Φυσικά και μία κυβέρνηση εκλέγεται για 4 χρόνια βάσει του Συντάγματος πάντα. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου διακόπτεται για διάφορους λόγους ο βίος μίας βουλευτικής περιόδου, είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μείζον εθνικό θέμα(βλέπε 2007 όπου προκηρύχθηκαν εκλογές για να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός το Δεκέμβριο
) είτε λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντα κατά πρόβλεψη του Συντάγματος.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει το βίο της. Για να πιούμε όλοι μαζί το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους από τη ''νέα διακυβέρνηση''. Για να κυβερνήσει κάποια στιγμή και όχι 6 περίπου χρόνια μετά την εκλογή της να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση.
Θα θυμίσω σε μερικούς ξεχασιάρηδες ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι εκείνος που μετά ακριβώς από τις εκλογές του 2007, και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερχόταν μία σοβαρή εσωτερική κρίση, ''διέρρεε'' με τα γνωστά παπαγαλάκια του της προπαγάνδας που κατευθυνόταν από τον επικεφαλής του επικοινωνιακού του επιτελείου το ενδεχόμενο νέων εκλογών, οι οποίες προφανέστατα θα ήταν μέσα στο ''πνεύμα'' του Συντάγματος, μιας και βλέπω κάποιους όψιμους ''συνταγματολόγους'' που ''κόπτονται'' για την τήρηση του θεμελιώδους νόμου του Κράτους μας. Και επίσης, δεν είδα κανέναν ''συνταγματολόγο'' να εκφέρει την επιστημονική του άποψη ως προς το εάν και κατά πόσον η σύνταξη ενός κρατικού προϋπολογισμού συνιστά ''μείζον εθνικό θέμα'' δυνάμενο να αιτιολογήσει την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Υπάρχε διαφορά ανάμεσα στο ''γράμμα'' και το ''πνεύμα'' του νόμου. Και υπάρχει διαφορά επιστήμης και πολιτικής πράξης. Αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό. Οι αναλύσεις των συνταγματολόγων είναι πάρα πολύ ωραίες για την από καθέδρας διδασκαλία, όχι όμως κατ' ανάγκην για την πολιτική πράξη. Προκαλώντας το ΠΑΣΟΚ εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο, δεν παραβιάζει καμία διάταξη του Συντάγματος. Αντιθέτως, είναι απόλυτα σύμφωνες οι ενέργειές του με το γράμμα του. Και επί τη ευκαιρία, μία ερώτηση προς τους διάφορους ''συνταγματολόγους'' και παντός είδους ειδήμονες:Πού λέει το Σύνταγμα ότι η αντιπολίτευση πρέπει να συντάσσεται με την κυβέρνηση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; ας μου πει κάποιος και εμένα τη σχετική διάταξη, γιατί όσο και να ψάχνω δεν μπορώ να την βρω..........
Στην τελική ανάλυση, κυρίαρχο όργανο είναι ο λαός. Τυχόν άρνηση σύμπραξης των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί από εμάς τους ίδιους, αφού θα πρέπει να γίνουν γενικές βουλευτικές εκλογές. Και καθένας από εμάς θα κληθεί να πάρει θέση. Και όποιος νομίζει ότι συνετελέσθη συνταγματικό πραξικόπημα, θα τιμωρήσει με την ψήφο του τους ''πραξικοπηματίες''. Και όποιος νομίζει ότι επρόκειτο για μία ενσυνείδητη πολιτική επιλογή, μπορεί να τους επιβραβεύσει.
Τέλος, αν και τονίζω πως προσωπικά έχω αρχίσει και διασκεδάζω αφάνταστα με τους παρόντες κυβερνώντες και θα λυπηθώ πάρα πολύ εάν στερηθώ την κωμωδία την οποία απλόχερα καθημερινά μας προσφέρουν, θα ήθελα να μου πουν οι κοπτόμενοι για την ''συνταγματική τάξη'' την οποία ''κατάφωρα παραβιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης'', τι θα έλεγαν εάν από τώρα είχε δηλώσει σύμπραξη με την κυβέρνηση στην επανεκλογή του κ. Παπούλια ως Προέδρου της Δημοκρατίας; οι μεν υποστηρικτές της ΝΔ θα έλεγαν ότι φοβάται το ΠΑΣΟΚ να πάει σε εκλογές γιατί θα τις χάσει, οι δε εξ αριστερών ψάλτες της ΝΔ θα εξαπέλυαν μύδρους κατά του δικομματισμού, ο οποίος συνέπραξε στην εκλογή του Προόεδρου της Δημοκρατίας, ότι οι δύο μεγάλοι τα έχουν κάνει πλακάκια μεταξύ τους και άλλα παρόμοια, με προφανή στόχο την αλίευση ψήφων από το ΠΑΣΟΚ. Επομένως, με πολιτικούς όρους μιλώντας, δεν υπάρχει άλλη ενδεδειγμένη πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ πλην της μη σύμπραξης με την κυβέρνηση στο εν λόγω θέμα. Και τουλάχιστον, την έχει εκφράσει δημόσια, ευθαρσώς και ευθέως. Και θα κριθεί από το λαό. Και όσοι προτιμούνε το σημερινό ''θίασο'', μπορούν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν.