Ναι λεω (μηπως βεβαια την παω μακρια τη βαλιτσα ) οτι μπορει να υπαρχει κινεζικος η κινεζικα χρηματοδοτουμενος δακτυλος πισω απο καποιες εξελιξεις για να προβοκαρουν και να υπονομευσουν τις σχεσεις Ρωσσιας- ΗΠΑ ,ωστε η Ρωσσια να στραφει προς Κινα.
Η Ρωσσια δεν ειχε καλες σχεσεις παραδοσιακα με την εκάστοτε κυριαρχη Ευρωπαικη δυναμη ( ειτε ηταν η Γαλλια ειτε η Γερμανια), ενω διατηρουσε καλες με την Αγγλία ή τις ΗΠΑ. Η Αγγλία και οι ΗΠΑ επίσης πηγαιναν κοντρα στην εκάστοτε κυριαρχη ευρωπαικη δυναμη και συνασπιζοταν παντα σχεδον με τη Ρωσσια για να εξισορροπήσουν τη δύναμή της.
Υπό μία προυπόθεση : η Ρωσσία να μένει στο " χώρο" της και να μη βγαίνει απο αυτον και κυρίως να μη πλησιάσει στην έξοδο προς τη θάλασσα. Εκεί την εμπόδιζαν και ξαφνικά η Ρωσσία γινόταν " κακή"¨.
Στους μεγάλους πολέμους η Ρωσσία ήταν παντα στο πλευρό της Αγγλίας ( και αργότερα και των ΗΠΑ ). Πχ Ναπολεόντιοι, πρώτος παγκόσμιος, δεύτερος παγκόσμιος. Επίσης και σε άλλους νωρίτερα ήταν στο ίδιο στρατόπεδο με την Αγγλία ( πχ ο πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής στα μέσα του 18ου αιώνα, από τους μεγαλύτερος της εποχής. H μονη περίπτωση στην οποία αντιπαρατέθηκαν στρατιωτικά η Αγγλία με τη Ρωσσία ήταν στον Κριμαικο πόλεμο , οταν δηλαδη απειληθηκε αμεσα η Οθωμανικη Αυτοκρατορία και η Ρωσσία έκανε επικίνδυνη " κάθοδο" προς τη Μεσόγειο. Επίσης μετά το 1945, ενώ παραχώρησαν αφειδώς όλη την Ανατολική Ευρώπη οι Αμερικάνοι στο Στάλιν, στην Ελλάδα και την Τουρκία του το ξέκοψαν αποφασιστικά.
Ετσι και τώρα ο πραγματικός γεωπολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα. Με τη Ρωσσία μπορούν να έχουν ένα αντίβαρο εις βάρος της Κίνας, η οποία φυσικά έχει τη δυναμική να επεκταθεί εις βάρος της Ρωσσίας. Επομενως αν η Ρωσσία έχει ενταση σε σχέση με τις ΗΠΑ ( με την Ευρώπη παντα θα βρίσκεται σε ένταση γιατί εκ των πραγμάτων πάλι έχουν αντίθετα συμφέροντα, και για αυτό επίσης έχει και κακές σχέσεις με τους Πολωνούς ΠΑΝΤΑ η Ρωσσία, επειδη η Πολωνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του " ευρωπαικού" συστήματος ), τοτε η Ρωσσία θα στραφεί προς την Κίνα ( μια και οι κακές σχέσεις με αμερικάνους, επιδεινώνουν στην παρούσα φάση και τις σχέσεις με τους ευρωπαίους). Η Κίνα που ακολουθεί γενικά μια έξυπνη και πονηρή παγκόσμια πολιτική το παίζει φίλη με όλους και ουδέτερη, κοιτά να μην εκτίθεται και θέλει να διεισδύει παντού. Στα "κουφά" αλλά αποτελεσματικά.
Δε ξέρω σίγουρα αν υπάρχει " κινέζικος" δάχτυλος πίσω απο πολλά γεγονότα, ξέρω όμως οτι αμεσα ωφελημένη απο την ενταση στις σχέσεις Ρωσσίας -ΗΠΑ βγαίνει η Κίνα
Η Αγγλία δεν έχει σταθερές σχέσεις με καμία ευρωπαική δύναμη.Το δόγμα της Αγγλίας είναι να μην αφήνουν καμία ευρωπαική δύναμη να γίνει κυρίαρχη όταν νικούσε ο Ναπολέοντας συμμάχησαν με τους Ρώσους και τους Αυστριακούς εναντίον του,όταν ο τσάρος έγινε απειλητικός συμμάχησαν με τους Γάλλους να τον εξουδετερώσουν όταν οι Γερμανοί το έπαιζαν πρώτη μούρη και ήταν επικίνδυνοι να εγκαθιδρύσουν ηγεμονία στην Ευρώπη συμμάχησαν με τους Ρώσσους και τους Γάλλους.Συνεπώς το δόγμα των Αγγλων είναι η ισορροπία δυνάμεων στην ευρωπαική ήπειρο να μην υπάρχει κυρίαρχη δύναμη.Για αυτό και είχαν τις φιλικότερες σχέσεις με την ΕΣΣΔ και μπλόκαραν τις ΗΠΑ όταν θέλανε να το παίξουνε ηγεμόνες στην Ευρώπη.
Τώρα για τον ίδιο λόγο κοντράρουν τους Γερμανούς.
Η Ρωσσία είχε άριστες σχέσεις με τους Γερμανούς στο μεσοπόλεμο και βοηθήθηκαν αμοιβαία για να εξελίξουν τα οπλικά τους συστήματα.Οι Ρώσσοι τους βλέπουν όλους με δυσπιστία.