Νέα

Υπάρχει θεός; Είναι ο θεός ο δημιουργός των πάντων;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα kaligoul
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 35K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

liberistas

Μέλος
Εγγρ.
25 Ιαν 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
1

Mια καλή απάντηση για το αν υπάρχει Θεός...και τι κάνει...

"Μια φορά πήγε ένας τύπος στο κουρείο για το καθιερωμένο κούρεμα και ξύρισμα.
Καθώς ο κουρέας άρχισε να δουλεύει, άρχισε μια καλή συζήτηση.
Μίλησαν για τόσα πολλά πράγματα και πάρα πολλά θέματα…
Όταν τελικά άγγιξαν το θέμα της θρησκείας και του θεού, ο κουρέας αναφώνησε:
‘Δεν πιστεύω ότι ο Θεός υπάρχει.’

‘Γιατί το λες αυτό;’ ρώτησε ο πελάτης. Και ο κουρέας είπε: ‘Λοιπόν, απλά βγες έξω στο δρόμο για να καταλάβεις γιατί ο Θεός δεν υπάρχει. Πες μου γιατί αν ο Θεός υπάρχει, υπάρχουν τόσοι διεστραμμένοι;
Γιατί τόσα εγκαταλελειμμένα παιδιά;
Αν ο Θεός υπήρχε, δε θα υπήρχε ούτε δυστυχία ούτε πόνος.
Δε μπορώ να φανταστώ ένα Θεό που αγαπάει και συμπονεί να επιτρέπει όλα αυτά που γίνονται.’

Ο πελάτης το σκέφτηκε για μια στιγμή, αλλά δεν απάντησε γιατί δεν ήθελε να χαλάσει τη συζήτηση.
Ο κουρέας τελικά τελείωσε τη δουλειά του και ο πελάτης έφυγε.
Όμως μόλις έφυγε από το κουρείο, είδε ένα άντρα στο δρόμο με μακρυά κατσαρά βρώμικα μαλλιά και γένια. Φαινόταν πολύ βρώμικος και απεριποίητος. Εκείνη τη στιγμή ο πελάτης γύρισε πίσω και ξαναμπήκε στο κουρείο.

Τότε είπε στον κουρέα:
‘Ξέρεις τι; Οι κουρείς δεν υπάρχουν!‘
‘Πως μπορείς να το λες αυτό;’ ρώτησε ο έκπληκτος κουρέας.
‘Είμαι εδώ και είμαι κουρέας! Μόλις σε κούρεψα, τι είναι αυτά που λες;’
‘Όχι!’ απάντησε ο πελάτης και εξήγησε: ‘Οι κουρείς δεν υπάρχουν γιατί αν υπήρχαν, δε θα υπήρχαν αχτένιστοι άνθρωποι και με μακρυά βρώμικα μαλλιά, όπως ο τύπος απ’ έξω.‘

‘Μα… οι κουρείς ΌΝΤΩΣ υπάρχουν! Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν έρχονται σε μένα.’
‘Ακριβώς!’ απάντησε ο πελάτης. ‘Αυτό είναι το θέμα! Ο Θεός, επίσης ΥΠΑΡΧΕΙ! Και αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε αυτόν και δεν αναζητούν σε αυτόν βοήθεια. Γι’ αυτό υπάρχει τόσος πόνος και δυστυχία στον κόσμο.
’ "

(Πηγή: [URL unfurl="true"]http://istologio.org/?p=308[/color[/URL]] )

Και κάτι ακόμα, [URL unfurl="true"]http://vatopaidi.wordpress.com/2009/04/24/dialogos-metaxy-geronda-kai-atheou/
]http://vatopaidi.wordpress.com/2009/04/24/dialogos-metaxy-geronda-kai-atheou/[/url] -διάλογος μεταξύ Γέροντα και ενός άθεου.

Όποιος θέλει, συζητάμε περισσότερο για όλα αυτα..

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Like
0
Πόντοι
16
μερικες φορες σκεφτομαι τον κοσμο μας σαν ενα βαζακι με μυρμιγκια που ειχα μικρος... ηταν ολα εκει μεσα και ζουσαν στην "κοινωνια" τους και στον "κοσμο" τους οπως τον νιωθανε αλλα εγω ειμουνα απο πανω και ειχα τη δυναμη να τους αλλαξω η να τους ληξω με πολλους τροπους τη ζωη... κατι αντιστοιχο θα μπορουσε να συμβαινει και με το συμπαν...

taurus1

Ανώτερος
Εγγρ.
8 Μαρ 2006
Κριτικές
31
Like
1.467
Πόντοι
6.305
Ενας θειστής πιστεύει σε ένα-πολλούς θεούς, που πέρα από τη δημιουργία εξακολουθεί να εμπλέκεται στη ζωή, κάνοντας θαύματα,τιμωρώντας κτλ..
Ένας ντειστής πιστεύει σε μια υπερφυσική διάνοια που έφτιαξε τον κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν,αλλά μετά σταμάτησε να ασχολείται..δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες υποθέσεις..
ο πανθειστής χρησιμοποιεί τη λέξη θεός για ως ένα μη υπερφυσικό συνώνυμο για το σύμπαν..
Όπως αναφέρει ο Dawkins o ντεισμός είναι νερωμένος θεισμός, ενώ ο πανθεισμός φτιασιδωμένος αθεισμός..

‘Γιατί το λες αυτό;’ ρώτησε ο πελάτης. Και ο κουρέας είπε: ‘Λοιπόν, απλά βγες έξω στο δρόμο για να καταλάβεις γιατί ο Θεός δεν υπάρχει. Πες μου γιατί αν ο Θεός υπάρχει, υπάρχουν τόσοι διεστραμμένοι;
Δε μπορώ να φανταστώ ένα Θεό που αγαπάει και συμπονεί να επιτρέπει όλα αυτά που γίνονται.’

Ο πελάτης το σκέφτηκε για μια στιγμή, αλλά δεν απάντησε γιατί δεν ήθελε να χαλάσει τη συζήτηση.
Όμως μόλις έφυγε από το κουρείο, είδε ένα άντρα στο δρόμο με μακρυά κατσαρά βρώμικα μαλλιά και γένια. Φαινόταν πολύ βρώμικος και απεριποίητος. Εκείνη τη στιγμή ο πελάτης γύρισε πίσω και ξαναμπήκε στο κουρείο.

Τότε είπε στον κουρέα:
‘Όχι!’ απάντησε ο πελάτης και εξήγησε: ‘Οι κουρείς δεν υπάρχουν γιατί αν υπήρχαν, δε θα υπήρχαν αχτένιστοι άνθρωποι και με μακρυά βρώμικα μαλλιά, όπως ο τύπος απ’ έξω.‘

‘Μα… οι κουρείς ΌΝΤΩΣ υπάρχουν! Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν έρχονται σε μένα.’
‘Ακριβώς!’ απάντησε ο πελάτης. ‘Αυτό είναι το θέμα! Ο Θεός, επίσης ΥΠΑΡΧΕΙ! Και αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε αυτόν και δεν αναζητούν σε αυτόν βοήθεια. Γι’ αυτό υπάρχει τόσος πόνος και δυστυχία στον κόσμο.
’ "

Και κάτι ακόμα, [URL unfurl="true"]http://vatopaidi.wordpress.com/2009/04/24/dialogos-metaxy-geronda-kai-atheou/
]http://vatopaidi.wordpress.com/2009/04/24/dialogos-metaxy-geronda-kai-atheou/[/url] -διάλογος μεταξύ Γέροντα και ενός άθεου.

Γνωστές σοφιστίες που δεν απαντούν σε κανένα ερώτημα.. τα παιδάκια που πεθαίνουν κάθε μέρα ,πεθαίνουν επειδή δεν πήγαν στο θεό?αν υπάρχει θεός με την εικόνα που έχει ο κόσμος στη μακραίωνη ιστορία του,πιο πολύ ταιριάζει στο μοντέλο των Ολύμπιων θεών ,με τα πάθη ,με τις αδυναμίες,με τη διαρκή ενασχόλησή τους με τον κόσμο,παρά σε ένα πανσοφο και καλοκάγαθο θεό..

liberistas

Μέλος
Εγγρ.
25 Ιαν 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
1
μερικες φορες σκεφτομαι τον κοσμο μας σαν ενα βαζακι με μυρμιγκια που ειχα μικρος... ηταν ολα εκει μεσα και ζουσαν στην "κοινωνια" τους και στον "κοσμο" τους οπως τον νιωθανε αλλα εγω ειμουνα απο πανω και ειχα τη δυναμη να τους αλλαξω η να τους ληξω με πολλους τροπους τη ζωη... κατι αντιστοιχο θα μπορουσε να συμβαινει και με το συμπαν...

Ο Θεος δεν ενεργεί σαν δυνάστης πάνω στον άνθρωπο, κατά τον τρόπο που παρομοιάζεις το παράδειγμα με τα μυρμηγκια. Είμαστε ελεύθεροι και απλά μας 'καλεί'..και όποιος θέλει, Τον ακολουθει. Γι'αυτο και μας λέει πως "Ιδού έστηκα επι την θύραν και κρούω"..που σημαίνει ότι παρολο το ότι είναι ο Δημιουργός μας και ανετα θα μπορουσε να μας..εξαναγκάσει (τροπον τινά) να Τον πιστεψουμε και να ακολουθησουμε τις εντολες Του, παραβιαζοντας την ελευθερια μας και το δικαιωμα μας να επιλέξουμε μονοι τι θα κάνουμε.. Εκεινος απλά έρχεται έξω απο την πορτα μας (της ψυχης μας) και μας καλει.. οποιος απαντησει και ανοιξει την πορτα του, Τον δέχεται. Κι εκεινος ποτέ δεν παραβιάζει την πόρτα αυτή δια 'της βίας', παρα μονάχα την 'χτυπάει' με το πιο απλό πράγμα,την αγάπη Του.

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Like
0
Πόντοι
16
αυτο λεει ο χριστιανισμος. εγω σου λεω μια πιθανη εκδοχη του κοσμου.. το ιδιο πιθανη με αυτη του χριστιανισμου

liberistas

Μέλος
Εγγρ.
25 Ιαν 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
1
αυτο λεει ο χριστιανισμος. εγω σου λεω μια πιθανη εκδοχη του κοσμου.. το ιδιο πιθανη με αυτη του χριστιανισμου

Μα ο Θεός και συνολικά ο Χριστιανισμός δεν έχει να κανει με εκδοχές, ούτε περιπτωσεις ουτε καν θρησκεια. Ειναι καθαρά βίωμα, που όποιος δεν το έχει ζήσει και γευθεί, όλα (τα υπολοιπα) του φαίνονται το ίδιο και στο ίδιο επίπεδο. Δοκιμασε μια φορα να τον ζήσεις , χωρίς ομως προκαταλήψεις και προσωπικές θεωρίες, δώσε 'χωρο' στον Θεο και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου απαντήσει.

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16

Τότε είπε στον κουρέα:

’ "

σοφιστίες ...

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
Μα ο Θεός και συνολικά ο Χριστιανισμός δεν έχει να κανει με εκδοχές, ούτε περιπτωσεις ουτε καν θρησκεια. Ειναι καθαρά βίωμα, που όποιος δεν το έχει ζήσει και γευθεί, όλα (τα υπολοιπα) του φαίνονται το ίδιο και στο ίδιο επίπεδο. Δοκιμασε μια φορα να τον ζήσεις , χωρίς ομως προκαταλήψεις και προσωπικές θεωρίες, δώσε 'χωρο' στον Θεο και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου απαντήσει.

αυτούπνωση δηλαδή ....

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
Ο Θεος δεν ενεργεί σαν δυνάστης πάνω στον άνθρωπο, κατά τον τρόπο που παρομοιάζεις το παράδειγμα με τα μυρμηγκια. Είμαστε ελεύθεροι και απλά μας 'καλεί'..και όποιος θέλει, Τον ακολουθει. Γι'αυτο και μας λέει πως "Ιδού έστηκα επι την θύραν και κρούω"..που σημαίνει ότι παρολο το ότι είναι ο Δημιουργός μας και ανετα θα μπορουσε να μας..εξαναγκάσει (τροπον τινά) να Τον πιστεψουμε και να ακολουθησουμε τις εντολες Του, παραβιαζοντας την ελευθερια μας και το δικαιωμα μας να επιλέξουμε μονοι τι θα κάνουμε.. Εκεινος απλά έρχεται έξω απο την πορτα μας (της ψυχης μας) και μας καλει.. οποιος απαντησει και ανοιξει την πορτα του, Τον δέχεται. Κι εκεινος ποτέ δεν παραβιάζει την πόρτα αυτή δια 'της βίας', παρα μονάχα την 'χτυπάει' με το πιο απλό πράγμα,την αγάπη Του.

εσύ τον έχεις δει ποτε σου ?

οχι αν άκουσες εσωτερική φωνή ... αν τον ειδες με τα ίδια σου τα μάτια αν τον αισθάνθηκες με τις αισθήσεις σου ....

γιατι ο Γκουρτζιεφ που μας λείε οτι αληθινό ειναι μονο αυτο που βεβαιώνουμε με τις αισθήσεις μας έχει απόλυτο δίκιο ....

αν υπάρχει θεός να το αποδείξει απλά και όμορφα ...

george234

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2008
Like
1
Πόντοι
16
εσύ τον έχεις δει ποτε σου ?

οχι αν άκουσες εσωτερική φωνή ... αν τον ειδες με τα ίδια σου τα μάτια αν τον αισθάνθηκες με τις αισθήσεις σου ....

γιατι ο Γκουρτζιεφ που μας λείε οτι αληθινό ειναι μονο αυτο που βεβαιώνουμε με τις αισθήσεις μας έχει απόλυτο δίκιο ....

αν υπάρχει θεός να το αποδείξει απλά και όμορφα ...
Ο Γκουρτζιεφ ειπε αυτο, φιλοσοφοι με μεγαλυτερο κυρος ειπαν αλλα. Ας μην κολλαμε σε μια αποψη... η πνευματικη πληροτητα δεν εκφραζεται μεσω των 5 αισθησεων

homies187

Μέλος
Εγγρ.
11 Σεπ 2010
Like
0
Πόντοι
1
δεν μπορω να πιστεψω πως στο 2010 υπαρχουν ανθρωποι οι οποιοι πιστευουν σε ψεματα. φιλε μου οσο αυτο για τον κουρεα ειναι το πιο αθλιο κειμενο που εχω διαβασει με μιδαμινο ιχνος επιχειρηματων. η πεινα, οι πολεμοι, η σδικια κτλ ειναι πραγματα τα οποια οσες προσευχες και να κανουμε δεν θα αλλαξουν. εχω μαθει να πιστευω στις δυναμεις μου και οχι σε θαυματα. επισης θα πληρωφορησω οτι η επιστημονικη αποψη υπερισχυει εναντια σε ενα θαυμα. το οτι πιστευεις σε μια μαρια η οποια ητανε παρθενα και εμεινε εγκυος απο εναν κρινο ειναι καθαρα θεμα τυχης γιατι απλα γεννηθηκες στην ελλαδα. αυτην την στιγμη σε καποιες φυλες της αφρικης και του αμαζονιου ακομα λατρευουν τον ηλιο, το ποταμι, τον μαγο της φυλης  κτλ και σε φαινεται κουτο.

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
Ο Γκουρτζιεφ ειπε αυτο, φιλοσοφοι με μεγαλυτερο κυρος ειπαν αλλα. Ας μην κολλαμε σε μια αποψη... η πνευματικη πληροτητα δεν εκφραζεται μεσω των 5 αισθησεων

φίλε μου δεν γνωρίζω πως αξιολογείς την εγκυρότητα στον φιλοσοφικό τομέα, πάντως εγω βρίσκω τη σκέψη και το έργο του συγκεκριμένου στοχαστή εξαιρετικά ριζοσπαστικά και σύφωνα με το πνευμα των καιρών μας ...

όσο για τα περι πνευματικότητος τα ταυτίζω με την αυθυποβολή ...

ο άνθρωπος πάντα είχε την τάση και την προθεση να παραμυθιάζεται και σιγα σιγά το μετέτρεψε αυτο το παθος και την τάση σε θρησκεία ....

ζητα βοηθεια στο καθε τι απο τον εαυτό σου απο την εσωτερική δυναμη που υπαρχει μέσα σου και θα την έχεις ...

πρακτικά ...γινε ο θεός της ζωής σου ....

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
δεν μπορω να πιστεψω πως στο 2010 υπαρχουν ανθρωποι οι οποιοι πιστευουν σε ψεματα. φιλε μου οσο αυτο για τον κουρεα ειναι το πιο αθλιο κειμενο που εχω διαβασει με μιδαμινο ιχνος επιχειρηματων. η πεινα, οι πολεμοι, η σδικια κτλ ειναι πραγματα τα οποια οσες προσευχες και να κανουμε δεν θα αλλαξουν. εχω μαθει να πιστευω στις δυναμεις μου και οχι σε θαυματα. επισης θα πληρωφορησω οτι η επιστημονικη αποψη υπερισχυει εναντια σε ενα θαυμα. το οτι πιστευεις σε μια μαρια η οποια ητανε παρθενα και εμεινε εγκυος απο εναν κρινο ειναι καθαρα θεμα τυχης γιατι απλα γεννηθηκες στην ελλαδα. αυτην την στιγμη σε καποιες φυλες της αφρικης και του αμαζονιου ακομα λατρευουν τον ηλιο, το ποταμι, τον μαγο της φυλης  κτλ και σε φαινεται κουτο.

ζούμε σε ένα δαρβινικό κόσμο που ποτε δεν θα σταματήσει να εχει μέσα του την αδικία την πεινα την θλίψη και τον θάνατο ...

πρακτικά ... αυτη ειναι η ζωή .... θετικά και αρνητικά ατάκτως ευρισκόμενα εμπρος μας ....

liberistas

Μέλος
Εγγρ.
25 Ιαν 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
1
αυτούπνωση δηλαδή ....

Αυτούπνωση.. δλδ το 'χωρίς ομως προκαταλήψεις και προσωπικές θεωρίες, δώσε 'χωρο' ' εσυ το εξέλαβες ως τετοιο? Εφόσον για σένα αυτά που έγραψα πιο πριν είναι τοσο δυσνοητα, δυσκολα και ακατάληπτα.. το ίδιο δύσκολα θα Τον δεχθεις, παρόλο που σου (και μας) ζητάει πολύ απλά πράγματα. Όμως εμείς λόγω εγωισμού δεν τα βλέπουμε.. σου λέει 'ελα έξω, βγες στο φως' ομως εσύ θες να μεινεις στα ίδια, χωρις να ψάξεις για το ανωτερο.
Είναι όπως στην ιστορια που μια μητέρα κυοφορεί 2 εμβρυα...και όπως είναι και τα 2 μέσα στην κοιλιά, και κοντεύουν να τελειώσουν οι 9 μήνες, ξαφνικά το ένα απο τα 2 βλέπει-μέσα στο σκοτάδι της κοιλιάς που ειναι κ τα 2 αδελφακια μαζι- ενα φως να φαίνεται (και είναι η ώρα που θα γεννήσει η μητέρα τους και θα βγουν και τα δυο στο φως, στη ζωη). "Σκουντάει' το αδελφάκι του δίπλα και του λέει 'έλα, βλέπω ένα φως... πάμε μαζι να βγουμε απο εδω'. Το άλλο όμως δεν δέχεται, γιατί έχει μάθει να ζει εκει μέσα, στην κοιλιά, τόσο καιρο κι έχει συνηθισει..στη ζεστασιά,στη σιγουριά, στα ίδια που δεν αλλάζουν.. "μια χαρά είμαστε εδώ, τι θες τώρα να ψάχνεις? Και που ξέρεις ότι είναι καλύτερα εκεί έξω??". Το άλλο αδελφάκι του του ξαναλέει να βγει μαζί του, ότι 'για να έχει φως εκει έξω, σημαίνει ότι είναι κάτι άλλο απο εδώ μέσα..δεν θα'ναι σκοτεινά, όπως στην κοιλιά'. Παρά τις παρακλησεις, το 2ο έμβρυο δεν βγαίνει τελικά μαζί με το αδελφάκι του.. και παραμένει μέσα στην κοιλιά, όπου τελικά μέσα στο σκοτάδι, πεθαίνει έχοντας πνιγεί προηγουμένως από τον ομφάλιο λώρο που τυλίχτηκε στο λαιμό του... Το αδελφάκι του βγήκε στο φως, γεννήθηκε και συνέχισε να ζει, σε μια κατάσταση μακραν καλύτερη και ανώτερη από την προηγουμενη, μέσα στην κοιλιά της μαμας του.
Έτσι κι εμείς, απο εγωισμό και εθελοτυφλία, δεν θέλουμε να ζήσουμε κάτι ανώτερο. Και ζητάμε απτές αποδείξεις ή απλά έχουμε βολευτεί στην παρουσα κατάστασή μας και θεωρούμε ότι δεν προκειται να βρουμε καλυτερη..και κυριως δεν θελουμε να ξεβολευτουμε, επειδη βλέπουμε ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε σε πολλά, προκειμένου να πάμε σε μια καλύτερη κατάσταση.. όμως, 'τατα αγαθα κοποις κτωνται'.

george234

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2008
Like
1
Πόντοι
16
φίλε μου δεν γνωρίζω πως αξιολογείς την εγκυρότητα στον φιλοσοφικό τομέα, πάντως εγω βρίσκω τη σκέψη και το έργο του συγκεκριμένου στοχαστή εξαιρετικά ριζοσπαστικά και σύφωνα με το πνευμα των καιρών μας ...

όσο για τα περι πνευματικότητος τα ταυτίζω με την αυθυποβολή ...

ο άνθρωπος πάντα είχε την τάση και την προθεση να παραμυθιάζεται και σιγα σιγά το μετέτρεψε αυτο το παθος και την τάση σε θρησκεία ....

ζητα βοηθεια στο καθε τι απο τον εαυτό σου απο την εσωτερική δυναμη που υπαρχει μέσα σου και θα την έχεις ...

πρακτικά ...γινε ο θεός της ζωής σου ....
Eγω μετα απο τις οποιες μελετες που εκανα καταλαβα οτι δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα. Ακομα και αυτο που λες, οσο πιασαρικο και της μοδας ειναι σημερα, δεν μπορεις να το στηριξεις, οπως ουτε εγω αυτα που πιστευω. Σε περιπτωση που δεν το ξερεις αυτο που λες ειναι στο αντιθετο ακρο της χριστιανικης θρησκειας και δεν αποκλειω την περιπτωση να ειναι καταστροφικο για την πνευματικη ζωη του ανθρωπου, οποτε προσεξε τι προτεινεις.

Πως οδηγηθηκες στον Γκουρτζιεφ? Σου τον προτεινε καποιος ή "εφτασες" εκει?

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Like
0
Πόντοι
16
χωρις να κρινω αν υπαρχει η οχι θεος η κατι αλλο πνευματικο η οτιδηποτε, ολα αυτα που γραφεις λιμπεριστας ειναι οπως ειπαν και οι αλλοι σοφιστιες. μπορει ο καθενας να σου φερει αντιστοιχου "κυρους" παραδειγμα για τη μη υπαρξη, η για το οτιδηποτε

pdorison

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2006
Like
0
Πόντοι
16
Eγω μετα απο τις οποιες μελετες που εκανα καταλαβα οτι δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα. Ακομα και αυτο που λες, οσο πιασαρικο και της μοδας ειναι σημερα, δεν μπορεις να το στηριξεις, οπως ουτε εγω αυτα που πιστευω. Σε περιπτωση που δεν το ξερεις αυτο που λες ειναι στο αντιθετο ακρο της χριστιανικης θρησκειας και δεν αποκλειω την περιπτωση να ειναι καταστροφικο για την πνευματικη ζωη του ανθρωπου, οποτε προσεξε τι προτεινεις.

Πως οδηγηθηκες στον Γκουρτζιεφ? Σου τον προτεινε καποιος ή "εφτασες" εκει?

ακριβως αυτο. δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα. οποιος επιλεγει να πιστεψει σε κατι που αφορα την πνευματικτοτηα των ανθρωπων, ο μονος τροπος να το κανει ειναι με τυφλη εμπιστοσυνη, και φυσικα δεν υπαρχουν βασιμα επιχειρηματα υπερ της μιας η της αλλης πλευρας. η πιστευεις η οχι. λογος δεν υπαρχει

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
Αυτούπνωση.. δλδ το 'χωρίς ομως προκαταλήψεις και προσωπικές θεωρίες, δώσε 'χωρο' ' εσυ το εξέλαβες ως τετοιο? Εφόσον για σένα αυτά που έγραψα πιο πριν είναι τοσο δυσνοητα, δυσκολα και ακατάληπτα.. το ίδιο δύσκολα θα Τον δεχθεις, παρόλο που σου (και μας) ζητάει πολύ απλά πράγματα. Όμως εμείς λόγω εγωισμού δεν τα βλέπουμε.. σου λέει 'ελα έξω, βγες στο φως' ομως εσύ θες να μεινεις στα ίδια, χωρις να ψάξεις για το ανωτερο.
Είναι όπως στην ιστορια που μια μητέρα κυοφορεί 2 εμβρυα...και όπως είναι και τα 2 μέσα στην κοιλιά, και κοντεύουν να τελειώσουν οι 9 μήνες, ξαφνικά το ένα απο τα 2 βλέπει-μέσα στο σκοτάδι της κοιλιάς που ειναι κ τα 2 αδελφακια μαζι- ενα φως να φαίνεται (και είναι η ώρα που θα γεννήσει η μητέρα τους και θα βγουν και τα δυο στο φως, στη ζωη). "Σκουντάει' το αδελφάκι του δίπλα και του λέει 'έλα, βλέπω ένα φως... πάμε μαζι να βγουμε απο εδω'. Το άλλο όμως δεν δέχεται, γιατί έχει μάθει να ζει εκει μέσα, στην κοιλιά, τόσο καιρο κι έχει συνηθισει..στη ζεστασιά,στη σιγουριά, στα ίδια που δεν αλλάζουν.. "μια χαρά είμαστε εδώ, τι θες τώρα να ψάχνεις? Και που ξέρεις ότι είναι καλύτερα εκεί έξω??". Το άλλο αδελφάκι του του ξαναλέει να βγει μαζί του, ότι 'για να έχει φως εκει έξω, σημαίνει ότι είναι κάτι άλλο απο εδώ μέσα..δεν θα'ναι σκοτεινά, όπως στην κοιλιά'. Παρά τις παρακλησεις, το 2ο έμβρυο δεν βγαίνει τελικά μαζί με το αδελφάκι του.. και παραμένει μέσα στην κοιλιά, όπου τελικά μέσα στο σκοτάδι, πεθαίνει έχοντας πνιγεί προηγουμένως από τον ομφάλιο λώρο που τυλίχτηκε στο λαιμό του... Το αδελφάκι του βγήκε στο φως, γεννήθηκε και συνέχισε να ζει, σε μια κατάσταση μακραν καλύτερη και ανώτερη από την προηγουμενη, μέσα στην κοιλιά της μαμας του.
Έτσι κι εμείς, απο εγωισμό και εθελοτυφλία, δεν θέλουμε να ζήσουμε κάτι ανώτερο. Και ζητάμε απτές αποδείξεις ή απλά έχουμε βολευτεί στην παρουσα κατάστασή μας και θεωρούμε ότι δεν προκειται να βρουμε καλυτερη..και κυριως δεν θελουμε να ξεβολευτουμε, επειδη βλέπουμε ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε σε πολλά, προκειμένου να πάμε σε μια καλύτερη κατάσταση.. όμως, 'τατα αγαθα κοποις κτωνται'.

δεν μου αρέσουν καθόλου οι παραβολές που μας παρουσιάζεις ... ειανι απλοικές και ασήμαντες .... ισως σε ένα κατηχητικό για παιδιά 10-15 ετων κατι να σήμαιναν αλλά εδω και τουλάχιστον σε μένα ..... αοδεικνύονατι ρηχές και ανούσιες ...

ο άνθρωπος απο απαρχής του αγαπά την παραμύθα και την διακιολογία οτι δεν ειναι ο ίδιος  υπευθυνος για τις πράξεις του αλλά καποιος ά΄λλος αόρατος εκει ψηλά ...

επίσης δεν μου αρμόζει η θεώρηση του παντοδύναμου εκει ψηλά που λειτουργεί λογιστικά και καταγ΄ραφει τις πράξεις μου ... καλές & κακές ... και μετά θανατον θα με κανονίσει ....

η ιδέα και η έννοια του θεικού του μεταφυσικού αγγίζει το άπειρο το τέλειο το μέγιστο ... θεματα που δεν χωρούν στον ανθρώπινο νου και δεν μπορούν να εξηγηθούν με απλοικά επειχειρήαματα σαν αυτά που μας αναφέρεις ...

προτιμώ την επιλογή πιστευεω δεν πιστευω με το ένστικτο παρα με την πειθώ μέσα απο τετοια επιχειρήματα...

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
ακριβως αυτο. δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα. οποιος επιλεγει να πιστεψει σε κατι που αφορα την πνευματικτοτηα των ανθρωπων, ο μονος τροπος να το κανει ειναι με τυφλη εμπιστοσυνη, και φυσικα δεν υπαρχουν βασιμα επιχειρηματα υπερ της μιας η της αλλης πλευρας. η πιστευεις η οχι. λογος δεν υπαρχει

εν οίδα οτι ουδέν οίδα ...

και το λογίστηκε  καποιος απο τα μέρη μας ...

liberistas

Μέλος
Εγγρ.
25 Ιαν 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
1
Ενας θειστής πιστεύει σε ένα-πολλούς θεούς, που πέρα από τη δημιουργία εξακολουθεί να εμπλέκεται στη ζωή, κάνοντας θαύματα,τιμωρώντας κτλ..
Ένας ντειστής πιστεύει σε μια υπερφυσική διάνοια που έφτιαξε τον κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν,αλλά μετά σταμάτησε να ασχολείται..δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες υποθέσεις..
ο πανθειστής χρησιμοποιεί τη λέξη θεός για ως ένα μη υπερφυσικό συνώνυμο για το σύμπαν..
Όπως αναφέρει ο Dawkins o ντεισμός είναι νερωμένος θεισμός, ενώ ο πανθεισμός φτιασιδωμένος αθεισμός..Γνωστές σοφιστίες που δεν απαντούν σε κανένα ερώτημα.. τα παιδάκια που πεθαίνουν κάθε μέρα ,πεθαίνουν επειδή δεν πήγαν στο θεό?αν υπάρχει θεός με την εικόνα που έχει ο κόσμος στη μακραίωνη ιστορία του,πιο πολύ ταιριάζει στο μοντέλο των Ολύμπιων θεών ,με τα πάθη ,με τις αδυναμίες,με τη διαρκή ενασχόλησή τους με τον κόσμο,παρά σε ένα πανσοφο και καλοκάγαθο θεό..

Σοφιστίες λοιπόν..δεκτό. Εσύ προφανώς θες απτές απαντήσεις, αισθητές..σωστά? Ειτε με τα μάτια, ειτε με την αφή.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τους μικροοργανισμούς οκ? Οι οποίοι είναι τόσο μικροσκοπικοί και αδιόρατοι στο μάτι, που χωρίς το μικροσκοπιο (και την ανακάλυψή του) ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να τους δει ούτε να τους ερευνησει. Χρειάστηκε λοιπόν ο άνθρωπος (μέσω της ίδιας του της ανακάλυψης και των ιδιών του μέσων) να 'κατέβει' στο επιπεδο των μικροοργανισμών, μέσω του μικροσκοπιου... και λέω 'να κατέβει' διότι προφανέστατα οι μικροοργανισμοι είναι ασυγκριτα κατώτεροι του ανθρώπου, παρολ'αυτα ομως ο άνθρωπος χωρις το μικροσκόπιο δεν θα μπορούσε να τους δει με γυμνό μάτι..σωστά?
Όταν λοιπόν ο άνθρωπος θέλει να εξετάσει κάτι τοσο υποδεέστερο, ασήμαντο και παράλληλα υλικό (ασχέτως του μεγέθους του, υλικό παραμένει..δεν είναι άϋλο) και 'καταδέχεται' να φτιάξει ο ίδιος ένα 'μέσο' για να μάθει και να ερευνησει αυτό το 'κατι', γιατί όταν προκειται για τον Θεό, που είναι κάτι ασυγκριτα ανώτερο όχι μόνο -εννοειται- από τον μικροοργανισμό,αλλά και από τον άνθρωπο (αφού Εκεινος τον δημιουργησε), ο άνθρωπος ζητά από τον Θεο υλικές αποδείξεις (δλδ μέσω της όρασης ή της αφής)?
Γιατί επιζητά να κατεβάσει στο δικο του ανθρωπινο επιπεδο το θεϊκό, ενώ μπορεί να το φτάσει μέσω του πνεύματος και της ψυχής του? Είναι απλό: λόγω εγωϊσμού. Δεν θέλει να παραδεχτει την υπάρξή Του, επειδη αυτο σημαινει οτι θα καταρρεύσουν πολλές σταθερές του και αγκυλώσεις του, με ταυτοχρονη προσπάθεια ολοκληρωτικής αλλάγης του 'είναι' και της ζωής του.
Αντι λοιπόν να προσπαθήσει -και ενώ εχει τα μέσα, που είναι η ψυχή (αντιστοιχο με το μικροσκοπιο που 'ανακαλυψε' για να βρει τον μικροοργανισμο)- να 'ανεβει' στο επίπεδο του Θεού, θέλει να κατεβει ο Θεός και να τον βάλει ο άνθρωπος στο μικροσκοπιο και στο τραπέζι για εξέταση.
Όμως ο Θεός αυτο το έκανε ήδη! Ο ίδιος ο Χριστός κατέβηκε κι έγινε ΚΑΙ άνθρωπος (θεάνθρωπος) (και) γι'αυτον τον λογο..το έκανε μια φορά και δίδαξε, και έκανε θαύματα και ανέστησε νεκρους. Όπως κι άφησε να τον αγγιξουν (η αιμορροουσα γυναίκα που Τον άγγιξε και θεραπευτηκε), αλλά και να τον εξετάσουν (απο τον άπιστο Θωμά, ο οποιος ζήτησε να αγγιξει ο ίδιος τις πληγες στα χέρια και στα ποδια του Χριστου)...κι Εκεινος το έκανε. Συνεπως ο Θεός και έχει αποκαλυφθει, και τον έχουμε αγγιξει ως άνθρωποι. Είναι καθαρά θέμα πιστης...γιατι ο κόσμος πιστευει πχ ότι ο Μ. Αλέξανδρος έζησε και έκανε όσα έκανε και έχει δοξαστει το όνομά του? Και δεν πιστευει τον Χριστο που έκανε τοσα θαυματα και αναστηθηκε, και μάλιστα έχουν γραφει μαρτυριες οχι μονο των Μαθητών του για Εκεινον, αλλά και απο τους Εθνικους (δλδ τους ειδωλολάτρες κ τους Εβραιους) που ήταν αντιθετοι , αλλα παρολα αυτά έδωσαν μαρτυρια για την ύπαρξή Του και τα θαυματά Του?

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom