MpourdeliarisMitsos
Μέλος
- Εγγρ.
- 7 Μαΐ 2014
- Μηνύματα
- 204
- Like
- 0
- Πόντοι
- 1
Αφού ξερεις πιο πολλά μπορείς να μου πεις με απλά λόγια πως εμπλεκεται η χημεία στο ούζο;Ξέρω ότι το τσίπουρο είναι πιο αγνό και σε μικρή ποσότητα είναι φάρμακο αλλά πολύ καούρα και με χτυπάει πιο άσχημα..Το δε ούζο όταν αραιώνεται με νεράκι είναι πιο ευχάριστο..Γιατί όμως το ούζο δεν είναι αγνό;Ξέρεις να πεις;
Αντιγράφω από: αφού τα λέει σωστότατα.
Το ούζο ξεκίνησε σαν αρωματισμένο μεταβρασμένο τσίπουρο, αλλά σήμερα χαρακτηρίζει ένα ποτό που μοιάζει αλλά είναι τελείως διαφορετικό από το τσίπουρο.
Η διαφορά βρίσκεται στην διαδικασία παραγωγής και στη σύσταση.
Το ούζο παράγεται από αναγνωρισμένους και ελεγχόμενους ποτοποιούς με καθαρή αλκοόλη 96% vol γεωργικής προέλευσης (πχ από ζύμωση μελάσας και απόσταξη) και γλυκάνισο ή καθαρή ανηθόλη. Σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει τουλάχιστον το 20% να προέρχεται από την επαναπόσταξη αλκοόλης με γλυκάνισο. Προέκυψε σαν ανάγκη των βιοτεχνών ποτοποιών να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση σε τσίπουρο στη περίοδο του μεσοπολέμου που και η παραγωγή σταφυλιών είχε μειωθεί ( πόλεμοι, φυλλοξήρα) και η «ποτοαπαγόρευση» βρισκόταν στην ακμή της. Αργότερα καθιερώθηκε σαν άλλο είδος.
Το ούζο δεν περιέχει καμμιά άλλη πτητική ουσία εκτός από την αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), ενώ το τσίπουρο περιέχει εκείνο το πλήθος συναποστάκτων πτητικών συστατικών (άλλες αλκοόλες, εστέρες, αλδεϋδες, οξέα) που όπως προαναφέραμε παράγονται κατά την ζύμωση των στεμφύλων και προσφέρει πλουσιότεη γεύση και άρωμα. Η ομοιότητα τους προκύπτει από την κοινή τους καταγωγή, την ανηθόλη με το χαρακτηριστικό της άρωμα και το θόλωμα κατά την αραίωση, την συγγένεια τους στην γεύση και στην όψη και την χρήση τους στο τραπέζι.
Η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι ανάμεσα σε ένα καλό τσίπουρο και το ούζο προτιμούμε το τσίπουρο, αλλά ανάμεσα σε ένα αμφίβολης ποιότητας τσίπουρο και το ούζο, προτιμούμε το ούζο. Στο ούζο (αλλά και στο τσίπουρο των μεγάλων αποσταγματοποιών) επιτρέπεται και η προσθήκη στο τελικό προϊόν μικρής ποσότητας ζάχαρης.(50 γρ/λτρο και 20γρ/λτρο αντίστοιχα)