Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το μεγάλο post, ελπίζω να μην κουράσω τους αξιόλογους συνομιλητές μου.
Αν δεν βρείτε τον χρόνο ή την υπομονή να το διαβάσετε, θα μου φανεί λογικό.
Στο παραπάνω λοιπον πλαίσιο εξέλιξης μπορεί οι μορφές άσκησης εξουσίας να άλλαξαν. Η επιστήμη και η τεχνολογία επέφεραν τις αλλαγές, και η ολιγαρχία προσαρμόστηκε. Ο έλεγχος για παράδειγμα των ΜΜΕ από την ολιγαρχία είναι ένα καλό παράδειγμα μετεξέλιξής της. Η ουσία όμως, η βάση αν θέλεις όλου του οικοδομήματος μένει η ιδια.
Η δική μου γνώμη είναι πως παίρνεις την αιτία για αιτιατό. Δεν εξελίχθηκε πρώτα η επιστήμη και η τεχνολογία και έπειτα άλλαξε η ολιγαρχία.
Πρώτα άλλαξε η ολιγαρχία (η πολιτική δηλαδή) και αυτό επέτρεψε στην επιστήμη και την τεχνολογία να ανθίσει.
Δεν είναι τυχαίο πως η τεχνολογία αυξάνονταν κάθε φορά που έδινες περισσότερες ελευθερίες στους πολίτες.
Ισχυρίζομαι πως όσο πιο ελεύθερη οικονομία (αυτό φυσικά σημαίνει πολλοί παράγοντες, που όλοι έχουν να κάνουν με ελεύθερη οικονομία), τόσο μεγαλύτερη τεχνολογική ευμάρεια.
Και η βάση είναι η ασκηση εξουσίας, δηλαδή το ποιος η ποιοι κάνουν το κουμάντο !!!!
Όσο πιο ελεύθερη η οικονομία, τόσο λιγότερο κάποιοι κάνουν κουμάντο. Θεωρητικά αυτό φτάνει στον αναρχοκαπιταλισμό, που δεν υπάρχουν πολιτικοί.
Δεύτερον. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα το 80% των ανθρώπων στο πλανήτη στη φτώχια ζούνε.
Καταρχήν μια διόρθωση: "According to the most recent estimates, in 2012, 12.7 percent of the world’s population lived at or below $1.90 a day. That’s down from 37 percent in 1990 and 44 percent in 1981" (world bank).
Οι φτωχές χώρες είναι αυτές που δεν έχουν ελεύθερη οικονομία. Δες τοn δείκτη οικονομικής ελευθερίας του Heritage Foundation.
Επίσης, οι χώρες που αναπτύσσουν ελευθερία ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο του λαού τους.
Ενδεικτικά:
Ινδία: 1990 51% κάτω από 1 δολάριο την ημέρα. Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και το 2015 22%, έπεσε κάτω από το μισό!
Κίνα: 1981 65% κάτω από 1 δολάριο την ημέρα. Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και το 2007 ήταν στο 4%.
Μιλάμε για δραματική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπινων ψυχών που ζούνε πιο άνετα.
Θα μου πεις πως δεν έχει μεγάλη σημασία η μετακίνηση από το 1 δολάριο στα 3 και θα έχεις εν μέρει άδικο. Για εμάς ίσως, για αυτούς παίζει ρόλο ζωής και θανάτου. Επιπλέον η μετακίνηση αυτή συνεχίζεται ακόμα.
Αλλά επίσης ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η ευμάρεια χτίστηκε πάνω στην επι 500 και πλεον χρόνια στιγνή εκμετάλευση απο τη Δύση όλου σχεδόν του υπόλοιπου κόσμου μέσω των ''θεσμών'' της δουλείας και της αποικιοκρατίας.
Διαφωνώ μαζί σου. Οι μελέτες δείχνουν πως οι αποικίες μείωναν το επίπεδο ζωής των κατοίκων των χωρών που είχαν τις αποικίες (δηλαδήω των Ευρωπαίων). Ήδη από τον Adam Smith (κεφάλαιο 10 από το Wealth of the Nations) αναφέρει πως οι φόροι για την συντήρηση των στρατών (μετακινήσεις, καταπίεση εξεγέρσεων, πόλεμοι, όπλα, νεκροί κλπ) ήταν συντριπτικά πολλοί.
Με το που η Αγγλία χαλάρωσε με τις αποικίες, άρχισε να γίνεται πλούσια. Δηλαδή: Τέλος αποικιών -> πλούτος για την πρώην αποικιοκρατική χώρα (δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις πρώην κατοικίες, όπως η Ινδία, η οποία γνώρισε καλύτερη ευμάρεια επί αποικιοκρατίας παρά μετά).
Επίσης καλό είναι να βλέπουμε ότι και η όποια ευμάρεια δημιουργήθηκε στη Δυση με τον παραπάνω τρόπο, κάθε άλλο παρά ''μοιρασμένη'' είναι.
Όσο πιο πολύ προχωράει η τεχνολογία, τόσο πιο πολύ εξισώνονται οι διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών, όχι στον αριθμό των χρημάτων, αλλά στις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν.
Υπάρχει κανένας που να διαφωνεί πως η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου της μεσαίας τάξης σήμερα, είναι καλύτερη από ενός δισεκατομυριούχου πριν 60 χρόνια; Αν διαφωνεί, ας το συζητήσουμε.
Δεν έχει σημασία η οικονομική ανισότητα, σημασία έχει οι φτωχοί να γίνονται πλουσιότεροι.
Οφείλεται όμως κατά τη συντριπτική του πλειοψηφία στην πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης και κατά πολύ λιγότερο στα πολιτικοκοινωνικά συστήματα.
Όπως έγραψα αρχικά, διαφωνώ. Καμία τεχνολογία επί φεουδαρχίας, γιατί; Ελάχιστες τεχνολογίες επί Αυτοκρατοριών, επίσης γιατί;
Τσούπ! Φιλελεύθερη Δυτική δημοκρατία ----> ΈΚΡΗΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ!
Ο φιλελευθερισμός είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε στην ανθρωπότητα!