» της NASA, όπου κάθε μέρα, από το 1995, δημοσιεύεται μια φωτογραφία συνοδευόμενη από ένα μικρό σχόλιο, τα οποία γράφουν επαγγελματίες αστρονόμοι. Στο αρχείο της ιστοσελίδας μπορείτε να δείτε όλες τις συναρπαστικές φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί εδώ από το 1995 μέχρι σήμερα.

[URL unfurl="true"]http://antwrp.gsfc...stropix.html[/URL]

[b]Συνεχίζεται...[/b]
 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/4.jpg[/img[/URL]]

Το διαστημικό πρόγραμμα Cassini – Huygens
Σε αυτή την πολύ λειτουργική επίσημη ιστοσελίδα του διαστημικού προγράμματος Cassini, υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία, links και φωτογραφίες, ειδικά του Κρόνου και του δορυφόρου του Τιτάνα, αλλά και πολλών άλλων δορυφόρων του Κρόνου. Εδώ μπορούν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας σχετικά με την πιο επιτυχημένη μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή όλων των εποχών για την ESA και την NASA, καθώς και να διαβάσετε τις καθημερινές ανακαλύψεις της διαστημοσυσκευής, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον μακρινό αυτό αέριο γίγαντα.
  [URL unfurl="true"]http://saturn.jpl.nasa.gov/index.cfm[/URL]

Το διαστημικό πρόγραμμα Galileo
Η επίσημη ιστοσελίδα της NASA με πλήθος πληροφορίες και φωτογραφίες από την κατεστραμμένη πλέον διαστημοσυσκευή Galileo. Εδώ μπορούν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας σχετικά με το πρόγραμμα Galileo, και μπορείτε φυσικά να δείτε μια σειρά φωτογραφιών που πήρε η διαστημοσυσκευή, ειδικά από τον Δία και από πολλούς από τους δορυφόρους του.

[URL unfurl="true"]http://galileo.jpl.nasa.gov/[/URL]

Η εξερεύνηση της Σελήνης
Αυτή η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στη εξερεύνηση της Σελήνης και περιγράφει, μεταξύ άλλων, το ιστορικό πίσω από την απόφαση για το ταξίδι στο φεγγάρι. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για όλα τα ταξίδια που προηγήθηκαν του προγράμματος Apollo και για τα τέσσερα νέα που προγραμματίζονται – τόσο από τιε ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, όπως π.χ. από την Ιαπωνία.

[URL unfurl="true"]http://www.lpi.usra.edu/moon.html[/URL]

H Ευρώπη στο διάστημα
Η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, που περιέχει πλήθος πληροφοριών για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στην εξερεύνηση του διαστήματος, όπως για τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, τις αποστολές που προγραμματίζονται για την εξερεύνηση της Αφροδίτης και πολλά ακόμη. Εδώ μπορείτε μεταξύ άλλων να διαβάσετε για τους ευρωπαίους αστροναύτες καθώς και για τις εταιρίες και τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία του ISS. Η ιστοσελίδα προσφέρει και πολλές πληροφορίες στα Ελληνικά!

[URL unfurl="true"]http://www.esa.int/esaCP/index.html[/URL]

Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη
Αυτή η ιστοσελίδα της NASA είναι αφιερωμένη στα δύο ρομποτικά οχήματα που βρίσκονται αυτή τη σιγμή στον Άρη – τα Mars Exploration Rovers «Spirit» και «Opportunity»- που προσγειώθηκαν στον Άρη στις αρχές του 2004. Η ιστοσελίδα παρακολουθεί και ενημερώνει καθημερινά για τα «ηρωικά κατορθώματα» των δύο ρομποτικών οχημάτων, τα οποία –εδώ και δύο σχεδόν χρόνια– έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για την αντοχή και τη διάρκειας ζωής τους στην αναζήτησή τους για ίχνη ζωής στον Άρη. Δείτε συναρπαστικά πλάνα και υπέροχες πανοραμικές φωτογραφίες από τις περιπλανήσεις του «Spirit» και του «Opportunity» στον γειτονικό μας πλανήτη.

[URL unfurl="true"]http://mars.jpl.nasa.gov/mer/[/URL]

Η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Mars Express
Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που επισκέφθηκαν τον Άρη κατά το 2004, γιατί στα τέλη του 2003 έφτασε στον Άρη και το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο σκάφος Mars Express, το οποίο που μετέφερε και το σκάφος επιφανείας Beagle 2. Και ενώ το Mars Express μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, το Beagle 2 συνέχισε την αποστολή του για να ερευνήσει τη γεωλογία του πλανήτη. Δυστυχώς, όμως, κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του Άρη τα ίχνη του χάθηκαν, πιθανότατα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το Mars Express συνεχίζει ωστόσο να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, προσφέροντάς μας πλήθος πληροφοριών και φωτογραφιών από αυτήν την ευρωπαϊκή πλανητική περιπέτεια.

[URL unfurl="true"]http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/[/URL]

Αμερικάνικές μη επανδρωμένες αποστολές
Σε αυτήν την ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα σχετικά με τις τρέχουσες, μελλοντικές και περατωμένες αποστολές του JPL. Πολλές από τις πληροφορίες παρουσιάζονται και σε άλλες ιστοσελίδες του JPL, αλλά εδώ σε μία και μόνη ιστοσελίδα μπορείτε να αποκομίσετε μια συνοπτική εικόνα για όλες τις μη επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές. Εδώ θα βρείτε επίσης μια σύντομη περιγραφή για το περιεχόμενο κάθε αποστολής, καθώς και ένα link για περισσότερες πληροφορίες.

[URL unfurl="true"]http://www.jpl.nasa.gov/missions[/URL]

Οι καλύτερες φωτογραφίες από τα διαστημικά ταξίδια της NASA
Το GRIN (Great Images in NASA) είναι το απόλυτο φωτογραφικό αρχείο με θέμα τα διαστημικά ταξίδια. Εδώ υπάρχουν φωτογραφίες από την εποχή των πρώτων κιόλας δειλών διαστημικών ταξιδιών μέχρι και σήμερα. Οι φωτογραφίες της ιστοσελίδας είναι υπέροχα ταξινομημένες και συνοδεύονται όλες από μία μικρή περιγραφή. Ταυτόχρονα έχετε τη δυνατότητα να τις «κατεβάσετε» σε διάφορες μορφές ανάλυσης. Για κάθε φωτογραφία υπάρχει ένα link για εκτενέστερη περιγραφή. Πιο καλά δε γίνεται!

[URL unfurl="true"]http://grin.hq.nasa.gov/subject.html[/URL]

Το ταξίδι πέρα από το Ηλιακό σύστημα
Η Solar System Exploration είναι μια εξαιρετική και πολύ καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα που περιέχει πολλές πληροφορίες, τόσο για το ηλιακό μας σύστημα όσο και για τα διαστημικά ταξίδια. Ένα από τα πλεονεκτήματα της ιστοσελίδας είναι ότι όλες οι πληροφορίες είναι σε κατανοητή γλώσσα όσον αφορά την περιγραφή της τεχνολογίας, κι έτσι οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να εύκολα κατανοήσουν το περιεχόμενό της. Την ιστοσελίδα διαχειρίζεται το JPL

[URL unfurl="true"]http://sse.jpl.nasa.gov/history/[/URL]

Επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις
Το Human Space Flight είναι μια καταπληκτική ιστοσελίδα της NASA σχετικά με τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Εδώ υπάρχει πλήθος πληροφοριών ειδικά για τις αμερικανικές επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα, κατά το παρελθόν, σήμερα και στο μέλλον. Στο τμήμα «Gallery» θα βρείτε αναρίθμητες υπέροχες φωτογραφίες από παλαιότερες και πιο πρόσφατες διαστημικές πτήσεις. «Must» για τους λάτρεις του διαστήματος.

[URL unfurl="true"]http://spaceflight.nasa.gov[/URL]

[b]Συνεχίζεται...[/b]
 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/5.jpg[/img[/URL]]

Αρχαιολογία – Η αρχαιολογική βιβλιοθήκη εικονικής πραγματικότητας
Η εντυπωσιακή αυτή ιστοσελίδα είναι δημιούργημα του πανεπιστημίου της Arizona και είναι ένας δικτυακός κόμβος με links ιστοσελίδων σχετικά με την αρχαιολογία σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα αποτελεί εξαιρετική αφετηρία αν. θέλετε να μάθετε περισσότερα π.χ για ένα συγκεκριμένο αρχαιολογικό γεγονός ή μια περίοδο. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται καθημερινά και φιλοξενεί επίσης μια πολύ καλή λίστα με ηλεκτρονικές διευθύνσεις πραγματικών, αλλά και μουσείων εικονικής πραγματικότητας, στο διαδίκτυο. Άκρως απαραίτητη για τους λάτρεις της αρχαιολογίας.

[URL unfurl="true"]http://archnet.asu.edu/[/URL]

Παλαιοντολογία – Οι πρόγονοι του ανθρώπου
Πιθανότατα η πιο πλούσια και καλύτερη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για την καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπου. Στο τμήμα «News» μπορεί να βρει κανείς διάφορα links που αφορούν τα πιο πρόσφατα ευρήματα μακρινών προγόνων του ανθρώπου. Εντυπωσιακή και πλούσια ιστοσελίδα, τόσο οπτικά όσο και από πλευράς περιεχομένου.

[URL unfurl="true"]http://www.becominghuman.org/[/URL]

Αρχαιολογία – Αρχαιολογία στο διαδίκτυο
Η Καναδική εταιρία ArchaeoLogic Communications κατασκεύασε αυτό το εμπορικό αρχαιολογικό portal που διακρίνεται για τα πολλά καλά και ενδιαφερόντα αρχαιολογικά links. Η ιστοσελίδα είναι καλά σχεδιασμένη και εύχρηστη, καθώς είναι δομημένη τόσο κατά θέμα όσο και κατά γεωγραφική περιοχή.

[URL unfurl="true"]http://archaeologic.com/[/URL]

Αρχαιολογία – Περιοδικό «Archaeology»
Η ιστοσελίδα αυτή ανήκει στο περιοδικό Archaeology, το οποίο εκδίδεται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, μπορείτε να βρείτε μια υπηρεσία ειδήσεων που δημοσιεύει μια αρχαιολογική είδηση κάθε εργάσιμη μέρα. Εδώ θα βρείτε επίσης ένα online αρχείο με άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο Archaeology  - υπάρχουν μάλιστα και μεμονωμένα πλήρη μικρότερα άρθρα στην ιστοσελίδα. Υπάρχουν, τέλος, πολλά links για άλλες ιστοσελίδες αρχαιολογίας –καταχωρημένα ανά γεωγραφική περιοχή.

