Νέα

Ζώνη Ελεύθερου / Ανοικτού Κώδικα Λογισμικού

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα TurboThor
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 124
  • Εμφανίσεις 7K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

TurboThor

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
4.016
Κριτικές
22
Like
325
Πόντοι
2.287
Εδώ ας γράφεται οτιδήποτε αφορά  Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

υπάρχει αρκετός κόσμος που ασχολείται με το θέμα και νομίζω έλειπε από το site...

 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.469
Like
200
Πόντοι
866
και αλλο νερντοθρεντ :2funny:
geeks.jpg


nerds.jpg
 
OP
OP
TurboThor

TurboThor

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
4.016
Κριτικές
22
Like
325
Πόντοι
2.287
Υπάρχει ένα σχετικό thread "Linux/Ubuntu κλπ"

ΕΛ/ΛΑΚ δεν είναι μόνο το Λινουξ........

και αλλο νερντοθρεντ :2funny:

εαν δεν επιθυμείς να μην σε κρατάμε.....

Sexy+nerdy+girl.jpg


http://[URL unfurl="true"]www.ozoneeleven.com/wp-content/uploads/2010/04/nerdy-but-sexy-glasses.jpg[/img[/URL]]

[img]http://fc00.deviantart.net/fs70/i/2009/350/b/b/Sexy_Glasses_I_by_oOniKkiOo.jpg

:2funny: :2funny: :2funny:
 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.469
Like
200
Πόντοι
866
ΕΛ/ΛΑΚ δεν είναι μόνο το Λινουξ........

εαν δεν επιθυμείς να μην σε κρατάμε.....

Sexy+nerdy+girl.jpg


http://[URL unfurl="true"]www.ozoneeleven.com/wp-content/uploads/2010/04/nerdy-but-sexy-glasses.jpg[/img[/URL]]

[img]http://fc00.deviantart.net/fs70/i/2009/350/b/b/Sexy_Glasses_I_by_oOniKkiOo.jpg

:2funny: :2funny: :2funny:
http://[URL unfurl="true"]www.yourlovetips.com/wp-content/uploads/2011/03/dating-a-nerdy-girl.jpg[/img[/URL]]
[img]http://[URL unfurl="true"]www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/5202212/2/istockphoto_5202212-cute-nerd-guy-and-girl-in-love-holding-a-heart.jpg[/img[/URL]]
[img]http://24.media.tumblr.com/F7KkILvcspzkt09rdSJSCLgAo1_500.jpg
:2funny:
 

Boldemort

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Σεπ 2009
Μηνύματα
47.529
Κριτικές
12
Like
44
Πόντοι
1.220

μπορει καποιος να ξεκινησει και απο εδω .

Και για να ξεκαθαρισουμε κατι βασικο.

Δεν σχετιζεται η έννοια του ελευθερου λογισμικου αν θα ειναι κατι
τσαμπα ή οχι. Αλλος ειναι ο βασικος αξονας της φιλοσοφιας του. Επομενως

ΕΛευθερο_Λογισμικο != Δωρεαν  ;)
 

Boldemort

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Σεπ 2009
Μηνύματα
47.529
Κριτικές
12
Like
44
Πόντοι
1.220
Εκτος της αδειας του BSD (UNIX)

UNIX != Linux οπως και παραπανω.  

Εκτος της παραπανω αδειας λοιπον ολες οι αλλες εκτος
απο την παρεμβαση στον κωδικα προσφερουν και την επαναδιανομη με ή χωρις κοστος χρηματικο
επομενως παιρνει καποιος το λειτουργικο... ενσωματωνει καποιες υπηρεσιες μεσα και στη συνεχεια μπορει να το πουλησει.

O πυρηνας τον παιρνει καποιος τον κανει compile  φτιαχνει και τo start script για το iptables και το πουλαει σαν firewall  ας πουμε. (παραδειγμα)
Βεβαια για να φτιαξει κατι τετοιο καποιος (που δεν ειναι δυσκολο) θα πρεπει απο πριν να εχει συνεννοηθει για τις ρυθμισεις στο δικτυο που θα το πουλησει γιατι σε γενικες γραμμες ενα firewall αν δεν καλυπτει τις αναγκες καθε -συγκεκριμενου- δικτυου για το οποιο προοριζεται ειναι αχρηστο.

Και ναι το 80% απο τα firewall που σας εχει βαλει καποιος τεχνικος χωρις να τα εχει
παραμετροποιησει απο πριν ειναι αχρηστα :cheesy: , τρωνε απλα CPU (ακομη και αν τρεχουν στο background)


Γενικα παντως
ΕΛευθερος κωδικας = απεριοριστη προσβαση σε ολα τα αρχεια του συστηματος. (σαν υπερχρηστης)

 

Boldemort

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Σεπ 2009
Μηνύματα
47.529
Κριτικές
12
Like
44
Πόντοι
1.220
Προς τιμην του φιλου μου Turbohor θα πω μερικα πραγματάκια περι ΛΙνουξ σε αυτο εδω το θρεντ.

Συγκεκριμενα θα καλυψω 12 βασικες ερωτησεις (7 τεχνικου χαρακτήρα - 5 γενικού χαρακτηρα).
Προς το παρον για τοσες ειμαι γιατι ειμαι πτωμα αν καμια μερα εχω ορεξη και χρονο θα προσθεσω και περισσοτερες. ΟΙ ερωτησεις και οι αντιστοιχες απαντησεις που θα ακολουθησουν φυσικα δεν καλυπτουν κανεναν αμα δεν ψαξει και μονος του... απλα με δεδομενο οτι εψαξε -απαντανε σε βασικα ερωτηματα και αποριες- ολοκληρωνοντας ετσι το ψαξιμο του. (Μασημενη τροφη δεν δινουμε σε κανεναν και αυτο ειναι βασικη αρχη).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
Γενικές
1.Γιατι να βάλω Linux?
2. Το Linux απευθυνεται σε hardcore χρήστες?
3. Θα πρέπει να ψάξω για ANtivirus & Οδηγούς μολις εγκαταστήσω Linux?
4. Ποια τα πλεονεκτήματα του ΕΛ/ΛΑΚ?
5. Υπάρχουν αντιστοιχίες Προγραμμάτων μεταξυ του Linux και των Windows???

Tεχνικές
1. Τι είναι το Linux?
2. Τι είναι το Τερματικό?
3. Τι είναι οι εντολές?
4. Η αρχιτεκτονική του Linux
5. Παραμετροποιήσεις Αρχείων
6. Το συστημα αρχειων
7. Ο χρήστης root

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :
Γενικές
1 Διοτι θα ηρεμήσεις απο ενα κάρο κακοβουλα και άλλα λογισμικα τα οποια χωρις να το παιρνεις πρεφα μπουκαρουν μεσα στο λειτουργικο σου συστημα και προκαλουν αναστατωση. Η λυση δεν ειναι το format. Το format αποτελουσε παντοτε λυση των απαιδευτων (τεχνικων). Τα εξτρα λογισμικα προστασιας που έχουμε στον υπολογιστη τρώνε πόρους μιας και καθενα απο αυτα ειναι ουσιαστικα διεργασίες στην CPU.Περισσότερες διεργασίες <=> περισσότερος φόρτος και μειωμένη απόδοση γενικότερα στο συστημά μας. Εκτος απο αυτο τα Windows λέγεται οτι αποτελούν ένα "βαρύ" λειτουργικό σύστημα επειδή "τρέχουν" υπηρεσίες οι οποίες δεν χρειάζονται σε κανεναν. Περισσότερες υπηρεσίες <=> περισσότερα κενά ασφάλειας μιας και αυτες διαθέτουν κώδικα. Και οπου υπάρχει κώδικας υπάρχουν αδυναμίες με πολυ απλά λόγια. Οι λόγοι ειναι πολλοι επίσης αλλα προς το παρον οι προαναφερόμενοι που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι αρκετοί. (Τους αλλους θα τους ψάξετε)

2 Οχι. Αυτο ειναι τελείως λαθος αντίληψη. Hardcore χρήστες δεν θεωρούνται ουτε όσοι παίζουν με το τερματικό τους. Ποσο μάλλον οι απλοι χρήστες που βολεύονται με ενα γραφικό περιβάλλον εργασίας. Και ακριβώς αυτα τα γραφικά περιβάλλοντα εργασίας (*GUI) ειναι που έχουν κάνει ορισμένες διανομες λίνουν πχ Ubuntu (KDE , XFCE) κτλπ τοσο αγαπητές και δημοφιλείς.

*GUI=> Graphical User Interface

3 Όχι. Λογισμικα που λειτουργουν ως αντιικα , δεν χρειαζονται πλεον για τους λογους που επισημανθηκαν και πιο πανω. Ουτε οδηγούς συσκευών θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν οι χρήστες σε διανομές πχ Ubuntu που ειναι τελειως User Friendly υπάρχουν όλοι οι οδηγοί εγκατεστημένοι by default οποτε το σύστημα ειναι ετοιμο χωρις να απαιτεί διαμόρφωση απο τον χρήστη και εγκατάσταση.

4  Θα απαντήσω με ένα παράδειγμα. Οι κακόμοιροι οι χρήστες των Windows δεν έχουν καταλαβει πως κρέμονται αποκλειστικά και μονο απο τα αρχίδια των προγραμματιστών της Microsoft. Το λειτουργικο συστημα του Bill Gates ειναι κλειστού κώδικα. Αυτο σημαίνει πως δικαιωματα για επέμβαση στα αρχεία του λειτουργικου συστήματος (αυτα που ειναι μειζον σημασίας) έχουν  αυτοι και μονο αυτοι! Ενα αρχειο .dll στα windows δεν μπορει να σας ανοιξει... και αυτο γιατι ειναι αρχειο του συστήματος , ενος συστήματος που ειναι ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ. Οι προγραμματιστες της Microsoft θα διορθώσουν μονο τα πολυ κτυπητα λαθη! Τα αλλα δεν τους απασχολουν εφοσον τρεχει η εφαρμογη. Και εδω τιθεται θεμα ασφάλειας. Απεναντιας στο Linux και σε οποιοδηποτε open source ο χρήστης έχει δικαιωμα παρέμβασης και αναγνωσης και τροποποιησης και τα παντα ολα σε ολα τα αρχεια του συστηματος. Καθε κοινοτητα ανοικτου λογισμικου μπορει να ριχνει μια ματια στους κωδικες των προγραμματων και να λεει την γνωμη της.. επομενως ΠΟΛΛΟΙ Vs ΛΙΓΟΙ (Πολλοι του ΕΛ/ΛΑΚ) Vs (ΛΙΓΟΙ της MS) ποιος φτιαχνει πιο αξιοπιστο κωδικα λοιπον? ( ;) )

5 Ναι. Και μπορεις καποιος να τις συμβουλευτει στον παρακατω συνδεσμο

Και μιας και τελειωσαμε με τις γενικες... παμε στις πιο τεχνικες (σιγα τις τεχνικες βεβαια αλλα δεν βαριεσαι ας το μεγαλοποιησουμε λιγο μπας και πορωθουμε!!!)

Tεχνικές

1 Το Linux απο μονο του δεν ειναι λειτουργικο συστημα. Το Linux ειναι ενας πυρήνας. ΟΙ έννοιες πυρήνας και λειτουργικο συστημα στην πληροφορικη δεν έχουν μια κοινη συμφωνια για το αν θα πρεπει να διαφοροποιούνται μεταξυ των ή οχι. Παρολαυτα οταν μιλαμε για πυρηνα εννοουμε εκεινο το τμημα του λειτουργικου συστηματος το οποιο αλληλεπιδρα με το υλικο του υπολογιστη μας. ΠΧ Δουλεια του πυρήνα ειναι να χρονοπρογραμματισει την CPU ως προς τις διεργασίες , να κανει διαχειριση μνημης κτλπ. Το Linux γίνεται λειτουργικο σύστημα πλεον όταν (μαζι με ολα τα αλλα -οδηγους  κτλπ-) "κολλάς" μεσα και την βιβλιοθήκη GNU επομενως έχεις το GNU/Linux το οποιο εκτος του πυρηνα διαθετει και τις απαραίτητες βιβλιοθηκες για να τρέχουν τα προγραμματα μας (Αν καποιος ειναι λινουξας και εχει ανοιχτο το τερματικο σου ας δωσει μια εντολη -> uname -a που θα του παρουσιασει το λειτουργικο σαν GNU/Linux και οχι σαν σκετο Linux γιατι σκετο ειναι μονο ο πυρηνας) . ΟΙ βιβλιοθηκες ειναι μεταγλωτισμενα αρχεια πηγαιου κωδικα τα οποια συνδέονται με άλλα μεταγλωτισμενα και παράγουν ενα τελικο εκτελέσιμο αρχείο. Δεν μπορεις να τρεξεις ενα προγραμμα αμα του λειπουν βιβλιοθηκες... εξαρτησεις δηλαδη απο αλλα προγραμματα!!! Ετσι λοιπον με απλα λογια δεν μπορεις να εχεις και ενα λειτουργικο συστημα που δεν διαθετει βασικες βιβλιοθηκες για να εγκαταστησεις τα προγραμματα σου και να τα τρεξεις. ΟΙ αντιστοιχες βιβλιοθηκες στα WIndows στις οποιες ο χρηστης δεν εχει πρόσβαση ειναι τα αρχεια .dll τα οποια επισημαναμε πριν.

2 Το τερματικο δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα προγραμμα μεσω του οποιου μπορεις να τρεξεις αλλα προγραμματα.(Αν φυσικα ειναι ορισμενη η διαδρομη τους μεσα στο συστημα αρχειων στην μεταβλητη $PATH :grin: ωστε να μπορει το τερματικο να τα βρισκει μεσα στο συστημα αρχειων) Βεβαια το μειονεκτημα εδω ειναι αυτο της διαλογικης επικοινωνιας? (αν το θυμαμαι σωστα) οτι δηλαδη δεσμευεις ηδη ενα τερματικο για να τρέξεις ενα προγραμμα. Τελοςπαντων... το τερματικο ειναι απλα μια επιλογη ενος χρηστη αντι να παιξει με την επιφανεια εργασιας να παιξει με το τερματικο. Ειναι ακριβως το ιδιο. Το τερματικο ειναι ενα κελυφος... μεσω του οποιου μπορεις να επικοινωνεις με τον πυρηνα και να ζητας υπηρεσιες. Και η επιφανεια εργασιας ομως κελυφος θεωρειται. (Γενικα με τον ορο Κελυφος εννοουμε καθετι που μπορει να κτιστει γυρω απο ενα βασικο - συνθετικο και πιο βαθυ στοιχειο) πχ οι Web browsers που χρησιμοποιουμε ειναι Κελυφη για μηχανες αποδοσης HTML / PHP etc. ;)

3 ΟΙ εντολές ειναι εκτελέσιμα προγραμματα τα οποια καλεις απο το τερματικο για να σου προσφερουν μια λειτουργια αναλογα με τα flags που θα δωσεις σαν παράμετρους πχ. Το προγραμματακι top μου δείχνει εξοδο σχετικη με τις διεργασιες που τρεχουν αυτη τη στιγμη στο συστημα μου... Δειχνει επισης το CPU usage κ.α . Το προγραμματακι sort ειναι και αυτο εκτελέσιμο και η δουλεια του οταν το καλω απο το τερματικο ειναι να κανει ταξινομηση μεσα σε ενα αρχειο. Για τις εντολες μπορει να βοηθησει το εσνωματωμενο MANUAL στο τερματικο. Για καθε εντολη μπορεις να δωσεις την εντολη ->

Κώδικας:
 man sort

(πχ για το sort) και να σου εμφανισει εναν μινι οδηγο για το τι ειναι τι κανει και πως το κανει -δεν χρειαζεται να ξερεις τιποτε απεξω- απλα μονο αυτη την εντολη!

Τελος μια εντολη με flag μπορει να ειναι η εξης

Κώδικας:
sort --version

που μας δίνει την έκδοση του προγραμματος sort  :) φυσικα ξαναλεω πως αυτες οι εντολες δεν θα πρεπει να ειναι παπαγαλια για οσους ασχολουνται... εχω δει λινουξαδες που παιζουν με το τερματικο να εχουν στην επιφανεια εργασιας σημειωμενες ολες τις εντολες σε μια γωνια. Διαφωνω με αυτο. Η σημαντικοτερη εντολη ειναι μονο η man (manual) πχ για την sort έψαξα στο manual

Κώδικας:
 -V, --version-sort
              natural sort of (version) numbers within text

       Other options:

       --batch-size=NMERGE
              merge at most NMERGE inputs at once; for more use temp files

και οντως το flag --version διπλα απο την εντολη ήταν αυτο που εψαχνα!!! Για να βρω την εκδοση του  :) παρομοια μπορει καποιος να παιξει και με τα υπολοιπα.


