Νέα

Ξεκίνησε η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα arkas1986
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 66
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

fylobios30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2012
Μηνύματα
11.051
Κριτικές
2
Like
2.207
Πόντοι
606
Εγώ ως οικονομολόγος θα πω την άποψη μου. Όντως φαίνεται να έρχεται σύντομα νέα παγκόσμια ύφεση και αυτό φαίνεται από τα νούμερα αλλά πλέον οι Κεντρικές Τράπεζες είναι εκπαιδευμένες και έχουν βρει το αντίδοτο που είναι φυσικά το ξέφρενο τύπωμα χρήματος.

Έχε υπόψη , ότι η πολιτική , έχει πολύ πιο πλατιά όρια από την οικονομία.
Και μεγαλύτερες δυνατότητες.

Οι μεγάλες αλλαγές, αν το έβλεπε κανείς από την πλευρά της οικονομίας δεν θα είχαν γίνει.
Έγιναν όμως.

Τα κράτη , δεν είναι εταιρείες.
Και υπάρχουν και ηγέτες που δεν είναι εταίρες !
 

dik

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2006
Μηνύματα
2.087
Like
798
Πόντοι
96
Συμφωνώ με emperor. Η παροχή χρήματος έχει γίνει απίστευτα φτηνή και όλο αυτό έχει μπουκώσει τα χρηματιστήρια. Παλιότερα αυτά τα προβλήματα τα λύνανε με παγκόσμιο πόλεμο, τώρα θα δούμε τί θα σκεφτούν.
 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36

Ερχεται παγκόσμια οικονομική κρίση και οι κοινωνικές εκρήξεις είναι ήδη εδώ

Πληθαίνουν τα σημάδια ότι έχουμε μπει σε έναν νέο παγκόσμιο κύκλο κινημάτων διαμαρτυρίας που δεν είναι άσχετος από τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία
Ερχεται παγκόσμια οικονομική κρίση και οι κοινωνικές εκρήξεις είναι ήδη εδώ | in.gr

Στη Χιλή την περασμένη Παρασκευή έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση που είχε δει η πρωτεύουσα Σαντιάγο για δεκαετίες. Για πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές μίλησε η ίδια η Χιλιανή αστυνομία. Στον Ισημερινό είχαμε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στις επιλογές του προέδρου Λένιν Μορένο.

Στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες βίαιες διαδηλώσεις με μεγάλες συγκρούσεις με την αστυνομία που έχουν αρχίσει να έχουν και πραγματική επίπτωση στην κατάσταση της οικονομίας της περιοχής αυτής.

Ο Λίβανος ζει για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας που αφορά τις κοινωνικές συνθήκες και όχι τις αντιθέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Στην Καταλονία, ζούμε ξανά μέρες του 2017 με τεράστιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη Γαλλία, σε πείσμα των προσδοκιών της γαλλικής κυβέρνησης, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων συνεχίζεται, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια κινήματα διαμαρτυρία των τελευταίων ετών.

Εάν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός ότι στην Αργεντινή μόλις είχαμε μια μεγάλη εκλογική ήττα του Μάκρι υπό το βάρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας, το τοπίο συμπληρώνεται.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύκλο κοινωνικής και πολιτική διαμαρτυρίας ανάλογο με αυτό του 2011, όταν συνέπεσαν τα κινήματα των Αγανακτισμένων σε Ισπανία και Ελλάδα, το Occupy! στις ΗΠΑ και η Αραβική Άνοιξη; Ίσως είναι νωρίς για τέτοιες αναλογίες, όμως σίγουρα όλα δείχνουν ότι έχουμε ξαναμπεί σε μια φάση μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων.
Κοινωνικές εκρήξεις με μεγάλο βάθος

Οι κοινωνικές εκρήξεις που βλέπουμε έχουν διάφορες μορφές και διάφορες αιτίες. Αλλού τα αίτια φαντάζουν πιο άμεσα οικονομικά και σε άλλες περιπτώσεις φαντάζουν περισσότερο πολιτικά. Βέβαια, στην πραγματικότητα, πάντα οι μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις έρχονται ως αποτέλεσμα διεργασιών που δεν περιορίζονται απλώς σε κάποια μεμονωμένα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι απλώς ένας καταλύτης.

Το παράδειγμα των Κίτρινων Γιλέκων ήταν από αυτή την άποψη πολύ χαρακτηριστικό. Το κίνημα τυπικά ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για την επιβολή ενός πράσινου φόρου στα καύσιμα που σήμαινε επιβάρυνση κυρίως για ανθρώπους στην επαρχία που χρησιμοποιούσαν περισσότερο το αυτοκίνητο, εξαιτίας και της κατάργησης πολλών τοπικών γραμμών τρένου.

Στη διαδρομή το κίνημα μετατράπηκε σε ένα συνολικό κίνημα διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη θέση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και ενάντια στη διάχυτη αίσθηση διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ από τα την αρχική εχθρότητα στον πράσινο φόρο περάσαμε στην συνάντηση ανάμεσα σε κίτρινα γιλέκα και κινήματα για την κλιματική αλλαγή.

Αντίστοιχα στη Χιλή είναι προφανές ότι η δυσαρέσκεια δεν αφορούσε απλώς τις αυξήσεις στα μέτρα μεταφοράς, μια που αυτές λειτούργησαν απλώς ως καταλύτης συσσωρευμένης οργής για πολιτικές που δοκιμάζονται σε αυτή τη χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Το γεγονός ότι οι χώρες στις οποίες λαμβάνουν χώρα αυτές οι κοινωνικές εκρήξεις είναι κατά τεκμήριο αναπτυγμένες και σίγουρα όχι «εξαθλιωμένες» με τον τρόπο που μπορεί να αποδίδαμε αυτό το χαρακτηρισμό στην κοινωνική κατάσταση άλλων περιοχών του πλανήτη, δεν θα πρέπει να μας ξενίζει.

Μιλάμε για χώρες που μπορεί να τις θεωρούμε αναπτυγμένες με βάση κριτήρια όπως το ΑΕΠ ή τεχνολογική πρόοδος, όμως παραβλέπουμε την πραγματική τους κοινωνική συνθήκη.

Οι αναπτυγμένες κοινωνίες μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια να εμφάνισαν ονομαστική ανάπτυξη, όμως, την ίδια στιγμή έγιναν πιο άνισες και πιο επισφαλείς. Αυτό αφορά ειδικά τους νέους που βλέπουν ότι η είσοδός τους στην αγορά εργασίας γίνεται σε συνθήκες μεγάλης εργασιακής ανασφάλειας και συχνά με μισθολογικούς όρους που δεν αναλογούν στον αναβαθμισμένο αλφαβητισμό και τις αυξημένες δεξιότητές τους.

Την ίδια στιγμή επιμέρους προβλήματα που διογκώνονται κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα: η οικιστική κρίση, ιδίως στις μεγαλουπόλεις με την εκτίναξη των ενοικίων, ή η αύξηση του κόστους της χρήσης των υποδομών, από την ενέργεια μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες, περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και καθιστούν ακόμη πιο επισφαλή τη θέση των νέων εργαζομένων.

Σε ανάλογη κατεύθυνση και ζητήματα που αφορούν το κόστος δημόσιων αγαθών όπως η εκπαίδευση. Από κοντά και η αυξανόμενη μισθολογική πόλωση ανάμεσα στις κατώτερες και τις ανώτερες θέσεις της εργασιακής ιεραρχίες.

Η ανάδυση κοινών και ενοποιητικών στοιχείων

Σε αυτό το τοπίο αναδύονται και κοινά στοιχεία που ενοποιούν αυτά τα μεγάλα κινήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται μέσα από την επικέντρωση σε μία πλευρά που λειτουργεί ως μετωνυμία για ένα σύνολο προβλημάτων, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της καταπίεσης από το κεντρικό κράτος, κάτι που είναι έντονο στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ.

Σε άλλες είναι η απόρριψη μιας δυνατότητας αυτοδιάθεσης, που θα επέτρεπε συνολική απάντηση και στα επιμέρους αιτήματα, κάτι πολύ χαρακτηριστικό στη φόρτιση που παίρνει το θέμα της ανεξαρτησίας στην περίπτωση της Καταλονίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η διάχυτη παγκοσμίως νεανική εξέγερση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, έχουμε ένα θέμα που είναι αρκούντως καθολικό και αρκούντως επείγον ώστε λειτουργεί και ως μηχανισμός ενοποίησης και ως κίνητρο για άμεση δράση, όπως φάνηκε και από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην περίπτωση της Γαλλίας το ενοποιητικό στοιχείο ήταν ακόμη πιο απλό: το ίδιο το κίτρινο γιλέκο που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά όλοι οι οδηγοί στο αυτοκίνητο ως σύμβολο δυσαρέσκειας για όλες τις πλευρές των πολιτικών που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των απλών πολιτών.