[URL unfurl="true"]http://www.archaeology.org/[/URL]

Αρχαιολογία – Υποθαλάσσια αρχαιολογία
Η ιστοσελίδα του Γάλλου αρχαιολόγου υποθαλάσσιων ερευνών Franck Goddio, αφιερωμένη γενικά σε υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες και στα προγράμματα που έχει λάβει μέρος ο ίδιος. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις αποστολές του Goddio και για τον εξοπλισμό και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις αρχαιολογικές έρευνες. Εδώ θα βρείτε επίσης μεμονωμένα βίντεο και φωτογραφίες. Αν γίνετε μέλος της ιστοσελίδας (γίνεστε δωρεάν), μπορείτε να παίρνετε και ενημερωτικό δελτίο μέσω e-mail.

[URL unfurl="true"]http://www.franckgoddio.org/[/URL]

Αρχαιολογία – Η αρχαία Αίγυπτος
Η εντυπωσιακή αυτή ιστοσελίδα ανήκει στον Bέλγο αιγυπτιολόγο Jacques Kinnaer,  έχει θέμα την Αίγυπτο και χωρίζεται σε έξι τμήματα. Το τμήμα «History» περιγράφει την τρισχιλιετή ιστορία της Αιγύπτου με ένα σύντομο κείμενο και ένα χρονολόγιο. Το «Monuments and sites» επικεντρώνει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία και στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Κάνοντας κλικ στο «Language» μπορείτε να μάθετε πολλά για την ιστορία της αιγυπτιακής γλώσσας. Το «Ancient Egypt from A-Z» είναι μια αλφαβητικά ταξινομημένη εισαγωγή σε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα. Στο «The Ancient Egypt Bibliography» θα βρείτε μια περιεκτική λίστα βιβλιογραφίας για την Αίγυπτο. Τέλος, το τμήμα «World Wide Ancient Egypt» περιέχει παραπομπές σε ιστοσελίδες, μουσεία, ινστιτούτα, και ακόμα και φιλμ για την Αίγυπτο. Μην την αγνοήσετε εάν σας ενδιαφέρει η Ιστορία της Αιγύπτου.

[URL unfurl="true"]http://www.ancient-egypt.org/[/URL]

Χρονολόγηση – Χρονολόγηση με άνθρακα 14
Αυτή η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Waikato της Νέας Ζηλανδίας ασχολείται αποκλειστικά με τη χρονολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων με τη μέθοδο του άνθρακα 14. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο και αρκετά links για άλλα ιδρύματα που εργάζονται στον ίδιο τομέα έρευνας. Υπάρχουν επίσης links για αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογήθηκαν με τη μέθοδο του άνθρακα 14.

[URL unfurl="true"]http://www.c14dating.com[/URL]

«Υπεριστορία» – Ολόκληρη η ιστορία σε ένα χρονολόγιο
Αυτή η ιστοσελίδα που αυτοαποκαλείται «υπεριστορία», προσφέρει στην κυριολεξία ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία σε ένα χρονολόγιο. Παρά το γεγονός ότι το χρονολόγιο είναι κατανεμημένο σε έξι περιόδους, ολόκληρος ο κόσμος ουσιαστικά παρουσιάζεται ταυτόχρονα στο ίδιο χρονολόγιο. Μπορείτε δηλαδή να συγκρίνετε γεγονότα ανά τον κόσμο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Υπάρχουν επίσης χρονολόγια κατανεμημένα ανά Πρόσωπα, Ιστορία και Γεγονότα. Μερικά από αυτά είναι πιο συνοπτικά, ενώ άλλα είναι πιο λεπτομερή. Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα σαφές θέμα μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

[URL unfurl="true"]http://www.hyperhistory.com/../a.html[/URL]

Ιστορία – Χρονολόγια
Αυτό που κάνει η εμπορική ιστοσελίδα Worldhistory είναι να τοποθετεί τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα σε χρονολόγια, και υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια σ’ αυτήν την ιστοσελίδα. Η επιλογές ποικίλουν, και επειδή η ιστοσελίδα είναι αμερικανική, είναι φυσικό η έμφαση να δίνεται σε χρονολόγια που αφορούν την αμερικανική ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κανείς να βρει αρκετά στοιχεία αν αναζητά π.χ. πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή ημερομηνίες που αφορούν τον Α’ ή Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

[URL unfurl="true"]http://www.worldhistory.com/[/URL]

Ιστορία – Ιστορικοί χάρτες στο διαδίκτυο
Η βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου διαθέτει αναμφίβολα τη μεγαλύτερη συλλογή ιστορικών χαρτών. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται κρυμμένοι στα αρχεία της βιβλιοθήκης, ωστόσο κάποιοι από αυτούς σαρώθηκαν ηλεκτρονικά και είναι πλέον διαθέσιμοι στο κοινό μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Πολλοί από τους χάρτες υπάρχουν σε διάφορες μορφές ανάλυσης και πολλοί είναι διαθέσιμοι σε υψηλή ανάλυση.

[URL unfurl="true"]http://lcweb2.loc.gov/..me.html[/URL]

[b]Συνεχίζεται...[/b]
 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/6.jpg[/img[/URL]]

Ιατρική - National Library of Medicine
Η επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης, που είναι επίσης και ο δημιουργός της μεγάλης δικτυακής πύλης για την υγεία MEDLINE. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική ιατρική βιβλιοθήκη του κόσμου, και εδώ υπάρχουν σχεδόν τα πάντα που αφορούν την ιατρική. Εκτός από ένα πλουσιότατο αρχείο online άρθρων, η ιστοσελίδα προσφέρει και μια ιατρική εγκυκλοπαίδεια καθώς και ένα ιατρικό λεξικό.

[URL unfurl="true"]http://www.nlm.nih.gov/[/URL]

Παγκόσμια Υγεία – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), όπου μπορείτε να βρείτε ό,τι πληροφορίες θέλετε σχετικά με την υγεία και τις ασθένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για αληθινό χρυσωρυχείο, αν βρίσκεστε σε αναζήτηση στατιστικών στοιχείων σχετικά με την παγκόσμια υγεία. Η ιστοσελίδα φιλοξενεί επίσης τη βάση δεδομένων WHOLIS, όπου κανείς μπορεί να βρει όλες τις δημοσιεύσεις του WHO  από το 1948. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις υπάρχουν μάλιστα και με πλήρες κείμενο.

[URL unfurl="true"]http://www.who.int/en/[/URL]

Υγεία – Πρόληψη ασθενειών
Το Centers for Disease Control and Prevention είναι ένα κρατικό αμερικανικό όργανο, που αποστολή του είναι η πρόληψη ασθενειών και επιδημιών μέσω της ενημέρωσης. Εδώ θα βρείτε πλήθος πληροφοριών για όλες σχεδόν τις ασθένειες. Στην ιστοσελίδα ξεχωρίζουν τα «hotspots», που είναι σύντομες εισαγωγές σε επίκαιρα θέματα υγείας.

[URL unfurl="true"]http://www.cdc.gov/[/URL]

Υγεία – Μάχη ενάντια στις αλλεργίες
Η ιστοσελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στις αλλεργίες και περιέχει αρκετά links για άρθρα σχετικά με αλλεργίες, καθώς και σχετικά βιντεοκλίπ. Διαθέτει επίσης έναν  κατάλογο με οργανισμούς που ασχολούνται με τις αλλεργίες, για τους οποίους υπάρχουν και σύντομες περιγραφές.

[URL unfurl="true"]http://www.allallergy.net/[/URL]

Άνθρωπος – Άτλαντας του εγκεφάλου
Το Πανεπιστήμιο του Harvard έφτιαξε έναν καταπληκτικό άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, που παρουσιάζει τόσο τον υγιή όσο και το πάσχοντα εγκέφαλο από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι φωτογραφίες βασίζονται σε διαφορετικού τύπου τομογραφίες του εγκεφάλου, όλες εκ των οποίων περιγράφονται σ’ ένα εισαγωγικό κείμενο στον άτλαντα. Όπως σε κάθε άτλαντα, οι εικονογραφήσεις είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, ενώ τα κείμενα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ο άτλαντας του εγκεφάλου δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το σημείο.

[URL unfurl="true"]http://www.med.harvard.edu/AANLIB/home.html[/URL]

Άνθρωπος – Πρόγραμμα ανθρώπινου γονιδιώματος
Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πέντε πλούσια και ενημερωτικά φωτογραφικά αρχεία από το γιγαντιαίο πρόγραμμα Human Genome Project (HUGO), που είχε ως στόχο τη χαρτογράφηση ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος. Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λεπτομερείς περιγραφές των απεικονίσεών τους και μπορείτε να τις κατεβάσετε με διαφορετικές αναλύσεις. Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης links για άλλα φωτογραφικά αρχεία σχετικά με το ίδιο αντικείμενο.

[URL unfurl="true"]http://genome.gsc.riken.go.jp/hgmis/education/images.html[/URL]

Το μέλλον του ανθρώπου – Οι μηχανές της ζωής
Παράγωγο του μεγάλου προγράμματος HUGO είναι αυτή η ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας η οποία είναι αφιερωμένη στις μηχανές της ζωής, δηλαδή στα συμπλέγματα πολυπρωτεϊνών που διαμορφώνουν τα δραστήρια χημικά συστατικά κάθε γονιδίου. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, να ερευνηθεί πώς η γνώση μας για τα συμπλέγματα πολυπρωτεϊνών μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανεύρεση προσθετικών ουσιών ή εναλλακτικών ενεργειακών πηγών αντί των ορυκτών καυσίμων, ώστε να μειωθεί η εκπομπή των αερίων θερμοκηπίου.

[URL unfurl="true"]http://doegenomestolife.org[/URL]

Το μέλλον του ανθρώπου – Νανοϊατρική
Αυτή η πλούσια σε κείμενα ιστοσελίδα είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην νανοϊατρική και αποτελεί μια καλή εισαγωγή σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής. Υπάρχει τμήμα ερωτήσεων και απαντήσεων (FAQ) που δίνει απαντήσεις στις πιο συνήθεις ερωτήσεις που αφορούν τη νανοϊατρική. Εδώ θα βρείτε επίσης αναρίθμητα links που παραπέμπουν στο ίδιο θέμα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ιστοσελίδας, ωστόσο, είναι η υπερβολική προβολή του ιδρυτή της, του Robert A Freitas Jr.

[URL unfurl="true"]http://www.foresight.org/Nanomedicine/[/URL]

Άνθρωπος – Το ανθρώπινο σώμα σε φωτογραφίες 1
Διαχειριστής της ιστοσελίδας αυτής είναι το πρόγραμμα The Visible Human Project και περιέχει μια μεγάλη επιλογή από links. Το κοινό τους γνώρισμα είναι οι γραφικές απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος ή τμημάτων του. Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από ίδιες τομογραφίες ενός αντρικού και ενός γυναικείου σώματος που χωρίστηκε σε λεπτές «φέτες». Η ιστοσελίδα ανήκει στην αμερικανική National Library of Medicine και το σκεπτικό πίσω από αυτήν είναι να παρουσιαστεί ένας πολύ λεπτομερής τρισδιάστατος άτλαντας του ανθρώπινου σώματος.

[URL unfurl="true"]http://www.nlm.nih.gov/[/URL]research/visible/visible_human.html

Άνθρωπος – Το ανθρώπινο σώμα σε φωτογραφίες 2
Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει πολλές εντυπωσιακές γραφικές απεικονίσεις του ανθρώπινου εγκέφαλου, του σκελετού, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Τα animations είναι πολύ καλής ποιότητας αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να καθυστερήσει αν έχετε αργή σύνδεση στο Ίντερνετ.

[URL unfurl="true"]http://www.medtropolis.com/VBody.asp[/URL]

[b]Συνεχίζεται...[/b]
 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/8.jpg[/img[/URL]]

Μαθηματικά – Διασκεδαστικά μαθηματικά - online
Αν πιστεύετε πως τα μαθηματικά είναι ένα άνοστο και ανιαρό θέμα, ίσως μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα CuriousMath να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Γιατί εδώ πρόκειται για κάτι τόσο αντισυμβατικό, όσο μια διασκεδαστική ιστοσελίδα για τα μαθηματικά, όπου σε μια σειρά σύντομων άρθρων μπορείτε να παίξετε με τους αριθμούς. Ταυτόχρονα εδώ θα βρείτε μερικά χρήσιμα εργαλεία, στην περίπτωση που χάσετε την αριθμομηχανή σας και πρέπει να λύσετε όγκους μαθηματικών προβλημάτων.

[URL unfurl="true"]http://www.curiousmath.com/[/URL]

Μαθηματικά – Το απόλυτο λεξικό των μαθηματικών
Το Mathworld είναι μια εκπληκτική ιστοσελίδα για τα μαθηματικά, η οποία σε μια σειρά από σύντομα άρθρα ασχολείται με τη λύση διάφορων μαθηματικών προβλημάτων. Η ιστοσελίδα είναι ταξινομημένη σε διαφορετικές θεματικές ομάδες, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε υποομάδες. Τα θέματα της ιστοσελίδας είναι επίσης ταξινομημένα αλφαβητικά από το Α έως το Ζ.

[URL unfurl="true"]http://mathworld.wolfram.com[/URL]

Μαθηματικά – Οι Πρώτες βοήθειες των μαθηματικών
Το S.O.S Math είναι μια υπέροχη ιστοσελίδα για τα μαθηματικά, που προσφέρει μια λεπτομερή εισαγωγή σε μαθηματικά προβλήματα. Πολύ καλή αφετηρία, εάν έχετε ένα μαθηματικό πρόβλημα και ξεχάσατε πώς λύνεται. Η ιστοσελίδα δίνει καλή πρόσβαση σε θέματα που με τη σειρά τους κατανέμονται σε υποενότητες. Εδώ θα βρείτε επίσης μια μηχανή αναζήτησης μαθηματικής ορολογίας, καθώς και links για άλλες ιστοσελίδες για τα μαθηματικά.

[URL unfurl="true"]http://www.sosmath.com[/URL]

Φυσική - Γραφικές απεικονίσεις ειδήσεων φυσικής
Μπορεί να μην αυτοπροβάλλονται ιδιαίτερα στην αρχική τους σελίδα, αλλά στην πράξη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής επιμελείται μια εκπληκτική συλλογή από εικονογραφήσεις που συνοδεύονται από ανάλογα σχόλια, που παιδαγωγικά και με σοβαρότητα εξηγούν μια σειρά μεγάλων επιτευγμάτων στον κόσμο της φυσικής από το 1996 μέχρι σήμερα. Ένα χρυσωρυχείο της φυσικής με συναρπαστικές απεικονίσεις για όποιον ενδιαφέρεται.

[URL unfurl="true"]http://www.air.org/../index.html[/URL]

Φυσική και Χημεία – Το περιοδικό σύστημα
Στο WebElements θα βρείτε μια δικτυακή εκδοχή του περιοδικού συστήματος όπου, κάνοντας κλικ στα στοιχεία, μπορείτε να διαβάσετε μια πρώτη σύντομη περιγραφή κάθε βασικού στοιχείου ή, αν θέλετε να ξεκουράσετε τα μάτια σας, το ακούτε! Επιπλέον δίνονται πληροφορίες για τις φυσικές ιδιότητες των στοιχείων και πολλά άλλα.

[URL unfurl="true"]http://www.webelements.com/[/URL]

Φυσική – Ο κόσμος της Φυσικής
Αυτή η ιστοσελίδα είναι μια εξαιρετική, αν και κάπως δυσνόητη, εγκυκλοπαίδεια της φυσικής. Τα κείμενα της ιστοσελίδας απαιτούν κάποιες ειδικές γνώσεις, ενώ συχνά επισκιάζονται από πλήθος υπολογισμών και εξισώσεων.

[URL unfurl="true"]http://scienceworld.w..ysics/[/URL]

Φυσική – Υποατομικά σωματίδια
Το Particle Adventure είναι μια θαυμάσια ιστοσελίδα που εξετάζει εξονυχιστικά τους μικρότερους δομικούς λίθους της ύλης, τα κουάρκ. Και επειδή αυτό για τους περισσότερους είναι «βαρύ» θέμα, η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, που εξηγεί το θέμα παιδαγωγικά, και με τη βοήθεια της εικονογράφησης το φέρνει σε «κατανοητό» επίπεδο. Η ιστοσελίδα έχει πολλά μικρά κείμενα καθώς και quiz ερωτήσεων, με τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας.

[URL unfurl="true"]http://particleadventu..ture/[/URL]

Φυσική – PhysLink
Θαυμάσια ιστοσελίδα για τη φυσική που διεγείρει οπτικά και περιέχει πολλές βασικές πληροφορίες σχετικά με τη φυσική. Στα συν της ιστοσελίδας ανήκουν αναμφισβήτητα οι παραπομπές της, όπου, μεταξύ άλλων, θα βρείτε έναν κατάλογο με τις θεμελιώδεις φυσικές σταθερές. Εδώ υπάρχουν επίσης links για άλλες ιστοσελίδες φυσικής και επιπλέον ένα φόρουμ διαλόγου και online-chat.   

[URL unfurl="true"]http://www.physlink.com/[/URL]

Χημεία – Βάση δεδομένων για στοιχεία
Το ChemFinder είναι μια ισχυρή μηχανή αναζήτησης, με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να αναζητήσετε λεπτομερείς χημικές πληροφορίες για χιλιάδες χημικές ουσίες και προϊόντα. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι όγκοι τεχνικών πληροφοριών για το στοιχείο ή το προϊόν που αναζητάτε όπως, για παράδειγμα, χημική σύσταση, μοριακό βάρος και links για περαιτέρω πληροφορίες.

[URL unfurl="true"]http://chemfinder.cambridgesoft.com/[/URL]

Φυσική και Χημεία – Τα θεμελιώδη φυσικά μέτρα και σταθμά
Σε αυτήν την επίσημη ιστοσελίδα του National Institute of Standards and Technology των ΗΠΑ θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλους τους θεμελιώδεις ορισμούς των φυσικών φαινομένων που μας περιβάλλουν. Η ιστοσελίδα προσφέρει επίσης μια εξαιρετική επισκόπηση όλων των μέτρων και σταθμών που είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένα.

[URL unfurl="true"]http://physics.nist.gov/..dex.html[/URL]

[b]Συνεχίζεται...[/b]
 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/9.jpg[/img[/URL]]

Καιρός – Online οδηγός μετεωρολογίας
Το Meteorology Guide είναι μια εξαιρετική ιστοσελίδα μετεωρολογίας, που με υποδειγματικό τρόπο εξηγεί τι είναι οι αέριες μάζες, τα καιρικά μέτωπα, τα νέφη και οι άνεμοι, καθώς και πολλά άλλα μετεωρολογικά θέματα. Η ιστοσελίδα δεν είναι καινούργια, αλλά οι πληροφορίες που δίνονται είναι θεμελιώδεις και αποτελούν μια καλή εισαγωγή στο θέμα. Η ιστοσελίδα ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Illinois των ΗΠΑ.

[URL unfurl="true"]http://ww2010.atmos.../home.rxml[/URL]

Καιρός – Δελτίο καιρού απ’ όλον τον κόσμο
Η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) με δελτία καιρού για πολλές χώρες και πόλεις ανά τον κόσμο, όπως αυτές δίνονται από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες κάθε χώρας. Εδώ θα βρείτε προγνώσεις πέντε ημερών για ορισμένες περιοχές του κόσμου, καθώς και μέσους όρους θερμοκρασίας και βροχόπτωσης για τους 12 μήνες του χρόνου. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είναι μια σύμπραξη των μετεωρολογικών υπηρεσιών όλου του κόσμου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

[URL unfurl="true"]http://www.worldweather.org/[/URL]

Κλίμα – Πάγος, παγετώνες και ψύχος
Από το 1976 μέχρι σήμερα, το αμερικανικό National Snow and Ice Data Center έχει συγκεντρώσει και αρχειοθετήσει πλήθος δεδομένων από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους της NASA. Γι αυτό στην ιστοσελίδα τους μπορείτε να βρείτε πάμπολλες πληροφορίες σε κείμενα και φωτογραφίες, για το χιόνι, τους παγετώνες, τους πάγους, τα παγόβουνα και την Κρυόσφαιρα. Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ιδιαίτερα σαγηνευτικός, αλλά το περιεχόμενό της αξίζει την επίσκεψη.

[URL unfurl="true"]http://nsidc.org/[/URL]

Γεωλογία – Η ζωντανή μας υδρόγειος
Το Dynamic Earth είναι η υπέροχη ιστοσελίδα του αμερικανικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που σκιαγραφεί τον δυναμικό μας πλανήτη. Η ιστοσελίδα είναι υπό ανακατασκευή και έτσι προς το παρόν ασχολείται περισσότερο με πετρώματα και εξορύξεις, με ένα ενημερωτικό και πολύ παραστατικό τρόπο. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης μια γεωέκθεση, όπως αποκαλείται, όπου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ορυκτών και πετρωμάτων συνοδευόμενες με περιγραφή.

[URL unfurl="true"]http://www.mnh...frames.html[/URL]

Γεωλογία – Σεισμοί
Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τους Σεισμούς παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ θα βρείτε, μεταξύ άλλων, έναν πάντα ενημερωμένο κατάλογο καθώς και χάρτες για τους πρόσφατους σεισμούς. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν επίσης πάρα πολλά στοιχεία για σεισμούς, όπως, π.χ., το Top 10 των μεγαλύτερων σεισμών που έγιναν στον κόσμο. Υπάρχει επίσης λεξικό σεισμολογίας που με φωτογραφίες και κείμενα επεξηγεί το τι συμβαίνει όταν γίνονται σεισμοί.

[URL unfurl="true"]http://wwwneic.cr.usgs.gov/[/URL]

Γεωλογία – Τα (πολλά) ηφαίστεια του πλανήτη
Εντυπωσιακή ιστοσελίδα με έμφαση κυρίως στα ηφαίστεια της Ιταλίας, εξ ου και οι πολλές φωτογραφίες από εκρήξεις της Αίτνας. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πανοραμικές φωτογραφίες 360 μοιρών και links για λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις εκρήξεις της Αίτνας. Θα βρείτε επίσης έξοχες φωτογραφίες καθώς και links για άλλες ιστοσελίδες σχετικές με τα ηφαίστεια

[URL unfurl="true"]http://www.educe..mboli[/URL]

Βόρειο Σέλας
Αν ενδιαφέρεστε για το βόρειο σέλας, αξίζει να επισκεφτείτε αυτή τη νορβηγική ιστοσελίδα. Γιατί εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα για το βόρειο σέλας: κείμενα, φωτογραφίες, βιντεοκλίπ και animations. Η ιστοσελίδα διαθέτει επίσης και ένα ολόκληρο τμήμα με σχολαστική περιγραφή του φαινομένου, καθώς και ένα μεγάλο αρχείο με φωτογραφίες του Βορείου σέλας.

[URL unfurl="true"]http://www.northern-lights.no/[/URL]

Γεωγραφία – Πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου
Το The World Factbook είναι μια καταπληκτική ιστοσελίδα αν κανείς αναζητά πληροφορίες για τις χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια online εκδοχή της ομώνυμης έκδοσης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA, η οποία ενημερώνεται κάθε χρόνο. Στο The World Factbook θα βρείτε χάρτες, σημαίες και στοιχεία για τον πληθυσμό όλων των χωρών του κόσμου. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες πηγές πληροφόρησης αυτού του είδους στο διαδίκτυο.

[URL unfurl="true"]http://www.odci.gov../index.html[/URL]




 

Επισκέπτης
http://[URL unfurl="true"]www.scienceillustrated.gr/uploads/100/images/00/10.jpg[/img[/URL]]

Θρησκεία - Όλες οι θρησκείες του κόσμου σε αριθμούς
Αυτή η ιστοσελίδα είναι γεμάτη αριθμούς για τις θρησκείες όλου του κόσμου. Οι σελίδες ίσως να φαίνονται λίγο ακατάστατες, αλλά είναι σαφές ότι το περιεχόμενο προηγείται της εμφάνισης. Αν όμως σας ενδιαφέρουν οι στατιστικές για τις θρησκείες ανά τον κόσμο, αυτή είναι η ιστοσελίδα που αναμφίβολα πρέπει να επισκεφθείτε. Πρόκειται για μια αυτόνομη διαδικτυακή πρωτοβουλία, ανεξάρτητη από εμπορικά συμφέροντα και θρησκευτικές οργανώσεις.

[URL unfurl="true"]http://www.adherents.com/[/URL]

Θρησκείες και μύθοι – Μεταθρησκεία
Μια περιεκτική ιστοσελίδα που, όπως μαρτυρά το όνομά της, επιδιώκει να περιγράψει όλες τις θρησκείες του κόσμου μέσω μιας σειράς εκτεταμένων ή σύντομων άρθρων. Μια ιστοσελίδα με ευρύ θεματικό φάσμα που παρέχει πληροφορίες για όλων των ειδών τις θρησκείες, από τις πιο πρωτόγονες μέχρι τα τελευταία παρακλάδια αιρέσεων στο δέντρο των θρησκειών. Δίνεται περισσότερη έμφαση σε άρθρα για το Χριστιανισμό ενώ άλλες μεγάλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ, δεν προβάλλονται επαρκώς. Την ιστοσελίδα διαχειρίζονται εθελοντές.

[URL unfurl="true"]http://www.meta-reli..h.htm[/URL]

Θρησκεία και μύθοι – Μυθολογία
Πρόκειται για μια αξιόλογη εισαγωγή στις μυθολογίες του κόσμου. Η ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζονται ιδιώτες, περιέχει πέντε κύριους κορμούς μυθολογίας: Την Αιγυπτιακή, την Ελληνική, την Κινεζική, τη Ρωμαϊκή και την Ιαπωνική. Η ιστοσελίδα περιέχει σύντομες παρουσιάσεις μυθικών προσώπων, γεγονότων, και μύθων αλλά θα βρείτε επίσης και links για άλλες ιστοσελίδες, με πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το αντικείμενο. Υπάρχει επίσης αρχείο με εικόνες μυθικών προσώπων καθώς και το γενεαλογικό δέντρο π.χ. των Ολύμπιων θεών.

[URL unfurl="true"]http://www.pantheon.org/[/URL]

Θρησκεία – Τα ιερά κείμενα
Σε αυτήν την ιστοσελίδα γίνεται μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν θρησκευτικά κείμενα πολλών και διάφορων θρησκειών. Εκτός από τα πλήρη κείμενα της Βίβλου και του Κορανίου, θα βρείτε κείμενα και για τις θρησκείες των ινδιάνων της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν επίσης και προφητείες του Νοστράδαμου καθώς και μια συλλογή των κειμένων από τα οποία πηγάζει «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τόλκιεν. Η ιστοσελίδα είναι δημιούργημα ένθερμων εθελοντών και η κύρια χρηματοδότησή της προέρχεται από τις πωλήσεις του CD-ROM «Τα ιερά κείμενα CD-ROM».

[URL unfurl="true"]http://www.sacr../index.html[/URL]

Θρησκεία και πολιτισμός – Οι ιεροί τόποι σε φωτογραφίες
Το «Sacred sites» είναι μια εμπορική ιστοσελίδα που ανήκει στον ανθρωπολόγο και φωτογράφο Martin Gray, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο φωτογραφίζοντας τους ιερούς τόπους όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Το αποτέλεσμα είναι πλήθος φωτογραφιών και πολλές από αυτές μπορείτε να τις απολαύσετε εδώ. Όλες σχεδόν συνοδεύονται από σχόλια που περιγράφουν την τοποθεσία καθώς και τον αντίστοιχο πολιτισμό και θρησκεία. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης ενημερωτικό δελτίο και links για άλλες ιστοσελίδες.

[URL unfurl="true"]http://www.sacredsites.com[/URL]

Θρησκεία – Εικονικό ευρετήριο θρησκειών
Το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ σχεδίασε ένα εικονικό ευρετήριο. Πρόκειται για μία εξαίρετη δικτυακή πύλη με μια κάπως πιο επιστημονική εισαγωγή στην θεολογία. Η ιστοσελίδα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θρησκειών, το οποίο είναι ορθολογικά αναπτυγμένο σε κατηγορίες και υποκατηγορίες. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι ότι δεν είναι πάντοτε ενημερωμένο.

[URL unfurl="true"]http://virtualreligion.net/vri/[/URL]

Πολιτισμός – Οι γλώσσες του κόσμου.
Αυτή η ιστοσελίδα, η οποία ανήκει στην μη κερδοσκοπική οργάνωση SIL, είναι αφιερωμένη στις γλώσσες όλου του κόσμου και περιέχει, μεταξύ άλλων, ομαδοποιήσεις των γλωσσών – τόσο αυτών που υπάρχουν, όσο και εκείνων που «χάθηκαν». Η ιστοσελίδα έχει πολλές εισόδους και δυνατότητες αναζήτησης, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την περιήγησή σας σ’ αυτήν. Για κάθε γλώσσα υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το που ομιλείται, από πόσους, και σε ποια γλωσσική οικογένεια ανήκει. Στις φινέτσες της ιστοσελίδες ανήκει και η δυνατότητα να «κατεβάσει» κανείς ειδικές γραμματοσειρές και προγράμματα, ώστε να μπορέσετε, για παράδειγμα, να γράψετε εβραϊκά ή από τα δεξιά προς τα αριστερά.

[URL unfurl="true"]http://www.ethnologue.com[/URL]

Πολιτισμός – Οι  μεγάλοι πολιτισμοί της αρχαιότητας.
Με αυτή την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Evansville των ΗΠΑ, μπορείτε να περιηγηθείτε σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς μέσα από σύντομα κείμενα. Κάθε κείμενο συνοδεύεται από αρκετά links για να εμβαθύνετε στις πληροφορίες που δίνονται. Η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί ως βοήθημα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Evansville και επομένως είναι μια πολύ καλή εισαγωγή στους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, μεταξύ άλλων και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

[URL unfurl="true"]http://eawc.eva../index.htm[/URL]

Πολιτισμός – Τα μουσεία του κόσμου
Πρόκειται για έναν μεγάλο οδηγό για τα μουσεία και τις πινακοθήκες ανά τον κόσμο. Μόνο από την Ελλάδα, ο οδηγός περιέχει περισσότερα από 400 μουσεία. Η αναζήτησή μπορεί να γίνει μέσω χάρτη, ονόματος, είδους μουσείου και εκθεμάτων. Στη σελίδα εκθεμάτων μπορείτε να αναζητήσετε online εκθέσεις, εκθέσεις ή καλλιτέχνες. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης υπηρεσία ειδήσεων με νέα από μουσεία και πινακοθήκες από όλον τον κόσμο. 

[URL unfurl="true"]http://www.museum.com/[/URL]
[hr]
[URL unfurl="true"]http://www.scienceillustrated.gr/index.php#[/URL]
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom