Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα δημοσιονομικά της χώρας, δε βγαίνουν τα κουκιά για να δοθούν μεγάλες συντάξεις σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα: για να πάρει ο συνταξιούχος 1000 ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει ένας εργαζόμενος ο οποίος πληρώνει σήμερα 1000 ευρώ το μήνα. Αν τώρα όμως οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές, τροφοδοτείται η μαύρη εργασία.
Θα έπρεπε χθες το σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό, και καθένας να λαμβάνει αυτά που έχει πληρώσει.
Ακόμη πληρώνουμε συνταξιούχους που έχουν βγει στη σύνταξη στα 40, άγαμες θυγατέρες (που δεν έχουν συνεισφέρει ΠΟΤΕ και ΤΊΠΟΤΕ), και χήρες επί δεκαετίες που λαμβάνουν τις συντάξεις των συζύγων τους.
Η προηγούμενη γενιά έχει φάει από τη σάρκα των παιδιών της. Πολλοί από όσους δουλεύουν σήμερα, όταν συνταξιοδοτηθούν, θα αναγκαστούν να βγουν στην επαιτεία.
Στην θεωρία, ακούγεται σωστό, στην πράξη όμως; Όλοι αυτοί που αναφέρεις θα πέθαιναν από την πείνα, ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων.
Πώς να κόψεις την σύνταξη από παλιότερη γενιά που δεν εργάστηκε ποτέ, γιατί τότε ο άντρας έφερνε τα χρήματα στο σπίτι; Παίρνουν πολλά, προφανώς ναι, σε σχέση πάντα με το τι θα πάρω εγώ, που δεν έχω ιδεά, σε μερικές δεκαετίες αν ζω.
Για να αλλάξει κάτι, πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μια αρχή, π.χ. από το τάδε έτος, θα ισχύει αυτό το υβρίδιο, με στόχο μεταγενέστερα να κάνουμε εκείνο. Αυτά όμως ποιός θα τα κάνει, υπάρχει σοβαρό πολιτικό σύστημα, με στόχο, να κάνουν μελέτες και να γίνουν και δυσάρεστοι αν χρειαστεί;
Ποιές χώρες έχουν κεφαλαιοποιητικό σύστημα; Στην Ε.Ε. περισσότερο είναι αναδιανεμητικό, σωστά;
Σίγουρα όμως, από την στιγμή που δεν δουλεύουν όσοι χρειάζονται για να πληρώνουν τις συντάξεις όσων δεν εργάζονται πλέον, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Κλείνοντας, εγώ μόνο θα πω: κάνετε τα κουμάντα σας τώρα που είστε νέοι ακόμα, ΜΗΝ περιμένετε τα πάντα από το κράτος για σύνταξη, αυτά ανατρέπονται, αλλάζουν, χρεωκοπούμε ξανά, στην τελική ΔΕΝ θα φτάνουν τα χρήματα της σύνταξης για αξιοπρεπή ζωή.