Νέα

Ούζο ή τσίπουρο;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα TERMINATOR_1983
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 141
  • Εμφανίσεις 9K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Τί προτιμάτε ναούμε;

  • Ούζο

    Ψήφοι: 50 32,3%
  • Τσίπουρο

    Ψήφοι: 105 67,7%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    155

MpourdeliarisMitsos

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2014
Μηνύματα
204
Like
0
Πόντοι
1
Αφού ξερεις πιο πολλά μπορείς να μου πεις με απλά λόγια πως εμπλεκεται η χημεία στο ούζο;Ξέρω ότι το τσίπουρο είναι πιο αγνό και σε μικρή ποσότητα είναι φάρμακο αλλά πολύ καούρα και με χτυπάει πιο άσχημα..Το δε ούζο όταν αραιώνεται με νεράκι είναι πιο ευχάριστο..Γιατί όμως το ούζο δεν είναι αγνό;Ξέρεις να πεις;

Αντιγράφω από: αφού τα λέει  σωστότατα.

Το ούζο ξεκίνησε σαν αρωματισμένο μεταβρασμένο τσίπουρο, αλλά σήμερα  χαρακτηρίζει ένα ποτό που μοιάζει αλλά  είναι τελείως διαφορετικό από το τσίπουρο.

Η διαφορά βρίσκεται στην διαδικασία παραγωγής και στη σύσταση.

Το ούζο παράγεται από αναγνωρισμένους και ελεγχόμενους ποτοποιούς με καθαρή αλκοόλη 96% vol γεωργικής προέλευσης (πχ από ζύμωση μελάσας και απόσταξη) και γλυκάνισο  ή καθαρή ανηθόλη. Σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει τουλάχιστον το 20% να προέρχεται από την επαναπόσταξη αλκοόλης με γλυκάνισο.  Προέκυψε  σαν ανάγκη των βιοτεχνών ποτοποιών να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση σε τσίπουρο στη  περίοδο του μεσοπολέμου που και η παραγωγή σταφυλιών είχε μειωθεί ( πόλεμοι, φυλλοξήρα) και η «ποτοαπαγόρευση» βρισκόταν στην ακμή της. Αργότερα καθιερώθηκε σαν άλλο είδος.

Το ούζο δεν περιέχει καμμιά άλλη πτητική ουσία  εκτός από την αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα),  ενώ το τσίπουρο περιέχει εκείνο το πλήθος συναποστάκτων  πτητικών συστατικών (άλλες αλκοόλες, εστέρες, αλδεϋδες, οξέα) που όπως προαναφέραμε παράγονται κατά την ζύμωση των στεμφύλων και προσφέρει πλουσιότεη γεύση και άρωμα.  Η ομοιότητα τους προκύπτει από την κοινή τους καταγωγή, την ανηθόλη με το χαρακτηριστικό της άρωμα και το θόλωμα κατά την αραίωση, την συγγένεια τους στην γεύση και στην όψη και την χρήση τους στο τραπέζι.

Η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι ανάμεσα σε ένα καλό τσίπουρο και το ούζο προτιμούμε το τσίπουρο, αλλά ανάμεσα σε ένα αμφίβολης ποιότητας τσίπουρο και το ούζο, προτιμούμε το ούζο. Στο ούζο (αλλά και στο τσίπουρο των μεγάλων αποσταγματοποιών) επιτρέπεται και η προσθήκη στο τελικό προϊόν μικρής ποσότητας ζάχαρης.(50 γρ/λτρο και 20γρ/λτρο αντίστοιχα)
 

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.860
Κριτικές
6
Like
242
Πόντοι
86
Πιο καθαρο απο το τσιπουρο σε σχεση με το ουζο δεν υπαρχει.
Το ουζο ειναι χημεια,απλα!!
Προσωπικα βραζω καθε χρονο 1 τονο σταφυλια παιρνω στα 130 κιλα,το αφηνω στα 21 γραδα
απολαλμανω,δινω σε φιλους κ εχω το κεφαλι μου ΚΑΘΑΡΟ!!!!
Ξερω τι πινω.




21 Βαθμοι πρεπει να ειναι γαμω τα αποσταγματα.. και εχει αρκετο αλκοολ αλλα διατηρει και τη γευση του.  :thumbsup:
 

andyj66

Ανώτερος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2008
Μηνύματα
1.198
Κριτικές
64
Like
2.188
Πόντοι
8.565
21 Βαθμοι πρεπει να ειναι γαμω τα αποσταγματα.. και εχει αρκετο αλκοολ αλλα διατηρει και τη γευση του.   :thumbsup:

Αποστάγματα!!! Τσίπουρο άνευ ή ρακί. Ούζο τις περισσότερες φορές πεθαίνεις...
 

derekflint

Μέλος
Εγγρ.
8 Νοε 2010
Μηνύματα
107
Κριτικές
1
Like
177
Πόντοι
1
Ανάλογα με το τι έχεις για μεζέ. Πχ χταπόδι μόνο με ούζο και δη "σαμαρά" η "πιτσιλαδή" άντε στη χειρότερη "στουπάκη".
Ξηροκάρπια, ελιές, τυράκι, πίνεις τσικουδιά.
 

redmanftw

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2012
Μηνύματα
47.991
Κριτικές
10
Like
96
Πόντοι
376
http://[URL unfurl="true"]www.lesvoschamber.com/arvanitis/images/Ouzo-Plomari-50ml-BIG.jpg[/img[/URL]]

[img]http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/03/6a/4a/55/restaurant-fishtavern.jpg
 

zentrix

Μέλος
Εγγρ.
16 Αυγ 2006
Μηνύματα
1.400
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
16
Τσίπουρο από ζαμπέλα (για όσους γνωρίζουν) στους 19-20 βαθμούς.
 

walt

Μέλος
Εγγρ.
24 Αυγ 2005
Μηνύματα
11
Κριτικές
3
Like
15
Πόντοι
0
Πίνω και ούζο και τσίπουρο.
Το ούζο δεν πίνεται σε ποσότητα, γιατί χτυπάει. Αλλά ένα ποτήρι ούζο με πάγο και νερό, μεταξύ πρωινού καφέ και μεσημεριανού γεύματος, στην παραλία π.χ, είναι απόλαυση. Ανοίγει και την όρεξη. Ή ένα καλοκαιρινό βράδυ, που δε θες να πιεις πολυ, για χαλάρωση.
Το τσίπουρο από την άλλη είναι ιδανικό για να πιείς πολύ, με παρέα πχ, πάντα με μεζέ φυσικά.
 

karamba

Μέλος
Εγγρ.
29 Ιουλ 2009
Μηνύματα
560
Like
12
Πόντοι
6
Τα γουστάρω και τα δύο. Ούζο το καλοκαίρι, τσίπουρο το χειμώνα. Αλλά πόσο εύκολα παραγγέλνεις τσίπουρο έξω αν δεν ξέρεις απο΄που και τι σόι είναι? Με το ούζο είσαι πιο σίγουρος...
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
καρατζον χτες εφαγα σε ενα τσιπουραδικο που με καθε πενηνταρι ειχε και μεζε

γιγαντες,κεφτεδες κοκκινιστους με ρυζι,γλωσσα μοσχαρισια,σαλατα πολιτικη πικαντικη,πατατα ψητη σε αλουμινοχαρτο με βουτυρακι,μελιτζανα τουρσι ,γαριδες σαγανακι με φετα,καβουροσαλατα


μιλαμε σκασαμε στο φαι και το πιοτι
 

tzooon1989

Μέλος
Εγγρ.
16 Φεβ 2013
Μηνύματα
964
Like
5
Πόντοι
6
καρατζον χτες εφαγα σε ενα τσιπουραδικο που με καθε πενηνταρι ειχε και μεζε

γιγαντες,κεφτεδες κοκκινιστους με ρυζι,γλωσσα μοσχαρισια,σαλατα πολιτικη πικαντικη,πατατα ψητη σε αλουμινοχαρτο με βουτυρακι,μελιτζανα τουρσι ,γαριδες σαγανακι με φετα,καβουροσαλατα


μιλαμε σκασαμε στο φαι και το πιοτι
πωωω,τι λες τωρα...απο τιμες καλες?το τσιπουρο χυμα η εμφιαλωμενο?
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom