Για να μη συζητάμε άσκοπα. Άρση ασυλίας μπορεί να ζητήσει ο οποιοσδήποτε.Δεν είναι αυτονόητα, η συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχει για κάποιους λόγους ( τους γράφεις).
Αναζητά χρήματα της ΕΕ που αλλού ήταν να πάνε και σε άλλη τσέπη κατέληξαν.
Όταν έρθει η ώρα να στραφεί εναντίον συγκεκριμένου προσώπου μπορεί από μόνη της ή όχι?
Ως πολίτης, για την όποια υπόθεση σου, πρέπει πρώτα να περάσεις από την δικαιοσύνη της χώρας σου και μετά να προσφύγεις στην ευρωπαϊκή.
Μου γράφεις δηλαδή πως σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ανάποδο?
Άντε και ισχύει, ασυλία έχουν στην Ελλάδα.
Γιατί τόσο καιρό δεν το προχώρησαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια να ζητήσουν αυτά άρση?
Ευρωβουλή? Επιτροπή?? Συμβούλιο της Ευρώπης???
Είπαμε καλός και ο άγιος ο Κούλης, καλός και άγιος ο Καραμανλής (και ο Σπιρτζής πριν από αυτόν) αλλά σαν μεγέθη δεν μπορούν να τα βάλουν με όλο το μηχανισμό της ΕΕ.
Κάπου ήρεμα.
Μπορεί να τη δώσει μονον η Βουλή, βάσει του Συντάγματος. Ο μηχανισμός της ΕΕ δε μπορεί να παρακάμψει το Σύνταγμα.
Αυτό εδώ είναι το πρόβλημα και δεν το αγγίζει κανείς από τους πολιτικούς μας.
Αρθρο 86: (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο)
1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.