αν σου ειναι ευκολο στειλε οδηγιες-κατευθηνσεις. αν καπου κολησω θα σου στειλω πι εμ για περετερω επεξηγησεις
Το αρχείο το έφτιαξα ως ψυχολογική υποστήριξη αλλά και για έλεγχο προόδου όταν άρχισα το ΗΤ και έκοψα το ΚΤ.
Λοιπόν, η βασική χρήση του αρχείου περιλαμβάνει ένα μόνο sheet στο Excel. Το Sheet αυτό έχει πληροφορίες και για reporting αλλά δεν είναι το θέμα μας. Πάμε στα βασικά:
1. Φτιάχνουμε έναν πίνακα με 4 στήλες:
α) Ημερομηνία αγοράς προϊόντος
β) Προϊόν: Περιγραφή του προϊόντος, πχ ATOMIZER eGo EPSILON BDC 1.8 Ohm
γ) Ποσότητα που αγόρασα, πχ 2
δ) Συνολική αξία, πχ 4,90€.
2. Στο τέλος του πίνακα προσθέτω το συνολικό κόστος και μόνο, δεν με νοιάζουν οι ποσότητες. Οπότε έχω:
α) Γενικό σύνολο: “Ξερό” σύνολο, όλα τα παραπάνω.
β) Εξοπλισμός: Εδώ υπολογίζω το συνολικό κόστος για εξοπλισμό. Στην περίπτωση του ΗΤ είναι το ίδιο το ΗΤ, θήκες, φορτιστές, μπαταρίες, clearomizers οτιδήποτε δεν είναι αναλώσιμο. Για να έχω σωστό αποτέλεσμα έχω προσθέσει ακόμα και το κόστος μεταφορικών, ποτήρια ζέσεως, πιπετών, συριγγών κτλ.
γ) Αναλώσιμα: Τα υπόλοιπα. Υγρά αναπλήρωσης, βάσεις, αρώματα και αντιστάσεις.
δ) Εδώ έχω προσθέσει και τον υπολογισμό των τσιγάρων που δεν έχω καπνίσει καθώς σ' εμένα έχει σχέση με την πρώτη αγορά.
3. Πρώτο πινακάκι σύνοψης:
α) Οι ημέρες υπολογίζονται με φόρμουλα βάσει της σημερινής ημερομηνίας και της πρώτης αγοράς. Αν δεν υπάρχει τρόπος σύνδεσης, μπορείς να βάλεις
=now()- 01/01/2014 (όπου 01/01/2014 η ημερομηνία που έκοψες το ΚΤ)
β) Το ημερήσιο κόστος προκύπτει απ' την διαίρεση του γενικού συνόλου του πίνακα (2α) δια του αριθμού των ημερών όπως υπολογίζονται εδώ, στο 3α παραπάνω.
γ) Το ημερήσιο κόστος του ΚΤ είναι “ξερό”: Πόσα πλήρωνα ανά ημέρα (8,00€) επί των αριθμό ημερών του 3α).
δ) Η διαφορά είναι αφαίρεση των δύο παραπάνω συνόλων.
ε) Η ετήσια πρόβλεψη είναι: Το δ) δια του α) επί 365. Διαιρείς το “κέρδος” με τον αριθμό ημερών (για να βρεις το ημερήσιο κέρδος) και το πολλαπλασιάζεις με το 365 για να προϋπολογίσεις το ετήσιο.
4. Δεύτερο πινακάκι, αυτό της χρήσης. Οι φόρμουλες είναι ίδιες απλά στα ποσά που τραβάς αφαιρείς και αποσβαίνεις τα ποσά του εξοπλισμού. Δηλαδή είναι το ίδιο πινακάκι αλλά τα κόστη τα υπολογίζεις αφαιρώντας το κόστος εξοπλισμού (2β).