Τεράστιο θέμα που θα άξιζε δικό του νήμα, αλλά ίσως τα Τέμπη είναι η πιο ενδεικτική, η πιο εμφατική απόδειξη των δεινών που μας βασανίζουν σαν χώρα.
Πάντως, όσες ευθύνες και να'χουν οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, ποτέ δεν είπαν ότι η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ είναι να ξέρουν από οικονομία, από κρατική διαχείριση, από οργάνωση μεταφορών ή υποδομών, από κοινωφελείς οργανισμούς, από προϋπολογισμούς κλπ. Αφήνοντας στην άκρη την ξερολίαση του μέσου μαλάκα Έλληνα, δε γίνεται να αναζητάμε μέσα στον λαό τις βασικές ευθύνες για τα στραβά που συμβαίνουν σε τέτοιους τομείς. Να αποδίδουμε ευθύνες αδιακρίτως στον μαραγκό, τον αγρότη, τον υδραυλικό, τον μηχανικό, τον οδοντίατρο, τον έμπορα, τον ταμία, τον οποιονδήποτε που δουλεύει μια και δυο δουλειές και γυρνά στο σπίτι του να συμμαζέψει κάπως το νοικοκυριό, την οικογένεια, τα "κομμάτια" του πριν πέσει για ύπνο για να ξυπνήσει το επόμενο πρωί να ξαναπάει στη δουλειά του. Οι πολιτικοί δήλωσαν ακριβώς αυτό όταν μπήκαν στην πολιτική. Όταν εκλέχτηκαν και άρχισαν να αμείβονται για να κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά, με ένα επιτελείο μορφωμένων να τους βοηθά και να τους ενημερώνει. Έβγαιναν οι υπουργάρες και δήλωναν ότι είμαστε ανεπτυγμένη χώρα, ότι εκσυγχρονιζόμαστε συνεχώς, ότι έχουμε ισχυρή οικονομία, ισχυρό στρατό, τρομερές υποδομές. Φταίει ο μπακάλης της γειτονιάς που τους πίστευε, ο φορτηγατζής που δε διατύπωνε τις αμφιβολίες του, ο κλειδαράς που δεν έκανε μαχητικό ρεπορτάζ ενώ οι δημοσιογραφάρες μπουκώνονταν;
Φταίει που τους ψήφιζε, ναι, αλλά εκεί φτάνουμε στο αδιέξοδο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, και απ'ό,τι φαίνεται όποιους και να έχει ψηφίσει, έπεφτε σε σαπίλα.