Νέα

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Υπουργός
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 197
  • Εμφανίσεις 19K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

pavlosp

Μέλος
Εγγρ.
13 Ιαν 2006
Μηνύματα
37
Like
1
Πόντοι
0
Ο μηχανισμός αυτός που βρέθηκε στα Αντικήθυρα από τον Κουστό, εχει μελετηθεί από πολλούς, αλλα από περσυ άρχισε να γίνεται περισσότερος ντόρος. Σας γνωστοποιώ ότι η HP(hewlet packard) έφτιαξε έναν μη-γραμμικό τομογράφο, ο οποίος πριν καμια βδομάδα ήρθε στην ελλάδα από αγγλια και βάρος 6 τόνων . Το αποτέλεσμα αυτής της "εξέτασης" παιδιά είναι ΣΟΚαριστικό!

Πέρα του ότι αναλύθηκαν τα γρανάζια σε μεγαλύτερο βάθος αλλα... εδώ είναι το σοκ... βρέθηκε και εγχειρίδιο λειτουργίας!!! Το οποίο επιβεβαιώνει τη δουλειά που έφταχνε. Υπολόγιζε τη θέση των άστρων σε διάφορες χρονικές περιόδους, π.χ μετά από 100 χρόνια. Το εγχειρίδο αυτό μια Δρ ελληνίδα μπόρεσε και αναπαρήγαγε και έβγαλε επιπλέον συμπεράσματα για τις κινήσεις διαφόρων πλανητών του συστήματός μας.

Για μια ακόμα φόρα επαληθεύονται οι απίστευτες γνώσεις των αρχαίων μας, αλλά επίσεις και της θεωρίας της μη γραμμικής εξέληξης της ανθρωπότητας αν θέλετε, οτι δηλ. όσο περνανε τα χρόνια εξελήσεται και η ανθρωπότητα, αυτό πιστεύουμε (γραμμηκότητα), μη γραμμηκότητα  ότι κάποτε υπήρξε τεχνολογία αλλά μετα από διάφορα φαινόμενα φυσικά ή αίτια πολέμων (κάποιοι ίσως συνδέσουν τον πολεμο ολύμπιων αντλάντων) που γύρισε την ανθρωπότητα στο Μηδέν.

Αυτά.....
 

Blue25

Μέλος
Εγγρ.
5 Οκτ 2005
Μηνύματα
40
Like
0
Πόντοι
0
Εισαι σιγουρος οτι βρεθηκε απο τον Κουστο? Στο αρθρο στο "ΒΗΜΑ" αναφερεται οτι βρεθηκε απο σφουγαραδες το 1900.
 

JOHNNYDMAX

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2006
Μηνύματα
1.134
Like
28
Πόντοι
16
Η wikipedia μαλλον σε δικαιώνει φίλε μου...

Παράθεση απο το κέιμενο της wikipedia:Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως ο αστρολάβος των Αντικυθήρων ή ο υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας ωρολογιακός μηχανισμός. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Χρονολογείται γύρω στο 87 π.Χ.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 μέτρων και πολλά αγάλματα και αντικείμενα ανασύρθηκαν από σπογγαλιείς και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών. Στις 17 Μαΐου 1902 ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε ένα οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο.

Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Πρόσφατες λειτουργικές ανακατασκευές της συσκευής υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση. Η μηχανή είναι ακόμα εντυπωσιακότερη, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι εμπεριέχει ένα διαφορικό γρανάζι, το οποίο πιστευόταν μέχρι τότε ότι δεν είχε εφευρεθεί μέχρι τον 13ο μ.Χ. αιώνα.

 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Εξαιρετικό βίντεο για ένα από τα θαύματα της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας:


Η πολυπλοκότητα τους εκπλήσσει ακόμη και σήμερα.
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
92
Πόντοι
66
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που θεωρείται από πολλούς ως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της αρχαιότητας, ήταν στην πραγματικότητα ένα περίπλοκο μηχανικό ημερολόγιο για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι δημιουργοί του φαίνεται πως είχαν σχέση με τον Μαθηματικό Αρχιμήδη, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη.
Ο μηχανισμός, ηλικίας 2.100 ετών, έχει προκαλέσει την περιέργεια ειδικών, από την ημέρα της ανακάλυψής του από Έλληνες σφουγγαράδες το 1901, στο ναυάγιο ρωμαϊκής γαλέρας. Οι ειδικοί εμφάνισαν πολυάριθμες θεωρίες, που ήθελαν το Μηχανισμό των Αντικυθήρων να είναι αστρονομική συσκευή, χωρίς ωστόσο να έχουν εξηγήσει τη λειτουργία του.
Το 2006, ειδικοί χρησιμοποιώντας τομογράφο ακτίνων Χ επιβεβαίωσαν τη θεωρία, εξασφαλίζοντας τρισδιάστατη απεικόνιση των τροχαλιών από τις 29 ταχύτητες που απέμειναν στη συσκευή, αλλά και των μικροσκοπικών γραμμάτων, που βρίσκονται χαραγμένα κάτω από τα εξαρτήματα. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι η συσκευή ήταν ικανή να υπολογίζει τα δίσεκτα έτη σε ετήσιο ημερολόγιο 365 ημερών, καθώς και το 19ετές ημερολόγιο των Βαβυλωνίων, αλλά και τρόπο καθορισμού των ηλιακών εκλείψεων, σε σεληνιακό κύκλο 223 μηνών.
Σε νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στο αυριανό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature», οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τη λειτουργία συγκεκριμένου τροχού, που κατέγραφε τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.
«Νιώσαμε πραγματική έκπληξη. Ο εντοπισμός των Ολυμπιακών είναι εύκολη υπόθεση, που δεν μπορεί να απαιτεί περίπλοκη συσκευή. Η ανακάλυψη μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Οι Αγώνες είχαν, όμως, τόσο μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική σημασία, που δεν θα ήταν αδιανόητο να περιέχονται στις λειτουργίες του Μηχανισμού», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Τόνι Φριθ.
Η συσκευή ήταν τόσο συμπαγής, που θα μπορούσε να χωρέσει σε μικρό κουτί, σε μέγεθος τόμου εγκυκλοπαίδειας. Η χρήση του, όμως, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σεναριολογίας. Ίσως να βοηθούσε τους πλουσίους να προβλέπουν τον καταλληλότερο χρόνο για τη διεξαγωγή γάμων ή ακόμη και πολεμικών επιχειρήσεων, εικάζει ο δρ Φριθ, που σπεύδει να τονίσει ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να στηρίζουν οποιαδήποτε θεωρία για τη χρήση του Μηχανισμού.
Η επιστημονική ομάδα μετέφερε γιγάντιο ειδικό μηχάνημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπου φιλοξενείται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το μηχάνημα, με κωδική ονομασία «Μπλέιντ Ράνερ», αξιοποιείτο στην αεροναυπηγική για τον εντοπισμό μικροσκοπικών ραγισμάτων στις ατράκτους αεροσκαφών. Χάρη στο Μπλέιντ Ρλανερ, η ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το ημερολόγιο των Βαβυλώνιων, όπως υπάρχει στο Μηχανισμό, περιέχει κορινθιακές ονομασίες μηνών. Αυτό οδήγησε την ομάδα να χρονολογήσει με ακρίβεια τη συσκευή, που κατασκευάσθηκε λίγες μόλις δεκαετίες μετά το θάνατο του Αρχιμήδη στις Συρακούσες της Σικελίας, το 212 πΧ. Αν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων προήλθε πράγματι από τις Συρακούσες, δημιουργήθηκε από τη μαθηματική σχολή του Αρχιμήδη.
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
92
Πόντοι
66
Όσοι τον χαρακτήρισαν «αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο» σήμερα δικαιώνονται. Οι τελευταίες ανακαλύψεις των επιστημόνων που μελετούν με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μεθόδων το εξαιρετικά πολύπλοκο αστρονομικό όργανο, γνωστό ως Μηχανισμός των Αντικυθήρων, επιβεβαιώνουν όχι μόνο τις τεράστιες γνώσεις, αλλά και τις κατασκευαστικές ικανότητες των προγόνων μας, που μας υποχρεώνουν να ξαναγράψουμε την ιστορία της τεχνολογίας ...
Ο νέος κύκλος αποκαλύψεων, καρπός των συνεργιών μεταξύ των μελών της διεπιστημονικής Ομάδας Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων η οποία συστάθηκε το 2004, ξεκίνησε τις έρευνές της το φθινόπωρο του 2005 και πριν από λίγους μήνες δημοσίευσε στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Nature" τα ως τώρα αποτελέσματα- αναθέρμανε το διεθνές ενδιαφέρον γι' αυτό το αστρονομικό όργανο.
Κι όλα δείχνουν ότι το «περίεργο εύρημα» που είχε εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία της σπουδαίας συλλογικής αστρονομικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων που, βέβαια, βασίζεται στις γνώσεις αστρονομίας και μαθηματικών αλλά και της τεχνολογίας που ανάπτυξαν οι Έλληνες.
Τριάντα καταγεγραμμένα χειροποίητα γρανάζια, τουλάχιστον άλλα πέντε που δεν βρέθηκαν ακόμα, δέκα άξονες, απίστευτες για την εποχή καινοτομίες όπως η διαφορική περιστροφική πλάκα, που πίστευε ότι είχε εντοπίσει πριν από πολλές δεκαετίες ο πρώτος σημαντικός μελετητής του Μηχανισμού, Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις- έδιναν με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και με την καθοδήγηση ενός εκπληκτικού «εγχειρίδιου χρήστη», πληροφορίες για τις κινήσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκλείψεων) του ήλιου, της σελήνης και πιθανώς πέντε πλανητών (δείτε εδώ μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του Μηχανισμού, που υλοποίησε ο καθ. Εφαρμ. Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μάνος Ρουμελιώτης).
Όλα αυτά χωρούσαν μέσα σ' ένα μεταλλικό και ξύλινο κουτί, με διαστάσεις γύρω στα 32 Χ 20 Χ 10 εκατοστά!
Ανάλογοι μηχανισμοί καταγράφονται περίπου χίλια χρόνια αργότερα κι αυτό ίσως να εξηγεί την αμηχανία και την -ως πρόσφατα- άρνηση των ειδικών να αποδεχτούν το προφανές, που δεν δίστασε να εκφράσει ο διάσημος συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ: «αν η εξέλιξη της γνώσης, όπως αποτυπώνεται στον υπολογιστή των Aντικυθήρων, δεν είχε ανακοπεί, η επιστήμη θα βρισκόταν σήμερα χίλια χρόνια μπροστά!»
Πώς, όμως, να αποδεχτεί κανείς ότι οι Έλληνες ήξεραν από το 100 πΧ πως ο χρόνος διαρκεί κάτι λιγότερο από 365,25 ημέρες (προσθέτοντας ανά τετραετία την ημέρα του δίσεκτου) ...
Κι όμως, κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τη σημασία μια σκουριασμένης μάζας μετάλλων που ανέβαζαν στις αρχές του 1901 μαζί με πολύ πιο «σημαντικά» και αναμενόμενα ευρήματα (αγάλματα, σκεύη, αμφορείς) Συμιακοί σφουγγαράδες από τα συντρίμμια ενός μεγάλου ελληνικού εμπορικού πλοίου σε βαθιά νερά, λίγες δεκάδες μέτρα από τις ακτές των Αντικυθήρων.
Το ναυάγιο που θα πρέπει να έγινε ανάμεσα στο 85 και το 60 πΧ- το είχαν ανακαλύψει οι ίδιοι, τον Απρίλη του 1900, κι είχαν ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές, που τους ανέθεσαν την πρώτη στον κόσμο συστηματική υποβρύχια ανασκαφή.
Η διαδικασία ανέλκυσης είχε κόστος ένα νεκρό και δύο μόνιμα ανάπηρους σφουγγαράδες, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα «επιστρατεύτηκε» κι ο γνωστός ερευνητής των βυθών, Ζακ Υβ Κουστώ, που με τους Γάλλους και Έλληνες δύτες ανέσυραν νέα ευρήματα από το ναυάγιο.
Ο οξειδωμένος τροχός και τα μπρούτζινα θραύσματα (τρία μεγάλα και πολλά μικρότερα) τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών, τα ίχνη από γρανάζια και γράμματα επάνω τους, που εντόπισε ήδη από το 1902 ο αρχαιολόγος Στάης, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι είναι αστρονομικό όργανο, πιθανώς μια μορφή εξάντα.
Το «περίεργο εύρημα» μελέτησαν ο Ρεδιάδης (1902), ο Ράδος και ο Θεοφανίδης (1930) που πρώτος έφτιαξε και ένα λειτουργικό μοντέλο από μπρούτζο που έμοιαζε με πολύπλοκο αστρονομικό ρολόι. Μετά ξεχάστηκε για λίγο, μέχρι ο Βρετανός καθηγητής στις ΗΠΑ Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις να καταπιαστεί μαζί του (πρώτη δημοσίευση το 1959 συνολική ενασχόληση πάνω από 30 χρόνια) και με τη βοήθεια του πυρηνικού Φυσικού στο «Δημόκριτο», Χαρ. Καράκαλου, και του επιγραφολόγου στο Πρίνστον, Γεωργ. Σταμίρη, να το μελετήσει για πρώτη φορά σε βάθος.
Στο εκτενές άρθρο του στο περιοδικό "Scientific American", το 1974, με τίτλο «Γρανάζια από τους Έλληνες», διακήρυξε ότι αυτός ο Μηχανισμός είναι «το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται μέχρι σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία».
Σήμερα, θεωρείται πιθανό -όπως μαρτυρεί η σιγουριά του κατασκευαστή του, που αναδεικνύει υψηλότατο θεωρητικό υπόβαθρο και μεγαλοφυείς τεχνολογικές ικανότητες - ο συγκεκριμένος Μηχανισμός να μην είναι μοναδικό κομμάτι, αλλά ένας από αρκετούς όμοιους που φτιάχτηκαν σε διάφορα μέρη, κάποιος στις Συρακούσες από τoν Αρνιμήδη, κάποιος στη Ρόδο, από μέλη της σχολής του Ίππαρχου ή του Ποσειδώνιου, ασφαλώς για να προσφέρουν στους αστρονόμους, γεωγράφους, ταξιδιώτες, πλουσίους, δασκάλους και ίσως και στους δεισιδαίμονες ισχυρούς εκείνης της εποχής σημαντικές πληροφορίες, αστρονομικού και γεωγραφικού ενδιαφέροντος, τήρηση ημερολογίων με διάρκεια 76 έτη, 56 έτη,ακριβή ώρα, μέρα, μήνα και χρόνο των εκλείψεων και άλλων ουρανίων φαινομένων ...
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι Βρετανοί Αλαν Μπρόμλεϊ και Μάικλ Ράιτ εκφράζουν τη δική τους ερμηνεία, απορρίπτοντας την ύπαρξη διαφορικού γραναζιού στο Μηχανισμό, προσθέτοντας καινούρια και αντικαθιστώντας τους δυο ομόκεντρους κύκλους, που προέβλεπε ο Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις στην πίσω πλευρά, με σπειροειδείς έλικες. Νέος κύκλος συζητήσεων ξεκινά. Όμως, είναι πια φανερό ότι η επίλυση αυτού του τεχνολογικού γρίφου επιβάλλει μια διεπιστημονική αντιμετώπιση.
Ετσι, είκοσι χρόνια αργότερα, δημιουργείται η Ομάδα Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από Βρετανούς (Μάικ Εντμουντς και Άντονι Φριθ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ) και Έλληνες ερευνητές (Ξενοφών Μουσάς, Γιάννης Μπιτσάκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Σειραδάκης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), που συμπληρώνεται αργότερα με τις κ. Μάγκου και Ζαφειροπούλου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τον κ. Τσελίκα από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
Στις αρχές του 2005 η νέα προσπάθεια αποκρυπτογράφησης τίθεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, επιχορηγείται από το Ίδρυμα Leverhulme UK και η νέα μελέτη, με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, ξεκινά.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται το Νοέμβριο του 2006, σε συνέδριο στην Αθήνα και παράλληλο δημοσίευμα στο «Nature», επιβεβαιώνουν ότι ο Μηχανισμός ήταν ένα ιδιαίτερα προηγμένο φορητό αστρονομικό όργανο (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σειραδάκης, «ένα laptop της εποχής του») και πυροδοτούν νέο κύκλο ενδιαφέροντος και συζητήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα...
Οι τεχνολογίες απεικόνισης που χρησιμοποιήθηκαν
Τρισδιάστατη τομογραφία με μικροεστίαση ακτίνων Χ και χρήση υπολογιστή: Δημιούργημα της εταιρίας X-Tek Systems η μέθοδος αυτή, που αποτελεί παραλλαγή των τομογραφιών για ιατρικούς σκοπούς, προσφέρει τη δυνατότητα ανασύνθεσης σε τρισδιάστατες απεικονίσεις των θραυσμάτων του Μηχανισμού. Με τη μέθοδο αυτή αποκαλύφθηκαν κείμενα κάτω από τα αλλεπάλληλα στρώματα οξείδωσης.
Ψηφιακή οπτική απεικόνιση με τη χρήση πολυώνυμης χαρτογράφησης της υφής (σύστημα PTM dome): Μέθοδος που αναπτύχθηκε από τη Hewlett Packard (και παρουσιάσθηκε από τον ερευνητή Τομ Μαλτζμπέντερ, στο HP Day το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα - δείτε όλη την παρουσίασή του εδώ) η οποία αυξάνει το φωτορεαλισμό της υφής διαφόρων ειδών επιφανειών, στις ψηφιακές φωτογραφίες. Χάρη σ' αυτήν, αποκαλύφθηκαν κι οι παραμικρές λεπτομέρειες στην επιφάνεια των θραυσμάτων.
Ψηφιοποιημένες λήψεις συμβατικού φιλμ: Υψηλής ποιότητας απεικονίσεις, επέτρεψαν τη μελέτη των θραυσμάτων χωρίς να χρειαστεί να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι.
Οι ανακαλύψεις συνεχίζονται. Κάθε μέρα σχεδόν, όπως δήλωσε στο Pathfinder, το μέλος της Ομάδας Διερεύνησης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, διαβάζονται καινούρια γράμματα και λέξεις στις πλάκες του «εγχειριδίου», που φωτίζουν το ρόλο του Μηχανισμού και πλουτίζουν τις γνώσεις μας, ανατρέποντας κατεστημένα.
Για παράδειγμα, ανάμεσα στις επιγραφές αναφέρεται για πρώτη φορά γραπτώς η λέξη ΙΣΠΑΝΙΑ, τουλάχιστον 70 χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι ξέραμε ως σήμερα ...
Τι άλλο θα αποκαλυφθεί; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, όπως κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή χρήση του Μηχανισμού, όταν κατασκευάστηκε. «Αρχείο γνώσης» στα χέρια κάποιων ισχυρών; Εργαλείο για αστρονομικές μετρήσεις; Εκπαιδευτικό βοήθημα για επίδοξους πανεπιστήμονες στις σχολές της Ρόδου, Αθήνας Αλεξάνδρειας και αλλού; Εξελιγμένο όργανο ναυσιπλοΐας και χαρτογράφισης;;
Ό,τι κι αν ήταν, κρατάει ζηλότυπα τα μυστικά του. Κι ίσως γι' αυτό εξακολουθεί να εντυπωσιάζει επιστήμονες και απλούς ανθρώπους, μεγάλους και μικρούς. Σαν κι αυτούς που θα θαυμάσουν μια ανακατασκευή του στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν, όπου πραγματοποιείται σήμερα έκθεση με θέμα «Discover Ancient Greece - Gods, Myths and Mortals», , με βασικό πρωταγωνιστή το πρώτο "laptop" στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
92
Πόντοι
66
Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ

Ενα ανέλπιστο δώρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν σε οκτώ μέρες στο Πεκίνο, προσφέρει ύστερα από 2.100 χρόνια ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Έλληνες και ξένοι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο αρχαίος αυτός αστρονομικός και ημερολογιακός υπολογιστής, που δεν αποκλείεται να αποτελούσε και ένα GPS πλοήγησης των καραβιών, έδειχνε την κίνηση του Ηλίου και της Σελήνης, την πρόγνωση των εκλείψεων και όλα αυτά σε σχέση με δύο ημερολόγια: το Μετονικό (σεληνιακό) και το ελληνοαιγυπτιακό (ηλιακό), αλλά και με τους στεφανίτες πανελλήνιους αγώνες. Βρήκαν, προς μεγάλη τους έκπληξη, ότι υπάρχει ειδικό καντράν με χαραγμένους επάνω του μεγάλους Αγώνες: Νέμεα, Ίσθμια, Ολύμπια (Ολυμπιακοί), Πύθια, δύο μικρότερους (ένας από αυτούς τα Νάια, της Δωδώνης) και κάποιους άγνωστους σήμερα. Στο πίσω μέρος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων βρήκαν το Μετονικό (σεληνιακό) ημερολόγιο διάρκειας 19 ετών, με τις Ολυμπιάδες σε ειδικό καντράν (επάνω) και τις προγνώσεις εκλείψεων (κάτω). Στον πολύπλοκο αυτό Μηχανισμό επιπλέον διάβασαν τα ονόματα 12 συνεχόμενων μηνών του Μετονικού ημερολογίου και διαπίστωσαν πως οι μήνες αυτοί ήταν τοπικοί κάποιων ελληνικών πόλεων της Κορίνθου, όπως και αποικιών της στη Σικελία. Οι μήνες αυτοί είναι οι: ΦΟΙΝΙΚΑΙΟΣ, ΚΡΑΝΕΙΟΣ, ΛΑΝΟΤΡΟΠΙΟΣ, ΜΑΧΑΝΕΥΣ, ΔΩΔΕΚΑΤΕΥΣ, ΕΥΚΛΕΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ, ΨΥΔΡΕΥΣ, ΓΑΜΕΙΔΙΟΣ, ΑΓΡΙΑΝΙΟΣ, ΠΑΝΑΜΟΣ, ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ.
«Μέχρι σήμερα υποθέτουμε ότι ο Μηχανισμός (100 π.Χ.) προήλθε από την ανατολική Μεσόγειο, τη Ρόδο», λέει ο καθηγητής Αλεξάντερ Τζόουνς (Institute for the Study of the Ancient World, USA), ένας από τους σπουδαίους ερευνητές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. «Όμως αυτά τα ονόματα μηνών είναι κορινθιακού τύπου και δείχνουν προς την άλλη πλευρά του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ένας πιθανός τόπος προέλευσής του είναι οι Συρακούσες ή το Ταυρομένιον (Ταορμίνα). Με τη διαπίστωση αυτή, ίσως ο κόσμος ψάξει να βρει σχέσεις με τον Αρχιμήδη που πέθανε στις Συρακούσες το 212 π.Χ. Ωστόσο, ο ίδιος ο Μηχανισμός κατασκευάστηκε πολλές δεκαετίες αργότερα και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι πιθανώς υπάρχει μια σχέση με παράδοση κατασκευής τέτοιων οργάνων, που ενδεχομένως ξεκίνησε με τον Αρχιμήδη», προσθέτει. Τα καινούργια αποτελέσματα της έρευνας του Μηχανισμού βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας στο διεθνούς φήμης ερευνητικό περιοδικό «Nature», με τίτλο «Ημερολόγια με δείκτη Ολυμπιάδας και πρόγνωση εκλείψεων στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Την επιστημονική ανακοίνωση συνυπογράφουν οι: Τόνι Φριθ, Αλεξάντερ Τζόουνς, Τζον Μ. Στιλ και Γιάννης Μπιτσάκης. Στο άρθρο αυτό ερευνούν την πίσω πλευρά του Μηχανισμού. Η εμπρός έχει ήδη μελετηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα ηλιακό ελληνοαιγυπτιακό ημερολόγιο, ο ζωδιακός κύκλος και δύο σφαιρίδια (το ένα πιθανώς χρυσό) που δείχνουν το ένα την κίνηση του Ηλίου και το άλλο τις φάσεις της Σελήνης. Πίσω σχηματίζονται δύο σπείρες. Η μία με 235 υποδιαιρέσεις και η άλλη με 223. Η πρώτη δείχνει τις υποδιαιρέσεις του Μετονικού ημερολογίου και η δεύτερη τις προγνώσεις εκλείψεων Ηλίου και Σελήνης (σύστημα γνωστό και στους Βαβυλωνίους).
Όμως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει ακόμη πολλά μυστικά να φανερώσει... γι’ αυτό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σκοπεύει το φθινόπωρο να τον φωτίσει, παρουσιάζοντάς τον σε νέα προθήκη στην αίθουσα των χαλκών, όπου σήμερα εκτίθενται τρία τμήματά του.
 

Συνημμένα

  • Antikithira.jpg
    Antikithira.jpg
    27,9 KB · Εμφανίσεις: 44

ari1973

Μέλος
Εγγρ.
22 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.879
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
16
ωραιος ο μπαταριακιας  :cheesy:
 

Επισκέπτης
Πολυ ενδιαφερον θεμα .
Καλο να ασχολουμαστε και με τιποτα αλλο εκτος απο τον μηχανισμο της κωλοτρυπιδας.
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Πολυ ενδιαφερον θεμα .
Καλο να ασχολουμαστε και με τιποτα αλλο εκτος απο τον μηχανισμο της κωλοτρυπιδας.


Α, αυτό είναι θέμα της Αστροφυσικής.

Μαύρες τρύπες και λοιπά.
Άμα σε ρουφήξει χάθηκες.

Αφού σου λέω ότι η κωλότρυπα της Bibi είναι θέμα που θα ασχοληθεί μέχρι και ο Stephen Hawking.

Άσε που υπάρχει και το θεώρημα του John Wheeler που λέει ότι:
[size=12pt]"ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΙΧΕΣ"[/size]


 

Sexpeare in Luv

Μέλος
Εγγρ.
25 Ιαν 2008
Μηνύματα
837
Like
2
Πόντοι
6
Να τα αφήσετε αυτά με τους αρχαίους.
Το πολύ-πολύ να είμαστε Ρωμιοί.Τελεία και παύλα.Δεν έχετε ακούσει για Jakob Philipp Fallmerayer?

Τι Αντικύθηρα και τρίχες? To Τσιριγότο ούτε βουλευτή δεν βγάζει...(σύγχρονη ελληνική μονάδα μέτρησης σπουδαιότητας!)

Τώρα που διάβασα το άρθρο γλυκάθηκα ωρέ Βολταίρε...
¨Οταν εμείς κατασκευάζαμε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι ξένοι τρώγαν βάλανους & βαλανίδια. Χου ρε!!!

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του μεγάλου, του ωραίου και τ' αληθινού
κατέβα φανερώσου κι άστραψε 'δω πέρα,
τη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.

[youtube=425,350]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="
"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="
" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]


 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.724
Κριτικές
3
Like
5.042
Πόντοι
1.206
τολμας να τα πεις αυτα στον αδωνι?
:2funny: :2funny:
 

kostasathgr

Μέλος
Εγγρ.
5 Δεκ 2007
Μηνύματα
16
Like
0
Πόντοι
0
Να τα αφήσετε αυτά με τους αρχαίους.
Το πολύ-πολύ να είμαστε Ρωμιοί.Τελεία και παύλα.Δεν έχετε ακούσει για Jakob Philipp Fallmerayer?

Τι Αντικύθηρα και τρίχες? To Τσιριγότο ούτε βουλευτή δεν βγάζει...(σύγχρονη ελληνική μονάδα μέτρησης σπουδαιότητας!)

Τώρα που διάβασα το άρθρο γλυκάθηκα ωρέ Βολταίρε...
¨Οταν εμείς κατασκευάζαμε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι ξένοι τρώγαν βάλανους & βαλανίδια. Χου ρε!!!

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του μεγάλου, του ωραίου και τ' αληθινού
κατέβα φανερώσου κι άστραψε 'δω πέρα,
τη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.

[youtube=425,350]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="
"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="
" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]


Κάποιου του δείχνανε το φεγγάρι κι εκείνος κοίταζε το δάχτυλο. Το θέμα μας δεν είναι πόσο καθαροί φυλετικά είναι οι σημερινοί Έλληνες. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις είναι καθαρά ρατσιστικές είτε προωθούν την ιδεά της καθαρότητας είτε την αντικρούουν. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι το θέμα μας και κυρίως που θα είχε φτάσει η επιστημονική πρόοδος εάν δεν είχαμε την τεράστια περίοδο σκοταδισμού των αιώνων του χριστιανισμού και των άλλων παρόμοιων θρησκειών στην Μεσόγειο και την Ευρώπη.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom