[size=13pt]Αυγά, χοληστερόλη και καρδία: Ποια είναι η πραγματικότητα και τι πρέπει να κάνουμε;[/size]
Το αυγό είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές, νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Οι πρωτεΐνες του άσπρου του αυγού είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στον κρόκο υπάρχουν εκτός από τη χοληστερόλη και άλλα λιπίδια, βιταμίνες και διάφορες ουσίες με ωφέλιμες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δυστυχώς για όσους τους αρέσουν τα αυγά, το περιεχόμενο τους σε χοληστερόλη έχει οδηγήσει εδώ και μερικές δεκαετίες σε συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης τους. Είναι γνωστό ότι η ψηλή κακή χοληστερόλη αίματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις λόγω αθηρωμάτωσης των αρτηριών.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ορισμένες σοβαρές έρευνες που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βαθιά ριζωμένη και εδραιωμένη άποψη ότι απαιτείται περιορισμός της κατανάλωσης αυγών για αποφυγή αύξησης της χοληστερόλης αίματος.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν οδηγίες που λένε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από τρία αυγά εβδομαδιαίως. Όμως το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδίας από το 2007 απέσυρε τη συμβουλή που έδινε πρωτύτερα για περιορισμό της κατανάλωσης αυγών σε λιγότερα από τρία εβδομαδιαίως.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σάρρεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου αφού ανέλυσαν διάφορες επιστημονικές εργασίες σχετικά με τα αυγά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν όσα αυγά θέλουν χωρίς να βλάπτουν την υγεία τους.
Δηλώνουν ότι είναι περισσότερο τα κορεσμένα λιπαρά οξέα με τα οποία υπερφορτώνεται η διατροφή των ανθρώπων σήμερα που αποτελεί το σημαντικότερο ένοχο για την πρόκληση προβλημάτων υγείας, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επισημαίνουν επίσης ότι άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής άσκησης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα λιπίδια, τη χοληστερόλη και την καρδία.
Τα στοιχεία που προκύπτουν για τα αυγά, προκαλούν σίγουρα ενδιαφέρον και απορίες. Είναι γεγονός ότι η αύξηση της διατροφικής πρόσληψης κορεσμένων λιπών είναι σημαντικότατος αρνητικός παράγοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, στη γένεση της αρτηριακής αθηρωμάτωσης και της παχυσαρκίας.
Είναι επίσης γνωστό ότι η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει μόνο περίπου το 20% της χοληστερόλης αίματος. Η κυριότερη πηγή της χοληστερόλης αίματος είναι το συκώτι. Στο συκώτι παράγεται χοληστερόλη και τα φάρμακα της οικογένειας των στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος καταστέλλουν την εν λόγω παραγωγή.
Είναι λοιπόν αλήθεια ότι η χοληστερόλη των αυγών δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της χοληστερόλης αίματος και στην αθηρωμάτωση των αρτηριών και έτσι μπορούμε να τρώμε όσα αυγά θέλουμε;
Για να απαντήσουμε το ερώτημα πρέπει πρώτα να αναφέρουμε ότι ένα αυγό περιέχει 213 χλγ χοληστερόλης. Η χοληστερόλη βρίσκεται στον κρόκο και όχι στο άσπρο του αυγού.
Η σύσταση για το ανώτερο όριο πρόσληψης διατροφικής χοληστερόλης σε άτομα με κανονικά επίπεδα κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα είναι 300 χλγ ημερησίως. Τα άτομα με ψηλή κακή χοληστερόλη αίματος, με διαβήτη ή καρδιαγγειακή πάθηση πρέπει να προσλαμβάνουν λιγότερα από 200 χλγ χοληστερόλης από τη διατροφή τους κάθε μέρα.
Βλέπουμε έτσι ότι θα μπορούσαμε να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα εάν περιορίζαμε τη διατροφική χοληστερόλη από άλλες πηγές. Η διατροφή στην εποχή μας είναι υπερβολικά και επικίνδυνα πλούσια σε κρέατα, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκίσματα κάθε μορφής, σοκολάτες, μπισκότα και πολλά άλλα που δεν είναι μόνο πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη αλλά και σε συστατικά του αυγού.
Τα αυγά είναι σίγουρα εξαιρετικά θρεπτικά και μας προσφέρουν πολλά. Μπορούμε σίγουρα να τρώμε αυγά κάθε μέρα στα πλαίσια μιας ισοζυγισμένης διατροφής, πλούσιας σε ποικιλία. Επίσης εάν το θέλουμε μπορούμε να τρώμε το άσπρο του αυγού που δεν έχει χοληστερόλη και να να τρώμε μόνο λίγο ή καθόλου τον κρόκο. Εάν τρώμε ένα ολόκληρο αυγό κάθε μέρα θα πρέπει να μην τρώμε άλλα τρόφιμα που περιέχουν ίση ποσότητα χοληστερόλης.
Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα προσωπικά στον καθένα στοιχεία σχετικά με τη χοληστερόλη αίματος, τους άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και τη συμβουλή του γιατρού μας.