www.athensvoice.gr/greece/412076_ergasia-sto-sex-na-dioketai-o-pornopelatis]
Ωστόσο, επειδή δεν θέλουμε να μπερδεύουμε την επιθυμία με την πραγματικότητα, εκτιμούμε ότι η ποινικοποίηση του πελάτη θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στη χώρα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η επιβολή ενός κατασταλτικού νόμου για την πορνεία, όταν δεν υπάρχει κοινωνική σύμπνοια πάνω στο θέμα αυτό, πιθανότατα δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο δεύτερος λόγος αφορά στη σχετική έλλειψη σε δομές και υπηρεσίες που μπορούν να στηρίξουν τον αριθμό των ατόμων που θα αναλάβει το κράτος να στηρίξει. Απαιτείται να προετοιμάσουμε την κοινωνία στο να «ανοίξει» διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους για τους ανθρώπους αυτής της ομάδας, που θα χρειάζονται μιας μορφής κοινωνική επανεκκίνηση. Προβληματισμό δημιουργεί επίσης κατά πόσο μια κατασταλτική πρακτική θα μπορούσε γενικότερα να έχει παιδευτικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με την ενημέρωση και το διάλογο που δημιουργούν προϋποθέσεις για το σχηματισμό νέας νοοτροπίας και κοινωνικής συνείδησης.
Θα προτείναμε, λοιπόν, να θέσουμε ως μακροπρόθεσμο στόχο την κατάργηση της πορνείας και να ξεκινήσουμε δυναμικά μπαίνοντας στα σχολεία για να μιλήσουμε στα παιδιά –στους αυριανούς ενήλικους πολίτες- για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σεξουαλική υγεία. Αφού μια γενιά γαλουχηθεί με αυτό το αξιολογικό σύστημα, και αφού οι δομές θα έχουν σχεδιαστεί και λειτουργήσει ικανοποιητικά, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η ποινικοποίηση του πελάτη και η παύση χορήγησης νέων αδειών εργασίας για παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών.
Τέλος, αφού ο δημόσιος διάλογος πάνω στις αλλαγές αυτές θα έχει ολοκληρωθεί και οι δομές και υπηρεσίες θα έχουν αξιολογηθεί και κριθεί ως ικανοποιητικές, η κατάργηση της πορνείας θα μπορούσε να επιβληθεί και νομικά, με ταυτόχρονη πρόταση αντιμετώπισης της «κρυφής» πορνείας που θα παρουσίαζε λογικά, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια τη νομικής κατάργησής της, σημαντική αύξηση.