Α, μάλιστα. Κύττα, χωρίς να σε αγχώνω, σε έχω προλάβει λίγο...
Κάποιοι το λένε καθ' υποφοράν αντένσταση: στην νοοτροπία σου, και δεν είσαι ο μόνος, φυσικά και δεν υπάρχει κουκούδι δοσίλογος, γιατί όποιος πήγαινε στους γερμανούς, αμέσως έπαυε να είναι... κουκούδι.
Σε απλά ελληνικά: πετάω τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα.
Φαν της Πολυδούρη , δεν μπορεί να κυττάζει , γιατί μάλλον θα του μείνει το σκύψιμο , ασ'τον καλύτερα να το κοιτάξει να χαλαρώσει , αλλά μιά που τ'ανέφερες , ας πάμε στον ζωμόν του θέματος σου .
Μπορεί οι κάποιοι να το λέν και κατ'αποφοράν απόφραξιν , αδιάφορο μας είναι , αλλά ...
Φυσικά και δεν υπάρχει κουμούνι δοσίλογος , μιά και οι βασικές αρχές πετιούνται στα σκουπίδια , ΑΜΑ ΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΕΑΥΤΟΥ εντός αντιπάλου στρατοπέδου . Εννοείται πως ο Τίτλος τιμής αποδίδεται μετά θάνατον μιά και όσο ζεις δίνεις εξετάσεις . Σε σας , βέβαια , μπορεί ( δυνητικόν ) να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά γι'αυτά τα θέματα , αλλά απλά στην τότε Αριστερά ... προτιμούσαν να πετάνε προκηρύξεις στην αυλή του γείτονα ...
Ερώτηση κρίσεως νούμερο 1: για να είσαι κουμμουνιστής πρέπει ντε και σώνει να είσαι μέλος του κόμματος; Και μάλιστα του επίσημου; Χλωμό το κόβω, ειδικά όταν μιλάμε για ιδεολογία συνώνυμη του φραξιονισμού. Ή μήπως το κόμμα έχει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της ιδεολογίας;
ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΤΡΕΛΛΑ ΜΟΥ . ΠΡΕΠΕΙ να συμφωνήσω μαζί του . Θα αυτοτιμωρηθώ πάραυτα . Σοφία , πιάσε το mein kampf ... πφφφφφφφφ
Ερώτηση κρίσεως νούμερο 2: αν διαγραφείς από το κόμμα ή σε εκτελέσει, σημαίνει ότι δεν ήσουν κουμμουνιστής; Ο Κλάρας που διαγράφηκε τι ήταν στο τέλος; Κουμμουνιστής; Αριστερός; Ο Τρότσκυ που τον έφαγαν στο Μεξικό τι να ήταν άραγε; Φασίστας; Ναζί; Όλοι όσοι εκτελέστηκαν επί στάλιν (μιλάμε για σχεδόν όλο το πολιτικό γραφείο επί τέλους εποχής λένιν) έπαψαν να είναι κουκούδια;
Γιά το κόμμα , ναι .
Οι όποιοι άλλοι κρίνουν κατά βούληση .
Γιά την συνείδηση σου , κρίνεις ο ίδιος .
Ερώτηση κρίσεως νούμερο 2α: μήπως έχεις σκεφτεί ότι η εκτέλεση του Γκιτόν δεν ήταν μόνο ιδεολογική αποδοκιμασία, αλλά και τρόπος για να διαφυλάξουν τα νώτα τους τα υπόλοιπα συντρόφια; Όπως θα έπρεπε να κάνει και η ΟΠΛΑ, αλλά δεν το έκανε, οδηγώντας στο ξεσκέπασμα κάποιων στην Νίκαια;
Έτσι είναι αν έτσι νομίζεται . Κανείς μας δεν ήταν εκεί γιά να ξέρει κάτω από ποιές συναισθηματικές φορτίσεις ή μακροπρόθεσμες πιθανές πολιτικές ωφέλειες έλαβε χώρα η εκτέλεση ... εκτός αν ξέρεις κάτι και δεν μας το λες ...
Ερώτηση κρίσεως νούμερο 3: μπορεί κάποιος να είναι κουκούδι, αλλά και αντιμπολσεβίκος;
Ε , τώρα ... κείνη την εποχή που όλα μοιάζαν μαγικά , μάλλον αυτό θά'ταν αδύνατο , αν και όλα είναι πιθανά . Εδώ γίνανε δυό τα Κ.Κ. μεσούσης της Δικτατορίας
Η μήπως είναι υποχρεωτικό για να διατηρήσεις τον χαρακτηρισμό, να κάνεις πίπες στον γγ του ΚΚΣΕ; Ο Τίτο που τα έσπασε έπαψε να είναι κουκούδι; Ο Μάο;
Απάντησες μόνος σου . Γιά τις πίπες δεν ξέρω . Πιθανόν να ξέρεις κάτι παραπάνω .
Αυτά απλά σαν ερωτήσεις...
Ε , ναι μωρέ ... Ρώτα συ και μην σε νοιάζει ... Εμείς θα σε γράφουμε ... Σαλονικιώτικα .
Το παράδειγμα του Γκιτόν είναι νομίζω απλό, γιατί δείχνει πως μπορεί ένας κουμμουνιστής (και μάλιστα πρώην νούμερο 3 του κόμματος) να συνεργαστεί με ευκολία με τους ναζί.
... όπως και χιλιάδες άλλοι , θα το έκαναν με ευκολία , αν ήταν βέβαιοι πως θα έσωζαν το τομάρι τους και θα κέρδιζαν . Αυτό βέβαια , παραμένει ως εικασία , μιά και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ παράδειγμα , μάλλον μας λέει το αντίθετο .
Ο κομμουνισμός προφανώς δεν προσέφερε ανοσία στον δοσιλογισμό, όπως και καμια ιδεολογία.
Όχι . Πανάκεια δεν είναι καμμιά θρησκεία ( εκτός από την Α.Ε.Κ. ) , καμμιά θεωρία , κανένας σωτήρας . Για τα ταραγμένα εκείνα χρόνια , ήταν ένα ισχυρό αντίδοτο , και από όσα είμαι σε θέση να ξέρω , το μοναδικό .
Ο ελληνικός κομμουνισμός προσέφερε αρκετή ανοησία όμως στην ελληνική ιστορία, αρνούμενος να παραδεχθεί ότι υπήρξαν κουκούδια που παραστράτησαν...
Ονόματα , διευθύνσεις και τηλέφωνα . Αν είναι να κάμεις το dirty job , κάμε το σωστά τουλάχιστον .
Πόσο υπερβολικά πολύ μοιάζετε με το ομοϊδεάτη σου ... μα πόσο ;;;
ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ...