Νέα

Παγκόσμια ΗΛΙΘΙΟΚΡΑΤΙΑ !

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Κώστας Λαδάκης
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 937
  • Εμφανίσεις 34K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 24 άτομα (0 μέλη και 24 επισκέπτες)

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Σύγχρονες πηγές δεν υπάρχουν; Έστω και δυτικές. Υποθέτω ότι το ιερατείο θα λογόκρινε τα πάντα...
Αν διαβάσεις το βιβλίο του Γεννηματά, υποστηρίζει πως υπήρχε και Βυζαντινή Ιερά Εξέταση.
Φυσικά δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο για αυτό επειδή όπως είπες το ιερατείο θα κατέκρινε τα πάντα.

Το μόνο σύγχρονο βιβλίο ιστορίας Βυζαντίου που γνωρίζω και είναι στην λίστα να διαβάσω, είναι η Αλεξιάδα, που γράφτηκε από την Άννα Κομνηνού, κόρη του Αλέξιου Κομνηνού Ι, Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ο λόγος που με ενδιαφέρει το βιβλίο είναι επειδή περιγράφει καλά (όσο μπορεί να θυμάται μια γυναίκα κάτι που έγινε όταν ήταν 13 χρονών) την πρώτη σταυροφορία.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Καταρχήν να τονίσω πως απολαμβάνω υπερβολικά την συζήτηση εδώ. Πραγματικά δεν συζητάω τέτοια ενδιαφέροντα θέματα με τους φίλους μου (βαριούνται υπερβολικά) και όποτε βρω ευκαιρία χαίρομαι.

Mindreader και HeartBreaker83 θα απαντήσω, αλλά επειδή έχετε γράψει πάρα πολλά, θα τα πάρω ένα ένα.

Λαδάκη, εγώ πιστεύω πως αυτά που γίνονται δεν γίνονται λόγω ασυδοσίας αλλά λόγω μεγάλου κράτους.
Η ασυδοσία είναι καλό πράγμα. Δεν με ενδιαφέρει να γίνουν πλουσιότεροι οι 62 πιο πλούσιοι, με ενδιαφέρει να γίνουν πλουσιότεροι οι φτωχοί.
 

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Δεν έχω μελετήσει σε βάθος την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έγραψα:

"Η Κων/πολη και γενικά το Βυζάντιο είναι μια κλασική μεσαιωνική πόλη με όλα τα χαρακτηριστικά των φέουδων (πρόνοια το λέγαν) και την ανελευθερία που θα έβρισκες παντού εκείνη την περίοδο. Είχε όμως το επιπλέον αρνητικό της ορθόδοξης πίστης που, στην δική μου γνώμη τουλάχιστον, έφερε μεγάλη ζημιά (έχω στην λίστα ένα βιβλίο: "Inventing the individual", είναι σχετικό)."

Γνωρίζω μόνο τα πολύ βασικά και αυτά κυρίως σαν απορίες που μου δημιουργήθηκαν από το βιβλίο:
Ελλάς: Δύση ή ανατολή (Παναγιώτης Γεννηματάς)
Όταν το διάβαζα, σημείωνα απορίες και τις έψαχνα μετά.

Αν το διαβάσεις, ο Γεννηματάς είναι σαν να περιγράφει την χειρότερη πόλη του κόσμου. Δεν ξέρω τι προκαταλήψεις έχει, αλλά είναι άδικο. Όχι πως συμπαθώ το Βυζάντιο αλλά όλη η Ευρώπη ως το 1400 ήταν απέραντοι βαλτότοποι και μερικοί βασιλιάδες που σκοτώνονταν μεταξύ τους.

Αυτό που μένει από βιβλία και internet είναι πως οι απλοί πολίτες ήταν δουλοπάροικοι. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Φτώχια, μιζέρια και σκλαβιά.

Η ιστορία των βασιλιάδων και οι περιοχές που κατέκτησαν δεν με ενδιαφέρει πολύ, εστιάζω κυρίως στους απλούς ανθρώπους και πως αυτοί ζούσαν την ζωή τους.

edit: Ξέχασα να αναφέρω πως αν θέλεις να δεις πως ζούσαν οι δουλοπάροικοι, όχι φυσικά σε όλες τις περιόδους και περιοχές, υπάρχει το καταπληκτικο δίτομο βιβλίο Feudal Society του Marc Bloch. Γράφτηκε νομίζω στα Γαλλικά, υπάρχει και στα Αγγλικά φυσικά και έχω δει και Ελληνική μετάφραση στην Πολιτεία, αλλά στο internet βρίσκεις το Αγγλικό μια χαρά. Ο Bloch ανήκει στην Γαλλική ιστοριογραφική σχολή των Annales. Αγαπάω τον Jacques Le Goff από την ίδια σχολή.

Στην Κωνσταντινούπολη είχε μαζευτεί τότε το 75% του παγκόσμιου χρυσού.Γαμούσαμε και δέρναμε τότε πανβαλκανική κατάσταση απλά έβαζες τους Σέρβους και τους Βούλγαρους και τους έδερναν όλους και τους υπόλοιπους τους εξαγόραζες.Είχαμε διαφθείρει όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη.Ωραίες εποχές.
Απλά οι Δυτικοί μας θεωρούσαν μαλθακούς ψώλωνες.Ελεγαν μα πώς είναι δυνατόν τέτοιοι ανίκανοι μαλθακοί παπάρες να έχουν τόσα λεφτά?Μας ζύγισαν με την πρώτη και δεύτερη σταυροφορία.Πίεζαν να ληστέψουν με την τέταρτη Σταυροφορία.Μας είχαν κόψει για ψάρακλες αδύναμους που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και είχαν πλούτο πολύ πάνω από το βάρος τους σε στυλ μεγάλος ασθενής κι έτσι.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Στην Κωνσταντινούπολη είχε μαζευτεί τότε το 75% του παγκόσμιου χρυσού.Γαμούσαμε και δέρναμε τότε πανβαλκανική κατάσταση απλά έβαζες τους Σέρβους και τους Βούλγαρους και τους έδερναν όλους και τους υπόλοιπους τους εξαγόραζες.Είχαμε διαφθείρει όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη.Ωραίες εποχές.
Απλά οι Δυτικοί μας θεωρούσαν μαλθακούς ψώλωνες.Ελεγαν μα πώς είναι δυνατόν τέτοιοι ανίκανοι μαλθακοί παπάρες να έχουν τόσα λεφτά?Μας ζύγισαν με την πρώτη και δεύτερη σταυροφορία.Πίεζαν να ληστέψουν με την τέταρτη Σταυροφορία.Μας είχαν κόψει για ψάρακλες αδύναμους που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και είχαν πλούτο πολύ πάνω από το βάρος τους σε στυλ μεγάλος ασθενής κι έτσι.
XAXAXAAX είσαι Θεός. "Γαμούσαμε και δέρναμε" χαχαχαχααχα.

