Γυρισα απο συγκεντρωση στο Συνταγμα. Λαοθαλασσα. Αν και τοσος πολυς κοσμος μαζεμενος, πηγα ακολουθωντας τις συστασεις των ειδικων της Επιτροπης της κυβερνησεως μας, οτι σε ανοιχτο χωρο δε πειραζει. Επιτρεπεται.
Πρωινη βαρδια στη δουλεια σημερα. Οταν σχολαγα, λεω σε μια συναδελφο που ειμαστε χρονια φιλοι, Παμε στη συγκεντρωση; Παμε μου λεει. Αλλα δε δωσαμε προκαθορισμενο ραντεβου. Γυρναω απο τη δουλεια, τρωω, ξεκουραζομαι λιγο, και 7 η ωρα φευγω για Ομονοια. Χτυπαει το τηλεφωνο ενω ημουν πανω στο μηχανακι, ηταν η συναδελφος. Μου λεει Που εισαι; Ειμαι στην Ομονοια στο Συντριβανι. Ερχομαι, της λεω. Δενω το μηχανακι λιγο πριν την Ομονοια, στριβω στη στοα, αδεια η πλατεια. Λεω απο μεσα μου, Ολοι ιντερνετ τακα τακα , λογια, και καναπε. Βρισκω τη συναδελφο, Παμε που λεει. Που να παμε; της απανταω; Κοιτα, μου κανει. Και κοιταω προς τη Σταδιου, και βλεπω μια λαοθαλασσα!! Με πορεια προς τα πανω. Μασκες ελαχιστοι φοραγαν. Εγω φοραγα. Η αστυνομια μολις τοτε εβαζε κορδελα να κοψει τη κυκλοφορια. Μαλλον περιμεναν μονο 50 ατομα! Περπαταμε τη Σταδιου, και επικρατει αναβρασμος, παλμος, ενθουσιασμος, συνθηματα. Και θυμος. Συσωρευμενος θυμος. Που περιμενει το ξεσπασμα. Μια φιτιλια.
Συνθηματα
ΚΟΥΛΗ ΦΑΣΙΣΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ-ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ
Φτανουμε Συνταγμα. Κοσμος επι της πλατειας. Αλλα και πανω, μπροστα στη Βουλη. Και στο μνημειο του Αγνωστου Στρατιωτη. Καθομαστε προς τη μερια των ξενοδοχειων Μεγαλη Βρετανια και τα αλλα προς τα κατω, και περιμενουμε. Μετα απο καποια ωρα,μου λεει η συναδελφος, κανε καμια βολτα τριγυρω να δεις τι γινεται και ελα παλι πισω, γιατι ειναι και καποιας ηλικιας, κοντευει για τη συνταξη. Γυρναω, της λεω Τιποτα, πουθενα ο Βοβολης. Τι θα γινει; Θα μιλησει; (εκει μου ηρθε συνειρμος, Αντε ρε Μποκολη, θα γαμησεις;) Πεταγεται μια μανταμ απο διπλα που καθοταν με μια συνομιληκη της, και μου κανει τη παρατηρηση που φοραω μασκα <Βγαλτη μασκα να ακουγεσαι καθαρα.> Περναει η ωρα, πολυς κοσμος, αλλα παγωμαρα, καθως δεν υπαρχει κατι οργανωμενο, καποιος να απευθυνθει στο λαο, να μιλησει. Λεω στη συναδελφο, Παμε προς τη Βουλη, και μετα φευγουμε. Παμε προς τα πανω. Εκει σε μια ακρη καθοταν με μια κοπελα ο γνωστος δημοσιογραφος απο το διαδικτυο, Θανος Κοκκαλης. Μετα απο λιγο, επειδη τον αναγνωρισαν και ηθελαν να του μιλησουν, εφυγε. Πολλες ελληνικες σημαιες. Προσμονη, αλλα και παγωμαρα για την ανοργανωσια. Ειμαστε στη γωνια στο διαγωνιο φαναρι απεναντι απο τη Μεγαλη Βρετανια προς τη μερια της Βουλης, και ενω ξεκιναμε να φυγουμε, βλεπω αναταραχη. Κοιταω, βλεπω εναν με μεγαλοπρεπη φαλακρα με συνοδεια και τον κοσμο να τον περικυκλωνει και να τον χαιρεταει με ενθουσιαμο. Ο Βοβολης λεω θα ειναι. Εξαλλου δε πανε λιγες μερες που εμαθα γι αυτον. Ξεκιναει ο Βοβολης με τη συνοδεια του και ερχεται προς τη μερια μου. Ετσι κι αλλιως ημουν 5 μετρα απο το σημειο. Τον σταματαω και του λεω Αντε τι θα γινει, ο κοσμος περιμενει να μιλησει καποιος να φωναξει κανα συνθημα. Ναι, μου λεει, αυτο θα κανω. Και ανεβαινει σε ενα τοιχακι στη γωνια. Παιρνει ενα τηλεβοα να απευθυνθει στο λαο. Αλλα η ντουτουκα ουτε που ακουγοταν. Ο κοσμος μολις τον ειδε να ανεβαινει να μιλησει, αναθαρησε. Σηκωνομαι στις μυτες να δω ποσο κοσμο ειχε. Πηχτρα. Μεχρι κατω τη πλατεια. Ολο μπροστα στο δρομο στη Βουλη. Μεχρι την Οθωνος και παραπερα. Μεχρι εκει που εφτανε το ματι!
Ο Βοβολης ειπε.
<Σημερα μεσα στο καλοκαιρι, με καυσωνα, μαζευτηκε τοσος κοσμος. Ο Μητσοτακης θελει να διχασει τους; Ελληνες. Εμεις θελουμε να τους ενωσουμε. Η παρουσια της αστυνομιας ηταν διακριτικη, τους ευχαριστουμε γι αυτο. Ας μας ακουσουν στη Βουλη. Που ειναι σημερα ο Τσιπρας που πουλησε τη Μακεδονια; Για μαζεψε τοσο κοσμο καλοκαιριατικα Τσιπρα, μπορεις; Που ειναι ο Βελοπουλος; Εχει 10 βουλευτες. Που ειναι να κατεβει στο δρομο μαζι μας. Θα ενωσουμε ολες τις πατριωτικες δυναμεις. Θελουν να εμβολιασουν μεχρι και ατομα που εχουν νοσησει. Ιατρικα, αυτα ειναι πρωτοφανη που κανουν. Κανενας διαχωρισμος σε μαγαζια, σε εργαζομενους.>
Μιλησε λιγα λεπτα, καθως δεν ακουγοταν και καλα, και μετα πηραμε το δρομο της επιστροφης απο την Πανεπιστημιου απο τον μεγαλο περιπατο προς την Ομονοια απ οπου ξεκινησαμε. Δρομοι ολοι κλειστοι για αυτοκινητα.
Ο Βοβολης μου εδωσε την εντυπωση οτι θελει να εισελθει στη Βουλη, δε το εκρυψε. Οπως δεν εκρυψε τη χαρα του για τη μεγαλειωδη συγκεντρωση και την αναπαντεχη αποδοχη που ειχε, χωρις την υποστηριξη απο καποιο κομμα. Γελαγε ολοκληρος με την επιτυχια. Θελει λοιπον να εκμεταλευτει αυτη τη χρονικη συγκυρια. Εμενα ποσως με ενδιαφερει αυτο. Τον ευχαριστω που πηρε αυτος τη πρωτοβουλια, και κατεβηκε τοσος κοσμος.