Καλησπέρα σας
Συγγενικό μου πρόσωπο θέλει να παραιτηθεί από το δημόσιο τομέα, γιατί είναι πληροφορικάριος και στον ιδιωτικό θα βγάζει περισσότερα
Το θέμα είναι ότι δουλεύει σε μια δημόσια υπηρεσία ως μόνιμος, η οποία δημόσια υπηρεσία είναι πάρα πολύ υποστελεχωμένη και συν της άλλης, έχει μια προισταμένη πάρα πολύ περίεργη και κακιά ( από αυτά που μου έχει πει τουλάχιστον).
Εφόσον θέλει να παραιτηθεί, μπορεί να τον εμποδίσει η υπηρεσία ή η προισταμένη και να μην παραιτηθεί?
Ξέρω ότι η ερώτηση φαίνεται αστεία, απλά μπορεί να πατήσουν στο ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και να μη τον αφήσουν να παραιτηθεί.
Πάντως διαβάσαμε το κώδικα των υπαλλήλων και αναγράφει μεσα ότι η παραίτηση είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Φυσικα εχει το δικαιωμα και ισχυει αυτο που ειπε και καποιος αλλος για την επαναληψη της παραιτησης μετα απο 15 μερες. Κατ εμε παντως αν ο λογος της παραιτησης ειναι μια κακια προισταμενη, απο τη στιγμη που σκεφτεται την παραιτηση, θα του προτεινα να αλλαξει υφος και να μην μασαει απεναντι της. Γιατι απλουστατα δεν θα χει να φοβαται και τιποτα. Αρκετες φορες και μονο η αλλαγη υφους("δεν μασαω, δεν χαμπαριαζω") απο εναν υπαλληλο που δεν φοβαται μην τον διωξουν προκαλει αλλαγη στην συμπεριφορα ακομα και ενος κακου προισταμενου. Αλλωστε οι προισταμενοι προτιμουν να πιεζουν αυτους που φοβουνται/στεναχωριούνται,
γιατι εκει εχει αποτελεσμα η προσπαθεια τους και επισης δεν απαιτει τοσο κοπο. (Βεβαια ο υφισταμενος θα ηταν καλο να γνωριζει ποιο εργο υπαγεται στα καθηκοντα του, ωστε το "δεν χαμπαριαζω" να μην οδηγησει σε καποια παρανομια ή παρατυπια και μπλεξει).
Επισης μπορει, αν θελει να κοψει τον αυταρχισμο της προισταμενης του, να απευθυνθει αρχικα προφορικα και μετεπειτα εγγραφως σε ανωτερο επιπεδο διοικησης, δηλαδη σε αυτον που εποπτευει την προισταμενη του ( και αν δεν βρει ανταποκριση ακομα πιο πανω) και να εκφρασει τα παραπονα του, ακομα και με μορφη καταγγελιας αν θελει. Οταν βλεπει ακομα και μια αυταρχικη προισταμενη οτι εχει να κανει με καποιον που ειναι τυπικος στη δουλεια του, ξερει τα δικαιωματα του, εχει την θεληση και την αποφασιστικοτητα να τα διεκδικει και μπορει με βασιμα επιχειρηματα να την "εκθεσει" σε ακομα υψηλοτερα επιπεδα, αρχιζει να τον αντιμετωπιζει διαφορετικα, πιο μαζεμένα. (Αλλωστε τελευταια στις αξιολογησεις του δημοσιου προστεθηκε και η δυνατοτητα αξιολογησης του προισταμενου απο τον υφισταμενο). Και ακομα και στην περιπτωση που η συγκεκριμένη προισταμενη ειναι δικτυωμενη και πανισχυρη, το χειροτερο που μπορει να παθει ο υφισταμενος ειναι να τον μετακινησουν σε αλλο τμημα (που στην περιπτωση που συζηταμε, δεν θα τον πειραξει καθολου ενα τετοιο ενδεχομενο). Αλλα ακομη και αυτο το εργαλειο τρομοκρατιας που υπηρχε στο παρελθον "κατσε φρονιμος μη σε αλλαξω τμημα", εχει χαθει απο το οπλοστασιο των περισσοτερων προισταμενων καθως λογω σοβαρης υποστελεγχωσης, δεν υπαρχει η πολυτελεια απωλειας προσωπικου. Πολλες φορες αναγκαζονται και οι προισταμενοι να βαζουν νερο στο κρασι τους και να αποδεχονται ακομα και σχετικα ανεπαρκεις υπαλληλους απο το να τους χασουν τελειως. Το φοβητρο του "κατσε καλα μην σε διωξω" παραμενει πλεον ως εργαλειο κυριως στα τμηματα που εχουν ιδανικες συνθηκες εργασιας.
Στην περιπτωση τωρα που θελει να φυγει γιατι δεν του αρεσει συνολικα το περιβαλλον εργασιας (προισταμενη,συναδελφοι και αντικειμενο εργασιας), τοτε μπορει να ζητησει μετακινηση και να βρει αλλο τμημα (εντος δημοσιου) που πιθανα θα του αρεσει περισσοτερο.
Επισης υπαρχει και η δυνατοτητα να αιτηθει αδεια ανευ αποδοχων, οπου κραταει ενεργη τη θεση του στο δημοσιο αλλα δεν παιρνει μισθο ουτε ενσημα. Αυτο εχει νοημα αν θελει να σιγουρεψει πρωτα την δυνατοτητα εργασιας ιδιωτικα και μετα να παραιτηθει εκ του ασφαλους. Χρειαζεται ομως ενα χρονικο διαστημα να την αιτηθει και να εγκριθει και δεν ξερω επισης αν μπορει να κολλαει ενσημα στο διαστημα αυτο (θα πρεπει να ρωτησει εργατολογο για αυτο) .
Τέλος, στην περιπτωση που εχει βρει στον ιδιωτικο τομεα ευκαιρια εργασιας που του παρεχει πολλαπλασια χρηματα και δεν θελει να την χασει, εκει οκ εχει καθε λογο να παραιτηθει αμεσα απο το δημοσιο και να εργαστει εκει. Δεν θα ειναι ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταίος που θα το χει κανει.
Ελπιζω να βοηθησα.
Να σημειωσω οτι ολα αυτα που αναφερω, δεν ειναι θεωρητικες ιδεες, αλλα τα εχω βιωσει και τα εχω δει να συμβαινουν στην πραξη .