Τα ψέμματα τα λες ΜΟΝΟΝ εσύ.
Έχω εφημερίδες της εποχής.
καλα ρε Σαυρουκο, ποσο εισαι την τρελα μου μεσα?????????
Τα ψέμματα τα λες ΜΟΝΟΝ εσύ.
Έχω εφημερίδες της εποχής.
Eπιτέλους μπάχαλε το θέτεις σωστά!!!Ο φασισμός αποτελεί συγκεκριμένο πολιτικό μόρφωμα που αναπτύχθηκε στη νότια ευρώπη(Ιταλία - Ισπανία) κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Συγγενές αλλά διαφοροποιημένο το ρεύμα του εθνικοσοσιαλισμού (Γερμανία). Η βία και η απολυτότητα των καθεστώτων αυτών, οδήγησε στο να ονομάζουμε φασιστικό ο,τιδήποτε επιβάλλεται με τέτοιο τρόπο, ή ο,τιδήποτε ρέπει ιδεολογικά προς αυτά. Στην ελλάδα έχουμε ένα [προβλημα γενικότερα με τον ορισμό της δεξιάς - αριστεράς και των άκρων τους. Ακροδεξιός = φασίστας, εθνικιστής, εθνικοσοσιαλιστής, χουντικός, βασιλικός κλπ? Ίσως. Μάλλον για να μιλάμε με πιο ακριβείς όρους, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον ολοκληρωτισμό. Κι εδώ φίλοι αριστεροί, Στάλιν και Μάο δυστυχώς εμπίπτουν...
Δεν μιλάω για διαχωρισμό ακροδεξιάς και φασισμού. Αυτό είναι προφανές διότι στην Ελλάδα Φασισμός ΔΕΝ υπήρξε. Ίσως θα μπορούσαμε να πουμε απ' έξω απ' έξω ότι κάποια κοινά χαρακτηριστικά είχε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
Τώρα εάν λέμε ΦΑΣΙΣΜΟΣ και εννοούμε οτιδήποτε μας μοιάζει διότι δεν το γνωρίσαμε ποτέ και δεν ξέρουμε πως να συκοφαντίσουμε τους άλλους που δίνουν σημασία στα εθνικά θέματα και άλλα ζητήματα που εμείς δεν δίνουμε, τότε...
Μαζί την έχουμε ξανακάνει την κουβέντα. Πολύ καλά βιβλία είναι τα:
[li]Τα αίτια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου του P.M.H. Bell[/li]
[li]Η Ιστορία του Φασισμού του Stanley G. Payne[/li]
Eπιτέλους μπάχαλε το θέτεις σωστά!!!
Σταλίν κ Μάο εμπίπτουνε αλλά όχι όμως φασισμός κ κομμουνισμός!!! ;)
Αντίθετα με ότι συμβαίνει με την ακραδεξιά....
εσυ με αυτα που λες και πιστευεις, θεωρεις δηλαδη οτι δεν εισαι φασιστας ε?Eπιτέλους μπάχαλε το θέτεις σωστά!!!
Σταλίν κ Μάο εμπίπτουνε αλλά όχι όμως φασισμός κ κομμουνισμός!!! ;)
Αντίθετα με ότι συμβαίνει με την ακραδεξιά....
ο Φασισμός είναι δυο πράγματα
1) μορφή πολιτικού συστήματος
2) πολιτική ιδεολογία και πρακτική
Ιστορικά υπήρξε ως πολιτικό σύστημα στην ευρώπη του Μεσοπολέμου με αυθεντικότερες εκδοχές την ιταλική και τη γεμανική.
Όμως η Ισπανία, η Ελλάδα και αρκετά κράτη της κεντρικής ευρώπης είχαν τους εθνικούς τους ΦΑΣΙΣΜΟΥΣ!
Ο φασισμός είναι μια μορφή αστικού κράτους έκτακτης ανάγκης, σε περιόδους κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Ο φασισμός ως πολιτική ιδεολογία και πρακτική είναι το δεξί δεκανίκι των "δημοκρατικών" αστικών πολιτικών δυνάμεων.
Η Ελλάς, λοιπόν γνώρισε το φασισμό και ως πολιτικό σύστημα επί Μεταξά και ως πολιτική ιδεολογία και πρακτική από τον εμφύλιο και μετά και με περιθωριακά ακροδεξιά κόμματα και ως τμήμα των "δημοκρατικών" δεξιών κομμάτων.
Η Χούντα ήταν μια εκδοχή αυτής της ιδεολογικοπολιτικής συνέχειας, η οποία (χούντα) αν και δεν ήταν φασισμός με την αυστηρή έννοια, ήταν ένα στρατιωτικό κράτος έκτακτης ανάγκης, με αρκετά στοιχεία από το ιδεολογικοπολιτικό οπλοστάσιο του φασισμού.
Πηγές
Ν. Πουλαντζάς
Φασισμός και δικτατορία, εκδ Ολκός 1974,
Πουλαντζάς, Μίλιμπαντ, Φάυ
Προβλήματα του σύγχρονου κράτους και του φασιστικού φαινομένου, εκδ Θεμέλιο 1981
Ν. Πουλαντζάς (διευθ)
Η κρίση του κράτους, εκδ Παπαζήση χχ
Εμείς καλέ μου κρατάμε απλά δομές κ θεωρίες από όλα,όχι όμως όλες τις πρακτικές!!! :-*Ποιον είπες μπάχαλο ρε?
Υπάρχει σύγχιση και στα δύο άκρα. Ας αποφασίσουν οι δεξιοί αν είναι φασίστες(αποφορτισμένος αξιολογικά ο όρος) εθνικοσοσιαλιστές, βασιλικοί, χουντικοί, χριστιανοδημοκράτες, φιλελευθεροι (μετριοπαθείς ή ριζοσπαστικοί) και εσείς πάλι αν είστε μαρξιστές, μπολσεβίκοι, σταλινικοί, τροτσκιστές, μαοϊκοί...
βρε ωραια και καλα, αλλα το 73 ποσο ησουν? ειχες βγει στη συνταξη τοτε?Σιγά ρε, το Βέλος έγινε το 1973.
Αφού σου λέω έχω και τους 5 τόμους του "Πιστεύω" του Παπαδόπουλου.
Τα τύπωνε η Χούντα και τα μοίραζε δωρεάν (με χρήματα των φορολογουμένων βέβαια, δεν πιστεύω να τα χρηματοδοτούσε ο Τομ Πάπας).
Τα περισσότερα έγιναν προσανάματα για την σόμπα. Ούτε στα παλαιοβιβλιοπωλεία δεν τα βρίσκεις πλεόν.
ΟΧΙ,σε τι φασιστικό πιστεύω κατά την γνώμη σου;;;;εσυ με αυτα που λες και πιστευεις, θεωρεις δηλαδη οτι δεν εισαι φασιστας ε?
Εγώ όχι!!!Τί σχέση έχει ρε Μέμο η ηλικία?
Κι εγώ έχω εφημερίδες του Εμφυλίου σε πρωτότυπα, και τις κρατάω ως κόρη οφθαλμού...
τι απο οσα εχεις πει δεν ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΙΚΟ??ΟΧΙ,σε τι φασιστικό πιστεύω κατά την γνώμη σου;;;;
Εγώ όχι!!!
Αντέ πάλι φτου κ από την αρχή!!!τι απο οσα εχεις πει δεν ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΙΚΟ??
μηπως η "δικτατορια του προλεταριατου"? αααχαχαχαχα
αμα καποιος διαφωνει με αυτο ας πουμε ποιες θα ειναι οι συνεπειες του?Αντέ πάλι φτου κ από την αρχή!!!
Προλετάριο=λαός,δικτατορία=απόλυτη εξουσία->Δικτατορία του προλετάριου=απόλυτη εξουσία στον λαό!!!
Ο φασισμός ποιος κ πού είναι;;;;
τι απο οσα εχεις πει δεν ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΙΚΟ??
μηπως η "δικτατορια του προλεταριατου"? αααχαχαχαχα
Καμία.αμα καποιος διαφωνει με αυτο ας πουμε ποιες θα ειναι οι συνεπειες του?
Αντέ πάλι φτου κ από την αρχή!!!
Προλετάριο=λαός,δικτατορία=απόλυτη εξουσία->Δικτατορία του προλετάριου=απόλυτη εξουσία στον λαό!!!
Ο φασισμός ποιος κ πού είναι;;;;