Και κάτι σχετικό με τα παραπάνω. Παρατίθεται για σκέψεις και διάλογο. Απόσπασμα από το σημερινό newsletter του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδογιάννη (Documento):
"<...>
Αντίσταση στην καφρίλα
Όπως έγραψα στον πρόλογο, σκόπευα χθες να περάσω το μεσημέρι μου στο ΟΑΚΑ, για να παρακολουθήσω τένις και να ξελαμπικάρω και λιγάκι από το οπαδικό μίσος τα ασπρόμαυρης και της πορτοκαλί μπάλας. Είδα όμως το χιόνι να πέφτει πυκνό, πληροφορήθηκα ότι η Εθνική οδός έπνεε τα λοίσθια ως
είθισται, θυμήθηκα τους αποκλεισμένους (και με αποζημιωμένους) του Ιανουαρίου 2022 στην Αττική Οδό και προτίμησα να κλωσσήσω τα αυγά μου. Όταν άναψα την τηλεόραση, κατά τις 12, περίμενα να αντικρύσω ένα γήπεδο έρημο, ένεκα της κακοκαιρίας στα βόρεια και λιγότερο βόρεια προάστια. Και όμως, οι κερκίδες στο ΟΑΚΑ ήταν σχεδόν γεμάτο!
Από τους 12.937 φιλάθλους που αγόρασαν τα εισιτήρια μέχρι ενός, είναι ζήτημα αν πτοήθηκαν από τη «Βαρβάρα» μερικές εκατοντάδες. Πώς να το εξηγήσει κανείς αυτό το αλλόκοτο φαινόμενο; Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες κανονικοί φίλαθλοι, εκατοντάδες χιλιάδες κανονικοί άνθρωποι, που διψούν για πραγματικό
αθλητισμό, αλλά έχουν ρίξει μαύρη πέτρα προς τα γήπεδα, διότι αποστρέφονται το εβδομαδιαίο φεστιβάλ καφροσύνης και την παρέλαση των κακοποιών που λυμαίνονται τα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα.
Ήμουν και εγώ επιφυλακτικός, μέχρι που έζησα από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είδα τα γήπεδά μας να γεμίζουν από ωραίο κόσμο, οικογένειες, παιδιά, κοπέλες, ζευγάρια, αγνούς φιλάθλους που υπό «κανονικές» συνθήκες δεν πατάνε το πόδι τους στις μπαρουτοκαπνισμένες αρένες του
ποδοσφαίρου και κατά δεύτερο λόγο του μπάσκετ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαιναν στα γήπεδα πριν το 2004 και δεν πηγαίνουν στα γήπεδα ούτε μετά από το 2004.
Ποια γήπεδα, άλλωστε; Από τα πολυάριθμα τσιμεντένια Ολυμπιακά ακίνητα που χτίστηκαν τότε, ελάχιστα χρησιμοποιούνται σήμερα για τον αρχικό σκοπό τους. Κάποια έγιναν θέατρα και συναυλιακοί χώροι, άλλα ρημάζουν, ένα ή δύο γκρεμίστηκαν, ενώ υπάρχουν και ορισμένα που παραχωρήθηκαν σε επιτήδειους με συνοπτικές διαδικασίες.
Τένις για παραλήδες
Και, ναι, σωστά θυμάστε όσοι παρακολουθήσατε εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες της Λένας Δανιηλίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: στο σύμπλεγμα του ΟΑΚΑ υπάρχει και πολυτελέστατη εγκατάσταση για το τένις, χωρητικότητας 8.300 θεατών. Από εκείνες που θα βοηθούσαν ώστε «να έρθουν στα γήπεδα χιλιάδες παιδιά και να μοιάσουν στους Ολυμπιονίκες».
Η πάνσοφη Πολιτεία την πάσαρε σε ιδιώτες για αποκλειστική εκμετάλλευση, χωρίς να θεσπίσει καν δικλίδα για τις όποιες ανάγκες της Εθνικής ομάδας. Κάπως έτσι, οι αγώνες του Τσιτσιπά και των συμπαικτών του έγιναν στο κλειστό του …μπάσκετ, περίπου 500 μέτρα μακριά από τα Ολυμπιακά γήπεδα τα αντισφαίρισης.
Σκαλίζοντας λίγο, βρήκα και τον τιμοκατάλογο για την ενοικίαση γηπέδου τένις στο ΟΑΚΑ, από την εταιρία «
Στάδιο Α.Ε.», που ιδρύθηκε επί τούτου προ τριετίας: 15-18 ευρώ την ώρα για τα μέλη για το κεντρικό γήπεδο (συν 9 για τυχόν φωτισμό), 10-15 ευρώ για το βοηθητικό που χωράει 3.100 θεατές και 10-15 ευρώ για κάποιο από τα υπόλοιπα 14 γήπεδα της εγκατάστασης.
Οι αντίστοιχες τιμές για όσους δεν προνόησαν να γίνουν μέλη είναι 18-23 ευρώ για το κεντρικό γήπεδο και 12-18 για τα υπόλοιπα. Η ετήσια συνδρομή για τα μέλη ανέρχεται σε 120 ευρώ. Προφανώς κάποιοι λεβέντες χρησιμοποιούσαν τα Ολυμπιακά τένις επί πληρωμή, όσο ο Τσιτσιπάς και οι άλλοι διεθνείς ίδρωναν στο διαμορφωμένο με δικά μας έξοδα κλειστό «Νίκος Γκάλης» του μπάσκετ. <...>".