Νέα

Σπουδές σε Ελλάδα/εξωτερικό

• Μέλος που άνοιξε το νήμα giorgospapadopoulos2006
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 386
  • Εμφανίσεις 28K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Todok

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουλ 2006
Like
12
Πόντοι
16
Αν το επίπεδο των ελινικών ιδρυμάτων ήταν τόσο ανεβασμένο, δε θα πήγαιναν από όλο τον κόσμο στο berkley ή στο harvard αλλά στο μετσόβειο και την ασοεε...

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
Αν θες να ξερεις οι Ελληνες μηχανικοι (ανεξαρτητως το που εχουν τελειωσει) ειναι απο τους καλυτερους που υπαρχουν.

Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω εν μέρει

Οι έλληνες σαν άνθρωποι είναι πιο σπιρτόζοι και βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, βρίσκοντας επιλογές που πολλές φορές είναι ρηξικέλευθες

Οι Έλληνες μηχανικοί που έχουν σπουδάζει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, σε συνδυασμό με το πιο πάνω χαρακτηριστικό, είναι πράγματι απο τους κορυφαίους.

Αυτοί όμως είναι όμως είναι λίγοι σε σύγκριση με τις εκατοντάδες χιλιάδες που αποφοιτούν από μαγαζιά κάτω του μέσου όρου. Ειδικά όσοι έχουν εξαντλήσει τις σπουδές τους εντός των ελληνικών συνόρων, ξεκινούν με σημαντικό μειονέκτημα λόγω κάποιου ακατανότητου τουπέ που δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν την πραγματικότητα και την περιορισμένης αξίας επιστημονική τους κατάρτιση. 

Αυτό το λέω έχοντας δουλέψει με Αγγλους, Γερμανούς και Γάλλους. Τόσο σε θέματα υποδομών μεγάλης κλίμακας (δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι) όσο και περιβαντολλογικά (διαχείριση υδάτινων πόρων, σκουπίδια, αποχετεύσεις) οι Ελληνες μηχανικοί είναι σαφώς κάτω του μετρίου από πλευράς κατάρτισης. Σε άλλα πιο προχωρημένα θέματα όπως τεχνολογίας υλικών και ρευστομηχανική, εκεί έχουμε το χάος.

Αυτή είναι η δική μου εμπειρία και βάσει αυτής, αποτυπώνω την πιο πάνω άποψη.

Αυτό το "ανεξαρτήτως που έχουν τελειώσει" μου προκαλεί την περιέργεια μιας και πρώτη φορά ακούω μια τόσο ενδιαφέρουσα και διαφορετική γενίκευση. Που στηρίζεις την άποψή σου;

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
Βλέπω το κόστος των σπουδών δεν το λογαριαζει κανεις κοιταξτε ποσο κοστιζει το MBA του Harvard

και ειναι και διετες

Μιλαμε για τουλάχιστον 150,000$ δηλαδή περίπου 105,000€.

Η ΑΣΟΕΕ ειναι μια πολύ καλη λύση αν εισαι Αθηναιος γιατι σε σχεση τιμής/απόδοσης ειναι πολύ καλή. Τωρα αν εισαι Αθηναιος και μπεις στη Βιομηχανική της Θεσ/νικης η σχεση τιμης απόδοσης χανεται λόγω του κόστους ζωης σε οικονομικό επίπεδο. Σε κοινωνικό επίπεδο ζεις μια αντιστοιχη ζωη (αντι για το Central πας στο Ολυμπειον και αντι για το Rasputin στο Kaligula) οπότε ΑΝ εχεις τα λεφτα να πας Θεσ/νικη καλό θα ηταν να ψαχτεις για λίγο πιο μακρία!!!!!!

Το επίπεδο σπουδών θα ειναι τουλάχιστον το ιδιο και η εμπειρια θα ειναι κατι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!!!

Τωρα τι θα το κανεις το πτυχίο ειναι ενα αλλο θεμα που ο 18χρονος εχει μια 5ετια να το βρει μπροστα του δεν ειναι αναγκη να τον απογοητευσουμε.

Με την ιδια λογικη μια 18χρονη το καλυτερο που εχει να κάνει ειναι να γίνει πουτανα. Και σε μπουρδελο να πάει θα παιρνει 10Χ10€=100Χ20=2000€ το μήνα καθαρά και αφορολόγητα.

Και η εκπαιδευση επενδυση ειναι!!! Πας για την καλύτερη δυνατη απόδοση με οσο λιγοτερα χρήματα!!!
Και η ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευση πεθανε! Τα μεταπτυχιακα στα Ελληνιακα Ιδρυματα θα κοστιζουν ενα σκασμό λεφτα και τα πτυχια των ΑΕΙ δεν θα εχουν αξια και θα ζητανε ολοι Μεταπτυχιακό (για να σηκώνεις τα τηλέφωνα)!!!

ΥΓ στο ΗΒ σπουδάζουν 30,000 Ελληνες φυσικα μεσα στο χαος θα υπάρχουν και Σαινια και σκράπες!!!

Επισκέπτης
μην περιμένετε να κρίνετε έναν μηχανικό από μια πολυκατοικία ή από ένα εργοστάσιο που δουλέυει σχεδιάζωντας τενεκεδάκια για κονσέρβες.
για να είναι δημιουργικός ένας μηχανικός πρέπει να δουλέψει σε projects μεγάλα που δίνουν την δυνατότητα να καινοτομήσεις και να αναπτύξεις τις γνώσεις σου. Τέτοια projects σίγουρα δεν είναι οι δρόμοι και οι πολυκατοικίες που είναι μια διαδικασία φιξαρισμένη. Μεγάλα projects στην ελλάδα είναι λίγα, π.χ κάποια μοντέρνα κτίρια που αρχίζουν να χτίζονται σιγά σιγά από μεγαλες κατασκευαστικες, κάποιες μεγάλες γέφυρες, φράγματα κ.α.
Απλά στο εξωτερικό τα μεγάλα projects ειναι πιο πολλά και συν της άλλη στο εξωτερικό σχεδόν κάθε εταιρία έχει και τμήμα έρευνας που σημαίνει ότι τα άτομα που δουλεύουν εκεί έχουν την δυνατότητα μέσω της έρευνας να αναπτύξουν το ταλέντο τους.

όσο για το ποιοι μηχανικοί είναι καλοί και ποιοι κακοί σίγουρα δεν διαχωρίζεται από την εθνότητα και το πανεπιστήμιο που τελείωσε κάποιος. ένας απόφοιτος μηχανικός έιτε είναι του Μετσόβειού, ή του Imperial ή του Surrey ή της Σόφιας ή του ΤΕΙ Σερρρών αν αγαπάει αυτό που κάνει έχει όλα τα τυπικά προσόντα και αν είναι τυχερός και βρεί τις ευκαιρίες και τα αναπτύξει μπορεί να γίνει σπουδαίος επαγγελματίας.

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
Το επίπεδο σπουδών θα ειναι τουλάχιστον το ιδιο και η εμπειρια θα ειναι κατι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!!!

troueno μάλλον δεν εννοείς ότι ΑΣΟΕΕ και Harvard έχουν το ίδιο επίπεδο σπουδών

Σωστά;

Είναι λίγο πρωι και δεν έχω πιει καφέ ακόμα

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
troueno μάλλον δεν εννοείς ότι ΑΣΟΕΕ και Harvard έχουν το ίδιο επίπεδο σπουδών
Σωστά;
Είναι λίγο πρωι και δεν έχω πιει καφέ ακόμα

Φυσικά και ο Γεωργεας κανει 45,000,000€  :2funny:

Δεν συκρινω πανεπιστημια εννοω οτι ο καθε νεος (δηλαδη οι γονεις) εχει ενα προυπολογισμο απο 5,000€ εως οσο παει.
  με 5000€ πας μόνο διπλα στο σπίτι σου ΑΕΙ,ΤΕΙ και αν δεν μπεις Κολλεγιο,ΙΕΚ ή αλλη σχολή.
  Αν μπορεις να ξοδεψεις 10,000€ το χρόνο αντι να πας σε αλλη πόλη στην Ελλαδα με τα ιδια λεφτα πας έξω οχι βεβαια σε τοπ σχολεια γιατι ειναι πανακριβα αλλα σε ενα αντιστοιχου ή και καλύτερου επίπεδου με την Ελλαδα!!!

Για να πας σε ενα τοπ σχολειο και να δωσεις 60,00€ το χρόνο(edit βασικα πρεπει να τα εχεις και) πρεπει καποιος να σου εγγυηθει οτι θα βρεις δουλεια με 5000€ το μηνα για να κανεις απόσβεση!!!!!

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
φίλε troueno δεν απάντησες στην ερώτηση και ανησυχώ

Ασχετα με την αριθμητική και το (θεωρητικό) value for money

Είπες ότι επίπεδο σπουδών ΑΣΟΕΕ και Harvard είναι το ίδιο;

vasm

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2006
Κριτικές
5
Like
5
Πόντοι
1
Ρε σεις βλέπω μερικούς από εσάς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπερασπιζόμενοι τη μία ή την άλλη πλευρά.  Γιατί τόσο μεγάλο πάθος; Τι θα κερδίσετε;

Από την πλευρά μου έχοντας δουλέψει κάποια χρόνια σε πολυεθνικές και έχοντας περάσει από συνέντευξη υποψηφίους τόσο από το Πολυτεχνείο όσο και από αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα, δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω ποιοι είναι οι καλύτεροι. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν κύριοι! Είναι απλά τα πράγματα, έχω δει ανθρώπους από την Ελλάδα οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ολοκλήρωσαν τις προπτυχιακές σπουδές τους ταυτόχρονα με το μεταπτυχιακό τους στην αντιγραφή και τα σκονάκια και έχω δει και αντίστοιχους από ξένα πανεπιστήμια που όντως δεν ήξεραν που παν όχι μόνο τα τέσσερα αλλά ούτε και τα δύο και ας κουβαλούσαν και ένα μεταπτυχιακό στο CV τους.

Δυστυχώς οι περισσότεροι εδώ μέσα φωνάζουν υποστηρίζοντας τη χώρα στην οποία τελείωσαν και αυτό είναι το χειρότερο, δεν υπάρχει κρίση, δεν βλέπουμε τα κακά. Άλλοι πάλι λέτε, ότι όσοι πάνε έξω είναι looser, εγώ λοιπόν, τελείωσα στο ΗΒ και αυτό γιατί στα 18 μου είχα τα μυαλά πάνω από το κεφάλι, το μόνο που με ένοιαζε ήταν τα μουνιά και τα αυτοκίνητα. Δεν λέω, τα ίδια συνεχίστηκαν και τον πρώτο χρόνο τον σπουδών μου, καθώς η ξέφρενη ζωή της αγγλικής φοιτητικής εστίας σήκωσε τα μυαλά μου ακόμα ψηλότερα. Όμως όταν στο τέλος του έτους έχασα δύο μαθήματα και ήξερα ότι αν δεν τα περάσω το Σεπτέμβριο πάμε για φτου και από την αρχή ή πάω σπίτι μου, όχι απλά ξαναμπήκαν στης θέση τους τα μυαλά  αλλά άλλαξαν τελείως.

Κύριοι ο αγώνας για την επαγγελματική καταξίωση ξεκινάει στο πανεπιστήμιο, αλλά εκεί, κάνεις μόνο προπόνηση σε σάκο, ο πραγματικός αγώνας αρχίζει όταν πιάσεις δουλειά και εκεί δεν σου φτάνουν μόνο τα χαρτιά που κουβαλάς!

Καλημέρα

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
vasmav καλημέρα

έχεις δίκιο στο ότι άλλο καλός φοιτητης και άλλο τι κάνεις τελικά στη ζωη

εδω όμως μιλάμε για επίπεδο σπουδών

Καλό είναι που έχεις τελειώσει HB

Επέτρεψέ μου μια διόρθωση - άλλο looser και άλλο loser

Φιλικά

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
φίλε troueno δεν απάντησες στην ερώτηση και ανησυχώ
Ασχετα με την αριθμητική και το (θεωρητικό) value for money
Είπες ότι επίπεδο σπουδών ΑΣΟΕΕ και Harvard είναι το ίδιο;

Η απαντηση ειναι αυτονοητη. Πολύ φοβαμαι οτι η εδω ΑΣΟΟΕΕ δεν συγκρινεται με την ΑΣΟΕΕ της Πορτογαλίας ή της Ουγγαριας μην πω και της Σλοβενίας!!!!!(και επειδη ΔΕΝ εχω τελειωσει την ΑΣΟΕΕ και εχω αργότερα συμφοιτήσεις με ΑΣΣΟΕδες ειχαν μεγαλό προβλημα στα Αγγλικα γιατί ΟΛΑ τα ΑΕΙ κολλεγια κλπ στην Ελλαδα εχουν τη λογικη μενω Ελλδα και στην πόλη μου και την αγγλικη ορολογια την μαθαινω για μπουγιο. Βλέπε SWOT analysis στα μπουρδελα και στη μαλακία και market segmentation στις γκόμενες που ψαχνονται)

Κύριοι ο αγώνας για την επαγγελματική καταξίωση ξεκινάει στο πανεπιστήμιο, αλλά εκεί, κάνεις μόνο προπόνηση σε σάκο, ο πραγματικός αγώνας αρχίζει όταν πιάσεις δουλειά και εκεί δεν σου φτάνουν μόνο τα χαρτιά που κουβαλάς!
Καλημέρα

Τη δουλεια πως βρίσκεις?????? :think: :think: :think:

vasm

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2006
Κριτικές
5
Like
5
Πόντοι
1
Σωστός για το looser!! My mistake. Ο δαίμων του τυπογραφείου βλέπεις....
Όσο για το αν είσαι καλός φοιτητής ή πιο είναι το επίπεδο σπουδών του πανεπιστημίου που τελείωσες, στην επαγγελματική αρένα θα το δείξεις φίλε μου enforcer γι αυτό και το αναφέρω. Βέβαια, όντως χρειάζονται και «εξτρά» προσόντα τα οποία δυστυχώς ή ευτυχώς δεν στα δίνει κανένα πανεπιστήμιο.
Μέχρι στιγμής πάντως έχω δει ανάμεικτες καταστάσεις. Αυτοί που προοδεύουν δεν είναι ούτε από τη μία αλλά ούτε και από την άλλη πλευρά.

vasm

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2006
Κριτικές
5
Like
5
Πόντοι
1
trueno, μάλλον δε με κατάλαβες. Αυτό ακριβώς γράφω, κάνοντας προπόνηση στο πανεπιστήμιο σε αφήνουν να ανέβεις στο ρινγκ, από εκεί και πέρα το τι θα κάνεις είναι μία άλλη ιστορία, που δεν είναι της παρούσης.

Βέβαια υπάρχει και άλλη απάντηση στην ερώτησή σου...... Connections mate, just connections!  :2funny:

Επισκέπτης
Αν σπούδαζα τώρα μάλλον θα επέλεγα κάτι σχετικό με φυσική ή βιολογία. Θεωρώ ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα στρεφόμουν απο προσωπικό και μόνο ενδιαφέρον και όχι για να βρώ θέση εργασίας. Θα επέλεγα πανεπιστήμιο εξωτερικού και αυτό γιατι γνώρισα το επίπεδο εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια, τις δυνατότητες  έρευνας, το χαμηλό επίπεδο γνώσης και την αδυναμία παρακολούθησης των  εξελίξεων σε παγκόμιο επίπεδο. Είμαι σίγουρη ότι αν αναταποκρινόμουν σωστά στις σπουδές μου οι δυνατότητες για εργασία θα ήταν καλύτερες και η μάθηση που είναι και το ζητούμενό μου θα ήταν περισσότερο προσβάσιμη.

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
 Το ερωτημα του thread ειναι

"Οι γονεις μου μου δίνουν τοσα λεφτα για σπουδες"
 1)Μπηκα επαρχια να παω?? ή
 2) να ξαναδωσω να μπω Αθηνα και να πάρω αυτοκίνητο ή
 3) Να ψαχτω για έξω!

Απανταω 3 γιατι το επίπεδο ειναι το ιδιο και η εμπειρια ειναι μοναδικη!!
Το μετα ειναι αλλη ιστορία!!!

ΥΓ Connections αν δεν εχουν οι γονεις σου πρεπει να εχεις εσυ. Που να βρει ενας 25χρονος τις γνωριμίες? Γιατι τότε καταλήγουμε οι γκομενες να πιπωνουν βουλευτες και οι αντρες να καθονται στους ενναλικτικους πολιτικους!1
Διορισμος απλος ΠΙΠΑ
Διορισμος Σπεδιαλ ΠΙΠΑ ΚΩΛΟ (δεχομεθα και αντρες)

vasm

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2006
Κριτικές
5
Like
5
Πόντοι
1
Ναι ρε συ trouneo, έχεις δίκιο για τις γνωριμίες και τους διορισμούς, το έγραψα χιουμοριστικά αλλά δυστυχώς έτσι δουλεύει κυρίως το σύστημα. Όσο για το που θα τις βρει ένας 25χρονος, αυτό είναι κάτι που πρέπει να κυνηγήσει και κατά την περίοδο της φοιτητικής του καριέρας. Δύσκολο μεν, αλλά όχι ανέφικτο

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
  Συμφωνω vasman αλλα λέμε (ολοι εδω) 2 αντικρουομενα πραγματα.
Αν παει καποιος στο εξωτερικο για σπουδες ΟΤΑΝ και ΑΝ γυρισει Ελλαδα οι γνωριμιες του θα ειναι απο το σχολειο αρα  περιορισμένες.

Μονο αν κατσει Ελλαδα και χωθει σε κανα ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΚΕ ΣΥΝ θα εχει γνωριμίες (το πτυχιο ειναι προαιρετικο!!!)

Τελικα τι να κάνουν οι 19ηδες να γινουν (πιθανότατα ανεργοι) επιστημονες ή κομματοσκυλα με γνωριμιες!!!!

[-SHADOWKEEPER-]

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2007
Like
0
Πόντοι
0
Σε άλλα πιο προχωρημένα θέματα όπως τεχνολογίας υλικών και ρευστομηχανική, εκεί έχουμε το χάος.

χτύπησες νεύρο...ειδικά στη ρευστομηχανική και γενικώς προσομοίωση ροών, θερμικής κατανομής κλπ. black is the night in the mountains άσε που κορυφαίες (και καλά...) εταιρείες εδώ δεν ασχολούνται καν με το θέμα στη φάση προτοτύπου. Αχρείαστα λογισμικά, πεταμένα λεφτά...κάντο όπως ο Μπαρμπα Μήτσους , όπους χουριού.

[-SHADOWKEEPER-]

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2007
Like
0
Πόντοι
0
Με ολη την συμπαθεια κ μην το παρεις στραβα.Αν θες να ξερεις οι Ελληνες μηχανικοι (ανεξαρτητως το που εχουν τελειωσει) ειναι απο τους καλυτερους που υπαρχουν.

Στη ρεμούλα, την κλεψιά, το γλύψιμο...ναι πρώτοι με διαφορά.

[-SHADOWKEEPER-]

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2007
Like
0
Πόντοι
0
Περί μηχανικών συνέχεια

Εν Γελλάδει ο μηχανικός έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Οι εναλλακτικές στο ντόπιο κατάντημα;

Ι. Να βρει δουλειά σα μηχανικός σχεδιαστής (Καρασπάνιον) λόγω του ότι δεν παίζει βιομηχανική ένταση όπως στη γείτονα Ιταλια.
ΙΙ. Να βρει δουλειά σα μηχανικός πωλήσεων Δηλαδή: Αντιπροσώπευση ξένων οίκων-προϊόντων που θα προωθεί σε όποιον έχει διάθεση να αγοράσει. Εδώ εξαρτάται το τι αντικείμενο πουλάει. Αν είναι σουπερ μάρκετ προϊόντων το κέρδος/ ενδιαφέρον είναι κουράδες φλαμπέ. Από οξύνεια και διατήρηση και ανάπτυξη ιδιοτήτων μηχανικού κουλούρα σαλονικιά, το πολύ πολύ να γίνει προιστάμενος πωλήσεων (τσεςπου μπλιου)
ΙΙΙ. Αν στροφάρει κι έχει ιδέες για υλοποίηση μπορεί να ξεκινήσει από το 0 να φτιάξει κάτι με επιδότηση ως μικρή μονάδα προτοτυποποίησης και μετά να ξεκινήσει να χτυπά πόρτες για την πώληση του. Βασικό, εδώ είναι το θέμα της επικοινωνίας της ιδέας και το άνοιγμα της πόρτας στο εξωτερικό (πιο ανοικτόμυαλος κόσμος σε καινοτομία)
IV. Να γίνει ταρίφας ή οτιδήποτε άλλο και να κορνιζάρει το/ τα πτυχία του.
V. για μεγάλες αποφάσεις ζωής να την κάνει για όξαποδώ ώστε να έχει καλλίτερο ποσοστό κέρδους κι απόσβεσης κόστους σπουδών κλπ.

Αν έχετε κι άλλες επιλογές σχετικά κολήστε τες κι εσείς παραπάνω.

markhsios

Μέλος
Εγγρ.
27 Αυγ 2005
Like
0
Πόντοι
1
Παιδιά, από προσωπική πείρα, γνωριμίες από γνωριμίες που μπορούν και θέλουν να σε βοηθήσουν έχουν τεράστια διαφορά....

Όσο για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ειλικρινά τι να πώ. Εγώ ξέρω ότι διάβασα σαν σκυλί 2 χρόνια για να περάσω μέσω των Πανελληνίων στην σχολή της επιλογής μου για να αντικρύσω, τι ???? Τμήματα των 250 ατόμων, να στεκόμαστε όρθιοι στα αμφιθέατρα ή να καθόμαστε στα περβάζια από τα παράθυρα, να δίνουμε μαθήματα σε αμφιθέατρο και να περιδιαβαίνουν αμέριμνα και ανενόχλητα σκυλιά μέσα- έξω..... Ουρές επί ουρών στην Γραμματεία λες και περιμένουμε την ανθρωπιστική βοήθεια σε τριτοκοσμική χώρα της Αφρικής??? Και φυσικά, άκρατος, νοσηρός κομματισμός....
Η λήψη του πτυχίου και η ορκωμοσία ήρθαν για να γλυκάνουν λίγο τις πικρές εντυπώσεις από την επαφή με την ελληνική τριτοβάθμια πραγματικότητα μέχρι το επόμενο σοκ : Την οδυνηρή συνειδητοποίηση του να συναντάς 2-3 χρόνια μετά την αποφοίτησή σου, τον σκερβελέ συμμαθητή σου του Λυκείου που μετά βίας έβγαζε 12 και  να σε χαιρετάει αποκαλώντας σε "συνάδελφο".
Τι είχε γίνει???
Το 1997 που έδωσα εγώ Πανελλήνιες, με 12 ούτε σε ΤΕΙ δεν περνούσες. Έφευγαν λοιπόν για τα κωλοχανεία της Αγγλίας (μιλάμε η Αγγλία έχει γύρω στα 180 εκπαιδευτικά ιδρύματα με τεράστιες ποιοτικές αποκλίσεις το ένα από το άλλο....) σπούδαζαν το αντικείμενο που ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσαν στην Ελλάδα να σπουδάσουν, τελείωναν με πολλούς τρόπους(πληρωμένες ή αντεγραμμένες εργασίες κτλ), έρχονταν πίσω, ταλαιπωρούνταν κανά 2 χρονάκια με την  αναγνώριση του πτυχίου από το ΔΙΚΑΤΣΑ και μετά η ΠΛΗΡΗΣ εξίσωση. Αν δε ο εν λόγω "ειδήμων" διέθετε και καλύτερες διασυνδέσεις από εσένα, έτρωγες και την σκόνη του στον επαγγελματικό στίβο....
Κάνοντας μία ανασκόπηση, πραγματικά στα 18 μου, αν ήξερα πώς έχουν τα πράγματα, θα έφευγα κατευθείαν για κάποιο πολύ  καλό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού που ήταν μέσα στις δυνατότητες μαθητών με πολύ υψηλές βαθμολογίες, θα έκανα ένα μεταπτυχιακό  σε κορυφαίο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. και προφανώς δεν θα γυρνούσα ποτέ πίσω στην μίζερη εληνική πραγματικότητα.
Μέγα λάθος..........
Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα προυποθέτει και μία  οικονομκή ευχέρεια για να πραγματοποιηθεί. Γι'αυτό όσοι διαθέτουν οικονομική άνεση και είναι πραγματικά καλοί ας μην το σκεφτούν καθόλου : μακριά από την ελληνική ισοπέδωση......

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom