Και μου κάνει εντύπωση που δεν λέει που έκανε το μεταπτυχιακό...
Ωστόσο δεν είναι σωτσό να βγάζουμε συμπεράσματα από μια παράλειψη αλλά ούτε και να έχουμε ως μόνο επιχείρημα το σάιτ του τσύριζα, το οποίο αναπαράγει η βικιπέντια και να λέμε ότι έχουμε δύο πηγές...
Ήρθε η ώρα να κάνουμε και λίγο σοβαρή κριτική στο θέμα.
Το μεταπτυχιακό του ο Τσίπρας το έκανε εδώ:
Η μεταπτυχιακή διπλωματική του έγινε το 2002:
και είχε τίτλο:
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε και
στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
Επιβλέπονες και τριμελής επιτροπή ήταν:
Βαϊου Ντίνα
Αυγερινού Σοφία
Μπαλτάς Αριστείδης
Καραμεσίνη Μαρία
Αν και η εργασία μάλλον δεν θεωρήθηκε άξια ανάρτησης οπότε δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη άποψη διατυπωνούμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Α) Η διπλωματική του δεν φαίνεται να έχει και πολύ σχέση με την Πολεοδομία - Χωροταξία. Σαν ένα γενικότερο κοινωνιολογικό μπλα - μπλα μου φαίνεται.
Δηλαδή τι σχέση μπορεί να έχουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας με τον χώρο; Είναι θέμα χωροθέτησης τους; Είναι ο χαρακτήρας τους χωρικός; Παρουσιάζεται σε κάποια περιοχή συγκέντρωση τους;
Αν το απέδειξε αυτό στην εργασία του πάω πάσσο.
Και γιατί εστίαση στο Πέραμα; Τι ευέλικτες μορφές εργασίας συναντιούνται στην Ναυπηγοεπισκευαστική;
Εκτός και αν εννοεί ότι υπάρχει δουλειά μόνον όταν έρχονται καράβια για επισκευές. Αν και αυτό λογικό μου φαίνεται. Δηλαδή θα έπρεπε να υπήρχαν μόνιμοι εργαζόμενοι και ας έρχονταν 2 πλοία τον χρόνο για επισκευή;
Β) Οι επιβλέποντες και η τριμελής προέρχονται όλοι από τον χώρο του Συνασπισμού. Αυτό, αναπόφευκτα προκαλεί σχόλια. Αν μη τι άλλο δείχνει βόλεμα και διανοητική νωθρότητα. Διότι, κύριε, αν πιστεύεις αυτά που λες και μπορείς να τα υπερασπιστείς, βάζεις στην επιτροπή σου και κάποιον διαφορετικής ιδεολογικής προσέγγισης από εσένα. Αν είσαι μάγκας.
Είναι σαν ο Μαρξ να υπερασπίζονταν την διατριβή του μπροστά σε μαρξιστές (αν και αυτός την έκανε για την Ιένα όπου το κλίμα ήταν πιό ευνοϊκό από το Βερολίνο).
Επί πλέον, καλός και άγιος και αξιόλογος ο Μπαλτάς. Τι δουλειά όμως έχει με την πολεοδομία; Φυσικός και φιλόσοφος υποτίθεται ότι είναι.