gamikoulix
Μέλος
- Εγγρ.
- 2 Μαΐ 2011
- Like
- 0
- Πόντοι
- 16
Συντροφε, ειλικρινά χαίρομαι γιατί επιτέλους έγινε και ένα σοβαρό πόστ πάνω στο θέμα.Φιλε vonmakouli εκει που διαφωνω ειναι οτι εξεταζεις το θεμα μονο απο τη νομικη πλευρα.
Εγω βλεπω αν εγινε το αδικημα,η ελληνοποιηση δλδ ξενων παιχτων- κατι που αδιαμφησβητητα εκαναν και οι δυο ομαδες !
Συντροφε, ειλικρινά χαίρομαι γιατί επιτέλους έγινε και ένα σοβαρό πόστ πάνω στο θέμα.
Λοιπόν καταρχάς έχεις δίκιο. Σαν νομικός εξετάζω πρώτιστα το θέμα από νομική πλευρά (χωρίς να συμφωνώ με την ρήση Βουλγαράκη βέβαια)και έπειτα από κάθε άλλη (κοινωνική, ηθική, πολιτική κλπ σκοπία).
Στο θέμα μας λοιπόν. Χοντρικά (δεν θυμάμαι ακριβώς ημερ/νίες και βαριέμαι να ψάχνω στο νετ), διακρίνουμε δύο περιόδους. Μια επί χούντας και μια αργότερα περί το 1980. Σε προηγούμενο ποστ παρέθεσα σε φωτό την διάταξη περί μεταγραφών. Οι φάκελοι των "ελληνοποιήμένων" ποδοσφαιριστών εξετάζοντο από την πανίσχυρη τότε ΓΓΑ η οποία απεφάσιζε αμετάκλητα Δηλ. η απόφασή της δεν προσβάλετο σε κανένα δικαστήριο και είχε (ας πούμε) ισχύ νόμου. Καμία αίτηση ελληνοποίησης δεν απορρίφθηκε και αυτό το παραθυράκι (καλώς ή κακώς δεν μας ενδιαφέρει επί του παρόντος) είχε ισχύ νόμου. Όπως επανέλαβα πρώτος που έκανε χρήση της εν λόγω διάταξης ήταν ο Παναθηναϊκός και ακολούθησε ο ΠΑΣ και στη συνέχεια ΟΛΕΣ οι ομάδες της Α Εθνικής. Το παράδειγμα που παρέθεσε ο Lastmoikan δεν είναι άσχετο με το θέμα.
Πέφτει λοιπόν κάποια στιγμή η χούντα, η σχετική διάταξη παραμένει ως έχει (με αρκετά αυστηρότερο έλεγχο πλέον από την ΓΓΑ) και τελικά κάποια στιγμή ρυθμίζεται και νομοθετικά το θέμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ τις ελληνοποιήσεις από τούδε και στο εξής. Ο Βαρδινό λοιπόν που γούσταρε τον Ρότσα παραποίησε (όχι ο ίδιος βέβαια) δημόσια έγγραφα, κατήρτισε πλαστές βεβαιώσεις κλπ και παρουσίασε τον Ρότσα ως Μπουμπλή δημότη Αιγάλεω δηλ. ως γνήσιο Έλληνα.
Φυσικά τα Δικαστήρια διαπίστωσαν την απάτη και αφήρεσαν (μετά από 2 χρόνια νομίζω) την ελληνική ιθαγένεια από τον Ρότσα, ο οποίος όμως συνέχιζε να αγωνίζεται ως αλλοδαπός. Το σκάνδαλο είναι ότι έμεινε ατιμώρητος ο Βαρδινό ενώ κανονικά θα έπρεπε να τιμωρηθεί για ηθική αυτουργία. Αυτό το πράγμα δεν το έκανε (και δεν μπορούσε να το κάνει) καμιά άλλη ομάδα.
Είναι λοιπόν σαφώς διαφορετική περίπτωση οι ελληνοποίησεις επί χούντας και αυτή του Μπουμπλή.
Στο παράδειγμά σου. Αν δεν συλληφθεί ο ένας κλέφτης δεν μας ενδιαφέρει. Αν δικαστεί και αθωωθεί (για κάποιον από τους πολλούς λόγους που υπάρχουν)τότε ναι δεν μπορούμε να τον αποκαλούμε κλέφτη. Αλλά μάλλον είναι άστοχο με την περίπτωσή μας καθώς την εποχή των ελληνοποιήσεων δεν υπήρχαν "κλέφτες" (όλοι ακολουθούσαν τυπικά τον τότε νόμο)άρα ήσαν νόμιμοι και στην περίπτωση Μπουμπλή υπήρχε μόνο ένας κλέφτης.
Κουφο δεν ηταν.Εξυπηρετησε τον ολυμπιακο ο ασλανιδης.Ιδια διαδικασια ακριβως με τον ροτσα ηταν.Απλα τοτε η βαζελογαυροχουντα εκανε τα στραβα ματια,για να το περασει ετσι.Μερικοί όντως είχαν καθαρή ελληνική καταγωγή (Τριαντάφυλλος, Γαλάκος κ.α) και κάποιοι άλλοι , όπως προείπα, δεν ήξεραν ούτε κατά που πέφτει η Ελλάδα. Εννοείται ότι οι τότε μεσάζοντες (όχι οι ομάδες) έβλεπαν κάποιον σε μια αλάνα της Αργεντινής κλπ δίναν οι ίδιοι πολλές φορές μια ένορκη στο ελληνικό προξενείο ότι οι παίκτες ήταν ελληνικής καταγωγής και η ΓΓΑ που επικύρωνε τον σχετικό φάκελο έδινε το ΟΚ και θεωρούντο Έλληνες και με τη βούλα !! Γελοίο, αλλά νόμιμο αφού την ευθύνη την είχε αποκλειστικά το κράτος.
Ναι με τα ισχύοντα δεδομένα της τότε εποχής οφείλουμε να το δεχτούμε. Εξ άλλου δεν έπαιρναν και την υπηκοότητα εκτός αν είχαν αποδεδειγμένα ελληνικές ρίζες .
Κοντολογίς οι περισσότεροι ΔΕΝ ήταν ούτε κατ΄ιδέα Έλληνες. Όμως οι μεταγραφές τους ήσαν νόμιμες. Κουφό και όμως αληθινό !!!
Ευχαρίστως.
Ηθικά ήταν μια γελοία κατάσταση, να εμφανίζονται δηλ. παίκτες που δεν ήξεραν ποία είναι η Ελλάδα ως Ελληνες. Χούντα και ηθική δεν συμβαδίζουν.
Φιλε το θεμα ειναι οτι κανεις δεν πρεπει να την λεει στον αλλον,γιατι ολοι εχουμε κανει τις πουστιες μας και εχουμε μεινει ατιμωρητοι.Αυτο ακριβως λεω κι εγω.Δεν αναφερθηκα καθολου στη νομικη πλευρα,
αλλα στο αν ηταν σωστη και ηθικη σαν πραξη η ελληνοποιηση.
Κατι αναλογο εγινε στο μπασκετ και στις αρχες του 90 με τις δεκαδες ελληνοποιησεις πρωην Γιουγκοσλαβων+Σοβιετικων(Τομιτς,Ταρλατς,Σοκ,Κουουσμα κλπ.)
υπο την ανοχη της πολιτειας και της ομοσπονδιας.
Το οτι δεν τιμωρηθηκε καμια ομαδα,δεν σημαινει οτι ηταν κατι σωστο.
Για μενα λοιπον οτι ειναι νομιμο δεν ειναι και ηθικο....
λαγε στοκαβλι μου τι ειναι ηθικοκαι τι οχι για σενα...Αυτο ακριβως λεω κι εγω.Δεν αναφερθηκα καθολου στη νομικη πλευρα,
Κατι αναλογο εγινε στο μπασκετ και στις αρχες του 90 με τις δεκαδες ελληνοποιησεις πρωην Γιουγκοσλαβων+Σοβιετικων(Τομιτς,Ταρλατς,Σοκ,Κουουσμα κλπ.)
Μονος αναιρεις οσα λες.Λιγο μυαλο δεν εχεις για να μην πεις κατι και γινεις παλι ρεζιλι.Με το δικο σου σκεπτικο λοιπον,εχεις καμια αποδειξη οτι ο βαρδινογιαννης και ο βαζελοςλαγε στοκαβλι μου τι ειναι ηθικοκαι τι οχι για σενα...
Εγω ξερω τι ειναι για το κρατος
Για το κρατος λοιπον εγω ημουνα νομιμος και εσυ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ για ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Που σημαινει λαγε το οτι δεν ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ με κατασκευασμενα εγγραφα και πλαστογραφιες ειναι ΚΑ4ΑΦΑΝΗΣ ευνοια υπερ σου....
Τι πιστευεις εσυ και ποιοι ειναι οι η6ικοι σου κανονες στην πουτσα μου εμενα...τραβα πανελλαδικες και ανεπτυξε τις ιδεες σου σε εκθεση ιδεων
Εμενα με ενδιαφερει αν συνεληφθης σαν σωματειο να κανεις πλαστογ3αφια ποιες ηταν οι τοτε ποινες και αν ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ????συνεννοηθηκαμε μπαγκς μπαννυ ??
kai το δημοτης αιγαλεω παπαρα δικηγορε του πουστη απο την αργεντινη ηρθε;;Μονος αναιρεις οσα λες.Λιγο μυαλο δεν εχεις για να μην πεις κατι και γινεις παλι ρεζιλι.Με το δικο σου σκεπτικο λοιπον,εχεις καμια αποδειξη οτι ο βαρδινογιαννης και ο βαζελος
εφτιαξαν αυτα τα εγγραφα;αφου ηρθαν απο την αργεντινη,δεν τα εδωσε ο βαζελος.
Αυτο ακριβως λεω κι εγω.Δεν αναφερθηκα καθολου στη νομικη πλευρα,