Φίλε μου θα στο πω απλά και χωρίς γενικότητες.
Οι ξένοι αγοράζουν τράπεζες γιατί είναι τα πιο σίγουρα χαρτιά.Οι Ελληνικές κυβενρήσεις διαχρονικά έχουν κάνει ότι μπορούν για να συμβεί αυτό.Από τις άτοκες καταθέσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι την τελευταία παπαριά με τα 28 δις για την "ενίσχυση της ρευστότητας" της αγοράς.Δηλαδή έδωσε χρήματα σε ήδη κερδοφόρα ιδρύματα για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερο το οποιοδήποτε ""ρίσκο"" έπαιρναν.Άρα οι ξένοι κάνουν πολύ καλά που αγοράζουν τράπεζες.Αυτό τι καλό μπορεί να σημαίνει για εμάς που δεν αγοράζουμε μετοχές γενικά,δεν μπορώ να το καταλάβω.
Μια και είσαι και στη χρηματαγορά θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ αιχροκέρδεια.Θα ξεκινήσω με ένα απλό παράδειγμα.Αν θέλω να αγοράσω ένα διαμέρισμα.Θα πάω σε μία τράπεζα για να μου δώσει προέγκριση δανείου σύμφωνα με το δηλωθέν μου εισόδημα.Μόλις δουν ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα αρχίσουν οι πραγματικές "χρεώσεις".Θα σου στείλουμε μηχανικό συνεργαζόμενο της τράπεζας τον οποίο θα πρέπει ΕΣΥ φυσικά να πληρώσεις,για να ελέγξει αν το ακίνητο με καλύπτει εμένα (την τράπεζα),για να σου δώσω το δάνειο.Θα πρέπει ΕΣΥ να μου πληρώσεις έξοδα φακέλου για να ελέγξουν οι υπάλληλοι μου αν καλυπτεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρεις το δάνειο.Στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγξω ΕΓΩ (η τράπεζα) αν οι τίτλοι του ακινήτου είναι εντάξει για να προχωρήσω το δάνειο.Φυσικά να δεν το κατάλαβες ΕΣΥ θα πρέπει να πληρώσεις το συνεργαζόμενο με τη τράπεζα δικηγόρο να ελέγξει τους τίτλους αυτούς.Στη συνέχεια εφόσον και εάν όλα είναι καλά τότε θα σου δώσω το 70% της εμπορικής αξίας(ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ!!!!) του ακινήτου ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν θα μπω μέσα στη περίπτωση που εσύ παρόλους τους ελέγχους αποδειχθείς μπαταχτσής.Εσύ που θα βρεις το υπόλοιπο 30%?Στα παπάρια μου.Αλλά για να μην νομίζεις ότι είμαι άδικη (η τράπεζα) θα σου προτείνω να πάρεις ένα καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο φυσικά πολύ μεγαλύτερο από το επιτόκιο που πληρώνεις για στεγαστικό.Κοίτα και αυτό αν το θέλεις.Αλλιώς μπορείς να πας παρακάτω στην άλλη τράπεζα που θα σου πει τα ίδια.Ωραία αφού είχες τη κακή ιδέα να πάρεις ακίνητο και συμφώνησες με όλα αυτά που σου είπα τότε αφού πληρώσεις όλες τις άλλες πίπες-υποθηκοφυλακεία κτλ (για τις οποίες δεν ευθύνομαι εγώ,αλλά το ελληνικό κράτος) τότε θα πρέπει να ασφαλίσεις το γαμοακίνητο σε εμένα.Γιατί μπορεί να έρθει ο mr Spock παρέα με κάτι άλλους εξωγήινους και να στο φάνε το σπιτάκι.Αφού τελειώσουμε και με αυτή τη μικρή λρπτομέρεια τότε θα πρέπει (και αυτό είναι θεικό) αφού το κράτος έβγαλε αυτή μαλακία με το κτηματολόγιο να πληρώσεις το τέλος αυτό.Τι όχι δεν κατάλαβες.Όχι μόνο το δικό σου.Και το δικό μου φυσικά.Γιατί αν δεν αγόραζες αυτό το γαμοακίνητο εγώ δεν θα ήμουνα υποχρεωμένη να το πληρώσω αυτό το τέλος.
Και όλα αυτά φυσικά με το δεδομένο ότι πληρώνεις επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική τράπεζα.
Αυτό είναι μικρό παράδειγμα αισχροκέρδειας των τραπεζών στο δικό σου χώρο για να μπορέσεις να το καταλάβεις άμεσα.
Τώρα δεν ξέρω αν θέλεις να συνεχίσω να μιλάω αλλά αν το θέλεις εδώ είμαι για να λύνω απορίες......
φίλε μου τά εξοδα φακέλου γιά ένα στεγαστικό δάνειο διαφέρουν απο τραπεζα σέ τράπεζα.
νομίζω ότι είναι λογικό νά πληρώσεις τόν δικηγορο τους καί τόν μηχανικο εσύ και όχι αυτές
εάν δέν τά πληρώσεις εσύ θάσου βαζαν μεγαλύτερο επιτοκιο...
από κάπου πρέπει νά πληρώσουν τόν δικηγορο καί τόν μηχανικο
νομίζω ότι μπερδευεις τόν όρο αισχροκερδεια μέ τόν όρο τού ακριβού φακέλου..
όλες οι τραπεζες για να προσελκυσουν δανειολυπτες εαν μπορουσαν θά είχαν φτηνες υπηρεσιες..
καί δωρεάν φακέλους άς μήν τά θέλουμε όλα...δέν γίνετε καί φτηνό επιτόκιο καί φτηνο φάκελο και φτηνο δάνειο..
εάν σου δωσαν 70% τής αξιας τού ακινητου νάσε καί ευχαριστημενος.συνήθως δέν δίνουν ποια κυριως σε ακριβά σπιτια αυτό το ποσοστο
είναι τό επιτοκιο τών τραπεζών ακριβό αλλά αυτό δέν ωφείλετε μόνο στην πολιτικη τηε τράπεζας αλλά στό ότι είμαστε καί η φτωχοτερη χώρα καί στό ότι τό επιτοκιο έχει καί κάποια σχέσην μέ τον πληθωρισμό...
πάντως άμα ψάξεις θά δείς ότι υπάρχουν τράπεζες πού έχουν καί δωρεαν νφακέλους και δωρεαν ασφαλεια η σου λένε ασφαλισε το εκει πού θέλεις εσύ...αλλά πιθανον νά έχουν ακριβότερο επιτόκιο..
αλλο ακρίβεια καί άλλο αισχροκερδεια //δέν θά διαφωνήσω ότι μερικές τράπεζες έχουν ακριβά προιοντα αλλά αυτό απέχει πολύ από τήν αισχροκερδεια
οί ιδιοι οι μηχανισμοι τής τραπεζικής αγορας απορίπτουν τήν αισχροκέρδεια παράδειγνμα εάν τά επιτόκια τής στεγαστικής αγοράς ήταν στό 8 % δέν θά μπορούσαν νάπουλήσουν δάνειο διότι θά ήταν ακριβο καί κανενας δέν θά αγοραζε σπίτι συν τό ότι θαβγενε μιά άλλη καί θαλεγε 6 % οποτε δέν θά μπορούσε νά πουλησει δάνειο...
στά υπόλοιπα επιφυλασομε νά σού απαντησω κάποια άλλη φορά δέν έχω χρόνο