Αναφέρομαι στον αντιπαθητικό κλάδο των δικηγόρων και απευθύνομαι στον μάλλον συμπαθή - αν και δεν τον ξέρω - δικηγόρο Άλεξ. Άλεξ όπως κι εσύ, έτσι κι εγώ ήμουν από αυτούς που είχα εναποθέσει την πίστη μου σ' ένα φιλελεύθερο κόμμα δυτικού τύπου που θα έκανε κάποια στοιχειώδη απ' όσα περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του: Νοικοκύρεμα του δημοσίου, τουτέστιν μείωση του αριθμού των ΔΥ, αξιόλογηση, κατάργηση των άνευ αντικειμένου οργανισμών, κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, μείωση των φόρων, ανάπτυξη, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, κλπ κλπ. Λίγο πολύ αυτό ήταν το πρόγραμμα της Ν.Δ. και γιαυτό τον λόγο την ψήφισα, όπως την ψήφισες κι εσύ. Αν πάλι ήθελα παλαιοκομμουνισμό θα ψήφιζα ΚΚΕ, ή αν ήθελα νεοκομουνισμό είχα και εκεί 5-6 επιλογές, αν και όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε μία κοινή συνισταμένη, στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Βγήκε λοιπόν και με τη δική μου ψήφο ένα υποτίθεται φιλελεύθερο κόμμα , το ίδιο που τώρα έρχεται να επιβάλει ένα φορολογικό νομοσχέδιο βγαλμένο απο τα πιο τρελά όνειρα ενός νοσηρού κομουνιστή παλαιάς κοπής. Ο απόλυτος Αρμαγεδών της μεσαίας τάξης Ρε φίλε, έχω διαβάσει του κατά καιρούς αναρτήσεις σου και στα πιο πολλά που γράφεις συμφωνώ μαζί σου, αλλά έχεις πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο κουλολατρείας, που οι θέσεις σου - ενώ δεν μπορείς να επικαλεστείες άγνοια - προσβάλλουν όλους τους συναδέλφους σου και εξηγούμαι:
- Αλήθεια Άλεξ οι δικηγόροι δεν μπορούν να έχουν ζημιές; Οι εταιρείες όμως γιατί κάλλιστα κα με τον νόμο μπορούν ενώ οι δικηγόροι όχι; Δηλαδή μετά απο μία δεκαετία κρίσεων, μνημονίων, κορώνας πόσοι δικηγόροι έχουν τόσους πελάτες ώστε να μπορούν να συντηρήσουν λειτουργικά γραφείου, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία, και να έχουν ένα μίνιμουμ εισόδημα που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση;
- Αλήθεια Άλεξ απο τους παραπάνω πελάτες πόσοι αλήθεια είναι "ποιοτικοί" πελάτες και όχι τζαμπατζήδες ή συγγενείς ή φίλοι που δεν πληρώνουν ούτε καν το γραμμάτιο προείσπραξης για την παράσταση στο δικαστήριο? Και πόσοι απ' αυτούς ξέρουν ότι απο το τετρακοσάρι που θα τους πάρεις, ένα 65% έχει ήδη φύγει σε φόρους και κρατήσεις τους συλόγου και ότι στην ουσία αυτό που θα σου μείνει (που δεν σου μένει) είναι ένα χαρτζηλίκι;
- Αλήθεια Άλεξ πόσοι και πόσοι ξέρουν ότι γιαυτό το τετρακοσάρι πρέπει να συντάξεις το δικόγραφο, να περιμένεις στην ουρά να το καταθέσεις, να φτιάξεις ένορκες, να φτιάξεις προτάσεις, να φτιάξεις αντίκρουση, να περιμένεις όλη μέρα για να το συζητήσεις - ειδική διαδικασία - , και όλα αυτά για να γεμίσεις τα ταμεία του Κούλη;
- Αλήθεια Άλεξ πόσοι ξέρουν ότι πλέον οι περισσότεροι δικηγόροι δουλεύουν απ' τα σπίτια τους, όχι απο βίτσιο, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να συντηρούν γραφείο;
- Αλήθεια Άλεξ πόσοι ξέρουν ότι πλείστοι δικηγόροι είναι καταχρεωμένοι στον ΕΦΚΑ, χρέη που συνεχώς διογκώνονται, και πόσοι ξέρουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται ήδη απο το νέο έτος;
- Αλήθεια Άλεξ πόσοι ξέρουν ότι πολλοί δικηγόροι δουλεύουν με 5-6 δικαστήρια τον χρόνο είτε γιατί δεν έχουν πελάτες, είτε γιατί είναι πριν την σύνταξη, είτε γιατί έχουν άλλα εισοδήματα, είτε γιατί απλά γουστάρουν έτσι; Δεν ήξερα ότι ζούμε υπο καθεστώς Στάλιν να πρέπει να λογοδοτούμε για τις νόμιμες επιλογές μας. Και μην μου πεις το λαϊκό επιχείρημα 'όσοι δεν μπορούν ας αλλάξουν επάγγελμα" γιατί πρώτον μπορεί να μην γουστάρουν και δεύτερον ο δικηγόρος εκ των πραγμάτων δεν ξέρει τίποτα άλλο να κάνει. Τέσσερα χρόνια σπουδών, συν ένα μεταπτυχιακό, συν δύο χρόνια άσκηση, μετά απο επτά χρόνια είναι τουλάχιστον χυδαίο να λες στον άλλον να κάνει κάτι άλλο.
- Αλήθεια Άλεξ πόσοι ξέρουν ότι με το που γυρνάς το κλειδί του γραφείου σου εκτός απο τα έξοδα που τρέχουν, αρχίζει να τρέχουν και οι φόροι απο 0 (ζερό) ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, και μύγες να βαράς στο γραφείο;
- Αλήθεια Άλεξ πόσοι ξέρουν το άρθρο 4 του Σ ότι οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, δηλάδη ανάλογα με το εισόδημα τους; Και όταν εσύ για το μηδενικό σου εισόδημα καταβάλεις 1600 ευρώ φόρο και ο ΔΥ 0 (ζερό) αυτό δεν είναι παραβίαση της παραπάνω συνταγματικής αρχής;
- Αλήθεια Άλεξ όταν αύριο το παραπάνω δικηγοράκι των 400 ευρώ νομοτελειακά θα κλείσει το γραφείο του, και ο ΔΥ ή ΙΥ που θα αναγκαστεί άυριο να πάει στα 50 εναπομείναντα μεγάλα γραφεία και του ζητήσουν δύο χιλιάρικα για "μελέτη φακέλου" και άλλα τρία για να συντάξουν τα δικόγραφο (για την ακρίβεια το ίδιο δικηγοράκι που θα έχει γίνει υπαλλήλος), τότε ίσως καταλάβει, αλλά θα είναι αργά.
Αγαπητέ Άλεξ, όλοι οι άλλοι μπορεί να μην τα γνωρίζουν αυτά, αλλά εσύ ως δικηγόρος τα γνωρίζεις καλά ή οφείλεις να τα γνωρίζεις. Μπορεί εσύ να έχεις λύσει το πρόβλημα σου και να κάνεις 100 δικαστήρια το χρόνο, αλλά άλλοι συνάδελφοι σου δεν βρίσκονται στην ίδια θέση και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτα, μαζί με χιλιάδες άλλους αυτοαπασχολουμένους. Και το ανεπάγγελτο καραφλό αγόρι που ήρθε ως μαθητευόμενος μάγος να αναμορφώσει το φορολογικό μας σύστημα, και μας κουνάει τώρα το δάχτυλο, εδώ είσαι κι εδώ είμαι, νύχτα θα φύγει.