4 Λεγοντας αρχιτεκτονικη εννοουμε το ΠΩΣ ειναι δομημενο  το συστηματος μας ως προς την λειτουργια του. Μπορειτε να δειτε και εδω ->


5 Ισως καποιοι αντιμετωπισουν προβλήματα με το δικτυο τους ή με κατι αλλο καποια στιγμη. Το καλυτερο που εχουν να κανουν ειναι να μπουν στην αντιστοιχη κοινοτητα και να ζητησουν βοηθεια... καθε διανομη εχει την δικη της κοινοτητα οποτε αυτο ειναι μια καλη λυση! Για οσους γουσταρουν να παραμετροποιουν το συστημα τους αυτο εδω θα το βρουν διασκεδαστικοτατο.

Καταρχην να ξεκαθαρισω πως ΔΕΝ εισαι hardcore χρηστης με το να παραμετροποιεις τα αρχεια σου , ουτε εισαι hardcore χρηστης οταν κατεβαζεις τον πηγαιο κωδικα ενος προγραμματος απο το ιντερνετ και τον μεταγλωτιζεις εσυ μεσω του gcc (ο μεταγλωτιστης στο Linux) και τον κανεις μετα να τρεχει δεν εισαι καν hardcore χρηστης οταν θα κατεβασεις τον πηγαιο κωδικα του πυρηνα του Linux και θα τον μεταγλωττισεις εσυ αλλα επισης ουτε και αν παρεμβεις στην διαδικασια εκκινησης του λειτουργικου απο τον grub (boot loader στο linux). Hardcore χρηστης μπορει να θεωρηθει καποιος ο οποιος καταρχην ασχολειται με προχωρημενα θεματα προγραμματισμου και παιζει με κλησεις συστηματος ή έχει ενα λειτουργικο το οποιο ΔΕΝ εχει ουτε οδηγους ουτε τιποτα και παλευει να το φτιαξει μονος του... Νταξει "σκοτεινες" καταστασεις , δεν ειναι της παρουσης!  :grin:

Θα δωσω ενα πολυ βασικο παραδειγμα το οποιο έχει να κάνει με το ενσύρματο δίκτυο. Καταρχην τα αρχεία γενικοτερα τα έχουμε για να αποθηκεύουμε πληροφοριες. (Δεν ειναι ολα τα αρχεια ιδια βεβαια μην παρεξηγηθω) Τα αρχεια επισης υπαρχουν για να διαβαζει απο εκει ο ιδιος μας ο υπολογιστης πληροφοριες... πχ πριν παει να κανει μια συνδεση στο ιντερνετ το τοπικο λογισμικο TCP/IP θα πρεπει να διαβασει καποιες πληροφοριες πρωτα πριν κανει το connection.

Οι πληροφοριες αυτες θα πρεπει να βρισκονται ορισμενες στο αρχειο /etc/network/interfaces . Αν το αρχειο αυτο ειναι αδειο στη δικη σας διανομη ισως για αυτο να αντιμετωπιζετε προβληματα με την ασταθεια του δικτυου σας. (Προσοχη μιλαω παντα μονο για το ενσυρματο - στο ασυρματο παιζουν αλλα σεναρια) Πιο συγκεκριμενα το αρχειο αυτο θα πρεπει να εχει την μορφη :

Κώδικας:
1.auto lo
2.iface lo inet loopback

3.iface eth0 inet static 

4.address IP_PC
5.netmask 255.255.255.0
6.gateway IP_router

7.auto eth0  

ΕΠιτηδες εχω αριθμησει τις γραμμες για χαρη του παραδειγματος μας. Λοιπον αν το αρχειο ειναι αδειο στη δικη σας διανομη τοτε θα σταματα στην γραμμη 2. Μεχρι δηλαδη και το loopback (βρογχος εσωτερικος επαναληψης με διευθυνση 127.0.0.1 για ολους τους υπολογιστες και ουσιαστικα χρησιμοποιειται μονο για τοπικα τεστ στο λογισμικο TCP/IP του συστηματος σας για το δικτυο και ισως εκει να υπαρχει το σκαλωμα ;) ) Η γραμμη 5 ειναι η διευθυνση προκαθορισμενης μασκας για δικτυα κλασης C (Οποιος ξερει τα στοιχειωδη με καταλαβαινει) για δικτυα κλασης Β (που εχουν πλεον εκλειψει) θα ηταν 255.255.0.0 κτλπ οι γραμμες 4 , 6 αναφερονται στις IP του υπολογιστη και του ρουτερ μου αντιστοιχα . Αυτο το αρχειο διαβαζει λοιπον το λειτουργικο συστημα (γενικα) για να παρεχει συνδεση στο ιντερνετ. Φυσικα υπαρχουν και αλλα αρχεια οπως το /etc/resolv.conf το οποιο θα πρεπει να έχει μεσα μια καταχωρηση με την IP του ρουτερ παλι (μιας και εκει γινεται η μεταφραση = resolv δηλαδη αν δωσεις στον browser το το ρουτερακι "θα μεταφρασει αυτη τη σελιδα" ή καλυτερα αυτο το αίτημα στην αντιστοιχη IP διευθυνση ωστε να την ζητησει μετα απο το ιντερνετ και αυτο λεγεται επιλυση.

Το δικο μου /etc/resolv.conf εχει την μορφη

Κώδικας:
# Generated by NetworkManager
domain lan
search lan
nameserver 192.168.x.x

Αρχεια με κατάληξη .conf ειναι αρχεία παραμετροποίησης :) conf = configuration.

Αυτα και με τα αρχεια μια πολυυυ μικρη και βασικη εισαγωγη για οσους θελουν να παραμετροποιουν τα δικα τους αρχεια και να επεμβαίνουν , θα πρεπει ομως να τονίσουμε πως θα πρέπει πριν το κανουν αυτο να κρατανε παντοτε ενα backup με τις προηγουμενες εγκυρες ρυθμισεις καθως και να ξερουν οταν κανουν κατι τι ακριβως κανουν... διοτι μια βλακεια να γινει μπορει το συστημα να ειναι ανικανο ακομη και να εκκινησει . (Για αυτο κραταμε παντοτε εναν παλαιοτερο πυρηνα στο menu του GRUB μας για να μπουμε απο εκει και να κανουμε τις ρυθμισεις που χρειαζεται... παντα βεβαια με την βοηθεια ενος ειδικου μιας και δεν έχει γραφικο περιβαλλον)

6. Καθετι στο λινουξ ειναι ειτε αρχειο ειτε καταλογος. Το λινουξ ακολουθει το ιεραρχικο μοντελο αποθηκευσης και αναπαραστασης των αρχειων. Σε γενικες γραμμες συστημα αρχειων ειναι ο τροπος με τον οποιο αποθηκευονται τα αρχεια στον σκληρο δισκο. Η καλυτερα και με μεγαλυτερη ακριβεια στο διαμερισμα του δισκου το οποιο έχουμε διαμορφωσει (διαμορφωση ειναι η προετοιμασια ενος αποθηκευτικου μεσου να δεχθει ενα συστημα αρχειων) για το λειτουργικο μας συστημα. ΕΠομενως
έχουμε τον κατάλογο root ( / ) ο γονικος κατάλογος , ο πατερας δηλαδη ολων των υπολοιπων ολοι οι υπολοιποι βασικοι καταλογοι του συστηματος βρισκονται κατω απο αυτων και κατω απο αυτους αλλοι βασικοι υποκαταλογοι κ.ο.κ .

Μερικοι βασικοι καταλογοι ειναι ας πουμε ο /etc (οπως θα προσεξατε βρισκεται κατω απο τον γονικο)
ο οποιος έχει βασικα αρχεια ρυθμισεων του συστηματος (πχ πριν ειδαμε το αρχειο ρυθμισεων με τις παραμετρους του δικτυου μας ;) ) ηταν κατω απο τον ει τι σι ( /etc ) ο οποιος με την σειρα του ειναι κατω απο τον γονικο. Αλλοι βασικοι καταλογοι του συστηματος ειναι ο /dev (για συσκευες) ο /lib (που έχει μεσα τις απαραιτητες βιβλιοθηκες που ειπαμε και πιο πανω για το συστημα μας ) ο /boot ο οποιος παρεχει βασικες πληροφοριες για την εκκινηση του πυρηνα του λειτουργικου μας κτλπ.


7. Ο χρήστης root ειναι ο υπερ-χρηστης. Εχει απολυτα και τα μεγιστα δικαιωματα στο συστημα... μπορει να διαγραψει αρχεια συστηματος , να εγκαταστησει προγραμματα , να παρεμβει σε αρχεια του συστηματος κανοντας τροποποιησεις κτλπ. Σε Debian διανομες ο root μπαινει μονο για τις παραπανω λειτουργιες και βγαινει αυτοματα μετα το περας της εντολης για λογους ασφαλειας , διοτι αν ενας χρηστης τον ξεχασει ανοιχτο και μπορεσει και εισελθει καποιος κακοβουλος στο συστημα μας τοτε θα έχει μεγιστα δικαιωματα!!!! Ενω ακομη και αν μπει ενω δεν υπαρχει root λογαριασμος εκεινη την ωρα σε κατασταση login θα έχει περιορισμενα δικαιωματα μονο στον /home καταλογο του χρηστη και σε κανεναν αλλον καταλογο του συστηματος ή αρχειο. ΕΙναι καθαρα για λογους ασφαλειας. Στον /home ο χρηστης οτι δεν θελει να φαινεται απο τριτους μπορει να του αλλαξει τα δικαιωματα ετσι ακομη και αν εισελθει καποιος κακοβουλος και δεν θα εχει δικαιωματα root αλλα και δεν θα βλεπει οσα αρχεια του /home μας (που αναποφευχθα θα δει αν μπει στο συστημα μας) δεν θέλουμε.

ΑΥτα τα ολιγα για την ωρα... Αν τον διαβασετε  :2funny: :2funny: :2funny:

 

Δημητρηςς

Σπουδαίος
Εγγρ.
3 Φεβ 2010
Μηνύματα
11.125
Κριτικές
12
Like
1.643
Πόντοι
2.637
ΕΛ/ΛΑΚ δεν είναι μόνο το Λινουξ........

εαν δεν επιθυμείς να μην σε κρατάμε.....

Sexy+nerdy+girl.jpg


http://[URL unfurl="true"]www.ozoneeleven.com/wp-content/uploads/2010/04/nerdy-but-sexy-glasses.jpg[/img[/URL]]

[img]http://fc00.deviantart.net/fs70/i/2009/350/b/b/Sexy_Glasses_I_by_oOniKkiOo.jpg

:2funny: :2funny: :2funny:
Ωραια μωρα αυτα.....
 

Boldemort

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Σεπ 2009
Μηνύματα
47.529
Κριτικές
12
Like
44
Πόντοι
1.220
μην σπαμαρετε εδω αν εχετε την καλοσυνη ειναι καθαρα για οσους ασχολουνται
με το λινουξ και το ΕΛ/ΛΑΚ γενικοτερα.

Θα μιλησω με τον γκαστεζ το μεσημερι να καθαρισει το θρεντ

απο το σπαμαρισμα.

 

Επισκέπτης
Προς τιμην του φιλου μου Turbohor θα πω μερικα πραγματάκια περι ΛΙνουξ σε αυτο εδω το θρεντ.
Συγκεκριμενα θα καλυψω 12 βασικες ερωτησεις (7 τεχνικου χαρακτήρα - 5 γενικού χαρακτηρα).
Ενδιαφέροντα όλα αυτά, Boldemort.
μην σπαμαρετε εδω αν εχετε την καλοσυνη ειναι καθαρα για οσους ασχολουνται
με το λινουξ.
:thumbsup:
 

Boldemort

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Σεπ 2009
Μηνύματα
47.529
Κριτικές
12
Like
44
Πόντοι
1.220
Ενδιαφέροντα όλα αυτά, Boldemort. :thumbsup:

ευχαριστω φιλε μου. :grin: Οτι απορια υπαρχει για λινουξ κτλπ μπορουμε να την συζηταμε και εδω .
Ηταν και λιγο περιεργη η ωρα που τα εγραφα... ελπιζω να μην εχω κανει καποιο λαθος!!!

Θα ηθελα περισσοτερο να επεκταθω στις βιβλιοθηκες μιας και ειναι τα αγαπημενα μου θεματα σαν προγραμματιστης  :boobies: :boobies: :boobies: αλλα δεν χρειαζεται θα ξεφευγαμε !

Αντε την καλημερα μου.
 

Δημητρηςς

Σπουδαίος
Εγγρ.
3 Φεβ 2010
Μηνύματα
11.125
Κριτικές
12
Like
1.643
Πόντοι
2.637
Περα απο την πλακα το θρεντ εχει ενδιαφερον και καλο ειναι να καθαρισει το σπαμ καποιος ωστε να μεινουν οι πληροφοριες συμμαζεμενες

Υγ. Δεν ξερω ουτε με ενδιαφερει το linoux καθως αγοραζω γνησια windows αλλα για οσους ενδιαφερονται ειναι καλο
και ο μπολντης εχει γραψει πολλα εδω και ειναι κριμα ο κοπος του....
ειδικα εφοσον τα λεει και ΔΩΡΕΑΝ !!!!!!!!!!!!! (μην το ξεχναμε αυτο)
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom