Έχουμε καεί σχεδόν όλοι μας από το ίντερνετ, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αναπόφευκτα γιατί η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και πρόκειται για κάποια νέα απειλή που σε τρομάζει.
Έχω διαβάσει πολλά μέχρι στιγμής όπως κι εσείς. Μερικές από τις σκέψεις που έχω κάνει είναι οι παρακάτω :
1. Μεγάλο ποσοστό των συστημάτων υγείας των χωρών ανά τον κόσμο δεν είναι έτοιμο πάντα και δεν έχει τις υποδομές για την αντιμετώπιση πανδημιων. Λόγοι πολλοί. Ο κύριος είναι το κόστος. Η μόνη χώρα που μέχρι στιγμής προνόησε φαίνεται να είναι η Ταϊβάν η οποία κουβαλούσε την εμπειρία του SARS. Είναι απορίας άξιο πώς οι φωστήρες στον τομέα υγείας του δυτικού κόσμου δεν πήραν χαμπάρι για τις ενέργειες της Ταϊβάν, οι οποίες θαρρώ ότι δεν έμειναν κρυφές τον Δεκέμβριο.
2. Οι δυτικές χώρες είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους απείθαρχες. Το βλέπουμε άλλωστε καθημερινά. Οι ανατολικές και αραβικές χώρες έχουν νόμους και παίρνουν μέτρα τόσο αυστηρά που κανένας δεν παίρνει το ρίσκο να παρανομησει. Όταν ένας λαός είναι απόλυτα πειθαρχημένος θα πετύχουν σε μεγάλο ποσοστό τα όσα τους προτάξει η κυβέρνηση τους, ακόμη κι αν γίνουν λαθη από την πλευρά της.
3. Τα μέτρα μέχρι στιγμής που παίρνονται στην χώρα μας είναι με σημαντική καθυστέρηση. Το μεγαλύτερο λάθος ηταν η μη απαγόρευση πτήσεων εξ αρχής τουλάχιστον προς Κίνα, Ιταλία, Νότια Κορέα για να μην μπω η απαγόρευση προς και απ' όλους τους προορισμούς. Επιπρόσθετα γιατροί να κάνουν ελέγχους στα αεροδρόμια δεν υπήρχαν όταν έπρεπε και δεν υπάρχουν ακόμη. Η πρόθεση να προσλάβουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπήρχε 1 μήνα πριν(σχετική δημοσίευση υπήρχε σε σάιτ με ανάρτηση προκηρυξεων για θέσεις εργασίας), αλλά λόγω της μαλακίας που δέρνει το καθυστερημένο δημόσιο μέχρι στιγμής δεν τους έχουν προσλάβει.
4. Μέχρι στιγμής απ' όσα έχω διαβάσει, 2 φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί στην Γουχαν αλλά δεν έχω σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα τους. Το ένα είναι η χλωροκινη, ένα φάρμακο που 70 Χρόνια τώρα χρησιμοποιείται για την ελονοσία. Το δεύτερο είναι η Ιντερφερόνη 2Β. Παράγεται από μια φαρμακοβιομηχανία της Κούβας και το έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής 15 χώρες. Το ξαναγράφω ότι πρόκειται για φάρμακα κι όχι για εμβόλια. Εδώ έχω την εξής απορία. Αν σε αυτά τα φάρμακα επένδυσαν οι Κινέζοι που διατεινουν με βίντεο που εμφανίζονται οι νοσηλευτές και γιατροί να βγάζουν τις μάσκες, ότι πλέον έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, γιατί δεν μεταφέρουν την πληροφορία αυτή στις χώρες ; Ή μήπως την μεταφέρουν και δεν το έχουν πει ακόμη τα ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών που έλαβαν την πληροφορία ;
Από την άλλη υπάρχουν και τα σενάρια που λενε για ένα σχέδιο εξόντωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της γης και ειδικά των ηλικιωμένων.
Για τίποτα όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, εκτός κι αν έχουμε πληροφορίες , πράγμα πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο για κάποιους έστω λιγους, ειδικά στην εποχή του νετ.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από αυτά που μας διατάζουν οι κυβερνήσεις.
Τα παραπάνω είναι σκέψεις και συμπεράσματα από όσα έχω διαβάσει στο διαδίκτυο. Δεν είμαι γιατρός, ούτε μαθηματικός. Δεν παριστάνω τον έξυπνο, τον παντογνώστη.
Δεν έχω σκοπό να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν και με λυπει το γεγονός που ακόμη και σε αυτές τις στιγμές πέφτουν μαχαίρια εδώ μέσα.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να διαβάζουμε τις απόψεις και να τις αντικρουουμε με επιχειρηματα αν διαφωνούμε ή/και με χιούμορ. Αν θέλετε να κερδίσετε τον σεβασμό και την αποδοχή από τους άλλους, επιδειξτε ευγένεια. Κακό δεν κάνει.
Πιστέψτε με ότι οι πρώτοι που χαλιεστε είστε εσείς που ξεκινάτε τον χλευασμό, την επίθεση προς ένα ή περισσότερα μελη.
Σπάνια αυτό συμβαίνει σε άλλα φόρουμ ακόμη και του ίδιου περιεχομένου. Εν πάση περιπτώσει.
Καλό θα είναι να μην χάνουμε τον χρόνο μας να διαβάζουμε άχρηστες λογομαχίες, βρισιδια κλπ. Δεν οδηγούν πουθενά.
Ας είμαστε αισιόδοξοι, όσο μπορούμε.