ΑριθμΑ.Π.Δ.Υ. ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ
Εν Αθήναις τη 15-7-45
Ο
Λοχαγός Πεζικού Ρογκάκος Π.
προς
την Διεύθυνσιν Πληροφοριών Γ.Ε.Σ.
Τμήμα Δ2
Ενταύθα
«Συμφώνως τη υπ’αριθ.13209 Διαταγή σας συγκεκριμένα στοιχεία»
Λαμβάνω την τιμήν κατόπιν της ως άνω Διαταγής σας και εν συνεχεία προς το από 7-7-45 δελτίον πληροφοριών μου, κατά την μετάβασιν μου εις την περιοχή Βαρδουνοχωρίων Γυθείου Σπάρτης υπέπεσαν εις την άμεσον αντίληψιν μου και πλείστα πρόσωπα μοι ανέφεραν γεγονότα.
ΙΙ. Συγκεκριμένα γεγονότα.-
Λοχαγός Διοικητής Εθνοφυλακής Μπαϊμης Δημήτριος με περιοχήν τα Βαρδουνοχώρια κ.λ.π. έχει ιδρύσει στρατόπεδον εις το υψηλότερο χωρίον Άρνα εντός του οποίου κρατούνται υπέρ 70 πολίται μη βεβαρυμένοι δι’ενταλμάτων και μη κομμουνισταί,όλοι έχουν υποστεί δαρμόν μέχρι αιματώσεως.-70ντούτης Δημήτριος Σταχτάτος εδάρη ανηλεώς.
Εθνοφύλαξ δι' ατομικής προσκλήσεως στρατευμένος Τσαγκαράκος Πραξιτέλης τέως συνεργάτης των Γερμανών εμπρηστής ουκ’ ολίγων οικιών εις το παρελθόν φέρει εστριμμένον καλώδιον,κνούτον, περισυλλέγει τους χωρικούς και δέρει συμφώνως προς τας ατομικάς του εμπαθείας.Τοιούτους βούρδουλας φέρουσι και άλλοι εθνοφύλακες (προσωπική μου αντίληψις).
Εκόπησαν τα μαλλία της κ.Μερόπης Γρηγοράκου συζύγου καθηγητού και άλλων γυναικών. Τινές εκ τούτων είναι κομμουνίστριαι, άλλαι όμως όχι.
Εις το χωρίον Πετρίνα Λακεδαίμονος εφονεύθη δια ξυλοδαρμού ο Ι.Πετροπουλάκης υπό Εθνοφυλάκων.-
Εφονεύθη εις Γύθειον ο Κελεφιώτης (αρτοπώλης) ούτος δεν ήτο κομμουνιστής, ευρίσκετο εις φυλακάς δι’ Εθνικήν δράσιν.-
Εφονεύθη δια πολυβολισμού υπό Εθνοφυλάκων και πολιτών ο Διπλαράκος εις το Αλιμπέρτο Γυθείου.-
Εφονεύθη δια πολυβολισμού υπό Εθνοφυλάκων και οπλισμένων πολιτών ο Δελελάκος Ιωάννης εις τα Ψαθάκια Γυθείου.-
Ετραυματίσθη εις αμφότερους τους πόδας βληθείς υπό οπλισμένων πολιτών ο Μουσταφέλος Βασίλειος εις το χωρίον Προσήλιον ανατολικώς του Ταϋγέτου.-
Εις το στρατόπεδον Άρνης ο τέως αντάρτης Καλοϊδής Απ., ο οποίος εφόνευσε τον Γερμανόν Στρατηγόν πηδήσας εις το φτερόν του αυτοκινήτου του μεταξύ Σπάρτης Μολάων, έκοψεν το λαιμόν του με ξυράφι αυτοκτονήσας κατόπιν ξυλοδαρμού μέχρι αίματος (τούτο εκ πληροφοριών από πλήθη πολιτών εκεί).-
Εις πολίτης εξαχθείς των κρατητηρίων της Εθνοφυλακής Γυθείου παρεδόθη εις τον Εισαγγελέα νεκρός συνεπεία ξυλοδαρμού.-
