Ουδεν προβλημα πουθενα
Ασχοληθειτε με τιποτα αλλο!
πρακτορίσκο απόγονε μικρασιατών τις παπαριές αλλού.......
Δεκ 10, 2007
Τι γύρευε ο Μπαμπατζάν στη Θράκη;
Ήλθε, είδε και προκάλεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ... Αγνοήθηκε πλήρως από τους απλούς μουσουλμάνους πολίτες
της Μαρίας Νικολάου
Όταν η πομπή που συνόδευε τον τούρκο ΥΠΕΞ άλλαξε κατεύθυνση και βρέθηκε στον μικρό οικισμό της Ροδόπης Αρριανά, άπαντες ένιωσαν έκπληξη: Τι το ενδιαφέρον έχει ένας αγροτικός οικισμός; Αγνοούσαν προφανώς ότι από εκεί κατάγεται το νούμερο ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην γραμματέας του κόμματός "Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης" και νυν βουλευτής, Μουμίν Μοεζίνογλου. Ήδη ο πατέράς του, που ζει εκεί, είχε φροντίσει να ετοιμάσει για τον γιο του δέμα από το χωριό με πλιγούρι και τραχανά. Αντίθετα, το "πεσκέσι" του τούρκου ΥΠΕΞ δεν ήταν τόσο γευστικό για την ελληνική πολιτεία. Τα Αρριανά ήταν ο τελευταίος σταθμός της δεκάωρης επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αλί Μπαμπατζάν στη Ροδόπη. Στο διάστημα αυτό είχε προλάβει να θέσει με προκλητικό τρόπο θέμα "τουρκικής μειονότητας" στην Θράκη. Αποκάλεσε αρκετές φορές "αδέρφια μας Τούρκοι" και "ομοεθνείς" τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ακόμη και 13χρονους μαθητές, που παρακολουθούσαν την επίσκεψή του, τους κάλεσε να μην ντρέπονται να λένε ότι είναι Τούρκοι και τους προέτρεψε να διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα δικαιώματά τους στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Είχε δηλαδή υποπέσει σε πολλά διπλωματικά "φάλτσα".
"Ξέρουμε τις στεναχώριες σας" έλεγε και ξανάλεγε ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών έχοντας στο πλευρό του τους ψευδομουφτήδες, θρησκευτικούς λειτουργούς Ιμπράμ Σερήφ από την Κομοτηνή και Αχμέτ Μετέ από την Ξάνθη που το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει. Ανέδειξε έτσι με τον πλέον επίσημο (σε μια "ιδιωτική" κατά άλλα επίσκεψη) τρόπο, ότι η Τουρκία αυτούς αναγνωρίζει ως επίσημους συνομιλητές και εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τούρκο υπουργό προσφώνησε ο κ. Ιμπραήμ Σερήφ, ψευδομουφτής Κομοτηνής αλλά και πρόεδρος της "Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης".
Δίγλωσσα νηπιαγωγεία…
Τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Σερήφ δεν εξέπληξαν κανέναν ούτε ο προκλητικός λόγος του. Μίλησε για "Τούρκους της Δυτ. Θράκης" και ανέφερε ως μεγάλο πρόβλημα την "πρόθεση του ελληνικού κράτους να ιδρύσει νηπιαγωγεία στην επίσημη γλώσσα, ενώ με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης θα έπρεπε να είναι δίγλωσσα".
"Ως 'Τούρκοι' της Δυτ. Θράκης", ανέφερε ο ψευδομουφτής, "επιθυμούμε δίγλωσση εκπαίδευση όπως προβλέπεται στην συνθήκη της Λοζάνης. Αυτό το μεταφέρουμε και στην πατρίδα και στη μητέρα πατρίδα μας", είπε εννοώντας την Τουρκία. Ως δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα των "Τούρκων" της Δυτ. Θράκης έθεσε τη θρησκευτική ελευθερία, δηλαδή τη μη δική τους αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία. Ως τρίτο πρόβλημα τη διαχείριση της βακουφικής περιουσίας αγνοώντας προφανώς ή αποκρύπτοντας ότι κατετέθη ήδη σχέδιο νόμου στη Βουλή και ως τέταρτο πρόβλημα ότι "παρά το ότι ο καθένας σε όλο τον κόσμο μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, εδώ στη Δ. Θράκη παρά το ότι είμαστε 'Τούρκοι' δεν μπορούμε να εκφραστούμε ως 'Τούρκοι'". Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε την "Ένωση Τούρκων Δασκάλων", την "Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής" και την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης", που με αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων δεν επιτρέπεται η λειτουργίά τους. "Παρά το ότι πέρασαν 24 χρόνια από τότε που κατέβασαν τις πινακίδες τους, ακόμα δεν μπόρεσαν να τις ξαναβάλουν".
"Αξιότιμοι ομοεθνείς μου" με την προσφώνηση αυτή ο τούρκος ΥΠΕξ μίλησε στα επιφανή στελέχη της μειονότητας, πολυπληθές ομολογουμένως ακροατήριο (διακομματικό καθώς ήταν παρόντες πρώην και νυν μουσουλμάνοι βουλευτές όλων των κομμάτων) σημειώνοντας ότι "η βελτίωση των σχέσεων μας με την Ελλάδα δεν εξασφάλισε τη λύση σε αρκετά από τα προβλήματά σας" και προβλέποντας "πως θα έρθει η μέρα που θα πάρουμε τα θετικά αποτελέσματα. Γι' αυτό δεν έχουμε καμιά αμφιβολία." Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις συναντήσείς του με την ελληνίδα ομόλογό του έθεσε ανοιχτά "τα προβλήματα και τις στενοχώριες τους".
Οικονομική συνεργασία
Από την ομιλία Μπαμπατζάν δεν έλειψαν αναφορές στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, "το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες αυξήθηκε κατά 40% φτάνοντας στα 2 δισ. ευρώ", ανέφερε σημειώνοντας ότι σήμερα η Τουρκία αποτελεί τον 5ο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας. "Εμείς επιθυμούμε φυσικά και οι δικοί μας επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν παντού στην Ελλάδα και στη Δυτ. Θράκη. Να δημιουργήσουν και εδώ θέσεις για δουλειά", ανέφερε αποκαλύπτοντας τα σχέδια των τούρκων επιχειρηματιών για "απόβαση" στη Θράκη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολυμελής αποστολή τούρκων επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον κ. Halim Mete, αντιπρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων της Τουρκίας, συνόδευε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Στην αποστολή συμμετείχαν και πολλοί πρόεδροι επιμελητηρίων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, Ο κ. Halim Mete δεν έκρυψε ότι οι Τούρκοι προσδοκούν να αναπτύξουν συνεργασίες με την ελληνική πλευρά. "Αυτό που πριν δέκα χρόνια φάνταζε αδύνατο, σήμερα είναι μια πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουν και οι δύο πλευρές, διότι οι επιχειρήσεις μπορούν και συνεννοούνται καλύτερα και αποτελεσματικότερα", ανέφερε.
Αγνόησαν τον ΥΠΕΞ
Η αλήθεια είναι ότι ο απλός κόσμος αγνόησε την παρουσία του κ. Μπαμπατζάν, αφού οι απλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής δεν άφησαν τις δουλειές για να αποτελέσουν το κοινό του. Αντίθετα έμειναν στα χωράφια ή στα καφενεία που συχνάζουν την ώρα που ο τούρκος ΥΠΕΞ ήταν λίγα μέτρα πιο εκεί. Σε αντίθεση δηλαδή με τα γνωστά επιφανή στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας, που έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τον κ. Μπαμπατζάν προσδοκώντας προφανώς σε μελλοντική τους αξιοποίηση.
Ευτυχώς υπάρχουν και οι Πομάκοι
Για τα λεγόμενα του τούρκου ΥΠΕΞ δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από Πομάκους που διαβιούν στην περιοχή, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ταχήρ Κόντε από την Ξάνθη. Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν και τις δηλώσεις του για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης επισήμανε ότι "η μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν αποτελείται μόνο από τουρκόφωνους μουσουλμάνους αλλά αποτελείται από Πομάκους, Αθίγγανους και ένα μικρότερο ποσοστό τουρκόφωνων. Ειδικά στο νομό Ξάνθης, όπου και ζω, ο αριθμός των τουρκόφωνων είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό των Πομάκων". Σε άλλο δε σημείο της ανακοίνωσής του τονίζει: "Ευχαριστώ τον Αλλάχ που είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι είμαστε Τούρκοι. Αντίθετα, η πατρίδα μας είναι η Ελλάδα και χαιρόμαστε που ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια". Υπενθυμίζει επίσης ότι η συνθήκη της Λοζάνης αναφέρει τη μειονότητα της Θράκης ως θρησκευτική - μουσουλμανική και όχι ως εθνική - τουρκική και καταλήγει: "Δόξα τω Θεώ η ελληνική πολιτεία και το σύνταγμά της δίνει στους μουσουλμάνους Έλληνες ίσα δικαιώματα με τα δικαιώματα των ορθόδοξων χριστιανών Ελλήνων και δεν έχουμε κανένα παράπονο από την ελληνική πολιτεία.". Δεν παραλείπει να σημειώσει ότι "θεωρεί απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις του κ. Μπαμπατζάν και προκλητική την επίσκεψή του στους ψευτομουφτήδες της Δυτικής Θράκης, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν το μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης που στο σύνολό του επιθυμεί την ειρήνη και την πρόοδο της πατρίδας μας της Ελλάδας".