Ο Μουρίνιο και ο Παναθηναϊκός
Ας προσεγγίσουμε το θέμα από μία άλλη πλευρά. «Κουρασμένος είναι μόνο όποιος δουλεύει 15 ώρες την ημέρα για το μεροκάματο». Αυτή ήταν η απάντηση του «Special One» στην ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου μετά το παιχνίδι της Ιντερ με την Τζένοα αν κάποιοι ποδοσφαιριστές του ήταν κουρασμένοι. Είναι από τις στιγμές που το σχόλιο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά «να αγιάσει το στόμα του Μουρίνιο».
Την ίδια αφοπλιστική οξύτητα είχε το ύφος του Μουρίνιο όταν έστειλε το μήνυμα στους βασιλικά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές της Ιντερ: «Οποιος σκέφτεται μόνο τον εαυτό του με εμένα δεν παίζει. Ενα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι παίκτες μου μέσα στο γήπεδο κάνουν αυτό που λέω εγώ. Πιθανώς κάποιος δεν με γνωρίζει καλά. Θα με μάθει. Ισως με καταλάβει από την αποστολή που θα βγάλω στο επόμενο παιχνίδι».
Το ίδιο χρονικό διάστημα που ο Μουρίνιο παίρνει βούρδουλα για τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα της Ιντερ, στην Ελλάδα αποκτά -μέρα με την ημέρα-... μυθικές διαστάσεις η «σκληρή, ενίοτε και προσβλητική συμπεριφορά του Τεν Κάτε» προς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού! Σχεδόν με... δάκρυα στα μάτια ενημερωθήκαμε ότι ο «σατράπης και άξεστος» κόουτς έβαλε τις φωνές στον Ζιλμπέρτο και στον Γκαμπριέλ πριν από το ματς με τη Βέρντερ, όταν τους πήρε ο ύπνος.
Ανάλογα αντιμετωπίστηκε κατά καιρούς το... δράμα του Νίλσον, του Γκούμα, του Ιβανσιτς, αλλά και του Βαγγέλη Μάντζιου, ο οποίος κατά πως φαίνεται χρειάζεται έναν «προσωπικό Τεν Κάτε» καθημερινά για να του διδάξει πώς θα δίνει την μπάλα στο συμπαίκτη του στα δύο μέτρα, για να σκοράρει εκείνος (Σαλπιγγίδης) και να τελειώνει ένα ματς ο Παναθηναϊκός. Με τον Ολλανδό να έχει διακόψει ΔΕΚΑ φορές μια προπόνηση ώστε να παρατηρήσει τον Μάντζιο να μην πράττει αυτό που έκανε στο προχθεσινό παιχνίδι. Αλλά εκείνος το (ξανά)κανε...
Ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν δουλεύουν 15ωρα για το μεροκάματο, αλλά αμείβονται με... ψίχουλα, 300 χιλιάρικα το χρόνο ο Μάντζιος, 400 ο Νίλσον και ο Γκούμας, 550 ο Ιβανσιτς και πάει λέγοντας, είναι ανάμεσα σε εκείνους που ο... κακός Ολλανδός «ξέχεσε» κάποιες φορές στα αποδυτήρια ή κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Προφανώς κάποια από τα παλικάρια του Παναθηναϊκού δύσκολα θα δούλευαν και με έναν παλαιότερο... βοηθό προπονητή, ονόματι Μουρίνιο, έτσι όπως αυτός συμπεριφέρεται στους παίκτες της Ιντερ. Ακούς εκεί να τους βάλει τις φωνές. Πού... ακούστηκε σε εργασιακό χώρο τέτοιο πράγμα.
Βεβαίως όταν προχθές το βράδυ, μετά το παιχνίδι με τον Εργοτέλη, ο Τεν Κάτε τους πέταξε ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ την προσβολή «πείτε μου αν θέλετε να παραιτηθώ» κανείς από τους... θιγμένους δεν ψέλλισε λέξη. Αν, όμως, επρόκειτο να συζητήσουν για τα πριμ ή για τα συμβόλαιά τους θα ήταν ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ και τόσο διεκδικητικοί σαν επαγγελματίες συνδικαλιστές!
Χθες, ο Γιώργος Καραγκούνης -ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με καταγεγραμμένη πορεία, άποψη αλλά και κατάθεση προσφοράς στην ομάδα του- γύρισε και είπε στον Ολλανδό «κόουτς, υπάρχουν κάποιες στιγμές που προσβάλλετε με τα λόγια σας». Εκανε ό,τι κάνει κάποιος που ΔΙΑΘΕΤΕΙ προσωπικότητα στον εργασιακό του χώρο, αλλά ταυτόχρονα ΕΧΕΙ δικαίωμα με βάση την προσφορά του στη δουλειά να μιλήσει ή να διαμαρτυρηθεί. Καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, τη διαφορά...
Από το ρεπορτάζ στον Παναθηναϊκό βγαίνει ότι ο Τεν Κάτε είναι «σκληρός στην επαγγελματική του συμπεριφορά και δεν προσεγγίζει την ελληνική πραγματικότητα». Αναρωτιέμαι αν αυτό λέγεται ως... κακό, ως μειονέκτημα του Ολλανδού.
Χρόνια ολόκληρα οι Ελληνες ποδοσφαιριστές (αλλά και κάποιοι ξένοι που έρχονται και μπολιάζονται με την ελληνική νοοτροπία) θεωρούν «καλό και κύριο» συνήθως τον προπονητή που δεν τους... πολυκουράζει και δεν τους πολυμιλάει. Ενας... Μπάκε την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Διαφορετικά; Θα σηκώσουν το τηλέφωνο, θα πάρουν τον «κολλητό» δημοσιογράφο ώστε να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη για τα βασανιστήρια που περνάνε καθημερινά άνθρωποι του μισού και τους ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως!
Θυμάμαι πριν από χρόνια είχε έρθει στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Ιβιτσα Οσιμ. Εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Στράτος Αποστολάκης ήταν ΤΑ ονόματα. Ο Οσιμ έκρινε ότι οι δύο σταρ δεν ανταποκρίνονταν στην προπόνηση που αυτός ήθελε. Ο προπονητής γνώρισε από... πρώτο χέρι την «περιποίηση» της πλειονότητας του Τύπου, ασχέτως αν έπειτα από χρόνια ο ίδιος ο Αποστολάκης είπε ότι επρόκειτο για έναν εκ των κορυφαίων τεχνικών που δούλεψε στην καριέρα του. Κάτι ανάλογο και με την περίπτωση Αναστασιάδη - Πάολο Σόουζα...
Ο Μπάγεβιτς
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει «κολλημένο» γύρω από το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς λες και δεν υπάρχει άλλος καλός προπονητής στον πλανήτη γη. Ο Μπάγεβιτς φυσικά και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικός τεχνικός. Αποδεδειγμένα σε όλες τις ομάδες που πήγε έκανε έργο.
Μόνο που θα είναι το λιγότερο ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ για τον Παναθηναϊκό -για μία πολύ μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός των 100 χρόνων- αν, αφού «αποδομήσουν» τον Τεν Κάτε, πέσουν ξανά στα πόδια ενός ανθρώπου που τους έχει ρίξει... μια ντουζίνα χυλόπιτες, με πιο πρόσφατη αυτή του περασμένου καλοκαιριού. Χυλόπιτες με διάφορες αιτίες ή δικαιολογίες. Αν οι διοικούντες τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό θέλουν να γίνουν... ουρά του Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Το μέγα λάθος του Τεν Κάτε
Βεβαίως ο Χενκ τεν Κάτε δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Το χειρότερο -όπως αποδεικνύεται- ήταν πως αντί να θέσει από την αρχή ΒΕΤΟ για τη διαμόρφωση του ρόστερ, αποδέχθηκε να δουλέψει με όσους του «πρόσφεραν». Εξίσου άσχημο το γεγονός ότι για να στηρίξει αυτό το ρόστερ -που υποφέρει σε δεδομένα σημεία- είπε κάποια στιγμή ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ της ομάδας ατάκα του στυλ «δεν χρειαζόμαστε άλλο αμυντικό». Ολα αυτά τώρα τα πληρώνει.
Ο Τεν Κάτε, όμως, είναι -πέραν πάσης αμφιβολίας- καταξιωμένος προπονητής, πάνω στον οποίο πρέπει να επενδύσει το «τριφύλλι». Αν στον Παναθηναϊκό... καταφέρουν να τον «αποδομήσουν» μέσα σε τέσσερις μήνες, τότε θα έχουν πετύχει έναν ακόμη άθλο. Πόσο μάλλον όταν ο άνθρωπος που ΑΛΛΑΞΕ τα δρώμενα στο «τριφύλλι», ο Ανδρέας Βγενόπουλος, έχει δηλώσει ΔΗΜΟΣΙΑ σε συνέντευξή του ότι ο Τεν Κάτε θα κριθεί την επόμενη σεζόν, όπου θα διαμορφώσει εκείνος το ρόστερ. Αν... τον αφήσουν να προλάβει την επόμενη σεζόν, συμπληρώνω με όσα βλέπω.
Αλλωστε είναι ΕΞΩΦΘΑΛΜΗ η προσπάθεια αποδόμησης (όχι κριτικής) που επιχειρείται εδώ καιρό για τον προπονητή του Παναθηναϊκού από... πράσινους κύκλους, λάτρεις του πρόσφατου παρελθόντος. Μέχρι για «εγκλήματά» του διαβάζουμε. «Εγκλήματα» ενός προπονητή που στην Ευρώπη τον πλήρωναν με εκατομμύρια για να διδάσκει τακτική. Ενός προπονητή για τον οποίο πριν από λίγα χρόνια οι Ελληνες δημοσιογράφοι έλεγαν και έγραφαν πως αυτός ήταν ο δημιουργός και ο «πραγματικός» κόουτς της μεγάλης Μπαρτσελόνα και όχι ο Ράικαρντ.
Το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα «εντός»
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Ούτε είναι τυχαίο πως μόνο ενιαίος και αδιαίρετος δεν είναι ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός. Και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα παζλ με διάφορα «κομμάτια». Αλλο το οποίο ενδιαφέρεται να μην «ταπεινωθεί» όσα πρέσβευε και έπραττε η προηγούμενη κατάσταση, άλλο που επιδιώκει να βγάζει από πάνω του τις ευθύνες και να τις «μοιράζει» αλλού, άλλο που έβαλε τα λεφτά και εν συνεχεία εμφανίζεται... αποστασιοποιημένο, άλλο που κάνει δηλώσεις ότι «η ομάδα είναι ένα συνονθύλευμα», λησμονώντας προφανώς ότι πλέον είναι ΕΝΤΟΣ αυτής της ομάδας μετοχικά.
Με εξαίρεση τον Νίκο Πατέρα, ο οποίος ασχολείται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με τον Παναθηναϊκό, οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι του «τριφυλλιού» έχουν μία... περιστασιακή ενασχόληση. Και επειδή στην Ελλάδα οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν διοικούνται με την απρόσωπη λογική μιας εταιρείας που πεταλώνει σμέρνες, καλό είναι άπαντες να γνωρίζουν ότι το «τριφύλλι» δεν έχει μόνο εντός γηπέδου πληγές... Ή κενά, αν προτιμάτε...
Στο κάτω κάτω το πρόβλημα της άμυνας το λύνεις στις μεταγραφές με ένα, δύο ή 22 στόπερ. Το πρόβλημα της ενότητας δεν ξέρω πώς και εάν λύνεται...
πηγή.....goalday