Πάντως εγώ δεν νιώθω καμία εθνική υπερηφάνεια. Όχι για Ελλάδα αλλά γενικά. Τα έθνη δεν σημαίνουν τίποτα για εμένα.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Καλά σιγά μην το διαβάσει κανένας. Αυτό για σένα Mindreader.

Η επιστήμη και κυρίως η τεχνολογία αναπτύσεται εκθετικά στις περιόδους των πολέμων, η λίγο πριν απο αυτούς στη φάση της τελικής προετοιμασίας των πολέμων. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς !!
Δεν ξέρω αν το αμφισβητεί κανείς άλλος, αλλά εγώ το αμφισβητώ.

Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε από την κλωστουφαντουργία. Στήθηκαν βιοτεχνίες για να παράγουν φτηνές πορσελάνες. Τραίνα και δρόμοι που διέσχιζαν την χώρα χρηματοδοτήθηκαν από ιδιώτες για να μεταφέρουν τα προιόντα τους. Το ελεύθερο εμπόριο άφησε φτηνό φαγητό να μπει στην χώρα. Καινούριες εφευρέσεις κάθε μέρα από απλό λαό που δεν το έκανε για τον πόλεμο αλλά για να πλουτίσει! Νομίζεις πως ο Watt ανέπτυξε πατέντες για τον στρατό; Για να πλουτίσει το έκανε.

Ρόκεφελερ και Κάρνεγκι, τι σχέση είχαν με τον στρατό; Άνθρωποι ανέπτυσαν καινούριες τεχνολογίες για να βγάλουν λεφτά.

Ποτέ δε αναπτύχθηκε η τεχνολογία γιατί δόθηκαν παραπάνω ελευθερίες στους πολίτες.
Σε όλους τους οικονομολόγους, η φράση "βιομηχανική επανάσταση" (είτε σαν πρώτη είτε σαν δεύτερη φάση) είναι το ίδιο σχεδόν με την λέξη καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός σημαίνει πως υπάρχουν ελευθερίες στους πολίτες. Στην Αγγλία του 1850 δεν χρειαζόσουν άδεια για να ανοίξεις εργοστάσιο ή βιοτεχνία. Δεν χρειαζόσουν άδεια για να εισάγεις οτιδήποτε από οποιαδήποτε γωνία του κόσμου. Αν αυτό δεν είναι ελευθερία, τι είναι;

Πάντα αναπτυσόταν η τεχνολογία όταν οι ολιγάρχες αποφάσιζαν να τη χρηματοδοτήσουν αδρά.
Οι κυβερνήσεις Gladstone δεν έδωσαν ούτε μια δεκάρα για ανάπτυξη τεχνολογίας. Αν έχεις κάποια στοιχεία που δεν έχω, κέρνα!

Ακόμη και σήμερα οι Αμερικανοί μαζεύουν και πληρώνουν καλά τα καλύτερα μυαλά του κόσμου στη χώρα τους. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εγιναν υπερδύναμη !!
Μα δεν το κάνει η κυβέρνηση, το κάνει η ελεύθερη οικονομία. Όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου που είναι Αμερική δεν δουλεύουν για κυβέρνηση αλλά για startups που γίνονται επειδή παίρνουν δάνεια από τράπεζες. Τι σχέση έχει το κράτος με αυτό;

Η τεχνολογική ανάπτυξη λοιπον δεν προήλθε απο καμμία ''ελευθερία'' προς τους πολίτες όπως γράφεις. Προήλθε απο την αδρή χρηματοδότηση συγκεκριμένων ολιγαρχών που επένδυσαν πράγματα που θα τους επέτρεπαν να διατηρήσουν τηον ισχύ τους σε ένα κόσμο που μοιραία ούτως η άλλως θα άλλαζε !!!
Ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο, το αυτοκίνητο, το κινητό τηλέφωνο, ο υπολογιστής, φτιάχτηκαν από απλούς ανθρώπους χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος.

Αν θέλεις μπορώ να σου βρω αρκετά στοιχεία πάνω σε εφευρέσεις, ειδικά πάνω στην βιομηχανική επανάσταση.


Όσο πιο ελεύθερη η οικονομία, τόσο λιγότερο κάποιοι κάνουν κουμάντο.

Το κόκκινο παραπάνω μην το ξαναπείς ούτε για αστείο !!!

Πάρε για παράδειγμα την πρώην Σοβιετική Ενωση, Οταν απο τον κομουνισμό πέρασε στην ελεύθερη οικονομία άλλαξαν μήπως τα αφεντικά που έκαναν κουμάντο απο πρίν ??
Η Ρωσία δεν έχει ελεύθερη οικονομία. Στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά από εμάς. Ρίξε μια ματιά στους διάφορους δείκτες οικονομικής ελευθερίας για να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάω.

Ισχυρίστηκα ότι το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως ζούν στη φτώχια και το αμφισβήτησες !!
Τα στοιχεία που σου έδωσα το αμφισβητούν. Τώρα αν θέλεις να αμφισβητήσεις την στατιστική, πάμε σε άλλη συζήτηση.
Χάνεις όμως το σημαντικότερο αυτών που λέω. Πως όσο πιο πολύ απελευθερώνεται η οικονομία, τόσο καλύτερα οικονομικά. Γιατί λες πως είναι λίγο να πάει κάποιος από το 1 δολάριο την ημέρα στα 3;

Διαφωνώ μαζί σου. Οι μελέτες δείχνουν πως οι αποικίες μείωναν το επίπεδο ζωής των κατοίκων των χωρών που είχαν τις αποικίες (δηλαδήω των Ευρωπαίων). Ήδη από τον Adam Smith (κεφάλαιο 10 από το Wealth of the Nations) αναφέρει πως οι φόροι για την συντήρηση των στρατών (μετακινήσεις, καταπίεση εξεγέρσεων, πόλεμοι, όπλα, νεκροί κλπ) ήταν συντριπτικά πολλοί.

Αυτο που γράφεις είναι σωστό αλλά πρέπει να καταλάβεις γιατί συνέβει !!
Με μπερδεύεις, έγραψες πως η ευμάρεια της Δύσης ήρθε από τις αποικίες, σου γράφω πως διαφωνώ και μετά μου λες πως αυτό που γράφω ειναι σωστό και μου δίνεις και ένα σωστό παράδειγμα. Άρα συμφωνείς μαζί μου πως η ευμάρεια της Δύσης δεν ήρθε από τις αποκίες της, τα λέω καλά; Συμφωνούμε σε αυτό;

Η Αγγλια χαλάρωσε με τις αποικίες όταν είχε στήσει επαρκώς το τοπικό σύστημα ολιγαρχών-φυλάρχων τους οποίους ήλεγχε και τους είχε ως μεταμοντέρνους κοτζαμπασηδες για να επιτηρούν τα οικονομικά τους συμέροντα. Δηλαδή πάμφθηνες πρώτες ύλες και πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.
Η Ινδία κάτω από το British Raj είχε ακολουθήσει μια σχεδόν εντελώς φιλελεύθερη πολιτική. Προσπαθώ να τονίσω όσο πιο συχνά μπορώ πως όταν έχεις ελευθερία να παράξεις, να καταναλώσεις, να μετακινηθείς, να συναλαχθείς με οποιονδήποτε θέλεις για οτιδήποτε χωρίς το κράτος πάνω από το κεφάλι σου, σημαίνει πως στην πραγματικότητα κανένας δεν σου κάνει κουμάντο, ούτε ολιγάρχης ούτε μονάρχης.

Η οικονομική ανάπτυξη στην οποία αναφέρεσαι απλά συνέπεσε χρονικά εκείνη την εποχή με την βιομηχανική επανάσταση την οποία εφηύρε και ανέπτυξε η Αγγλία !!! Μην μπερδεύεσαι !!!
Πολύ σύμπτωση, δεν νομίζεις. Δίνεις πολύ μικρότερη σημασία από όσο θα έπρεπε στην ιστορία.

Οσο για την ευμάρεια της Ινδίας επι αποικιοκρατίας θα σου συνιστούσα να διαβάσεις λίγο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος διέσωσε παγκοσμίως την ηθική υπόσταση των πολιτικάντηδων μια και αποτέλεσε κατά την άποψή μου την πιο λαμπρή εξαιρεση μεταξύ των συγχρόνων μαριονετών που αποκαλούνται πολιτικοί !!
Ναι, επειδή ο Γκάντι ήταν εξαιρετικός πολιτικός. Η κατάντια της Ινδίας μετά το British Raj οφείλεται ΜΟΝΟ στους Ινδούς. Ο Γκάντι δεν είναι άμοιρος ευθυνών.


Γενικά ούτε εγώ θέλω τους πολιτικούς, αλλά μάλλον έχουμε διαφορετική άποψη στο τι ακριβώς σημαίνει ολιγαρχία ή γενικά κυβέρνηση. Έχεις διαβάσει καθόλου public choice theory;
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Και αυτό για εσένα HeartBreaker83.

Οκ ομως η παιδικη θνησιμοτητα ηταν σε μεγαλα ποσοστα μεχρι τα μεσα του 20αι. Δεν μπορω να αποδωσω την μειωση της στην αστικη δημοκρατια, δεν ειναι δηλαδη οτι αντε 20-30 χρονια μετα την γαλ επανασταση αρχισαν να αλλαζουν τα δεδομενα.
Όχι στην αστική δημοκρατία αλλά στις φιλελεύθερες αξίες, που οδήγησαν στην αστική δημοκρατία (που όπως σου έχω πει, ούτε εγώ είμαι πολύ φαν, αλλά σίγουρα από τα άλλα πράγματα που έχουν εφαρμοστεί είναι πολύ πιο πάνω). Με την σειρά της η αστική δημοκρατία οδήγησε σε φιλελευθερισμό (ΟΚ, ευρεία έννοια) που οδήγησε στο ΜΠΟΥΜ της επιστήμης. Η επιστήμη είναι ο λόγος που η παιδική θνησιμότητα έχει πέσει τα τελευταία 200 χρόνια.

Επίσης, όπως σου είπα, για εμένα τουλάχιστον, η Γαλλική επανάσταση δεν ήταν κάτι το τρομέρο, για εμένα το σημαντικότερο ήταν ο Σκωτσέζικος διαφωτισμός.

Απο την αλλη ξερω οτι οι αρχαιοι ελληνες ζουσαν μεχρι μεγαλη ηλικια πλατωνας αριστοτελης σωκρατης αισχυλος σοφοκλης και αρκετοι αλλοι επιφανεις ελληνες πεθαναν μετα τα 70. Ο Λεωνιδας στις θερμοπυλες ηταν 51-55 ετων ενω στην σπαρτη υπηρχε η γερουσια οι οποιοι φανταζομαι θα ηταν αρκετα μεγαλυτεροι.
Δεν έχω στοιχεία, αν έχεις κάτι, κέρνα! Θα με ενδιέφερε το ζήτημα.

Το οτι η ελλαδα του περικλη, το απογειο της αθηναικης δημοκρατιας, οταν εγινε η αθηνα η πιο ξακουστη πολη της αρχαιοτητας, χτιστηκε ο παρθενωνας, διδαξε ο σωκρατης την αρετη, ονομαστηκε "χρυσος αιωνας", δεν εχει να επιδειξει κατι σπουδαιο, θα ηθελα να μου το αναλυσεις περισσοτερο
Όπως έχω ξαναπεί, περισσότερο με ενδιαφέρει η ελευθερία του ατόμου. Η περίοδος αυτή δεν ήταν ξακουστή για την ελευθερία των ανθρώπων. Σίγουρα ήταν παραπάνω από τους άλλους, αλλά όταν είσαι υποχρεωμένος να πας στον πόλεμο, τα άλλα δεν με ενδιαφέρουν πολύ.

Το ιδιο για το βυζαντιο, το οποιο ειχε βρει τον τροπο να συνεργαζεται με τους "αλλοθρησκους" και να φτιαξει μια αυτοκρατορια που ολοι οι πολιτες (οκ υπηκοοι) μπορουσαν να ξεπερασουν τις θρησκευτικες διαφορες και να συνεργαστουν.
Αυτό το έκαναν όλες οι αυτοκρατορίες. Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο. Επίσης οι πολίτες δεν ήταν ελεύθεροι, ήταν δουλοπάρικοι (νομίζω η Ελληνική έννοια είναι "κολληγός" αλλά δεν είμαι σίγουρος), δηλαδή καμία ελευθερία. Δεν μπορούσαν καν να παντρευτούν χωρίς άδεια από τον φεουδάρχη τους. Δεν είχαν δικαίωμα να φύγουν από την γη του φεουδάρχη. Αυτό είναι καταπίεση, όχι ελευθερία.

Για τους μουσουλμανους την εποχη των σταυροφοριων ηταν ασυλληπτη η σκληροτητα των δυτικων σταυροφορων, δεν ειχε υπαρξει ποτε μεχρι τοτε τοσο μεγαλη βαρβαροτητα στα σχεδον 1000 χρονια της βυζαντινης αυτοκρατοριας.
Διαφωνώ. Και οι μεν και οι δε ήταν σκληροί. Οι Μουσουλμάνοι ήταν σκληρότεροι. Αν θέλεις μπορώ να σου προτείνω μερικά βιβλία, δεν τα έχω διαβάσει όλα, μόνο μερικές παραγράφους που με ενδιέφεραν.
Φυσικά και οι Δυτικοί δεν ήταν καλοί. Όμως ειδικά με τους Μουσουλμάνους, νομίζω πως ο κόσμος αδικεί την Δύση. Οι Μουσουλμάνοι ήταν άγριοι δολοφόνοι που είχαν εισβάλει παντού και κατακτούσαν. Γιατί είναι κακό, ειδικά εκέινη την περίοδο, η Δύση να θέλει να πάρει πίσω περιοχές που της ανήκαν; Μπορώ να επεκταθώ αρκετά στο θέμα αν επιθυμείς.

Για την ορθοδοξια εχω αλλη αποψη, ουτε ιερα εξεταση ειχαν, ουτε συγχωροχαρτια, ουτε κυνηγι μαγισων, ουτε παπες που εκαναν οργια με πουτανες και ελεγχαν αυτοκρατορες. Ενω στην δυση αν ηταν καποιος "αιρετικος" τον βασανιζαν και τον εκαιγαν ζωντανο, στην ανατολη στην χειροτερη περιπτωση θα τον εκλειναν σε μοναστηρι να σκεφτει και να μετανοησει. Χρειαζομαι και εδω περισσοτερη αναλυση
Δεν είμαι υπερ της Ορθοδοξίας, ούτε και της Δυτικής εκκλησίας, όμως χωρίς αυτές δεν θα είχε προχωρήσει η πρόοδος. Η εκκλησία μέσα στα μύρια κακά που έχει κάνει, είχε δείξει πολύ καλοσύνη σε φτωχούς (μόνο Χριστιανούς χαχαχαχα) και διέδωσε και κράτησε μέσα της τον γραπτό λόγο, που είναι πολύ σημαντικό.

Αντιθετα με αυτο που λες, ο Ντικενς περιεγραψε ενα λονδινο με φτωχια και παραβατικοτητα, γεματο πορνες, φυματικους , ορφανα, κοινωνικες ανισοτητες και μαυρη μπιχλα
Την ίδια εποχή, ο υπόλοιπος κόσμος ζούσε χειρότερα από το Λονδίνο, επίσης μην ξεχνάς πως ο κόσμος ψηφίζει κυρίως με τα πόδια του. Εκείνη την εποχή στο Λονδίνο, δεν σε κρατούσε κανένας με την βια. Ο κόσμος όμως πήγαινε εκεί επειδή αλλού ήταν χειρότερα. Μην το υποτιμάς αυτό.

Δεν το λες οπως εχει το περι χρηματων. Το σωστο ειναι "η δυση μου εδωσε αρκετα λεφτα ετσι ωστε να καταλαβω οτι δεν εχουν τοση σημασια οση τους αποδιδεται" . Δεν μου ελυσαν ουσιαστικα προβληματα τα λεφτα και η ιδιοκτησια. Θα συμφωνησω μαζι σου οτι για να μπορεις να φιλοσοφεις πρεπει να εχεις λυσει το θεμα της επιβιωσης. Αλλο επιβιωση ομως και αλλο ο πλουτος.
Δεν το είπα καλά ίσως. Θα το πω διαφορετικά και ελπίζω να είναι πιο κατανοητό: "Αν ζούσες με 1 δολάριο την ημέρα, θα ζούσες σε μια κόλαση τα 2 θα σου φαίνονταν παράδεισος". Μιλάω για επιβίωση. Ο λόγος που εμείς δεν το καταλαβαίνουμε είναι επειδή ο ίδιος ο Δυτικός πολιτισμός μας έδωσε τα εφόδια να μην παλεύουμε με την επιβίωση μάς.

Εχω επισκεφτει κανα-δυο φτωχες χωρες, αν εξαιρεσεις μια μεριδα ανθρωπων που μας κολλαγαν σαν μυγες για να παρουν οσα δολλαρια μπορουσαν, προσεξα οτι το στο μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου εβλεπα περιφρονηση προς τον "ξενο που ηρθε και με τα λεφτα του νομιζει οτι μπορει να μας κανει οτι θελει".
Ο κόσμος περιφρονεί επειδή ζηλεύει φίλε μου. Να σου θυμίσω επίσης πως και οι Σουηδοί μας βλέπουν υποτιμητικά. Επίσης όλος ο κόσμος βλέπει από ψηλά τους Εβραίους. Αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία.

Καμμια τεχνολογια οπως αντιλαμβανεσαι εσυ την τεχνολογια
Γιατι τεχνολογικα επιτευγματα ηταν και τα ποντοπορα καραβια, τα τηλεσκοπια, οι πυξιδες, η πυριτιδα, οι μηχανες του ντα βιντσι, του αρχιμηδη, ο μηχανισμος των αντικυθηρων και μπορω να συνεχιζω μεχρι αυριο

Το μεγαλο μπουμ οφειλεται στη βιομηχανικη επανασταση ισως, η οποια ελυσε αρκετα προβληματα. Αν δεν υπηρχε ομως η γνωση 2000 χρονων δεν θα μπορουσε να επιτευχθει αυτη η εκρηξη που λες
Μα δεν διαφωνώ μαζί σου. Και το καλαμάκι που πίνω coca cola είναι τεχνολογία. Απλά αυτό που ισχύει (αναμφισβήτητα) είναι πως η περισσότερη τεχνολογία έρχεται από ελεύθερη οικονομία.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Παίδες όσο και αν γουστάρω κουράστηκα. Νομίζω απαντούσα για καμία ώρα και βάλε.

Τις επόμενες φορές ίσως να αργήσω να συνεχίσω τον διάλογο.

Πάντως εύγε. Γουστάρω.
 

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
XAXAXAAX είσαι Θεός. "Γαμούσαμε και δέρναμε" χαχαχαχααχα.

Πάντως εγώ δεν νιώθω καμία εθνική υπερηφάνεια. Όχι για Ελλάδα αλλά γενικά. Τα έθνη δεν σημαίνουν τίποτα για εμένα.

Αλήθεια τους είχαμε γαμήσει.Για χίλια χρόνια ήμασταν το πλουσιότερο έθνος στην Ευρώπη.Μέχρι πριν 600 χρόνια.Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Και οι Σέρβοι γούσταραν που έσφαζαν έτσι ελεύθερα όποιον ερχόταν από το Βορρά να εισβάλει την είχαν δει ακρίτες κι έτσι και τώρα πιστεύουν οτι είναι οι συνεχιστές της αυτοκρατορίας.Ακόμα και στο σικελικό εσπερινό το 1282 που εσφάγησαν χιλιάδες Δυτικών οι Βυζαντινοί Ελληνες είχαν λαδώσει.Υποτίθεται οτι το Βυζάντιο ήταν τότε πια εντελώς αδύναμο και αποκαμωμένο παρόλα αυτά επηρρέαζε ακόμα σοβαρά τις εξελίξεις στην Ευρώπη.


''Επί 6 βδομάδες σφαγιάζονταν Γάλλοι στο Παλέρμο.Θάνατος στους Γάλλους."
Μέχρι το επόμενο πρωί σχεδόν δύο χιλιάδες Γάλλοι -άνδρες και γυναίκες- κείτονταν νεκροί·και οι στασιαστές είχαν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης.''

Τέτοιες μαζικές σφαγές Δυτικών έχουν κάνει μόνο οι Ελληνες,οι Σέρβοι και οι Ρώσοι.Μιλάμε για μαζικές εξαφανίσεις πληθυσμών σε μια νύχτα ακαριαίως.


''Αν και ακριβείς αριθμοί δεν είναι διαθέσιμοι, το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής κοινότητας, που υπολογίζεται από τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης να έχει πληθυσμό 60.000 ανθρώπους, εξοντώθηκαν από τον εξαγριωμένο όχλο''

The German military defeat in World War II resulted in flight or imprisonment of the almost entire German community (which numbered about 350,000[citation needed]) in Serbia's territory. It is estimated that about 200,000 Germans were evacuated during the flight of the German army from Serbian territory, while about 140,000 who remained in the country were sent to prison camps run by the new communist authorities.


Βασικά τους περισσότερους Γερμανούς της Σερβίας τους έφαγε το σερβικό μαχαίρι στα βουνά και ουδέποτε γύρισαν.Ηταν ένας από τους βασικούς λόγους που τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους επιτέθηκαν τόσο άγρια στους Σέρβους στα 90's.
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Μα αυτό που περιγράφεις δεν είναι ελευθερία! Φαντάζομαι μιλάς για την εποχή της περίφημης East India Company, που προέκυψαν λιμοί (νομίζω πως και επί British Raj προέκυψαν λιμοί πάντως, που είναι αρκετά πιο φωτισμένη περίοδος).

Όταν υποχρεώνεις κάποιον να μην έχει ελευθερία εμπορίου, πως είναι καπιταλισμός; Όταν είσαι αποικιοκράτης πως είσαι υπέρ του ελεύθερου καπιταλισμού;
Ο καπιταλισμός σημαίνει ελεύθερο εμπόριο, ελεύθερη κίνηση και μηδενική περιορισμοί από το κράτος.Δεν δημιουργήθηκε ο τρίτος κόσμος, όλοι ήταν τρίτος κόσμος τότε, απλά μερικοί ξέφυγαν και μερικοί έμειναν πίσω.

Και επί Raj ήταν χάλι μιλάμε. Έπαιξε λόρδα τρελή 1876–78. Γιατί, πρωτύτερα όταν μία εμπορική εταιρεία κυβερνούσε ένα λαό, τι ήταν, σοσιαλισμός;  Μέχρι και στα 1940's είχαν τέτοια. Δεν πάει απαραίτητα πακέτο με την αστική δημοκρατία ο καπιταλισμός. Ούτε είναι μόνο το laissez-faire καπιταλισμός. Καπιταλισμός είναι κάθε οικονομικό σύστημα που βασίζεται σε μέσα παραγωγής και λειτουργίας ιδιωτικά με σκοπό το κέρδος. Αλλά αν το θες και έτσι, ακόμα και του Μίλτον Φρίντμαν οι αρχές με χούντα εφαρμόστηκαν. Και δεν ήταν μερκαντιλικές.
 

Heartbreaker83

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.814
Like
14
Πόντοι
16


Aφηνω τα αλλα για επομενη φορα και θα σταθω στους Ελληνες, που το θεωρω σημαντικοτερο



Οι Ελληνες το 500πχ μετα τις μεταρυθμισεις του κλεισθενη δημιουργησαν πρωτοι την εννοια του ελευθερου ανθρωπου με την εννοια του πολιτη. Ηταν οι πρωτοι στην ιστορια που δεν ηταν υπηκοοι κανενος, ηταν πολιτες της πολης κρατους και η πολις ηταν αυτη που εδινε ελευθερια. Θυμιζω την περιπτωση του Δημαρατου εξοριστου βασιλια της σπαρτης, οταν ζητησε καταφυγιο στην περσικη αυλη, παραθετω αποσπασμα απο το εργο Ιστοριαι του Ηροδοτου (μεταφραση)

(Ξερξης) Τώρα λοιπόν απάντησέ μου σ' αυτό το ερώτημα: θα τολμήσουν οι Έλληνες να σηκώσουν χέρι εναντίον μου και να μου αντισταθούν; Γιατί, όπως εγώ πιστεύω, κι αν ακόμη όλοι οι Έλληνες και οι υπόλοιποι λαοί που κατοικούν δυτικότερα ένωναν τις δυνάμεις τους, δε θα 'ναι σε θέση ν' αντιμετωπίσουν την επίθεσή μου, μια και δεν είναι μονοιασμένοι. Θέλω όμως ν' ακούσω ποια γνώμη έχεις κι εσύ γι' αυτούς»
Όταν τ' άκουσε αυτά ο Δημάρατος, είπε τα εξής: «Βασιλιά μου, επειδή η προσταγή σου είναι να σου πω οπωσδήποτε την αλήθεια, μιλώντας έτσι ώστε ο συνομιλητής σου να μην πιαστεί αργότερα ψεύτης, η Ελλάδα παλαιόθεν και ως τώρα ζει συντροφιά με την Πενία, αλλά εφοδιάστηκε με αρετή, που κερδήθηκε με τη σοφία και τον κυρίαρχο νόμο· οπλισμένη μ' αυτήν η Ελλάδα αγωνίζεται εναντίον της Πενίας και του δεσποτισμού.


(συνεχιζει ο δημαρατος λεγοντας διπλωματικα στον ξερξη οτι οι σπαρτιατες θα τον πηδηξουν οτι και να κανει, γιατι δεν μασανε τιποτα)

(Μετα Ξερξης)
Bέβαια αν, όπως συμβαίνει με μας, τους εξουσίαζε ένας, από το φόβο που θα τους έδινε θα μπορούσαν να δείξουν μεγαλύτερη παλικαριά απ' αυτή που έχουν από φυσικού τους, και θα βάδιζαν, κι ας ήταν λιγότεροι, εναντίον περισσότερων – να 'ναι καλά το μαστίγιο που θα τους ανάγκαζε· όμως, με το χαλάρωμα που τους δίνει η ελευθερία, ούτε το ένα ούτε τ' άλλο απ' αυτά θα μπορούσαν να κάνουν.

Αρχηγος των Ελληνων ηταν ο νομος της πολης, της κοινωνιας τους δηλαδη. Οταν ο Σωκρατης καταδικαστηκε σε θανατο, οι μαθητες του την νυχτα δωροδοκησαν τον φρουρο (ελλαδαρα ρε, απο τοτε) και μπηκαν στο κελι να τον παρουν. Ο Σωκρατης τους εδιωξε λεγοντας τους οτι ο νομος της πολης του τον εκανε αυτο που ηταν, του χαρισε την οικογενεια του τους μαθητες του και οτι αλλο ειχε μεχρι τοτε, δεν μπορει να τον παρακουσει τωρα μονο και μονο επειδη ηταν εναντιον του (πλατωνας, απολογια σωκρατους)

Δεν υποχρεωνονταν λοιπον απο κανεναν βασιλια η αυτοκρατορα οι Ελληνες παρα μονο απο αυτον τον νομο που τους εκανε ελευθερους. Για αυτο τον νομο ελεγαν οι σπαρτιατισσες στους γιους τους η ταν η επι τας, για αυτο ζηλευαν οι αλλοι σπαρτιατες οσους πεθαιναν με ανδρεια στην μαχη
 
Χαρακτηριστικα, στον ταφο του Αισχυλου, του πατερα της τραγωδιας, ο ιδιος ειχε ζητησει να γραψουν οχι οτι ηταν αυτος που κερδισε 28 φορες το βραβειο στους δραματικους αγωνες που γινονταν κατα τα διονυσια, αλλα το παρακατω (μεταφραση)

Τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο
κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια·
την άξια νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα το άλσος
κι ο Μήδος ο ακούρευτος οπού καλά την ξέρει.

(ο Αισχυλος ειχε πολεμησει στον μαραθωνα)

Στην μαχη της σαλαμινας οι περσες κωπηλατες ηταν σκλαβοι που τους μαστιγωναν, ενω οι ελληνες ελευθεροι ελληνες πολιτες (τοσο ελευθεροι που ενω ειχαν συμφωνησει σε σχεδιο οταν ηρθε η ωρα ο καθενας εκανε οτι του γουσταρε, ελλαδαρα ρε και παλι). Αυτος ηταν και ο λογος που νικησαν, η δυναμη που τους εδινε η ελευθερια (Hanson Ποιος σκοτωσε τον Ομηρο εκδ κακτος)


Δεν τους υποχρεωνε κανεις λοιπον να πολεμησουν, το εκαναν γιατι ηταν οι μονοι στον πλανητη τοτε που ηταν ελευθεροι και το φυλαγαν αυτο με την ζωη τους

Η ανωτερωτητα των ελληνων απεναντι στους αλλους δεν ηταν εθνικη, αλλα πολιτιστικη. Ηταν βαρβαροι, οπως ελεγαν και τους μακεδονες και ας ηταν ελληνικο φυλο γιατι δεν ειχαν "πολη-κρατος" ειχαν βασιλια και ηταν δουλοι. Δεν υπαρχει ουτε εθνικη ουτε ρατσιστικη υπεροχη στην αρχαια ελλαδα μονο η διαφορα του ελευθερου ανθρωπου με αυτη του να ειναι καποιος ιδιοκτησια του βασιλια-αυτοκρατορα


Για το θεμα του προσδοκιμου των αρχαιων που ζητησες μαζεψα καποια απο βικι

Σωκρατης 71 (ηπιε το κωνειο)
Πλατωνας 80
Ευριπιδης 84
Αισχυλος 70
Ισοκρατης 98
Σοφοκλης 90
Θαλης    96 η 80 (οι πηγες διαφερουν)
Επικουρος 71
Παρμενιδης 91
Ευκλειδης 70
Ερατοσθενης 81
Ιπποκρατης 83

Κλπ κλπ


Προτεινω το απο κατω βιβλιο ως μια καλη εισαγωγη στην αρχαια Ελλαδα, αν σε ενδιαφερει
www.politeianet.gr/books/9789603824763-kitto-hdf-kaktos-oi-ellines-205173]http://www.politeianet.gr/books/9789603824763-kitto-hdf-kaktos-oi-ellines-205173[/url]









 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Δεν δημιουργήθηκε ο τρίτος κόσμος, όλοι ήταν τρίτος κόσμος τότε, απλά μερικοί ξέφυγαν και μερικοί έμειναν πίσω.

Αν και είναι ψυχροπολεμικός γεωπολιτικός όρος επεκτάθηκε και γεωοικονομικά σαν ορισμός. Περιλαμβάνει κυρίως τις μη Ευρωπαϊκές νότιες χώρες με αποικιακό παρελθόν. Αυτές τις όρισε και διαμόρφωσε ο καπιταλισμός και στην μερκαντιλική και στην φιλελεύθερη του περίοδο. Εκεί έκαναν ότι γούσταραν οι εταιρείες και είχαν τις κοινωνίες στην τσέπη. Αν ισχυριστούμε ότι δεν σχετίζεται με τα ξεφτιλίκια που έγιναν εκεί η καπιταλιστική ιδεολογία γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ισχυρισμούς ότι δεν σχετίζεται και η Μαρξιστική ιδεολογίαμε με τα ξεφτιλίκια που έγιναν στο κομμουνιστικό μπλόκ γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά. Μόνο που τα συστήματα καλούν ανθρώπους να τα εφαρμόσουν και πρέπει να το μετράνε αυτό όταν συγγράφονται.
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Aφηνω τα αλλα για επομενη φορα και θα σταθω στους Ελληνες, που το θεωρω σημαντικοτερο



Οι Ελληνες το 500πχ μετα τις μεταρυθμισεις του κλεισθενη δημιουργησαν πρωτοι την εννοια του ελευθερου ανθρωπου με την εννοια του πολιτη. Ηταν οι πρωτοι στην ιστορια που δεν ηταν υπηκοοι κανενος, ηταν πολιτες της πολης κρατους και η πολις ηταν αυτη που εδινε ελευθερια. Θυμιζω την περιπτωση του Δημαρατου εξοριστου βασιλια της σπαρτης, οταν ζητησε καταφυγιο στην περσικη αυλη, παραθετω αποσπασμα απο το εργο Ιστοριαι του Ηροδοτου (μεταφραση)

(Ξερξης) Τώρα λοιπόν απάντησέ μου σ' αυτό το ερώτημα: θα τολμήσουν οι Έλληνες να σηκώσουν χέρι εναντίον μου και να μου αντισταθούν; Γιατί, όπως εγώ πιστεύω, κι αν ακόμη όλοι οι Έλληνες και οι υπόλοιποι λαοί που κατοικούν δυτικότερα ένωναν τις δυνάμεις τους, δε θα 'ναι σε θέση ν' αντιμετωπίσουν την επίθεσή μου, μια και δεν είναι μονοιασμένοι. Θέλω όμως ν' ακούσω ποια γνώμη έχεις κι εσύ γι' αυτούς»
Όταν τ' άκουσε αυτά ο Δημάρατος, είπε τα εξής: «Βασιλιά μου, επειδή η προσταγή σου είναι να σου πω οπωσδήποτε την αλήθεια, μιλώντας έτσι ώστε ο συνομιλητής σου να μην πιαστεί αργότερα ψεύτης, η Ελλάδα παλαιόθεν και ως τώρα ζει συντροφιά με την Πενία, αλλά εφοδιάστηκε με αρετή, που κερδήθηκε με τη σοφία και τον κυρίαρχο νόμο· οπλισμένη μ' αυτήν η Ελλάδα αγωνίζεται εναντίον της Πενίας και του δεσποτισμού.


(συνεχιζει ο δημαρατος λεγοντας διπλωματικα στον ξερξη οτι οι σπαρτιατες θα τον πηδηξουν οτι και να κανει, γιατι δεν μασανε τιποτα)

(Μετα Ξερξης)
Bέβαια αν, όπως συμβαίνει με μας, τους εξουσίαζε ένας, από το φόβο που θα τους έδινε θα μπορούσαν να δείξουν μεγαλύτερη παλικαριά απ' αυτή που έχουν από φυσικού τους, και θα βάδιζαν, κι ας ήταν λιγότεροι, εναντίον περισσότερων – να 'ναι καλά το μαστίγιο που θα τους ανάγκαζε· όμως, με το χαλάρωμα που τους δίνει η ελευθερία, ούτε το ένα ούτε τ' άλλο απ' αυτά θα μπορούσαν να κάνουν.

Αρχηγος των Ελληνων ηταν ο νομος της πολης, της κοινωνιας τους δηλαδη. Οταν ο Σωκρατης καταδικαστηκε σε θανατο, οι μαθητες του την νυχτα δωροδοκησαν τον φρουρο (ελλαδαρα ρε, απο τοτε) και μπηκαν στο κελι να τον παρουν. Ο Σωκρατης τους εδιωξε λεγοντας τους οτι ο νομος της πολης του τον εκανε αυτο που ηταν, του χαρισε την οικογενεια του τους μαθητες του και οτι αλλο ειχε μεχρι τοτε, δεν μπορει να τον παρακουσει τωρα μονο και μονο επειδη ηταν εναντιον του (πλατωνας, απολογια σωκρατους)

Δεν υποχρεωνονταν λοιπον απο κανεναν βασιλια η αυτοκρατορα οι Ελληνες παρα μονο απο αυτον τον νομο που τους εκανε ελευθερους. Για αυτο τον νομο ελεγαν οι σπαρτιατισσες στους γιους τους η ταν η επι τας, για αυτο ζηλευαν οι αλλοι σπαρτιατες οσους πεθαιναν με ανδρεια στην μαχη
 
Χαρακτηριστικα, στον ταφο του Αισχυλου, του πατερα της τραγωδιας, ο ιδιος ειχε ζητησει να γραψουν οχι οτι ηταν αυτος που κερδισε 28 φορες το βραβειο στους δραματικους αγωνες που γινονταν κατα τα διονυσια, αλλα το παρακατω (μεταφραση)

Τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο
κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια·
την άξια νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα το άλσος
κι ο Μήδος ο ακούρευτος οπού καλά την ξέρει.

(ο Αισχυλος ειχε πολεμησει στον μαραθωνα)

Στην μαχη της σαλαμινας οι περσες κωπηλατες ηταν σκλαβοι που τους μαστιγωναν, ενω οι ελληνες ελευθεροι ελληνες πολιτες (τοσο ελευθεροι που ενω ειχαν συμφωνησει σε σχεδιο οταν ηρθε η ωρα ο καθενας εκανε οτι του γουσταρε, ελλαδαρα ρε και παλι). Αυτος ηταν και ο λογος που νικησαν, η δυναμη που τους εδινε η ελευθερια (Hanson Ποιος σκοτωσε τον Ομηρο εκδ κακτος)


Δεν τους υποχρεωνε κανεις λοιπον να πολεμησουν, το εκαναν γιατι ηταν οι μονοι στον πλανητη τοτε που ηταν ελευθεροι και το φυλαγαν αυτο με την ζωη τους

Η ανωτερωτητα των ελληνων απεναντι στους αλλους δεν ηταν εθνικη, αλλα πολιτιστικη. Ηταν βαρβαροι, οπως ελεγαν και τους μακεδονες και ας ηταν ελληνικο φυλο γιατι δεν ειχαν "πολη-κρατος" ειχαν βασιλια και ηταν δουλοι. Δεν υπαρχει ουτε εθνικη ουτε ρατσιστικη υπεροχη στην αρχαια ελλαδα μονο η διαφορα του ελευθερου ανθρωπου με αυτη του να ειναι καποιος ιδιοκτησια του βασιλια-αυτοκρατορα


Για το θεμα του προσδοκιμου των αρχαιων που ζητησες μαζεψα καποια απο βικι

Σωκρατης 71 (ηπιε το κωνειο)
Πλατωνας 80
Ευριπιδης 84
Αισχυλος 70
Ισοκρατης 98
Σοφοκλης 90
Θαλης    96 η 80 (οι πηγες διαφερουν)
Επικουρος 71
Παρμενιδης 91
Ευκλειδης 70
Ερατοσθενης 81
Ιπποκρατης 83

Κλπ κλπ


Προτεινω το απο κατω βιβλιο ως μια καλη εισαγωγη στην αρχαια Ελλαδα, αν σε ενδιαφερει
www.politeianet.gr/books/9789603824763-kitto-hdf-kaktos-oi-ellines-205173]http://www.politeianet.gr/books/9789603824763-kitto-hdf-kaktos-oi-ellines-205173[/url]

Προσπαθώντας τα Αυστριακά οικονομικά με την πραξεολογία να γίνουν κομμάτι του "φυσικού νόμου" τους την σπάει που οι Έλληνες φιλόσοφοι (ιδρυτές του φυσικού νόμου  δηλ. το φιλοσοφικό σύστημα για το ηθικό και δίκαιο κοινό σε όλους τους ανθρώπους βάση της φύσης τους) θεωρούσαν την αρετή καλύτερη από την κονόμα. Τους βλέπουν ως αριστοκρατικούς μπλιάχ ολιγαρκείς τύπους που η ιδέα και ζωή της πόλις τους εμπόδιζε να δουν παραπέρα. Ο γνήσιος μοντέρνος καπιταλιστής δεν μπορεί να δεχθεί ως φωτισμένο ελεύθερο σκεπτικό οτιδήποτε φρενάρει την αέναη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του ατόμου.
 

Επιρρεπής

Ανώτατος
Εγγρ.
11 Ιουν 2014
Μηνύματα
4.108
Κριτικές
52
Like
17.778
Πόντοι
10.686
Αν και είναι ψυχροπολεμικός γεωπολιτικός όρος επεκτάθηκε και γεωοικονομικά σαν ορισμός. Περιλαμβάνει κυρίως τις μη Ευρωπαϊκές νότιες χώρες με αποικιακό παρελθόν. Αυτές τις όρισε και διαμόρφωσε ο καπιταλισμός και στην μερκαντιλική και στην φιλελεύθερη του περίοδο. Εκεί έκαναν ότι γούσταραν οι εταιρείες και είχαν τις κοινωνίες στην τσέπη. Αν ισχυριστούμε ότι δεν σχετίζεται με τα ξεφτιλίκια που έγιναν εκεί η καπιταλιστική ιδεολογία γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ισχυρισμούς ότι δεν σχετίζεται και η Μαρξιστική ιδεολογίαμε με τα ξεφτιλίκια που έγιναν στο κομμουνιστικό μπλόκ γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά. Μόνο που τα συστήματα καλούν ανθρώπους να τα εφαρμόσουν και πρέπει να το μετράνε αυτό όταν συγγράφονται.
Καμία θεωρία για οικονομικό,κοινωνικό και πολιτικό σύστημα,όσο ιδανικά κι αν έχει συλληφθεί και εφαρμοστεί στην πράξη από τους εμπνευστές της,δεν μπορεί να τελειώσει κυριολεκτικά σε οποιαδήποτε γνωστή ανθρώπινη κοινωνία!Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ο άνθρωπος από τη φύση του είναι παράλογο ον,και κυριαρχείται από πρωτόγονα ένστικτα που απλώς στη σύγχρονη κοινωνία καλύπτονται ή διοχετεύονται διαφορετικά...
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Ανάλογα πια πλευρά του καλλιεργείται. Αν δεν είχε και λογική πλευρά δεν θα υπήρχαν οι θετικές επιστήμες.
 

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Αν και είναι ψυχροπολεμικός γεωπολιτικός όρος επεκτάθηκε και γεωοικονομικά σαν ορισμός. Περιλαμβάνει κυρίως τις μη Ευρωπαϊκές νότιες χώρες με αποικιακό παρελθόν. Αυτές τις όρισε και διαμόρφωσε ο καπιταλισμός και στην μερκαντιλική και στην φιλελεύθερη του περίοδο. Εκεί έκαναν ότι γούσταραν οι εταιρείες και είχαν τις κοινωνίες στην τσέπη. Αν ισχυριστούμε ότι δεν σχετίζεται με τα ξεφτιλίκια που έγιναν εκεί η καπιταλιστική ιδεολογία γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ισχυρισμούς ότι δεν σχετίζεται και η Μαρξιστική ιδεολογίαμε με τα ξεφτιλίκια που έγιναν στο κομμουνιστικό μπλόκ γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά. Μόνο που τα συστήματα καλούν ανθρώπους να τα εφαρμόσουν και πρέπει να το μετράνε αυτό όταν συγγράφονται.

Οπερ μεθερμηνευόμενον. Ολα τα συστήματα έχουν πολλή περισσότερη φιλοδοξία παρά αξία !!!  :hi: :hi:
 

Heartbreaker83

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.814
Like
14
Πόντοι
16
Προσπαθώντας τα Αυστριακά οικονομικά με την πραξεολογία να γίνουν κομμάτι του "φυσικού νόμου" τους την σπάει που οι Έλληνες φιλόσοφοι (ιδρυτές του φυσικού νόμου  δηλ. το φιλοσοφικό σύστημα για το ηθικό και δίκαιο κοινό σε όλους τους ανθρώπους βάση της φύσης τους) θεωρούσαν την αρετή καλύτερη από την κονόμα. Τους βλέπουν ως αριστοκρατικούς μπλιάχ ολιγαρκείς τύπους που η ιδέα και ζωή της πόλις τους εμπόδιζε να δουν παραπέρα. Ο γνήσιος μοντέρνος καπιταλιστής δεν μπορεί να δεχθεί ως φωτισμένο ελεύθερο σκεπτικό οτιδήποτε φρενάρει την αέναη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του ατόμου.

Aκριβως ετσι, το συνοψισες ιδανικα

Για αυτο και παγια θεση μου ειναι οτι η δυση ειναι φτιαγμενη απο ανθελληνες (με την εννοια της αντιθετης σκεψης απο την ελληνικη) και θεμελιωμενη σε αξιες "βαρβαρικες" αρχης γενομενης απο τον φραγκο Καρλομαγνο.

 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Οπερ μεθερμηνευόμενον. Ολα τα συστήματα έχουν πολλή περισσότερη φιλοδοξία παρά αξία !!!  :hi: :hi:

Ακόμα και αδόκιμους έως παραπλανητικούς τίτλους έχουν μερικά. Όπως π.χ. "αναρχοκαπιταλισμός" που αναφέρει και ο φίλος ο ανθρακούχο νερό. Διότι αναρχία είναι η ανυπαρξία εξουσίας τελεία. Και όχι απλώς η ανυπαρξία κρατικής εξουσίας. Η μεταφορά της εξουσίας επίβλεψης από την κρατική σφαίρα στην ιδιωτική επιχειρηματική σφαίρα δεν είναι αναρχία, πλήρης ιδιωτικοποίηση είναι για απεριόριστη κονόμα. Με την έννοια της ιδιωτικής ασυδοσίας ναι μια χαρά "αναρχία" θα είναι όμως :grin:

no-exit-libertarianism-anarchy-for-rich-people.GIF
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Φαντάσου ιδιωτικές δικαστικές φίρμες ανταγωνιστές στην αγορά. Οι πελάτες επιλέγουν να δικαστούν σε αυτές που οίκοι αξιολόγησης δίδουν περισσότερα Α επειδή αθωώνουν περισσότερους. Και γαμώ  :rockon:
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Φαντάσου δίκη σε άτομο πλούσιο που άφησε ένα παιδί του να πεθάνει από την πείνα και ένα άλλο το πούλησε. Κύριοι δικασταί επειδή τα παιδιά μου είναι οικογενειακό μου κεφάλαιο αποφάσισα να αμελήσω το ένα γιατί μου βγήκε άσχημο και να πουλήσω το άλλο το όμορφο γιατί μου έδωσαν καλή τιμή κάποιοι άκληροι γείτονες. Έτσι και αλλιώς έχω και τρίτο το έξυπνο που δουλεύει στην επιχείρηση μου για να μου ξεπληρώσει το κόστος ενηλικίωσης του με τρέχοντα τόκο. Αθώος! :2funny:
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.440
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Χρειάστηκε πολύ εξελιγμένη καπιταλιστική φιλελεύθερη σκέψη για να καταλήξουμε σε ότι αιώνες τώρα είχαν επιτύχει οι απρεπέστεροι των γύφτων, να έχουμε τα τα παιδιά μας για εμπόριο δηλαδή. Αυτή είναι πρόοδος :2funny:

68747470733a2f2f6a6f696e64696173706f72612e73332e616d617a6f6e6177732e636f6d2f75706c6f6164732f696d616765732f7363616c65645f66756c6c5f64326530346364373561336533613030613232322e6a7067
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom