Έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια μια μεταστροφή του κόσμου προς το τσίπουρο. Παλιότερα όλα τα μαγαζιά που έβλεπα ήταν "ουζερί" και οι περισσότεροι έπιναν ούζο (πολλά μαγαζιά δεν είχαν καν τσίπουρο). Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια (10 περίπου) παρατηρώ να έχουν ανοίξει πάρα πολλά τσιπουράδικα, οι περισσότεροι προτιμάνε το τσίπουρο και μάλιστα να φτάνουμε στο ακριβώς αντίθετο σημείο τα μαγαζιά να έχουν μόνο τσίπουρο, κρασί, μπύρα κλπ και όχι ούζο.
Πιστευώ ότι οφείλεται στο ότι ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο το τσίπουρο για τους λόγους που ήδη έχουν αναφέρει προηγουμένως οι φίλοι (δε χτυπάει τόσο, το τσίπουρο είναι περισσότερο "χημικό", το τσίπουρο πάει περισσότερο με φαγητο κλπ) -- δεν είμαι σίγουρος βέβαια αν πράγματι ισχύουν ή είναι αποτέλεσμα καλού μάρκετινγκ από τους τσιπουράδες (εμένα με χτυπάνε το ίδιο και τα δύο για αυτό και τα αποφεύγω). Πάντως είναι γεγονός ότι παλιότερα το συσκευασμένο τσίπουρο δεν κυκλοφορούσε σχεδόν καθόλου και υπήρχε μόνο σε χύμα μορφή οπότε λογικό ήταν να μην είχε και καθόλου διαφήμιση (αντίθετα θυμάμαι ακόμα κάτι διαφημίσεις του Ούζου 12 από τη δεκαετία του '80).
Τέλος μια παρατήρηση: το τσίπουρο με γλυκάνισο είναι σα να πίνεις ούζο !