Χωρίς εξάρσεις, εντάσεις και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έληξε η τηλεμαχία των αρχηγών των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Αν και σε ορισμένα σημεία του τηλεδιαλόγου οι τόνοι φάνηκαν να ανεβαίνουν, ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Παπανδρέου, όρθιοι ο ένας απέναντι στον άλλον και με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη, δεν κόμισαν κάτι νέο στον προεκλογικό πολιτικό διάλογο, πέραν των γνωστών θέσεών τους.
Σε γενικές γραμμές, ο κ. Καραμανλής επέμεινε για το ανέφικτο και ανεδαφικό των προτάσεων Παπανδρέου, ο δε αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ανάπτυξης.
Οι ενότητες στις οποίες τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν πέντε:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε έντονα τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία, όπως είπε, καθιστά δυσβάστακτο το εξωτερικό χρέος το οποίο είναι κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί βρίσκεται σε δρόμο ανευθυνότητας.
Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου, έθεσε το δίλλημα «ή μία κυβέρνηση που θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα» και αναρωτήθηκε γιατί το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ και πού πήγαν τα χρήματα.
Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι τόκοι από τα χρέη που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το έλλειμμα από 8% σε 3%.
«Δεν είναι αξιόπιστοι οι υπολογισμοί του κ. Καραμανλή. Εμείς μιλάμε με συγκεκριμένο σχέδιο 100 ημερών για να εκκινήσει η οικονομία. Για το χρέος, 50 δισ. ευρώ μας φόρτωσε ο Μητσοτάκης και αλλά 100 δισ. ευρώ εσείς. Το πρόγραμμά μας είναι δίκαιο και ρεαλιστικό», είπε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας: «Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Όχι η εργασία περισσότερο από το κεφάλαιο».
ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και για επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. «Έχω δεσμευτεί για 1 δισ. ευρώ και 5% επί του ΑΕΠ μέσα σε μία τετραετία για την Παιδεία», είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ αναφερόμενος στην Υγεία είπε ότι έπρεπε να προσληφθούν νοσηλευτές και όχι αγροφύλακες.
Επίσης, κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ προωθεί μέσω βουλευτικών γραφείων τα προγράμματα stage σε «ημετέρους» και το χαρακτήρισε ως «αίσχος». Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων σχετικά με το ασφαλιστικό.
Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του, χαρακτήρισε ως «ασαφείς εκθέσεις ιδεών» αυτά που έλεγε ο αντίπαλός του και τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε την ανεργία και στήριξε τους εργαζόμενους.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στο ασφαλιστικό δεν ακούστηκε κάτι το χειροπιαστό από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος «πάντα έβρισκε προφάσεις για να αποχωρεί από τον διάλογο», όπως είπε.
Αναφερόμενος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το άσυλο δεν μπορεί να είναι κέντρο καταστροφικής μανίας και χαρακτήρισε ως «τραγική παλινωδία» τις θέσεις του κ. Παπανδρέου στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων. «Λέει ωραίες κουβέντες το ΠΑΣΟΚ, αλλά με ασάφεια», είπε χαρακτηριστικά.
Όταν ο κ. Παπανδρέου έθιξε το θέμα των stage, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι συνδικαλιστές δίνουν παραπλανητικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι πράγματι δεν είναι μόνιμη δουλειά, αλλά προσφέρει εμπειρία και έχει κάποια πλεονεκτήματα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση ως τον «μεγάλο ασθενή». Μίλησε για εξάπλωση του θεσμού των ΚΕΠ, αν και παραδέχθηκε ότι ιδρύθηκαν επί προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο κ. Καραμανλής ζει σε άλλη χώρα και αναφέρθηκε στην υπόθεση Βατοπεδίου και σε άλλα σκάνδαλα.
Απαντώντας ο κ. Καραμανλής, είπε ότι όλες οι υποθέσεις κατέληξαν στη δικαιοσύνη. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το χρηματιστήριο. Στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί κανένας να κάνει αυτοκριτική, τόση αλαζονεία;», διερωτήθηκε.
«Ψεύδεστε, όταν λέτε «όλα στο φως». Δυο φορές δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το Βατοπέδι. Όπως και για τη Siemens. Εγώ σας έχω πει να ματώσουμε. Και για το χρηματιστήριο, εσείς δεν προχωρήσατε σε εξεταστική επιτροπή. Εγώ θα ζητήσω σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Παπούλια για τη διαφάνεια», είπε με έντονο ύφος ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας τον χαρακτηρισμό «κωμωδία» από τον πρόεδρο της ΝΔ, για τα όσα είπε.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΥΠΟΔΟΜΕΣ
«Δικαιώνονται οι θέσεις μας για την πράσινη ανάπτυξη», είπε ο κ. Παπανδρέου και προανήγγειλε ότι το χωροταξικό σχέδιο του κ. Σουφλιά πρόκειται να αποσυρθεί. «Τέλος στην ανάπτυξη που είναι μόνο τσιμέντο. Αν νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, τότε ο Καραμανλής δεν βλέπει την πραγματικότητα», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής μίλησε για «αόριστες εξαγγελίες». «Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένο έργο. Κάνετε λάθος κ. Παπανδρέου να μην ακούτε συμβουλές ανθρώπων που δεν επιθυμούν να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός. Είναι μεγάλη μεταρρύθμιση. Είμαστε μεταξύ των 4 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καλύψει ή καλύπτουν τα όρια του Κιότο», είπε, μεταξύ άλλων, και αναφέρθηκε στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, ρωτώντας αν το ΠΑΣΟΚ θα τη σταματήσει.
«Μη βάζετε λόγια στο στόμα μου που δεν έχω πει. Για τα δάση, δεν αρκούν τα λόγια. Χρειάζεται πολιτική, δεν κάνατε τίποτα. Γι’ αυτό κάηκαν τα δάση», τόνισε ο Παπανδρέου, ενώ σχετικά με την εκτροπή, είπε: «Δεν είπα ποτέ ότι θα σταματήσουμε την εκτροπή, αλλά ότι πρέπει να επαναξιολογήσουμε την πολική για τους υδάτινους πόρους.»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε δύο άξονες της εξωτερικής πολιτικής: να βρίσκεται η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών.
«Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία αφενός στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αφετέρου στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», δήλωσε.
Υπενθύμισε ότι η χώρα μας είχε δύο επιτυχίες πρόσφατα:
Την ένταξη του Αϊ Στράτη για πρώτη φορά σε συμμαχική άσκηση και την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι η Τουρκία υποχρεούται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής.
«Στο Κυπριακό στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση για δίκαιη και βιώσιμη λύση», είπε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε πολύ μεγάλη επιτυχία τις ενεργειακές συμφωνίες της χώρας μας.
Στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τόνισε ότι καμία ευκαιρία δεν χάθηκε, αντίθετα το πλαίσιο αξιολόγησης της γείτονος έγινε πιο ξεκάθαρο και αυστηρό.
Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε επικίνδυνα και ανεύθυνα τα σχετικά με την επανεξέταση της συμφωνίας για τον Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη.
Συνέχισε αναφέροντας: «Διέκρινα έμμεση προσπάθεια να μου καταλογίσετε υποχωρητικότητα. Αυτό δεν επιτρέπετε να το κάνετε. Έχω αποδείξει ότι μπορώ να παίρνω αποφάσεις που στεναχωρούν. Μιλώ για τη σθεναρή στάση στο σχέδιο Ανάν που βοήθησε τους Κυπρίους αδελφούς να ψηφίσουν όπως ήθελαν. Αντίθετα, εσείς δημοσίως τους πιέζατε να το δεχθούν. Επίσης, δεν ήμουν στην κυβέρνηση με τα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν».
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «λέει ψέματα» και είπε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε ώστε να μπει όχι μόνο η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά να έχουν το δικαίωμα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι εκείνος πήρε μία θέση και μία δύσκολη απόφαση. «Εγώ πήρα το πολιτικό κόστος, έπρεπε να πάρω θέση», είπε, συμπληρώνοντας ότι αύριο θα παλέψει με την ηγεσία της Κύπρου για μία δικαιότερη λύση.
Ως προς το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Εμείς το ξεκινήσαμε, ελπίζω ότι εμείς θα το τελειώσουμε».
Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε στο Ελσίνκι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μπει στην ΕΕ ανεξαρτήτως λύσης. «Ξέρω από διαπραγματεύσεις», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας στον Κ. Καραμανλή είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν διαπραγματεύθηκε, όταν μπορούσαν να λυθούν ζητήματα, όταν η χώρα είχε μεγαλύτερο κύρος και ισχύ.
Στόχος μας στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να αποκτήσει η Ελλάδα κύρος και ισχύ διαπραγμάτευσης όπως είχε παλαιότερα, ώστε να έχει φωνή και να μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντά της και να επιλύσει τα μεγάλα της εθνικά θέματα. Τέλος, πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι μπροστάρης στον αγώνα της Ελλάδας για να επανέλθει η χώρα στο διεθνές προσκήνιο.