Η επερχόμενη οικονομική κρίση και το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων

Ο προηγούμενος μεγάλος κύκλος κοινωνικής διαμαρτυρίας γεννήθηκε στον απόηχο μιας μεγάλης δομικής οικονομικής κρίσης που δεν ήταν απλώς κρίση ενός μοντέλου λειτουργίας του χρηματοοικονομικού τομέα, με τις μεγάλες «φούσκες» και την απόσταση από τις τάσεις της πραγματικής οικονομίας. Ήταν ταυτόχρονα και κρίση ενός συνολικότερου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Η έμφαση στη λογική «η αγορά ξέρει καλύτερα», η αποχώρηση του κράτους από τομείς δραστηριότητας με ταυτόχρονα διατήρηση της σημασίας των κρατικών δαπανών για μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας, η όλο και πιο άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των εργαζομένων, ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου που έφτασε σε ανοιχτή κρίση το 2007-2008.

Παρά την κλίμακα της κρίσης και των κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων που είχε, η απάντηση σε αυτή την κρίση, πέραν από την γενίκευση πρακτικών των κεντρικών τραπεζών όπως η «ποσοτική χαλάρωση», δεν θα είναι κάποια αλλαγή του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου. Ακόμη χειρότερα, η συγκυρία της κρίσης θα αξιοποιηθεί περισσότερο ως δικαιολογία για την εμπέδωση ακόμη περισσότερο μιας λογικής «μειωμένων προσδοκιών» στα λαϊκά στρώματα παρά ως αφετηρία για μια επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου.

Μάλιστα, μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις στο δεύτερο μισό της δεκαετίας με κεντρικό χαρακτηριστικό εκλογικές ή πολιτικές ήττες ρευμάτων που διακήρυξαν την αντίθεση στο προηγούμενο οικονομικό μοντέλο, θεωρήθηκαν, ίσως και με αλαζονικό τρόπο, επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιπλέον, μόνο ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται σε επιβράδυνση και υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, οι περισσότεροι σχεδιαστές πολιτικών κατά βάση σκέφτονται εντός των ορίων μιας αντίληψης λιτότητας, περιορισμού των κοινωνικών δαπανών και ακόμη μεγαλύτερης ελαστικοποίησης της εργασίας στο όνομα της ανάπτυξης και της «προσέλκυσης επενδύσεων», αδυνατώντας να αναλογιστούν ότι μεσοπρόθεσμα η εκτίναξη της ανισότητας και της επισφάλειας θα οδηγήσει σε κύκλους κοινωνικών εκρήξεων.

Όμως, τώρα φαίνεται ότι η πραγματικότητα παίρνει με έναν τρόπο την εκδίκησή της. Αποδεικνύοντας ότι η ανοιχτή πληγή στην παγκόσμια οικονομία και η πραγματική αιτία των κοινωνικών εκρήξεων είναι η εθελοτυφλία μπροστά σε στα προβλήματα ενός οικονομικού μοντέλου που ολοένα και περισσότερο θεωρεί αναγκαία συνθήκη της ανάπτυξης την ανισότητα και την επισφάλεια.
 

Philippus Aureolus

Μέλος
Εγγρ.
30 Οκτ 2019
Μηνύματα
18
Like
0
Πόντοι
0
το μονο σωστο  ειναι να απεχουμε  παντελως απο καθε δραστηριοτητα.
να αφησουμε αυτη την παρηκμασμενη  χωρα να  βουτηχτεί στο βουρκο και να καει  δια παντος .
μονο ετσι υπαρχει πιθανότητα να  κοινωνήσουμε  μυστική πατριδα ξανα .
 

stealthgas

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουν 2014
Μηνύματα
1.484
Κριτικές
3
Like
496
Πόντοι
36
Απο όλο το διεθνή τύπο έχουν ξεκινήσει οι αρθρογραφίες για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Ισχύει ? Τι μορφής κρίση θα είναι ? Θα μας επηρεάσει σαν χώρα? Πόσο θα διαρκέσει?
Πως θα είναι η επόμενη ημέρα από τη κρίση?
Δεκτές όλες οι απόψεις

Οι λαμογιο οικονομολόγοι & χρηματιςτες & δημοσιογράφοι στο Bloomberg διακινούν τέτοιες παπαριες στο τέλος καθε έτους ετσι ωςτε να πέσουν οι τιμές των μετόχων και να αγοραςουν φθηνα

Το ιδιο έλεγαν κ περισυ

Το ποτε θα έρθει το τέλος κ η Δευτέρα παρουσία το ξερει μονο ο ΘΕΟΣ, τα
σημάδια στην ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ´ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ Κ ΥΦΕΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Δ

Διαγραμμένο μέλος 172663

Επισκέπτης
ποια υφεση ρε, ακομη και στην ταυλανδη οι τιμες ανεβαινουν.
στην ελβετια επισης εχουν να πεσουν από το 1800.
το να αναπτυσεσαι με 2% εκει που αναπτυσσοσουν με 6% δεν λεγεται υφεση.
οι βοπυκλγαροι, οι ρουμανοι, οι ουγγροι εχουν 10πλασιασει εισοδημα από τοτε που βγηκαν από τον κομμουνισμο, αμεις από τοτε το 1990 εχουμε απλα διπλασιασει, μετα το 2010 είχαμε μια πραγματικη υφεση του 30% μονο εμεις ισως σε ολη την ευρωπη
 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36
ρε σεις στοκοι,
οταν μιλαμε εδω γιοα παγκ. υφεση ΔΕΝ αναφερομαστε σε κατι αντιστοιχο της Ελλαδας -30-50% της προηγουμενης 10ετιας.

ΥΦΕΣΗ ειναι ενας οικονομικος ορος και εφαρμοζεται οταν η παγκοσμια οικονομια μεπι σε φαση "μη ανοδου" και εναρξης καθοδου.

Στην φαση αυτη ειμαστε σε σημαδια οτι η καμπυλη ανοδου εχει σταματησει να ειναι στην φαση της αυξησης , σταθεροποιειται (ή κειμενεται γυρω απο την σταθεροποιηση) , οποτε και ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ (παντα κατα τους αναλυτες) η εισαγωγη στην φαση της καθοδου.

Σταματησετ να ασχολειστε με θρεντς που ο εγκεφαλος σας αδυνατη να κατανοησει τα στοιχειωδη. Ειλικρινα, αυτο, θα σας συμβουλευε και ο ΑηΓιαννης εαν ηταν εδω μελος του τσιμπου.κομ. Αλλιως, απο την απελπισια του, μπορει να φερει την δευτερα παρουσια, με τις μαλακιες που λετε.
Φιλικα παντα!
 
Δ

Διαγραμμένο μέλος 172663

Επισκέπτης
ποιος οικονολογος σου ειπε ότι όταν παει η αναπτυξη από το 6% στο 2% θα παει και σε υφεση -2% και δεν θα παει πχ στο 4%?
 

stealthgas

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουν 2014
Μηνύματα
1.484
Κριτικές
3
Like
496
Πόντοι
36
ρε σεις στοκοι,
οταν μιλαμε εδω γιοα παγκ. υφεση ΔΕΝ αναφερομαστε σε κατι αντιστοιχο της Ελλαδας -30-50% της προηγουμενης 10ετιας.

ΥΦΕΣΗ ειναι ενας οικονομικος ορος και εφαρμοζεται οταν η παγκοσμια οικονομια μεπι σε φαση "μη ανοδου" και εναρξης καθοδου.

Στην φαση αυτη ειμαστε σε σημαδια οτι η καμπυλη ανοδου εχει σταματησει να ειναι στην φαση της αυξησης , σταθεροποιειται (ή κειμενεται γυρω απο την σταθεροποιηση) , οποτε και ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ (παντα κατα τους αναλυτες) η εισαγωγη στην φαση της καθοδου.

Σταματησετ να ασχολειστε με θρεντς που ο εγκεφαλος σας αδυνατη να κατανοησει τα στοιχειωδη. Ειλικρινα, αυτο, θα σας συμβουλευε και ο ΑηΓιαννης εαν ηταν εδω μελος του τσιμπου.κομ. Αλλιως, απο την απελπισια του, μπορει να φερει την δευτερα παρουσια, με τις μαλακιες που λετε.
Φιλικα παντα!

Άντε ρε γιδι
 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36
ANAMENETAI (βασει των φοβων/εκτιμησεων/αναλυσεων/γνωμων των οικ. αναλυτων)

Αυτο συζηταμε εδω.
 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36
εσυ περιμενε σημαδι του αγιαννη.

αληθεια, τι στον μπουτσο κανεις ε ενα τετοι θρεντ (και σαιτ αντιστοιχα?)

μπεεεεε!ευχαριστημενος? αντε τωρα, παρε ποδι.
 

mixalis k.

Σεβαστός
Εγγρ.
18 Νοε 2012
Μηνύματα
8.262
Like
5.037
Πόντοι
1.106

Ερχεται παγκόσμια οικονομική κρίση και οι κοινωνικές εκρήξεις είναι ήδη εδώ

Πληθαίνουν τα σημάδια ότι έχουμε μπει σε έναν νέο παγκόσμιο κύκλο κινημάτων διαμαρτυρίας που δεν είναι άσχετος από τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία
Ερχεται παγκόσμια οικονομική κρίση και οι κοινωνικές εκρήξεις είναι ήδη εδώ | in.gr

Στη Χιλή την περασμένη Παρασκευή έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση που είχε δει η πρωτεύουσα Σαντιάγο για δεκαετίες. Για πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές μίλησε η ίδια η Χιλιανή αστυνομία. Στον Ισημερινό είχαμε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στις επιλογές του προέδρου Λένιν Μορένο.

Στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες βίαιες διαδηλώσεις με μεγάλες συγκρούσεις με την αστυνομία που έχουν αρχίσει να έχουν και πραγματική επίπτωση στην κατάσταση της οικονομίας της περιοχής αυτής.

Ο Λίβανος ζει για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας που αφορά τις κοινωνικές συνθήκες και όχι τις αντιθέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Στην Καταλονία, ζούμε ξανά μέρες του 2017 με τεράστιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη Γαλλία, σε πείσμα των προσδοκιών της γαλλικής κυβέρνησης, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων συνεχίζεται, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια κινήματα διαμαρτυρία των τελευταίων ετών.

Εάν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός ότι στην Αργεντινή μόλις είχαμε μια μεγάλη εκλογική ήττα του Μάκρι υπό το βάρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας, το τοπίο συμπληρώνεται.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύκλο κοινωνικής και πολιτική διαμαρτυρίας ανάλογο με αυτό του 2011, όταν συνέπεσαν τα κινήματα των Αγανακτισμένων σε Ισπανία και Ελλάδα, το Occupy! στις ΗΠΑ και η Αραβική Άνοιξη; Ίσως είναι νωρίς για τέτοιες αναλογίες, όμως σίγουρα όλα δείχνουν ότι έχουμε ξαναμπεί σε μια φάση μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων.
Κοινωνικές εκρήξεις με μεγάλο βάθος

Οι κοινωνικές εκρήξεις που βλέπουμε έχουν διάφορες μορφές και διάφορες αιτίες. Αλλού τα αίτια φαντάζουν πιο άμεσα οικονομικά και σε άλλες περιπτώσεις φαντάζουν περισσότερο πολιτικά. Βέβαια, στην πραγματικότητα, πάντα οι μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις έρχονται ως αποτέλεσμα διεργασιών που δεν περιορίζονται απλώς σε κάποια μεμονωμένα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι απλώς ένας καταλύτης.

Το παράδειγμα των Κίτρινων Γιλέκων ήταν από αυτή την άποψη πολύ χαρακτηριστικό. Το κίνημα τυπικά ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για την επιβολή ενός πράσινου φόρου στα καύσιμα που σήμαινε επιβάρυνση κυρίως για ανθρώπους στην επαρχία που χρησιμοποιούσαν περισσότερο το αυτοκίνητο, εξαιτίας και της κατάργησης πολλών τοπικών γραμμών τρένου.

Στη διαδρομή το κίνημα μετατράπηκε σε ένα συνολικό κίνημα διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη θέση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και ενάντια στη διάχυτη αίσθηση διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ από τα την αρχική εχθρότητα στον πράσινο φόρο περάσαμε στην συνάντηση ανάμεσα σε κίτρινα γιλέκα και κινήματα για την κλιματική αλλαγή.

Αντίστοιχα στη Χιλή είναι προφανές ότι η δυσαρέσκεια δεν αφορούσε απλώς τις αυξήσεις στα μέτρα μεταφοράς, μια που αυτές λειτούργησαν απλώς ως καταλύτης συσσωρευμένης οργής για πολιτικές που δοκιμάζονται σε αυτή τη χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Το γεγονός ότι οι χώρες στις οποίες λαμβάνουν χώρα αυτές οι κοινωνικές εκρήξεις είναι κατά τεκμήριο αναπτυγμένες και σίγουρα όχι «εξαθλιωμένες» με τον τρόπο που μπορεί να αποδίδαμε αυτό το χαρακτηρισμό στην κοινωνική κατάσταση άλλων περιοχών του πλανήτη, δεν θα πρέπει να μας ξενίζει.

Μιλάμε για χώρες που μπορεί να τις θεωρούμε αναπτυγμένες με βάση κριτήρια όπως το ΑΕΠ ή τεχνολογική πρόοδος, όμως παραβλέπουμε την πραγματική τους κοινωνική συνθήκη.

Οι αναπτυγμένες κοινωνίες μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια να εμφάνισαν ονομαστική ανάπτυξη, όμως, την ίδια στιγμή έγιναν πιο άνισες και πιο επισφαλείς. Αυτό αφορά ειδικά τους νέους που βλέπουν ότι η είσοδός τους στην αγορά εργασίας γίνεται σε συνθήκες μεγάλης εργασιακής ανασφάλειας και συχνά με μισθολογικούς όρους που δεν αναλογούν στον αναβαθμισμένο αλφαβητισμό και τις αυξημένες δεξιότητές τους.

Την ίδια στιγμή επιμέρους προβλήματα που διογκώνονται κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα: η οικιστική κρίση, ιδίως στις μεγαλουπόλεις με την εκτίναξη των ενοικίων, ή η αύξηση του κόστους της χρήσης των υποδομών, από την ενέργεια μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες, περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και καθιστούν ακόμη πιο επισφαλή τη θέση των νέων εργαζομένων.

Σε ανάλογη κατεύθυνση και ζητήματα που αφορούν το κόστος δημόσιων αγαθών όπως η εκπαίδευση. Από κοντά και η αυξανόμενη μισθολογική πόλωση ανάμεσα στις κατώτερες και τις ανώτερες θέσεις της εργασιακής ιεραρχίες.

Η ανάδυση κοινών και ενοποιητικών στοιχείων

Σε αυτό το τοπίο αναδύονται και κοινά στοιχεία που ενοποιούν αυτά τα μεγάλα κινήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται μέσα από την επικέντρωση σε μία πλευρά που λειτουργεί ως μετωνυμία για ένα σύνολο προβλημάτων, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της καταπίεσης από το κεντρικό κράτος, κάτι που είναι έντονο στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ.

Σε άλλες είναι η απόρριψη μιας δυνατότητας αυτοδιάθεσης, που θα επέτρεπε συνολική απάντηση και στα επιμέρους αιτήματα, κάτι πολύ χαρακτηριστικό στη φόρτιση που παίρνει το θέμα της ανεξαρτησίας στην περίπτωση της Καταλονίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η διάχυτη παγκοσμίως νεανική εξέγερση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, έχουμε ένα θέμα που είναι αρκούντως καθολικό και αρκούντως επείγον ώστε λειτουργεί και ως μηχανισμός ενοποίησης και ως κίνητρο για άμεση δράση, όπως φάνηκε και από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην περίπτωση της Γαλλίας το ενοποιητικό στοιχείο ήταν ακόμη πιο απλό: το ίδιο το κίτρινο γιλέκο που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά όλοι οι οδηγοί στο αυτοκίνητο ως σύμβολο δυσαρέσκειας για όλες τις πλευρές των πολιτικών που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των απλών πολιτών.

Η επερχόμενη οικονομική κρίση και το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων

Ο προηγούμενος μεγάλος κύκλος κοινωνικής διαμαρτυρίας γεννήθηκε στον απόηχο μιας μεγάλης δομικής οικονομικής κρίσης που δεν ήταν απλώς κρίση ενός μοντέλου λειτουργίας του χρηματοοικονομικού τομέα, με τις μεγάλες «φούσκες» και την απόσταση από τις τάσεις της πραγματικής οικονομίας. Ήταν ταυτόχρονα και κρίση ενός συνολικότερου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Η έμφαση στη λογική «η αγορά ξέρει καλύτερα», η αποχώρηση του κράτους από τομείς δραστηριότητας με ταυτόχρονα διατήρηση της σημασίας των κρατικών δαπανών για μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας, η όλο και πιο άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των εργαζομένων, ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου που έφτασε σε ανοιχτή κρίση το 2007-2008.

Παρά την κλίμακα της κρίσης και των κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων που είχε, η απάντηση σε αυτή την κρίση, πέραν από την γενίκευση πρακτικών των κεντρικών τραπεζών όπως η «ποσοτική χαλάρωση», δεν θα είναι κάποια αλλαγή του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου. Ακόμη χειρότερα, η συγκυρία της κρίσης θα αξιοποιηθεί περισσότερο ως δικαιολογία για την εμπέδωση ακόμη περισσότερο μιας λογικής «μειωμένων προσδοκιών» στα λαϊκά στρώματα παρά ως αφετηρία για μια επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου.

Μάλιστα, μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις στο δεύτερο μισό της δεκαετίας με κεντρικό χαρακτηριστικό εκλογικές ή πολιτικές ήττες ρευμάτων που διακήρυξαν την αντίθεση στο προηγούμενο οικονομικό μοντέλο, θεωρήθηκαν, ίσως και με αλαζονικό τρόπο, επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιπλέον, μόνο ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται σε επιβράδυνση και υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, οι περισσότεροι σχεδιαστές πολιτικών κατά βάση σκέφτονται εντός των ορίων μιας αντίληψης λιτότητας, περιορισμού των κοινωνικών δαπανών και ακόμη μεγαλύτερης ελαστικοποίησης της εργασίας στο όνομα της ανάπτυξης και της «προσέλκυσης επενδύσεων», αδυνατώντας να αναλογιστούν ότι μεσοπρόθεσμα η εκτίναξη της ανισότητας και της επισφάλειας θα οδηγήσει σε κύκλους κοινωνικών εκρήξεων.

Όμως, τώρα φαίνεται ότι η πραγματικότητα παίρνει με έναν τρόπο την εκδίκησή της. Αποδεικνύοντας ότι η ανοιχτή πληγή στην παγκόσμια οικονομία και η πραγματική αιτία των κοινωνικών εκρήξεων είναι η εθελοτυφλία μπροστά σε στα προβλήματα ενός οικονομικού μοντέλου που ολοένα και περισσότερο θεωρεί αναγκαία συνθήκη της ανάπτυξης την ανισότητα και την επισφάλεια.
Τρομολαγνικο αρθρο που προετοιμάζει το έδαφος ωστε αν τα σκατωσει η ΝΔ να αποδοθούν οι ευθύνες στην παγκόσμια κριση.
Κατι σαν τον μπουχεσα δηλ.
 

skieros

Σεβαστός
Εγγρ.
9 Μαΐ 2011
Μηνύματα
2.129
Κριτικές
27
Like
1.500
Πόντοι
1.720
Μια καλή λύση για οικονομική ευημερία όλου του πλανήτη θα είναι το σύνολο του δυτικού κόσμου να στραφεί κατά των ισλαμικών κρατών της μέσης ανατολής.
Ως συνέπεια θα απελευθερωθεί το σύνολο του ορυκτού πλανήτη της αραβικής χερσονήσου που μέχρι σήμερα τα κέρδη και την εκμετάλλευσή του μοιράζονται μετρημένες στα δάχτυλά των χεριών οικογένειες εμίρηδων , σεϊχηδων κλπ.

Επίσης αν επιτευχθεί παράλληλα και ο αφανισμός αυτής της θρησκείας , θα μειωθεί σημαντικά ο υπερπληθυσμός του πλανήτη και οι κοινωνίες θα απαλλαγούν από τους κινδύνους του να εμπεριέχονται ισλαμιστές γενικά μέσα σε αυτές (τρομοκρατία , ληστείες , φόνοι κλπ.)
 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36
Απο όλο το διεθνή τύπο έχουν ξεκινήσει οι αρθρογραφίες για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Ισχύει ? Τι μορφής κρίση θα είναι ? Θα μας επηρεάσει σαν χώρα? Πόσο θα διαρκέσει?
Πως θα είναι η επόμενη ημέρα από τη κρίση?
Δεκτές όλες οι απόψεις


Γνωμη μου:

Ισχυει.

Θα ειναι κυριως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και με κοινωνικες προεκτασεις, κυριως στα κρατη που δεν θα ειναι προετοιμασμενα.

Θα μας επηρεασει, οχι ομως οσο σε αρκετα αλλα κρατη - η ελλαδα έχει καποιους στατιστικους παραγοντες και δείκτες οικονομίας/δομές κοινωνίας που την κανουν λιγοτερο ευαλωτη σε αυτό απο το οποίο θα ξεκινησει η κριση. (εμφαση στο "ξεκινησει")

Θα διαρκεσει 5-7 χρόνια, εως 12 χρονια στα πιο ασθενη κρατη, από την στιγμή που θα αρχισει να αφηνει τα πρωτα σημαδια στη μεγαλη μαζα των πληθυσμων.

Η επομενη ημερα, σταδιακα, θα επιφερει βαθειες αλλαγες στον τροπο ζωης μας, επηρεαζοντας την καθημερινοτητα. Ισως μειωση της καταναλωσης και τροποποιηση πολλων συνηθειων και επιλογων του μεσου πολιτη. Η ζωη ομως δεν σταματει και θα βρεθουν διεξοδοι σε εναλλακτικους και παραλληλους δρομους.
Οι πιο προσαρμοστικοι (πολιτες ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ) συντομοτερα θα ισορροπησουν στην νεα θεση τους.
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.200
Κριτικές
7
Like
10.306
Πόντοι
1.686
Μια καλή λύση για οικονομική ευημερία όλου του πλανήτη θα είναι το σύνολο του δυτικού κόσμου να στραφεί κατά των ισλαμικών κρατών της μέσης ανατολής.
Ως συνέπεια θα απελευθερωθεί το σύνολο του ορυκτού πλανήτη της αραβικής χερσονήσου που μέχρι σήμερα τα κέρδη και την εκμετάλλευσή του μοιράζονται μετρημένες στα δάχτυλά των χεριών οικογένειες εμίρηδων , σεϊχηδων κλπ.

Επίσης αν επιτευχθεί παράλληλα και ο αφανισμός αυτής της θρησκείας , θα μειωθεί σημαντικά ο υπερπληθυσμός του πλανήτη και οι κοινωνίες θα απαλλαγούν από τους κινδύνους του να εμπεριέχονται ισλαμιστές γενικά μέσα σε αυτές (τρομοκρατία , ληστείες , φόνοι κλπ.)

Πληθυσμός ατόμων που έχουν υποστεί την πλύση
εγκεφάλου και είναι μουσουλμάνοι: 1 ΔΙΣ 800 εκατ.


Islam has 1.8 billion adherents, making up about 24.1% of the world population.


Πολύ δύσκολα μαζεύονται αυτοί οι τρελαμένοι που θέλουν να επιβάλουν
σε όλους τις παλαβομάρες τους.


 

fylobios30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2012
Μηνύματα
11.051
Κριτικές
2
Like
2.207
Πόντοι
606
Πληθυσμός ατόμων που έχουν υποστεί την πλύση
εγκεφάλου και είναι μουσουλμάνοι: 1 ΔΙΣ 800 εκατ.


Islam has 1.8 billion adherents, making up about 24.1% of the world population.


Πολύ δύσκολα μαζεύονται αυτοί οι τρελαμένοι που θέλουν να επιβάλουν
σε όλους τις παλαβομάρες τους.

Με κάτι παληκάρια σαν αυτά που είχε η ευρώπη δεκαετία του 1930 θα μαζευτούν μόνοι τους.
Θα φύγουν κολυμπώντας ακόμη και από εκεί που δεν έχει θάλασσα !!!!!!!!!!!!!
 

fylobios30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2012
Μηνύματα
11.051
Κριτικές
2
Like
2.207
Πόντοι
606
Επίσης αν επιτευχθεί παράλληλα και ο αφανισμός αυτής της θρησκείας , θα μειωθεί σημαντικά ο υπερπληθυσμός του πλανήτη και οι κοινωνίες θα απαλλαγούν από τους κινδύνους του να εμπεριέχονται ισλαμιστές γενικά μέσα σε αυτές (τρομοκρατία , ληστείες , φόνοι κλπ.)

Αστεία υπόθεση .
Ας αφήσουν τη Γερμανία να ξαναφτιάξει στρατό ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ με τον όρο να τους φάει λάχανο ! ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ.
 

julian73

Μέλος
Εγγρ.
29 Νοε 2005
Μηνύματα
430
Κριτικές
4
Like
73
Πόντοι
1
Αστεία υπόθεση .
Ας αφήσουν τη Γερμανία να ξαναφτιάξει στρατό ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ με τον όρο να τους φάει λάχανο ! ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ.
Πολύ καλή ιδέα, αλλά με μια προσθήκη. Οι στολές να είναι του Hugo Boss.
Ξανά...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom