Νέα

Τεκτονισμός

• Μέλος που άνοιξε το νήμα arcturus
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 301
  • Εμφανίσεις 29K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Digweed

Μέγας
Εγγρ.
26 Ιουν 2016
Κριτικές
1
Like
16.294
Πόντοι
3.836
Για πρώτη φορά: Το εσωτερικό της Μασονικής Στοάς στην Ελευσίνα

Μετά τη Μασονική Στοά της Αθήνας, τώρα «αποκαλύπτεται» και το εσωτερικό του κτηρίου της οδού Κίμωνος
Λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη του εσωτερικού της Μασονικής Στοάς στο κέντρο της Αθήνας η Μεγάλη Στοά της Ελλάδας «ανοίγει τις πόρτες» και του κτήριου της στην Ελευσίνα.

Πρόκειται για ένα κτήριο στην οδό Κίμωνος 20 στην Ελευσίνα στο εσωτερικό του οποίου όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας υπάρχουν στοές αλλά και μεγάλες στρογγυλές αίθουσες ενώ κυριαρχεί η προτομή του «Μέγα Διδάσκαλου» Σάββα Π. Βαφειάδη.

Λίγα λόγια για τους τέκτονες σύμφωνα με τη σελίδα τους το grandlodge.gr

Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.

Το 1810, ο Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία» και «Φιλογένεια» σε μια κοινή Στοά, η οποία απ” το έτος 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ” Ανατολήν Κερκύρας, 1811».

Στα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Τεκτονισμός εξαπλώθηκε στα Επτάνησα.
Οπως σημειώνουν οι Τέκτονες στην ιστοσελίδα τους η συμβολή τους στην Ελληνική Εθνεγερσία ήταν μεγάλη.

Τέκτονες που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε”, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Νικόλαος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μουρούζης ο, Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά.

Το 1843 έπαψε να λειτουργεί η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή.
Αλλά μετά είκοσι έτη, το 1863, ιδρύθηκε στην Αθήνα, κανονική Τεκτονική Στοά με το όνομα «Πανελλήνιον», ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκαν κι άλλες κανονικές Στοές, οι οποίες συνενώθηκαν το 1864 και ζήτησαν απ” τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, την άδεια ιδρύσεως ανεξάρτητης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος κάτι που τελικά επιτεύχθηκε το 1867.
Το όνομά της τότε, «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος».
Σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» μετονομάστηκε το 1936, με την αναθεώρηση του Τεκτονικού Συντάγματος το έτος 1936.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και με την αποκατάσταση της ειρήνης, ο Ελληνικός Τεκτονισμός ανασυντάχθηκε και ανάπτυξε βαθμιαία υψηλό πνευματικό έργο.

dopamina

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2014
Like
62
Πόντοι
166
τελικα τι παιζει με αυτους?

θα ηθελα να παω στην στοα στην αθηνα να ρωτησω λετε να με αφησουν να μπω μεσα?

brabus67

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Οκτ 2010
Like
14.031
Πόντοι
2.606
«Εγώ ο ντοπαμινας οικεία και ελευθέρα βουλήσει, ενώπιον του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος και της Σεπτής ταύτης ομηγύρεως των τεκτόνων, επί του γνώμονος και του διαβήτου, εμβλημάτων της συνειδήσεως, της ευθύτητος και του δικαίου, επί του ξίφους, συμβόλου τιμής, και επί της Βίβλου του Νόμου, υπισχνούμαι επισήμως και ειλικρινώς, και ορκίζομαι να μην αποκαλύψω ποτέ τι περί των τεκτονικών μυστηρίων, όσα θέλετε μοι εμπιστευθήτε ειμή εις τακτικόν και αγαθόν τέκτονα ή εις Στοάν κανονικώς συγκεκροτημένην.

Υπόσχομαι ωσαύτως τοις εμοίς Αδελφοίς, αγάπην και άρωγήν εν ταις ανάγκαις αυτών. Υπόσχομαι προς τούτοις πίστιν και υπακοήν εις τα Μεγάλα Συντάγματα του Τεκτονισμού, εις το Σύνταγμα και τον Γενικόν Κανονισμόν της Μεγάλης Στοάς ως και τον ειδικόν κανονισμόν και τα ψηφίσματα της Σεπτής ταύτης Στοάς. Έστω η μνήμη μου αποτρόπαιος, εάν ποτέ παραβώ τον όρκον μου».

dopamina

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2014
Like
62
Πόντοι
166
εχω ακουσει οτι μεσα στις στοες παιζουν οργια με φοβερες βιζιτες που φερνουν κ με γκομενακια μασονικα

πχ κατι καυλες που βλεπουμε στο μετρο στο συνταγμα με ταγιερ γοβα γυαλια κλπ παιζει να πηγαινουν για παρτουζες στην στοα κ μετα να βρισκουν δουλεια σε δικηγορικα γραφεια κλπ

brabus67

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Οκτ 2010
Like
14.031
Πόντοι
2.606
εχω ακουσει οτι μεσα στις στοες παιζουν οργια με φοβερες βιζιτες που φερνουν κ με γκομενακια μασονικα

πχ κατι καυλες που βλεπουμε στο μετρο στο συνταγμα με ταγιερ γοβα γυαλια κλπ παιζει να πηγαινουν για παρτουζες στην στοα κ μετα να βρισκουν δουλεια σε δικηγορικα γραφεια κλπ
αντι να πεσει σε καμια τετοια το πουλι στο τρενο πηγε και επεσε στη μεταναστρια  :2funny:

Duke Nukem

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2015
Like
492
Πόντοι
186

Δεν ισχυει. Με τα σπαθακια τους πηγαινουν και παιζουν τα παιδια.

Επισκέπτης
Πριν κάμποσα χρόνια που ήμουν φοιτητής στην Πάτρα είχα γνωριστεί με έναν τύπο μέσω άλλου γνωστού. Στην αρχή δεν ήξερα ότι ήταν μασόνος, το έμαθα (ο ίδιος μου το είπε μετά από 2 χρόνια περίπου ή δε θυμάμαι κι ακριβώς ίσως μου το είχε πει νωρίτερα ο κοινός μας γνωστός). Βασικά με το μασόνο, ρίχναμε κανένα φυστίκι στα εκεί μπουρδέλα είτε ανεβαίναμε Αθήνα στα τότε ανοικτά Λέλας Καραγιάννη 37 & Κεφαλληνίας 75. Ούτε κι εγώ τον ρωτούσα τι παίζει εκεί μέσα, λίγες κουβέντες είχαμε ανταλλάξει επ' αυτού. Μου είχε πει όμως ότι είναι στο χέρι του καθενός να το αποκαλύπτει. Εκείνη την εποχή ήταν μέγας δάσκαλος ο καθηγητής των Μηχ/γων Μηχ/κων της Πάτρας ο Σ. Παιπέτης (ψάχτε υπάρχουν και δηλώσεις του).
Ο τύπος ήταν ματσωμένος γενικά για την τότε ηλικία του (συνομίληκος μου είναι - ένα απλό ΙΕΚ είχε βγάλει) κι ο αδελφός του είχε βολευτεί κάπου (αυτός είχε τελειώσει Παν/μιο). Εντύπωση μου έκανε πάντως ότι ήταν τύπος της Εκκλησίας - δεν ξέρω αν εκκλησιαζόταν τακτικά αλλά στο γραφείο του είχε μια εικόνα της Παναγίας κι όποτε εγώ έριχνα κανένα γαμωσταυρίδι (κακώς φυσικά, το κεφάλι μας πάντα φταίει) μου έκανε παρατήρηση. Γυναίκες όντως δεν γράφονται στο κλαμπ μου το είχε πει αυτό.
Η μπουρδελιάρικη σχέση με τον τύπο κράτησε περίπου 10 χρόνια, μετά χωρίσανε οι δρόμοι μας και αυτό ήταν.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom