Η κοινωνία απαντά μόνη της στην ερώτηση του θρεντ.....
Αμηχανία στα κομματικά επιτελεία
Εκλογικά σενάρια αναζωπυρώνει το νέο πολιτικό σκηνικό που δείχνουν τα γκάλοπ
Η δύναμη των κομμάτων στη δημοσκόπηση της Alco
Τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού αποτυπώνουν η μία μετά την άλλη οι έρευνες της κοινής γνώμης οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις αρχές του 2008, αναγκάζοντας, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να ξανακοιτάξουν τον εκλογικό τους σχεδιασμό.
Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Alco για το Πρώτο Θέμα, επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, κυριότερο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων και η θεαματική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά των κομμάτων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ 26,9%, ΠΑΣΟΚ 23,2%, ΚΚΕ 7,3%, ΣΥΡΙΖΑ 17,3% και ΛΑΟΣ 4,5% .
Στην ίδια δημοσκόπηση (5-7 Μαρτίου σε 1.200 άτομα) το 56,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήρθε η ώρα στην Ελλάδα για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και το 20,1% θα προτιμούσε αυτή να είναι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 43,6% μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29,7% μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα σενάρια των πρόωρων εκλογών μετά το φθινόπωρο που έχει κρύψει στο συρτάρι του ο Πρωθυπουργός επανήλθαν την περασμένη εβδομάδα στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, έστω κι αν έχει αποφασιστεί ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προτού συμπληρωθούν τουλάχιστον δώδεκα μήνες από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο Πρωθυπουργός αντάλλαξε και πάλι σκέψεις με κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του για τον πιθανό χρόνο των προσεχών εκλογών, σε έναν κύκλο συζητήσεων που πυροδοτήθηκαν από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λοιπόν που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις απόψεις του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής θα επιθυμούσε να αποφύγει μια εκλογική αναμέτρηση με λίστα, γεγονός που τον οδηγεί να προσαρμόσει τα εκλογικά του σχέδια μετά τις 13 Μαρτίου του 2009, που λήγει το 18μηνο στο οποίο η εκλογική νομοθεσία προβλέπει υποχρεωτικώς εκλογές χωρίς σταυρό προτίμησης.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Καραμανλής θεωρεί ιδανικό χρόνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Απρίλιο του 2009, αφού του εξασφαλίζει τρία βασικά πλεονεκτήματα:
1. Αποφεύγει τις πρόωρες εκλογές με λίστα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μέγιστη δραστηριοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ. Ταυτόχρονα έχει τον χρόνο για να προετοιμάσει και να εξαγγείλει ένα νέο κύμα παροχών, ώστε να καλυφθεί το κόστος των επώδυνων ρυθμίσεων που συνεπάγονται η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και της Ολυμπιακής.
2. Με τη βεβαιότητα ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στη ΝΔ, ακόμη κι αν αναδειχθεί και πάλι πρώτο κόμμα, ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να κινηθεί με τη λογική ότι οι επόμενες εκλογές θα φέρουν πολύ γρήγορα και τις μεθεπόμενες, οι οποίες μάλιστα θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο που ο ίδιος θέσπισε. Η επιλογή του Απριλίου του 2009 λοιπόν του εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα μπορεί να καταφύγει και πάλι σε εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, χωρίς να χρειαστεί να θέσει τη χώρα στην περιπέτεια μιας νέας προεκλογικής περιόδου, αφού οι κάλπες θα στηθούν έτσι κι αλλιώς δύο μήνες αργότερα.
3. Οι διπλές εκλογές το 2009 σχεδόν εξασφαλίζουν τη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010. Με την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα κατορθώσει να παραμείνει ως τότε πρώτη εκλογική δύναμη, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιδιώξει και πάλι εκλογές τον Μάρτιο του 2010 συναινώντας στην εκλογή Προέδρου που θα προτείνει ο ίδιος, εφόσον εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές. Στην περίπτωση αντιθέτως που θα ηττηθεί η ΝΔ, θα διατηρεί το δικαίωμα να μπλοκάρει την εκλογή προέδρου στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
* Η εφημερίδα Το Βήμα φιλοξενεί σειρά δηλώσεων πολιτικών στελεχών, τα οποία δίνουν τη δική τους ερμηνεία στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
* «Είναι βέβαιον ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να μελετήσουμε κι αφορούν σε σοβαρές αλλαγές που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία. Περιέχουν μηνύματα προς όλους και δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε» δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
* «Θα ήταν πραγματικά θετικό το να μην προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έχουν καταστρέψει τον τόπο και έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε αδιέξοδο. Είμαστε σε φάση ραγδαίων αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό και δεν ξέρω ποια είναι η δυναμική που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.