Ο εις τα Τάγματα Ασφαλείας προαχθείς εις Ανθ/γόν ελαιοτριβάρης το επάγγελμα Σκλαβώγιας ή Κουτσόπαυλος ηλικίας 45 ετών φέρει στολήν αξιωματικού, ευρίσκεται εις το πλευρόν του λοχαγού Βασιλογιάννη και περιφέρεται εις τας επαρχείας Γυθείου και Οιτύλου με τον βούρδουλαν ανά χείρας.Ούτος την ημέραν που απεχώρουν οι Γερμανοί εξετέλεσεν 5 πρόσωπα εις την πλατείαν Γυθείου δόσας την χαριστικήν βολήν.-
Ο προδότης τέως ιερεύς Πλαγιαννάκος ευρίσκεται εις την Εθνοφυλακήν, περί του προδότου τούτου τόσον εγώ όσον και η Δ.Ε.Υ.Π. έχομεν προσωπικήν αντίληψιν. Ωμίλησα δε εκ του Σταθμού Ελευθέρας Φωνής της Ελλάδος κατ’ αυτού εις το παρελθόν δια την παράδοσιν 3 φωτογραφιών μου εις τους Ιταλούς.-
Ο προδότης Λουμάκος (τέως Δήμαρχος Γυθείου) ευρίσκεται εκτός των φυλακών και συνεργεί εις τας διώξεις συνεργαζόμενος με την Εθνοφυλακήν.-
Ο Κρητικός Παν. Εκ Προσηλίου Μελετίνης Λακωνίας του οποίου ο πατήρ και τα δύο αδέλφια ετυφλώθησαν υπό των Γερμανών παραδοθέντες υπό των Ταγμάτων Ασφαλείας συλλαμβάνεται και διωκόμενος διαφεύγει ενώ η μικρά αδελφή του συλλαμβάνεται και κουρεύεται από ενόπλους πολίτας και Εθνοφυλακήν.-
Εις τας Καλάμας εντός εβδομάδος εσημειώθησαν 150 ξυλοδαρμοί (18 κοπαί μαλλιών και 9-10 βιασμοί ως λέγουσιν.Πόσοι είναι οι νεκροί εις τα προάστεια και εις την ύπαιθρον των Καλαμών δεν εμόρφωσα γνώμην.-
Εχουν οπλισθή πολίται 15-20 εις έκαστον χωρίον δια πολεμικών όπλων υπό τον τύπον του σώματος αγροτικής ασφαλείας και συμμετέχουν ούτοι εις όλας τας πράξεις της Εθνοφυλακής η δε αντίθεσις μετά των συγχωριανών των εντείνεται
Ο Ανθ/στής Διοικητής του Στρατοπέδου Άρνης Λακεδαίμονος Καραλέκας μίαν νύκτα άνευ λόγου κατηνάλωσε 2500-3000 φυσίγγια πολ/λου αναστατώσας ολόκληρον την επαρχίας με αιτιολογία ότι γλένταγε ο Ανθ/στής.-Την νύκτα εκείνην εδόθη σύνθημα συναγερμού εις όλα τα χωρία και οι ένοπλοι πολίται συνεκέντρωσαν όλους τους χωρικούς π.χ. εις το χωρίον Μαλτσίνα τους ενέκλεισαν εντός της εκκλησίας μέχρι πρωίας.-
Εις Γύθειον και Σπάρτην μοι είπον άνευ επιφυλάξεως ότι το αυτοτιτλοφορούμενον σώμα αγροτικής ασφαλείας του ιδιώτου Ζαφεοράκου τελεί υπό τας διαταγάς του αρχηγού της Β.Ο.Ν.και προς τον σκοπόν τούτον συνεκροτήθη. Η δεσποινίς Ηλιοπούλου εκ Γυθείου μοι είπε ότι εδακτυλοφάσισε τα πρακτικά της οργανώσεως ταύτης περιλαμβανούσης τα τοιαύτα της αγροτικής ασφαλείας.- Η παρατήρησις μου ότι το ΕΑΜ καθίσταται συμπαγής μάζα εξ αντιδράσεως λόγω αψυχολογήτου ενεργείας της Εθνοφυλακής είναι απολύτως ορθή,εμμένω εις αυτήν και επιτραπείτο μοι να πληροφορήσω το Επιτελείον του Στρατού μας ότι αποτελεί μελλοντικόν κίνδυνον τούτο.-Η πείρα μου εις το κεφάλαιον τούτο λόγω ειδικότητος μου και της μακράς παρακολουθήσεως της εξελείξεως του ΕΑΜ και των μεθόδων του με πείθει περί του δυνατού αύριον ενώποιν της κάλπης ν’ αντιμετωπισθή ενωμένη η ΕΑΜ, οπότε ο εθνικός κίνδυνος δεν εκλείπει από την χώραν μας.-
Όσον αφορά δια τας μηνύσεις, φυλακάς και στρατόπεδα περί τούτων με πληροφόρησε ο Εισαγγελεύς αφ’ ετέρου ο ίδιος αντελήφθην διερχόμενος τον δυσανάλογον όγκον των κρατουμένων και εκ συζητήσεων με δικαστηκούς μοι είπον ότι τείνομεν προς αδιέξοδον δια την επιβολλήν της δικαιοσύνης,λόγω όγκου υποθέσεων πάσης φύσεως.-
Ως προς τους διοικητάς των τμημάτων Εθνοφυλακής σχεδόν πάντες προέρχονται εκ των Ταγμάτων Ασφαλείας και υπάρχει εμπάθεια μεταξύ αυτών και των χωρικών Εαμητών.-
Εν παράδειγμα.- Ο υπολοχαγός Μπραϊμης το 1942 εφωτογραφείτο εις Αερόπολιν Λακωνίας μετά της συζήγου του και των εκεί Ιταλών Αξιωματικών.Το 1943 κατετάσσετο εις τα τάγματα Ασφαλείας και το 1945 ευρίσκεται εις την Εθνοφυλακήν, όλα αυτά εις τον αυτόν τόπον, αι μεταπτώσεις αύται δεν είναι δυνατόν να μη προκαλούν αντιθέσεις.
Αι τοπικαί εφημερίδες των επαρχιών, αι αριστεραί, με μεγάλα γράμματα αναγράφουσιν η Λακωνία υπό την μπότα του Ιμπραήμ πασά.
Παρ’ όλα τα ανωτέρω όπλα υπάρχουσιν και κατάσχονται συνεχώς.
Οι δε κομμουνισταί προσπαθούν συνωμοτικώς να θέσουν υπό την αιγίδαν των εξ ολοκλήρου το ΕΑΜ ενώ μέχρι τούδε το μείζον μέρος του ΕΑΜ(ΕΛΑΣ)ανεγνώρισε ότι ο κομμουνιστικός παράγων υπήρξε δόλιος δια αυτούς και δια την πατρίδα, η άκαμπτος τακτική μελών της Εθνοφυλακής και άνευ πολιτικής ευελιξίας τείνει να παρουσιάσει την ΕΑΜ συμπαγές πολιτικόν συγκρότημα.
ΙΙΙ.-Δελτίον υπέβαλα εις τον Προϊστάμενον της τέως ΔΕΥΠ…κλπ.
Ακολουθεί υπογραφή
Σχολιο supermouse:Εσωτερικη αναφορα-αρα και μη επιδεχομενη αμφισβητησης-για την Λευκη Τρομοκρατια μετα την Βαρκιζα στην Πελοποννησο,link δεν προκειται να δωσω.
Οσοι απορουν το γιατι η εποχη αυτη συνεχιζει 60τοσα χρονια μετα να απασχολει ατομα που γεννηθηκαν δεκαετιες μετα το 1949,η απαντηση μου ειναι οτι βρισκονται σε λαθος χωρα:Πρακτικα εξακολουθουμε να ζουμε στην Ελλαδα που δημιουργηθηκε ΤΟΤΕ,και που εχει τοση σχεση με την προπολεμικη οση εχει και με το 1821.