Είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας - δεν υπάρχει ξεκάθαρα σωστό και λάθος την στιγμή αυτή.
Βασικά έχω εντοπίσει 4 ερωτήματα τεράστιας σημασίας, για τα μέτρα που πραγματικά δουλεύουν και μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να καταρρεύσουν οι ανθρώπινες κοινωνίες, που δεν έχουν απαντηθεί:
1. Υπάρχει ανοσία μετά την προσβολή? - και εαν ναι υπάρχει σε όλους (ΚΑΙ σε ασυμπτωματικούς)? και για πόσο?
2. Ποιά είναι η ελάχιστη ποσότητα ιού που απαιτείται για να νοσήσει κανείς και με ποιό τρόπο ακριβώς μολύνονται οι περισσότεροι (πχ υπάρχει αερομεταφορά του ιού)?
3. Τι πιθανότητες γρήγορης μετάλλαξης υπάρχουν και πόσο πιθανό είναι να προκύψουν ακόμα ποιο θανατηφόρες παραλλαγές του ιού?
4. Αφήνει μόνιμα κατάλοιπα και ανεπάρκειες σε όσους νόσησαν και θεραπεύτηκαν - τόσο στους ελαφρά όσο και στους βαρύτερα?
Είναι ενδιαφέρον ότι οι δημοσιοκάφροι εξαντλούνται στην τρομοκρατική αριθμολαγνεία αντί να συζητήσουν ήρεμα με ειδικούς τα ουσιώδη ...
1. Δεν ξέρουμε. Θεωρητικά θα υπάρχει. Σίγουρα δεν ξέρουμε ακόμη πόσο διαρκεί. Προφανώς και οι ασυμπτωματικοί θα αποκτήσουν ανοσία. Μπορεί όμως η δική τους να μην είναι τόσο ισχυρή ή να διαρκεί λιγότερο χρόνο. Συμπέρασμα: δεν ξέρουμε ακόμη τίποτε.
2. Την ελάχιστη ποσότητα του ιού που προκαλεί μόλυνση δεν την ξέρουμε. Θεωρητικά και ένας μόνον ιός μπορεί να προκαλέσει τη νόσο αν μπει σε ένα κύτταρο και πολλαπλασιαστεί. Στην περίπτωση του κορωνοϊού ορισμένοι πιστεύουν ότι μία δόση που οδηγεί στην μόλυνση είναι μερικές εκατοντάδες ή μερικέ χιλιάδες μερίδες του ιού. Να τις αφήσω μπάρμπα.
Επίσης θεωρητικά σε όση μεγαλύτερη ποσότητα εκτίθεται κάποιος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μόλυνσης και τόσο βαρύτερα τα συμπτώματα.
Τέλος άλλο πρόβλημα είναι ότι για να έχουμε σαφή εικόνα οι διάφορες δοσολογίες για να δούμε τα αποτελέσματα θα πρέπει να δοθούν σε ανθρώπους και όχι σε ποντίκια. Πας εθελοντής για το καλό της ανθρωπότητας;
3. Όλοι οι ιοί παθαίνουν μεταλλάξεις όταν πολλαπλασιάζονται. Αλλά αυτός εδώ έχει το πλεονέκτημα να έχει συμπαγές γονιδίωμα και οι από τις μεταλλάξεις του δεν παράγονται αντίγραφα τελείως διαφορετικά και επομένως πιο επικίνδυνα. Αντίθετα με την γρίπη που το γονιδίωμα της αποτελείται από 8 διαφορετικά τμήματα τα οποία αναδιατάσσονται και κάθε χρόνο παράγουν διαφορετικούς τύπους. Επίσης ο κορωνοϊός έχει έναν μηχανισμό που διορθώνει τα λάθη όταν πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα το DNA του να μην αλλάζει σημαντικά. Από μεταλλάξεις δεν έχουμε να φοβόμαστε.
4. Δεν ξέρουμε σίγουρα ακόμη αλλά πιθανόν ναι. Τόσες μέρες με συνεχή υψηλό πυρετό, όλο και κάποιο κουσούρι θα μένει.