αντιγράφω καίριο άρθρο από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ονλάϊν :
Oλόκληρες ελληνικές πόλεις μιλούν πλέον δύο γλώσσες: Στον Έβρο τα...
Σε δοκιμασία η ελληνική παραδοσιακή οικογένεια
παντρεμένα ζευγάρια μιλούν και βουλγαρικά, στην Ηλεία οι σύζυγοι μιλούν και ρωσικά, στην Κεντρική και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλβανικά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της «καθόδου των μυρίων» αλλοδαπών γυναικών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στην ελληνική επικράτεια. Ρωσίδες, Βουλγάρες, Ουκρανές πήραν στην ελληνική ύπαιθρο τη θέση της Ελληνίδας, που, ελλείψει κινήτρων για την παραμονή της στην επαρχία, αναζήτησε ευκαιρίες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αλλοδαπές γυναίκες, ευνοημένες από αυτή τη φυγή, γρήγορα κατάφεραν να λάβουν μια νόμιμη θέση στην ελληνική πραγματικότητα και να κερδίσουν με το πέρασμα των χρόνων και μια θέση στην ελληνική οικογένεια.
Έτσι σήμερα, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις αγγελίες που δημοσιεύονται στον Τύπο θα δει καθημερινά αναγγελίες γάμων μεταξύ Ελλήνων με αλλοδαπές, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία καταγράφει πάνω από 4.000... διεθνείς γάμους κάθε χρόνο, που θέτουν σε δοκιμασία τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας.
Για παράδειγμα, μόνο στο Δήμο Ζαχάρως έχουν προκύψει σήμερα συνολικά 79 γάμοι και 40 παιδιά από την προ πενταετίας απελπισμένη προσπάθεια του δημάρχου να αποκαταστήσει με Ρωσίδες συζύγους τους ανύπαντρους άντρες της περιοχής του. Στην Καστοριά έχει ιδρυθεί σύλλογος Ελληνοαλβανών συζευγμένων που προωθεί τα αιτήματά τους, ενώ στην Κω από τα στοιχεία του ληξιαρχείου προκύπτει πως μόνο το 2009 έγιναν 20 γάμοι Ελλήνων με αλλοδαπές –12 πολιτικοί και 8 θρησκευτικοί– και στο Δήμο Ηρακλειδών άλλοι 10. Κανένας πλέον δεν δείχνει να εκπλήσσεται από παρόμοιους γάμους που, όπως επισημαίνει η κυρία Λάουρα Μαράτου-Αλιμπράντη, κοινωνιολόγος και πρώην διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), αποτελούν σχεδόν το 10% του συνόλου των γάμων που τελούνται στην Ελλάδα. Οι προκαταλήψεις δείχνουν να έχουν αμβλυνθεί, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για επικίνδυνες «επιμειξίες», οι οποίες συμβάλλουν στην αλλοίωση της σύνθεσης του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε μία πενταετία, ένας στους οχτώ γάμους που τελέστηκαν στη χώρα μας είχε… διεθνή χαρακτήρα, ενώ οι γάμοι Ελλήνων με αλλοδαπούς καθώς και αλλοδαπών μεταξύ τους ξεπέρασαν το 12% του συνόλου των μυστηρίων του γάμου που τελέστηκαν στην ελληνική επικράτεια. Από το 2004, που ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων για την υπηκοόητα των νεόνυμφων, και μέχρι το 2008 πραγματοποιήθηκαν περίπου 20.000 μεικτοί γάμοι.
Ρωσίδες, Βουλγάρες, Ρουμάνες, Ουκρανές, Μολδαβές, Γεωργιανές, Πολωνές βρίσκονται στην πρώτη επιλογή των Ελλήνων που ψάχνουν σύζυγο εκ της αλλοδαπής. Αξίζει να σημειωθεί πως –σύμφωνα πάντα με επεξεργασία στοιχείων της ΕΣΥΕ– το 2007 παντρεύτηκαν στη χώρα μας 435 Ρωσίδες, εκ των οποίων οι 395 με Έλληνες. Το ίδιο ισχύει για όλες τις γυναίκες από αυτές τις χώρες: 210 από τις 329 Ρουμάνες, 256 από τις 279 Ουκρανές, 109 από τις 143 Μολδαβές παντρεύτηκαν Έλληνα. Αντίθετα, οι Αλβανίδες δεν παντρεύονται αποκλειστικά με Έλληνες αλλά και με συμπατριώτες τους, σε ποσοστά μάλιστα που κυμαίνονται κοντά στο 60% (με Έλληνες) - στο 40% (με Αλβανούς). Όσον αφορά στις γυναίκες από την Ελλάδα, αυτές παντρεύονται κυρίως με Αλβανούς – αν κι εδώ τα ποσοστά αντιστρέφονται, οι άντρες δηλαδή από την Αλβανία παντρεύονται περίπου κατά 40% με Ελληνίδες και κατά 60% με συμπατριώτισσές τους και άλλες υπηκοότητες. Μετά τους Αλβανούς, οι γυναίκες από τη χώρα μας παντρεύονται με Βρετανούς, Αμερικανούς, Γερμανούς, αλλά και με τους γείτονες Ιταλούς.
Σε επίπεδο νομού και σε απόλυτους αριθμούς, την πρωτιά στους γάμους με... πολυεθνικό άρωμα έχει η Αττική, όπου τελούνται άλλωστε και τα περισσότερα μυστήρια στην επικράτεια. Ακολουθούν –με κριτήριο τον τόπο διαμονής του συζύγου– η Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Εύβοια και η Αχαΐα.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 25/11/10