«Συγγνώμη από την οικογένειά του»
20/4/2007 11:02
Σοκάρει με την ομολογία του ένας εκ των οπαδών του Ολυμπιακού ο οποίος παραδέχτηκε ότι χτύπησε δύο φορές με σίδερο στο κεφάλι τον Μιχάλη Φιλόπουλο. Ο 38χρονος, φερόμενος ως ύποπτος της δολοφονίας του οπαδού του Παναθηναϊκού, στην κατάθεσή του περιγράφει τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στο αιματηρό επεισόδιο, ενώ έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένειά του θύματος. Μάλιστα παραδέχτηκε ότι «είχαμε σταμπάρει από παλιά το θύμα» και αποκάλυψε ότι το ραντεβού του θανάτου είχε κλειστεί στο δημαρχείο του Περιστερίου.
Πιο συγκεκριμένα ο οπαδός του Ολυμπιακού στην κατάθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για τα επεισόδια στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από τον αγώνα βόλεϊ μαζευτήκαμε στην ?Ερυθρόλευκη Στρατιά?, τον σύνδεσμό που είναι κοντά στο γήπεδο Καραϊσκάκη και αποφασίσαμε να πάμε στην Παιανία να πάρουμε το αίμα μας πίσω για δύο περιστατικά που είχαν γίνει στο Παγκράτι. Εκεί και τις δύο φορές ήταν το παιδί που σκοτώθηκε στην Παιανία από τον Κολωνό και το είχαμε σταμπάρει από τότε. Αυτός ήταν γνωστός και είχε χτυπήσει παιδιά δικά μας. Εκεί στην ?Ερυθρόλευκη Στρατιά? ήμασταν περίπου 50 άτομα. Λίγες μέρες πριν από τα επεισόδια βρεθήκαμε οι αντίπαλοι φίλαθλοι, στο Περιστέρι μάλλον, στην πλατεία, στο δημαρχείο και δώσαμε ραντεβού για την Παιανία. Εκεί ήταν και το παιδί που σκοτώθηκε. Δεν μαλώσαμε εκεί και δώσαμε ραντεβού για την Παιανία. Συναντηθήκαμε στο Καραϊσκάκη. Εκεί οι Ν.Κ., Τ.Π., Μ.Μ. και Μ.Κ. μάς είπαν ότι όποιος δεν ήθελε να πάει, να έφευγε και όσοι πήγαιναν δεν θα έκαναν πίσω. Μαζεύτηκαν όλοι οι σκληροπυρηνικοί του Ολυμπιακού. Εμένα μου φώναζαν όταν πήγαινα στο γήπεδο γιατί είμαι πρεζάκι, όμως με φώναζαν για το ξύλο γιατί ξέρουν ότι μπαίνω πάντα μπροστά».
«Μέσα και Σέρβοι»
«Εκεί, στο Καραϊσκάκη, είδα ότι όλα τα παιδιά, γύρω στα 300 άτομα, είχαν κράνη, φωτοβολίδες, ξύλα, μαχαίρια, σιδερολοστούς, έτοιμοι για επεισόδια. Εγώ είχα σιδερολοστούς και φορούσα κράνος. Μαζί μας ήταν και 50 Σέρβοι από την ομάδα του Ερυθρού Αστέρα. Στον Σταυρό που κάναμε στάση οργανωθήκαμε καλά. Πήραμε ξύλα, πέτρες, λοστάρια και ό,τι άλλο βρίσκαμε. Ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο. ʼλλωστε γι΄ αυτό πηγαίναμε, κανένας δεν ενδιαφερόταν για το παιχνίδι. Τη στάση την κάναμε γιατί έφυγαν οι Ζητάδες που μας συνόδευαν και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να εξοπλιστούμε καλύτερα. Φτάνοντας στο σημείο οι Παναθηναϊκοί μάς πέταξαν μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες, αλλά εμείς δεν σπάγαμε και πέφταμε πάνω τους. Οι Σέρβοι που ήταν μαζί μας πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Εγώ ήμουν στην πρώτη γραμμή μαζί με τον Τ.Κ., τον Μ.Μ. και τον Μ.Κ., τον Τ.Π. και τον Μ. Όλοι εκτός από εμένα κρατούσαν μεγάλα μαχαίρια».
«Ζητώ συγγνώμη»
«Όλοι στην πρώτη σειρά φορούσαμε κράνη εκτός από τον Ν.Κ. Κάνουμε ?ντου? στους Παναθηναϊκούς. Όλοι έφυγαν και μόνο ο Κολωνιώτης έμεινε τελευταίος και έγραφε τα επεισόδια με το κινητό τηλέφωνο. Πέσαμε όλοι πάνω του. Εγώ του έριξα δύο με το σίδερο στο κεφάλι. Ο Τ.Κ., ο Τ.Π., ο Μ.Μ. τον χτύπησαν με ξύλο, ενώ ο Κ. και ο Τ. με μαχαίρι. Τον είδα που έπεσε από το δικό μου χτύπημα. Γινόταν πόλεμος και ο καθένας έσωζε το τομάρι του. Η κατάσταση είχε ξεφύγει. Γινόταν μάχη σώμα με σώμα, πόλεμος. Από τους Παναθηναϊκούς ήταν ο Ηλ., ο Κ. και ο Η.Π. Εγώ δεν ήθελα να πεθάνει το παιδί. Νιώθω τύψεις. Στη θέση του θα μπορούσα να ήμουν εγώ. Ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά του».
Στο μεταξύ ευθύνες στην Αστυνομία για τα επεισόδια της Λαυρίου έριξαν οι πέντε ύποπτοι που κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης στην εισαγγελία. Και τα πέντε άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ζήτησαν την ακύρωση της μέχρι τώρα δικογραφίας λόγω σφάλματος στην διαδικασία των καταθέσεων, ενώ σε ερώτηση ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού δήλωσαν άσχετοι με το όλο ζήτημα. Παράλληλα, χαρακτήρισαν «ψυχοπαθή και ναρκομανή» τον ύποπτο που κατέθεσε πως σκότωσε μαζί με άλλους τρεις τον Φιλόπουλο. Οι ύποπτοι πήραν προθεσμία και θα παρουσιαστούν ξανά στον εισαγγελέα στις 24 και 27 του μήνα.
Η αστυνομία έχει μεγάλες ευθύνες για τα επεισόδια της Λαυρίου σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι πέντε ύποπτοι, εκ των οποίων οι δύο είναι στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που κλήθηκαν να καταθέσουν το πρωί της Πέμπτης στην εισαγγελία. Όλοι τους ακολούθησαν κοινή υπερασπιστική γραμμή, λέγοντας πως οι αστυνομικές αρχές δεν έκαναν τίποτε για να εμποδίσουν την πομπή από μηχανάκια, παρά το γεγονός ότι πέρασαν μέσα από την Αθήνα και παρότι πολλοί επιβαίνοντες σε αυτά είχαν κοντάρια και άλλα «υλικά πολέμου».
Παράλληλα, οι δικηγόροι των πέντε ατόμων ζήτησαν την ακύρωση της δικογραφίας καθώς υποστηρίζουν πως οι μέχρι τώρα καταθέσεις έγιναν με παράνομο και εσφαλμένο τρόπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA», όλοι τους δήλωσαν «αθώοι και άσχετοι με το όλο ζήτημα». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν αναφορικά με την κατάθεση ενός άλλου υπόπτου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι χτύπησε τον Μιχάλη Φιλόπουλο μαζί με άλλα τρία άτομα, απάντησαν πως το συγκεκριμένο άτομο ήταν ψυχοπαθής και ναρκομανής.
Από εκεί και πέρα, όπως έγινε γνωστό, οι ύποπτοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και μπροστά στον εισαγγελέα, ζητώντας παράλληλα προθεσμία για να προετοιμαστούν για την υπεράσπισή τους. Τελικά τους δόθηκε προθεσμία έως τις 24 και 27 Απριλίου.