ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΚΟΛΟΣ
Μέγας
- Εγγρ.
- 26 Μαρ 2012
- Μηνύματα
- 11.987
- Like
- 15.347
- Πόντοι
- 3.656
1. ανέλυσα για ποιο λόγο έχω την άποψη πως όλες οι θρησκείες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Οι Εθνικές θρησκείες είχαν σκοπό να ενώσουν την ομάδα, η οποία και τις έπλασε σύμφωνα με τις αρχές / ανάγκες της. Ας πούμε μια κοινωνία ελιτίστικη όπως οι Έλληνες έπλασαν θρησκεία με θεούς προστάτες Εμπόρων (Ερμής), Τεχνολογίας (Ήφαιστος), Έρωτα (Αφροδίτη) Γλεντιού (Διόνυσος), κλπ. Μια κοινωνία βασισμένη στην λεηλασία όπως οι Βίκινγκς, έπλασε θρησκεία με πολεμικά ιδανικά, σύμφωνα με την οποία ο Ήρωας αποθεωνόταν και τον άρπαζαν οι Βαλκυρίες μέσα από τη μάχη, για να τον πάνε στη Βαλχάλα. Επίσης έγραψα πως αν οποιοδήποτε άτομο μπορέσει να μου αποδείξει την αλήθεια οποιασδήποτε θρησκείας, θα πιστέψω. Η Ενοχλητική λεπτομέρεια πάντως είναι πως αν κάποια θρησκεία μπορούσε να αποδείξει την αλήθεια της, τότε θα είχε εξαφανίσει όλες τις άλλες ανταγωνιστικές θρησκείες.Το like πήγαινε στον τρόπο με τον οποίο ανέλυσες το θέμα, άσχετα αν συμφωνώ η διαφωνώ, απλά θα πω πως το σκέφτομαι εγώ. Για να μπορέσεις να καταλάβεις αν κάποια από όλες που υπάρχουν ξεχωρίζει, θα πρέπει να τις μελετήσεις όλες και η να τις απορρίψεις όλες, η να δεχτείς κάποιες η να δεχτείς μία. Δεν θεωρώ λογικό, η σωστό να απορρίπτω η να δέχομαι κάτι χωρίς εξέταση.
Δεύτερον, η θρησκεία δεν είναι κάτι που σου δίνει επιλογή να επιλέξεις, πχ αν είχαμε γεννηθεί Εβραίοι, θα ήμασταν Εβραίοι, η αν είχαμε γεννηθεί σε μουσουλμανικές χώρες, θα ήμασταν μουσουλμάνοι κοκ. Εγώ που δεν πιστεύω στον χριστιανισμό, πάω εκκλησία, θα παντρευτώ σαν χριστιανός, θα βαφτίσω το παιδί μου, θα πάω σε γάμους κηδείες κτλ. Δεν έχω επιλογή, από την στιγμή που ζω σε ένα κοινωνικό σύνολο και πρέπει κάτι εξαναγκαστικά να ακολουθήσω. Τι σημασία έχει τι πιστεύω η τι δεν πιστεύω, σημασία έχει τι πράττω. Ποιος από εμάς δεν λέει χρόνια πολλά σε φίλους όταν γιορτάζουν, η όταν κάποιος του πει: χριστός ανέστη, τι θα απαντήσει; Μη μου λες γιατί δεν πιστεύω στον χριστό, νομίζω αυτά είναι γελοία.
Επομένως, καταλήγουμε ότι το θρησκευτικό δόγμα που ακολουθούμε, είναι εντός εισαγωγικών επιβεβλημένο ανάλογα με την καταγωγή μας. Μπορεί κάποιος να μην ακολουθήσει; Βεβαίως και μπορεί, όπως μπορεί να πάει να μείνει σε σπηλιά, η να του λένε οι συγγενής χρόνια πολλά στις εορτές και να μην απαντάει, η να διαμαρτύρεται όταν τα μαγαζιά είναι κλειστά δευτέρα του Πάσχα.
2. προσυπογράφω. Οι θρησκευόμενοι ακολουθούν κάποια θρησκεία μόνο και μόνο χάρη σε μια χωροχρονική σύμπτωση. Ο Ίδιος άνθρωπος που σήμερα είναι ορθόδοξος Χριστιανός, αν είχε γεννηθεί στην Ινδία το πιθανότερο είναι να ήταν Ινδουιστής κι αν είχε γεννηθεί στη Σαουδική Αραβία να ήταν Μουσουλμάνος. Αλλά και στην Ελλάδα που γεννήθηκε, αν είχε γεννηθεί σε οικογένεια Παλαιοημερολογητών, Μαρτύρων του Ιεχωβά ή στην Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το πιθανότερο είναι να είχε αυτή τη θρησκεία. Σε άλλο χρόνο στην Ελλάδα θα πίστευε στο Δωδεκάθεο, στη Δανία θα πίστευε στον Όντιν και στο υπόλοιπο Πάνθεον των Βίκινγκς και στη Γαλατία στο Μπέλενο και στον Τουτατή. Αν και η θρησκεία του οφείλεται σε σύμπτωση, ο πιστός αδυνατεί να αλλάξει τις πεποιθήσεις του σύμφωνα με την πραγματικότητα, και προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα ώστε να ταιριάξει με τις πεποιθήσεις του
3. Ναι, κάποιοι όταν τους λένε Χριστός Ανέστη απαντάνε μαγκιά του, όταν τους λένε Καλό Πάσχα απαντάνε πως γιορτάζουν την Ανθία Αφροδίτη, κι όταν τους λένε καλά Χριστούγεννα απαντάνε πως γιορτάζουν το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Θα σου επισημάνω πάντως πως όποιες αργίες υπάρχουν, έχουν Νομοθετηθεί από το Κράτος