redmanftw
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 15 Ιαν 2012
- Μηνύματα
- 47.991
- Κριτικές
- 10
- Like
- 96
- Πόντοι
- 376
Αρνί ή κατσίκι ψητό στο φούρνο
Μερίδες :5
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2 1/2 – 3 ώρες
Μερίδες: 5 – 6
Υλικά:
2 μπουτάκια από κατσίκι ή αρνι (3 κιλά περίπου)
2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε φέτες χοντρές
2 – 3 καθαρισμένα καρότα, κομμένα σε λωρίδες
12 – 14 μικρές πατάτες ολόκληρες, καθαρισμένες και χαραγμένες μία φορά με το μαχαίρι
2/3 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
1 φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζανιού φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας καλά και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις χαράζουμε με το μαχαίρι. Εάν είναι μεγάλες θα τις κόψουμε στα δύο και πάλι θα τις χαράξουμε. Καθαρίζουμε τα καρότατα και τα κόβουμε, σε λεπτές φέτες, τα κρεμμύδια τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα τοποθετούμε γύρω από το κρέας και τις πατάτες και τα αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε και τις ντομάτες σε διάφορα σημεία.
Προσθέτουμε το λάδι, το νερό και το λεμόνι και πασπαλίζουμε από πάνω λίγη κανέλα (ή ρίγανη).
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 2 ½ – 3 ώρες. Μόλις ροδίσει από τη μία μεριά θα το γυρίσουμε και κατά το ψήσιμο εάν κολλήσουν οι πατάτες προσθέτουμε νερό.
Εάν θέλουμε, το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο καλά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα διαφεύγουν οι ατμοί. Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάλουμε το μισό λάδι.
Το ανοίγουμε στις δύο ώρες και το αφήνουμε να πάρει χρώμα και μετά το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
Μερίδες :5
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2 1/2 – 3 ώρες
Μερίδες: 5 – 6
Υλικά:
2 μπουτάκια από κατσίκι ή αρνι (3 κιλά περίπου)
2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε φέτες χοντρές
2 – 3 καθαρισμένα καρότα, κομμένα σε λωρίδες
12 – 14 μικρές πατάτες ολόκληρες, καθαρισμένες και χαραγμένες μία φορά με το μαχαίρι
2/3 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
1 φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζανιού φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας καλά και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις χαράζουμε με το μαχαίρι. Εάν είναι μεγάλες θα τις κόψουμε στα δύο και πάλι θα τις χαράξουμε. Καθαρίζουμε τα καρότατα και τα κόβουμε, σε λεπτές φέτες, τα κρεμμύδια τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα τοποθετούμε γύρω από το κρέας και τις πατάτες και τα αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε και τις ντομάτες σε διάφορα σημεία.
Προσθέτουμε το λάδι, το νερό και το λεμόνι και πασπαλίζουμε από πάνω λίγη κανέλα (ή ρίγανη).
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 2 ½ – 3 ώρες. Μόλις ροδίσει από τη μία μεριά θα το γυρίσουμε και κατά το ψήσιμο εάν κολλήσουν οι πατάτες προσθέτουμε νερό.
Εάν θέλουμε, το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο καλά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα διαφεύγουν οι ατμοί. Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάλουμε το μισό λάδι.
Το ανοίγουμε στις δύο ώρες και το αφήνουμε να πάρει χρώμα και μετά το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
![getattachment-15-aspx2.jpeg](http://pandespani.files.wordpress.com/2010/03/getattachment-15-aspx2.jpeg)