Kαποιοι μπερδευετε τις εννοιες και τις χρησιμοποιειτε κατα πως θελει η γκλαβα σας και οχι κατα πως οριζονται πραγματικα.
Τι θα πει φασιστας? Η στρατιωτικη δικτατορια του 67 ηταν φασιστικη? Διαβαστε Πουλατζα πχ για να δειτε τι ακριβως ηταν , αν θελετε εν παση περιπτωση μια εγκυρη αριστερη αποψη.
Eπισης οι μοναρχικοι ηταν φασιστες? Καθε αλλο πουθενα και κατα καμια εννοια δε ταυτιζονται τα δυο συστηματα. Που τα βρηκατε αυτα?
Παντως αν δεχτουμε πως αυθεντικος εκφραστης του φασισμου υπηρξε ο Μουσολινι, και πως ο Βενιζελος τον θαυμαζε - οπως και ο Πλαστηρας μπορουμε να καταλαβουμε τι στην Ελλαδα υπηρξε κοντα στο φασισμο.
Ο Μεταξας επισης ειχε χαρακτηριστικα κοντα στο φασισμο αλλα και μεγαλη υπαγωγη στο παλατι. Κατι που τον διαφοροποιει απο τον Μουσολινι πχ η πολυ περισσοτερο τον Χιτλερ.
Επισης πολυ κοντα στο φασισμο υπηρξε ο Περον στην Αργεντινη, θαυμαστης του Μουσολινι. Και φυσικα αντιγραφο του Περον στην Ελλαδα υπηρξε ο Παπανδρεου.
Τωρα για την στρατιωτικη χουντα της Ελλαδας αυτο που εκανε ηταν οτι ξωπεταξε το παλατι και ολα τα συμφεροντα που το περιστοιχιζαν. Δηλαδη οτι αποτελουσε για δεκαετιες στην ελληνικη ιστορια τη λεγομενη " δεξια" η οποια ηταν και κατα κανονα αγγλοφιλη ( χωρις να αποκλειοταν παρεκκλισεις ). Οτι δηλαδη ειχαν κανει αντιστοιχα κινηματα στρατιωτικων στη Μεση Ανατολη
( Ιρακ, Αιγυπτο, Λιβυη). Στη συνεχεια επεσε επειδη παραηταν στο παλιο αμερικανικο ψυχροπολεμικο στυλ και δεν ακολουθησε πληρως τη νεα πολιτικη της υφεσης (Νιξον-Κισσινγκερ).
Αν και εκανε ανοιγματα στην ΕΣΣΔ και το ανατολικο μπλοκ και υπηρχαν αρκετες επαφες και μαλιστα καλες. Οπως αλλωστε και ο Νασερ εντος της Αιγυπτου ηταν αντικομμουνιστης φανατικος αλλα η Αιγυπτος διατηρουσε πολυ καλες εξωτερικες σχεσεις με το ανατολικο μπλοκ και την ΕΣΣΔ.
Βεβαια αυτα δε σημαινουν κατι. πχ οτι η χουντα δεν ηταν φασιστικη ειναι φορμαλιστικο συμπερασμα και οχι αξιολογικο. Στρατιωτικο καθεστως ηταν και ηταν βεβαιως αυταρχικο καθεστως και μη δημοκρατικα νομιμοποιημενο με καμια εννοια.